13 најдобри книги за деца од бразилската литература (анализирани и коментирани)

13 најдобри книги за деца од бразилската литература (анализирани и коментирани)
Patrick Gray

Можеби знаете еден од овие класици на литературата за деца и, за среќа, токму благодарение на една од овие публикации се заљубивте во читањето.

Овој тип на пишување се појави во средината на 18-ти век, а во Бразил книжевниот жанр бил објавен дури на почетокот на 19 век. Многу реномирани автори на бразилската литература посветија труд и работа за да им угодат на младите читатели.

Покрај неговата дидактичка важност, читањето во детството е од суштинско значење за да се разбуди интересот за литературата и да се натераат луѓето да искусат сложени чувства кои ќе бидат дел од возрасен живот.

Откријте ги сега единаесетте детски приказни кои станаа класици и веќе се дел од нашата колективна имагинација.

1. Биса Биа, Биса Бел (1981), од Ана Марија Мачадо

Објавена во 1981 година, книгата произлезе од желбата на авторката да зборува за нејзините баба и дедо за нивните деца. Главниот лик е обична девојка која за време на едно средување на нејзината мајка наоѓа слика на прабаба Биа како дете.

Девојчето немало можност да ја запознае прабабата Беатриз, која ја откриени само преку фотографија. Воодушевена од сликата, девојката решава да ја позајми фотографијата од нејзината мајка:

— Не можам, ќерка ми. Зошто го сакате ова? Не си ја знаел ни прабабата...

— Затоа, да останам со неа горе-долу, додека не ја запознаам подобро. (1968), од Жозе Мауро де Васконселос

Започнато во 1968 година - период на целосна воена диктатура во Бразил - делото на Хозе Мауро де Васконселос е секако автобиографско . Книгата беше толку успешна што беше адаптирана за кино и телевизија.

Протагонистот Зезе е момче полно со енергија - како што рекоа, момчето „го имаше ѓаволот во телото“. Многу пати возрасните околу него не ги разбирале потребите на момчето и завршувале неправедно казнувајќи го.

Пораснат во предградијата на Рио де Жанеиро, рутината на Зезе се менува кога неговиот татко ја губи работата и семејството треба да се пресели бидејќи тој повеќе не може да ги одржува истите услови за живеење.

И покрај тоа што има тројца браќа (Глорија, Тотока и Луис), Зезе се чувствуваше многу погрешно и сам и на крајот создава пријателство со липата што ја имаше во дворот . Токму со него Зезе ги споделува сите негови сомнежи и грижи.

Моето слатко портокалово дрво ги учи децата за неправдата и исто така се занимава со тешката тема на небрежност за време на детството .

Книгата добро илустрира како децата имаат тенденција да се засолнат во својот приватен универзум кога се чувствуваат под агол или страв.

Дознајте повеќе за Моето портокалово дрво, од Хозе Мауро де Васконселос.

12. Reinações de Narizinho (1931), од Монтеиро Лобато

Кој не се сеќава на приказнитепотрошени на локацијата Пикапау Амарело? Reinações de Narizinho, издаден во 1931 година, како позадина има место кое всушност постоело, сместено во внатрешноста на Сао Паоло.

Поставката избрана од Монтеиро Лобато послужи како амбиент за незаборавно ликови како Дона Бента, Тиа Настасија, Емилија и Педрињо.

Во мала бела куќа, кај Пика-пау Амарело, живее старица над шеесет години. Нејзиното име е Дона Бента. Секој што ќе помине по патот и ќе ја види на тремот, со корпа за шиење во скутот и златни наочари на врвот на носот, оди по својот пат мислејќи:

— Колку е тажно да се живее толку сам во оваа пустина...

Но, грешите.

Во оваа публикација гледаме два паралелни универзуми кои живеат во хармонија: ликови од „вистинскиот“ свет (Педрињо, Дона Бента и Тиа Nastácia), со суштества од „имагинарниот“ универзум (saci , cuca, маѓепсани принцези).

Главната цел на авторот беше да ги натера децата навистина да се нурнат во приказната. Лобато сакаше да го преобрази читањето во пријатна и секојдневна навика за најмалите.

Авторката ја користи книгата и за вреднување на националната култура , мотивирајќи ги младите од рана возраст за да ги запознаеме повеќе нашите корени и легенди.

13. A Arca de Noé (1970), од Винисиус де Мораес

Винисиус користи библиска приказна (онаа за Ноевата арка) за да ги воодушеви читателите.читателите.

