12 детски песни од Винисиус де Мораес

12 детски песни од Винисиус де Мораес
Patrick Gray

Детската продукција на поетот и композитор Винисиус де Мораес е добро позната на бразилската јавност.

Во 50-тите тој напиша неколку песни за деца, базирани на библиската приказна за арката на Ное. Овие текстови беа објавени во 1970 година во книгата A arca de Noé , посветена на децата на авторот, Педро и Сузана.

Во 1980 година, книгата беше трансформирана во музички проект. Заедно со Токињо, Винисиус го создаде албумот A arca de Noé , објавен непосредно пред неговата смрт.

Овде собравме неколку песни од овој проект. Проверете!

1. Часовникот

Крст, време, тик-так

Тик-так, тик-так, време

Дојди наскоро, тик-так

Тик-так и оди си

Помини, време

Многу брзо

Не одложувај

Не одложувај

Дека веќе сум

Многу уморен

Веќе ја изгубив

Целата радост

Од правењето

Мојот тик-так

Ден и ноќ

Ноќ и ден

тик-так

тик-так

тик-так…

Во оваа песна , Винисиус де Мораес гради јазична структура со ритам , разигран карактер и едноставност. Користејќи го стилскиот ресурс на ономатопеја , тој составува звучен и имагинативен текст.

Овде, речиси е можно да се „слушне“ како работи часовникот. Понатаму, поетот бара зборови поврзани со поимот време за да зборува за објектот што ја мери привременоста .

Сè уште има одредена тага во песната, иако е за деца .Меѓутоа, во овој случај нема одговор од животното, што го наведува читателот да замисли што би рекол.

Исто така види: 10-те најпознати дела на Мачадо де Асис

Во текстот авторот ни претставува животно набрзина , очигледно исплашен. Затоа се вели да не се плашиме, бидејќи всушност намерата е само приближување, можеби од љубопитност .

Друга интересна точка е начинот на кој поетот ја опишува птицата, како да тој беше облечен во палто, мислејќи на неговата црно-бела боја, што прави да изгледа како тој всушност носи капут.

Погледнете го Чико Буарк како ја пее музикализираната верзија:

Чико Буарк - Arca de Ное – Пингвинот – Детско видео

11. Печатот

Дали сакате да го видите печатот

Бидете среќни?

Тоа е за топка

На нејзиниот нос.

Дали сакате да ја видите фоката

Плескајте со рацете?

Дајте ѝ

сардина.

Сакате да ја видите фоката

Се карате?

Ја залепува

Веднаш во стомакот!

Во песната Печатот , Винисиус де Мораес користи и рима како литературно одбивање , присутно во зборовите „печат“ и „топка“, „среќен“ и „нос“, „палмиња“ и „сардина“, а во последниот стих „борба“ и стомак“ .

Авторот создава сценарио во кое замислуваме фока како жонглира и плеска, како во претстава со водни животни.среќен.

Така, се создава наратив во кој произведуваме ментални слики на среќна и задоволна фока, па дури и лута, затоа што била боцкана во стомакот.

Токињо ја пее музичката верзија на оваа песна подолу, погледнете го клипот:

Токињо - Пингвинот

12. Воздухот (Ветерот)

Жив сум, но немам тело

Затоа немам форма

Немам ниту тежина

Немам боја

Кога сум слаб

Моето име е ветре

Што ако свирче

Тоа е вообичаено

Кога сум силен

Моето име е ветер

Кога мирисам

Се викам пум!

Воздухот (ветрот) е песна во која авторот покажува неколку начини во што воздухот може да се манифестира. Структурата на текстот е изградена да биде речиси игра на погодување .

Овде, Винисиус ги истражува својствата на материјата велејќи дека воздухот нема форма, тежина и боја. Ова е интересен начин да се запознаат децата со таквите концепти.

Крајот на песната е уште еден белег, бидејќи авторот ја изненадува публиката зборувајќи за прдеж. Нешто што е дел од физиолошките потреби на човечките суштества, но на кое луѓето избегнуваат да се осврнат, бидејќи предизвикува срам. Сепак, за децата ова е тема која се третира поприродно.

Гледајте го видеото од песната поставена и испеана од Групо Бока Ливр:

Бока Ливр, Винисиус де Мораес - О Ар (О Венто)

Кој беше Винисиус деМораес?