Првично, поетот почнал да пишува за своите деца, особено за својата ќерка Сузана, родена во 1940 година, и за Педро, во 1942 година.

Исто така види: Назад во црно од Ејми Вајнхаус: стихови, анализа и значење

Потоа Винисиус ја имал идејата за музика за нив и, за тоа, побарал помош од музичарот Пауло Соледаде (1919-1999). Многу години подоцна, во 1970 година, со раѓањето на неговата ќерка Марија, Винисиус склучи партнерство со неговиот голем пријател Токињо за да ги музикатира песните на децата.

И покрај тоа што е атеист, Винисиус прави стихови наменети за деца почит на неколку библиски ликови. Идејата за ковчегот беше доста привлечна од уредничка гледна точка бидејќи овозможи да се соберат стари песни посветени на различни животни.

Разврзаната арка

Изгледа дека ќе колапс

Помеѓу скоковите од животните

Сите сакаат да заминат

На крајот на краиштата, по многу трошоци

Одење во ред, парови

Некои лути, други исплашени

Животните заминуваат

Приказната за митолошката Ноевата арка е дел од колективното несвесно, познато и на возрасните и на децата. Всушност, песната на градите е таа што ја отвора книгата, соединувајќи ги сите видови.

По неа следат песни кои ги илустрираат најразлични животни како што се Пингвинот , Лавот , Малото куче , Пато , Гвинеското кокошка и Перу .

Идејата за потоп го воведува кај децата чувството на реконструкција, потребатада се има надеж и да се крене повторно, дури и по трагедија.

Присуството на животните ги тера да размислуваат за животот во заедницата и идејата дека го делиме светот со другите видови.

Секое животно има свои квалитети и дефекти, соработката и соживотот меѓу нив е исто така простор за учење толеранција .

Исто така види: 7 неверојатни факти за фрево

Песните напишани од Винисиус беа наместени на музика, албумот A Arca de Noé е достапна на интернет:

01 - A Arca de Noé - Chico Buarque и Milton Nascimento (DISC A ARCA DE NOÉ - 1980)Однесете го на училиште, на плоштад, на тротоар, насекаде. Дај ми, дај го...

Детското дело на Ана Марија Мачадо се однесува на меморијата и ги учи новите генерации да гледаат и да живеат со минатото на семејството.

Пребарување за генеалогијата на семејството раскажува и за изградбата на сопствениот идентитет на девојката. Биса Биа, Биса Бел ве поканува да размислите за потеклото на семејството, истражувајќи ги предците со кои немавте шанса да живеете заедно.

Книгата исто така носи размислување за еднаквост на половите со прикажување на женски ликови не само во семејството туку и во општеството.

2. Малата вештерка (1982), од Ева Фурнари

Еден од класиците на бразилската литература за деца е Малата вештерка , од Ева Фурнари, писателка која е родена во Италија и живее во Бразил како дете.

Книгата, објавена во 1982 година, нема пишување , комуницира само преку цртежи. На овој начин успева да допре до широка публика, бидејќи децата кои сè уште не знаат да читаат исто така имаат пристап до приказните.

Малата вештерка, која учи да се справува со своите моќи , понекогаш прави магии кои не функционираат. Ова е многу креативен начин за поврзување со детскиот универзум л, бидејќи децата се суштества во формација и понекогаш тие исто така можат да се попречат да станат

Книгата ја освои јавноста и критиката, освојувајќи ја наградата за најдобар филм за млади луѓе во 1982 година (FNLIJ).

3. Pluft, o Fantasminha (1955), од Марија Клара Мачадо

Книгата потекнува од драма од 1955. Марија Клара Мачадо, нејзиниот автор, беше драматург и актерка, а ова беше нејзиниот прв извонреден текст.

Наративот го придружува пријателството што се јавува помеѓу Марибел, млада девојка, и Плуфт, дух кој живее во стара куќа и многу се плаши

Срамежлива и несигурна, Плуфт гледа пријателка во Марибел и решава да ја спаси, соочувајќи се со нејзините стравови.

Марија Клара Мачадо овде носи хумористичен заплет кој деликатно третира некои од човечките конфликти, како што е конфронтација, самоспознавање и пријателство .

4. Uma Ideia Toda Azul (1979), од Марина Коласанти

Книгата раскази објавена од Марина Коласанти во 1979 година обединува десет раскази поставени паралелно универзуми (замоци, далечни кралства, маѓепсани шуми). Илустрациите ги направи самата писателка.

Суштењата присутни во приказните исто така се далеку од нашата реалност: гноми, самовили, кралеви, еднорози. Книгата започнува, инаку, со фигурата на кралот среде неверојатно откритие:

Еден ден кралот имаше идеја. Тоа беше прва во неговиот живот, и тој беше толку воодушевен од таа сина идеја што не сакашезнаат да им кажат на министрите. Тој слезе со неа во градината, трчаше со неа по тревниците, си играше криенка со неа меѓу другите мисли, секогаш ја наоѓаше со еднаква радост, прекрасна идеја за него целиот син.

Коласанти во текот на овие кратки наративи создава магичен и прекрасен универзум кој ги транспортира децата во оваа паралелна реалност, поттикнувајќи ја имагинацијата .

За да ја состави креацијата, авторот бил инспирирана од класичните бајки и многупати препрочитувала приказни веќе присутни во колективното несвесно.

Бидејќи се малку посложени наративи и речиси без дијалози, таа инвестирала во кратки параграфи. Целта е да му се даде здив на малиот читател, обезбедувајќи и поголема читливост.

5. О Менино Малукињо (1980), од Зиралдо

О Менино Малукињо има немирно момче, креативни и полни со енергија. Напишана и илустрирана од Зиралдо во осумдесеттите, книгата, во стрип формат, подоцна беше адаптирана за најразновидните медиуми (ТВ, театар, кино).

Во наративот на Зиралдо како протагонист наоѓаме момче кое постојано се става во „украдени“ ситуации, што носи детска идентификација со ликот .

Тој е десетгодишно дете како и секое друго: обдарено со длабока имагинација, речиси бестрашно, секогаш подготвен даоткривајќи нешто ново и истражувајќи го светот околу него.

Познат по својата палавост, најголемиот дефект на момчето, опишан како хиперактивно, е неможноста да седи мирно:

Беше многу паметен

тој знаеше сè

единственото нешто што не знаеше

е како да молчи.

Она што Зиралдо го предлага е желбата да ги натера луѓето немирните деца се чувствуваат разбрано и добредојдено живеејќи со нивното лудо момче.

Покрај тоа, интересно е да се гледа како малото момче се соочува со низа предизвици и екстремни ситуации, што ја зајакнува неговата автономија и идентитет .

6. Жената која ги уби рибите (1968), од Кларис Лиспектор

Се гледа како автор на густата и тешка литература, Кларис обично се слави по нејзините книги за литература за возрасни.

Сепак, нејзините книги за деца се подеднакво скапоцени. Првично напишани за нивните деца, делата беа објавени и денес се сметаат за референци на бразилската литература за деца.

Во A Mulher que Matou os Peixes запознаваме раскажувач виновен за убиството - ненамерно! - од две сиромашни црвени риби кои беа миленици на нејзините деца:

Жената што ја уби рибата сум јас, за жал. Но, ви се колнам дека тоа беше случајно. Наскоро јас! Дека немам срце да убијам живо суштество! Дури и престанувамубиј лебарка или друга. Ви давам збор на чест дека сум доверлив човек и срцето ми е слатко: никогаш не дозволувам дете или животно да страда во мене.

Раскажувачот ја составува приказната со намера да го убеди читателот во нејзината невиност, по сите риби не биле намерно убиени. Она што се случи е дека заборавила, среде нејзината зафатена рутина, да стави храна во аквариумот.

За да ја докаже својата невиност, мајката се враќа во сопственото детство и раскажува приказни за домашните миленици што ги поседува. веќе имаше. Така, Кларис се става во кожата на јавноста - заземајќи го нејзиното место како дете - и се надева дека и нејзината публика ќе може да се стави на нејзина кожа.

Раскажувачот, низ дваесетина страници, го учи малиот читател да се справува со болка и загубата, а исто така кај малите ја вежба способноста за разбирање и простување .

7. Жолта Капа (1970), од Чико Буарк

Протагонистот на приказната на Чико Буарк илустрирана од Зиралдо е девојка која во основа се плаши

Наречена Жолта Капа (референца на Црвенкапа од браќата Грим), девојчето се плашеше од најчестите ситуации во универзумот на децата: паѓање, повредување, чувство на ненаклонетост.