Винисиус де Мораеш беше многу признат поет и композитор во Бразил. Роден е во Рио де Жанеиро на 19 октомври 1913 година.

Поради неговата наклонетост кон лирска поезија (која одлично се комбинира со музикалноста), неговиот пријател Том Жобим го нарече „мал поет“.

Од левата страна, Винисиус де Мораес. На десната страна, корица на првото издание на книгата Arca de Noé (1970)

Поетот воспоставил важни музички партнерства со имиња како Том Жобим, Токињо, Баден Пауел, Жоао Жилберто и Чико Буарк. Неговата продукција вклучува познати песни како Garota de Ipanema , Aquarela , Arrastão , Знам дека ќе те сакам , меѓу многу други.

На 9 јули 1980 година, Винисиус се чувствува лошо и почина во кадата дома. Тој беше со својот пријател Токињо при завршувањето на том 2 од детскиот албум A arca de Noé .

Не застанувај тука, прочитај го исто така :

  Оваа меланхолијаможеме да ја забележиме преку стиховите „Веќе сум многу уморен“ и „Веќе ја изгубив сета радост“.

  Погледнете го видеото со песната што ја испеа Валтер Франко :

  Валтер Франко - Часовникот

  2. Куќата

  Тоа беше куќа

  Многу смешно

  Немаше покрив

  Немаше ништо

  Никој не можеше

  Не можеше да влезе во неа

  Бидејќи во куќата

  Немаше спрат

  Никој не можеше

  Да спие во импровизирана лежалка

  Бидејќи куќата

  Немаше ѕидови

  Никој не можеше

  Мичкаше

  Бидејќи немаше коморна лонец

  Но, беше направено

  Со големо внимание

  На Rua dos Bobos

  Número Zero.

  Еден од Најпознатите песни за деца во Бразил е Куќата. Постојат некои фантастични анализи за значењето на оваа песна.

  Најпознато е дека куќата за која станува збор е метафора да се зборува за утробата на трудницата, односно за првата „куќа “ на човечко суштество. Сепак, оваа верзија не се совпаѓа со намерите на Винисиус.

  Според музичарот Токињо, оваа песна всушност била инспирирана од куќата на уругвајскиот уметник и архитект Карлос Виларо, кој ја инаугурирал во 60-тите години на изградба, наречена Casapueblo , се наоѓа во Пунта Балена, Уругвај и има многу необична структура .

  Casapueblo , од уметникот Карлос Виларо, кој би го инспирирал создавањето на песната A casa

  Во секој случај, овапесната следи креативен опис на куќа полна со противречности и во која е невозможно да се живее. На овој начин, додека го читаме или слушаме текстот, во нашата имагинација создаваме забавни начини да можеме да живееме во зградата, така што таа се обликува само ментално.

  Подолу, погледнете ја групата Бока Ливр како пее музичката верзија:

  Бока Ливр - Куќата

  3. Лавот

  Лав! Лав! Лав!

  Рчи како гром

  Тој скокна, а еднаш имаше

  Едно мало планинско јарче.

  Лав! Лав! Лав!

  Ти си кралот на создавањето

  Твоето грло е печка

  Твојот скок, пламен

  Твојата канџа, жилет

  Сечење плен на пат надолу.

  Лав далеку, лав блиску

  На пустинските песоци.

  Лав високо, издигнат

  Од карпата.

  Лав на лов преку ден

  Излегува од пештерата.

  Лав! Лав! Лав!

  Дали Бог те создал или не?

  Скокот на тигарот е брз

  Како молња; но не постои

  Тигар во светот што бега

  Скокот што го прави Лавот.

  Не знам со кого да се соочам

  На жесток носорог.

  Па, ако го види Лавот

  Бега како ураган.

  Лавот се прикрадува наоколу чекајќи

  Друг ѕвер да помине...

  Доаѓа тигарот; како копје

  Леопардот паѓа врз него

  И додека се борат, мирно

  Лавот продолжува да гледа во тоа.

  Кога тие уморни се, лавот

  Убиј по еден со секоја рака.

  Лав!Лав! Лав!

  Ти си кралот на создавањето!

  Поемата Лавот следи панорама на дивјачкиот свет . Овде, авторот ја прикажува величествената и силна фигура на лавот, кој се смета за „крал на шумата“ .

  Винисиус го споредува лавот со други животни, како што се тигарот, носорогот и леопардот. И во оваа споредба, според поетот, лавот е најсилен и кој би победил во „борбата“. Преку нарацијата читателот се наведува да ги замисли животните во џунглата.