Таа исто така се плашеше од животни, од гром, дури се плашеше да каже работи (поради можноста да станезадави). Застојаниот, стравот на крајот им ја отежнуваше рутината.

Приказната ги охрабрува децата да се соочат со нивните приватни стравови и ги зајакнува , охрабрувајќи ги да продолжат понатаму.

Веќе не се плаши од дожд или бегање од крлежи. Паѓа, станува, се повредува, оди на плажа, оди во шумата, се качува на дрво, краде овошје, па си игра хоп со братучетката на комшијата, ќерката на новинарот, внуката на кумата и внукот на чевларот.

<. 0>Прочитајте целосна анализа на книгата Chapeuzinho Amarelo, од Чико Буарке.

8. Ou Isto Ou Aquilo (1964), од Cecília Meireles

Во Ou Isto Ou Aquilo , Сесилија Меирелес учи дека невозможно е да се избега избори . Преку едноставни и секојдневни примери, ве тера да сфатите дека, на патот, треба да изберете.

Да се ​​биде внимателен и свесен е од суштинско значење за да се одлучите помеѓу една или друга работа, на крајот на краиштата, без оглед на опцијата, изборот секогаш ќе имплицира загуба . Да се ​​има нешто веднаш значи да се нема другата можност.

Во текот на песните гледаме дека ликот се обидува да се идентификува со детскиот универзум преку прикажување сценарија кои детето веројатно веќе ги доживеало во неговиот секојдневен живот.

Или ако има дожд и нема сонце

или ако има сонце и нема дожд!

Или ја ставаш ракавицата и не го ставаш прстенот,

или ако го ставите прстенот и не го ставатеракавица!

Друга важна поента е дека стиховите обично се исклучително музички и составени од рими за да се олесни меморирањето и ентузијазмот на читателот.

Исто така, откријте 10 песни кои не се пропуштаат од Сесилија Меирелес .

2>9. Папо де Сапато (2005), од Педро Бандеира

Педро Бандеира е еден од најпопуларните автори на бразилската литература за деца. Во Папо де Сапато писателот започнува со многу креативна идеја: што ако чевлите би можеле да раскажуваат приказни?

Во средината на буништето се откриваат старите и неискористени чевли. Можете да најдете сè, од стари чизми на генерал, кои веќе биле сведоци на тешки битки, до патики на голема балерина и чизми на познат фудбалер.

Сите копачки, сега во истата напуштена состојба , разменуваат спомени за искуствата што ги имале со нивните сопственици:

- А јас? - заплака аристократски глас. -

Можеби не изгледа така, но јас бев светкава патент чевел.

Месечева ноќ како оваа ме потсетува на забавите на кои сум била, пред нозете на висок џентлмен, вртејќи се низ салоните на аристократијата, четкајќи во ритамот на валцерите, врвовите на најелегантните чевли, кои ги носат најубавите жени во светот!

Креацијата на Педро Бандеира нè прави размислете за потрошувачкото општество кое често го стимулира купувањето и потоаотфрли. Исто така, го поканува читателот да размисли за социјалната правда .

Кога публикацијата ја прослави својата 25-годишнина, приказната беше илустрирана од Зиралдо.

10. Марсело, Мармело, Мартело (1976), од Рут Роча

Марсело е главниот лик на оваа приказна раскажана од Рут Роча и објавена во 1976 година. љубопитно дете, тој им поставува на родителите низа прашања, кои веќе промовираат непосредна идентификација со оној што го чита.

— Тато, зошто паѓа дожд?

— Мамо, зошто? дали се излеа морето?

— Бабо, зошто кучето има четири нозе?

Понекогаш одговараа старите.

Понекогаш не знаеја како да одговорат.

Насловот на книгата споменува еден од најголемите сомнежи на Марсело: зошто работите имаат одредени имиња? Незадоволен, Марсело решава да им даде нови имиња на она што тој смета дека не одговара на името што го имаат првично.

Таткото на Марсело се обидува да се спротивстави на загриженоста на неговиот син тврдејќи дека треба да ги користиме истите зборови бидејќи во спротивно светот би полуди .

Објаснувањето, сепак, не го убедува паметниот Марсело, кој продолжува да ја практикува својата креативност за да го преименува универзумот околу него.

Во нејзината детска книга, Рут Роча го истражува упорна љубопитност на децата и гест на испрашување на однапред утврденото .

11. Моето портокалово дрво
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.