  Интересно е да се набљудува како, иако се работи за детска песна, текстот прикажува сцени од лов и смртта, присутна во стиховите „Скокна, и еднаш имаше планинско јарче“ или „Кога ќе се изморат, лавот со секоја рака убива по еден“.

  Погледнете го видеото од песната испеана од Каетано Велосо:

  Каетано Велосо, Морено Велосо - Ноевата арка – Лавот – Детско видео

  4. Патката

  Еве ја патката

  Шепа овде, шепа таму

  Еве ја патката

  За да видите што е тоа што има.

  Глупавата патка

  Ја наслика криглата

  Удри со пилето

  Удри ја патката

  Скокна од седалото

  Во подножјето на коњот

  Го клоцаа

  Подигна петел

  Изеде парче

  Генипап

  Се гушеше

  Од болка во стомакот

  Падна во бунарот

  Го скрши садот

  Толку многу младиот човек

  Тоа влезе во тенџерето.

  Во песната Патката , авторот работи неверојатно со зборови, создавајќи оралност и ритам . Винициус акослужи како рими за да се состави текст кој е лесен за паметење, но не и површен.

  Во него, авторот ја раскажува приказната за една многу палава патка, која по неколку авантури завршува „одејќи во тенџерето “. Фактите се појавуваат во редоследот на настаните и формираат заедничка нишка што се поврзува со детската имагинација .

  Покрај тоа, прикажаната сцена ни претставува фантастични елементи и глупости , што ја прави песната уште поинтересна.

  Погледнете ја музикализираната верзија во видеото подолу:

  Toquinho no Mundo da Criança - O PATO (OFFICIAL HD)

  5 . Мачката

  Со прекрасен скок

  Брзо и безбедно

  Мачката поминува

  Од земја до ѕид

  Наскоро се менува

  Мислењето

  Поминете повторно

  Од ѕидот до земјата

  И трчајте

  Многу тивко

  Следи сиромашен човек

  Исто така види: A Terceira Margem do Rio од Каетано (стихови се коментирани)

  Од птица

  Одеднаш застанува

  Како во страв

  Потоа пука

  Скока

  И кога сè

  Се уморува од вас

  Измијте се во бања

  Триење на јазикот

  преку стомакот.

  Поемата Мачката послушно ја прикажува личноста на ова домашно животно толку присутно во нашите животи. Овде, авторот ја прикажува елеганцијата и умешноста на овие мачки, прикажувајќи сцени на скокање, лов и одмор.

  Можно е да се каже и дека, преку описот на таквите авантури, текстот ги охрабрува децата да ги набљудуваат настаните околу нив,главно од однесувањето на животните, во овој случај, мачката.

  Погледнете го видеото на Март'Налија како ја пее музичката верзија на Мачката :

  Mart'Nália - Arca de Noé – O Gato – Детско видео

  6. Пеперутките

  Бела

  Сина

  Жолта

  И црната

  Играат

  Во светлина

  Убавите

  Пеперутки.

  Бели пеперутки

  Тие се весели и искрени.

  Сините пеперутки

  Тие навистина сакаат светлина.

  Жолтите

  Тие се многу слатки!

  А црните, па...

  О, колку е темно!

  Во оваа песна, Винисиус започнува со набројување на некои бои и генерирање одредена неизвесност кај читателот, кој дури подоцна се запознава со пеперутките.

  Тој ги прикажува овие едноставни инсекти припишувајќи карактеристики на секој од нив според боите што ги имаат. Исто така, интересно е да се забележи дека овие квалитети се изложени како човечки атрибути , како што може да се види во придавките „франка“ и „радосна“.

  Авторот користи и рима и повторување, давање музички карактер и олеснување на фиксирањето во меморијата. Ова е исто така описен текст, но не прикажува никаква сцена или приказна.

  Погледнете го видеото со пејачката Гал Коста како ја толкува песната направена со оваа песна:

  Gal Costa - Arca de Noé – As Борболетас – Видео за деца

  За да дознаете повеќе, прочитајте: Поема како Борболетас, од Винисиус де Мораес.

  7. Пчелите

  Пчелата кралица

  Имали пчели

  Сите се подготвени

  да одат на забава

  Во зун што брмчи

  Тие одат во градината

  Играј си со каранфилот

  Валцер со јасмин

  Од роза до каранфил

  Од каранфил до роза

  Од роза до саќе

  И назад para rosa

  Дојди да видиш како прават мед

  Пчелите од небото

  Дојди да видиш како прават мед

  Пчелите од небото

  Пчелата кралица

  Секогаш е уморна

  Се фаќа за стомакот

  И не прави ништо друго

  Во зуи што зуе

  Таму оди во градината

  Играј со каранфилот

  Валцер со јасминот

  Од розата до каранфилот

  Од каранфилот до розата

  Од роза до фаво

  И назад до розата

  Дојди види како прават мед

  Пчелите од небото

  Дојдете да видите како прават мед

  <​​0>Пчелите од небото.

  Оваа песна не вметнува во пчелниот универзум , опишувајќи како се организираат да ја завршат својата работа, а тоа е собирање мед.

  Поетот ја детализира хиерархиската структура на овие инсекти со вметнување на „главната пчела“, „малите пчели“ и „пчелата кралица“ во празнично опкружување , меѓутоа, подоцна се известува дека пчелата матична се храни без големи напори.

  Можеме да обрнеме внимание и на употребата на деминутивите како ресурс што се користи за да се доближат децата до сцената . Друг извонреден елемент е ономатопеја, која го имитира звукот на пчелите со стихот „in a zune que zune“.

  Видете музичка верзија со пејачот МораесМореира:

  Мораес Мореира - Пчелите

  8. Мало слонче

  Каде одиш, слонче

  Трчаш по патеката

  Така неутешена?

  Дали си изгубен, мало животно

  <0 0>Ти ја залепи ногата на трн

  Што чувствуваш, кутра?

  — Страшно се плашам

  Најдов мала птица

  Во тој мал дијалог помеѓу поетот и малото слонче , Винисиус прикажува фантастична сцена која и овозможува на публиката да ја искористи својата имагинација и ментално да го конструира настанот.

  Во овој случај, слонот е тажен, неутешен, бесцелно оди. Во тој момент животното наидува на поетот, кој го прашува која е причината за таквата меланхолија. Преку деминутивот во „слонче“ сфаќаме дека се работи за бебе, кое генерира идентификација со детската јавност.

  Слончето потоа одговара дека многу се плаши од мала птица. Овој исход е невообичаен и изненадувачки, бидејќи е контрадикторно да се мисли дека големо животно како слон може да се плаши од мала птица.

  Пејачката Адријана Калканхото направи музичка верзија на оваа песна , што можете да го видите подолу:

  Малиот слон

  9. Перу

  Глу! Глупак! Глу!

  Отворете пат за Перу!

  Перу отиде на прошетка

  Мислејќи дека е паун

  Тико-тико се смееше толку тешко

  Кој умре од метеж.

  Турција танцува во круг

  На јагленово тркало

  Кога ќе заврши, станува вртоглавица

  Наза малку ќе паднеше на земја.

  Перу еден ден се најде

  Во водите на потокот

  Тој отиде да гледа и рече

  Каква убавина паун!

  Глу! Глупак! Глу!

  Отвори пат за Перу!

  Мисиркината е уште една песна која носи ономатопеја како метод за создавање оралност интересно и забавно. Овде животните се претставени како да се луѓе, со чувства и желби.

  Така мисирката се појавува замислувајќи дека тоа ќе биде друго животно, паун, кој се смета за поелегантен и поубав. На птицата tic-tico ѝ е многу смешно, но сепак, мисирката продолжува да мисли дека е паун.

  На крајот од песната, можеме да видиме повикување на грчкиот мит за Нарцис , што се гледаш себеси како се гледа во водите на реката и се заљубуваш во себе. Исто така, мисирката се гледа себеси како рефлектирана во потокот и гледа прекрасно животно, дури и различно од она што всушност е.

  Погледнете го видеото од песната испеана од Елба Рамалхо:

  Елба Рамалхо - О Перу

  10. Пингвинот

  Добро утро пингвинче

  Каде одиш вака

  Се брза?

  Не сум значи

  Не плаши се

  Плаши се од мене.

  Би сакал само

  Да ја тапкам

  Твојата шапка од џекфрут

  Или многу лесно

  Повлечете му ја опашката

  од палтото.

  Како и песната за малиот слон, во Пингвинот , се прикажува разговор помеѓу соговорникот и пингвин.
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.