16-те најдобри басни со морал

16-те најдобри басни со морал
Patrick Gray

Басните се кратки наративи проследени со морал. Во принцип, во нив глумат интелигентни и зборлести животни кои нè учат како да се однесуваме во различни ситуации во текот на животот.

Голем дел од басните што ги знаеме денес се напишани од Гркот Езоп, пред две илјади години .

1. Лисицата и лавот

Лисицата добро го затвори своето дувло и внатре стенкаше, бидејќи беше болен; Дошол Лав до вратата и го прашал како е, и да го пушти да влезе, затоа што сакал да го лиже, дека има доблест на јазикот и со тоа што ќе го лиже, наскоро ќе заздрави.

Лисицата одговори одвнатре:

— Не можам да ја отворам, ниту сакам. Верувам дека твојот јазик има доблест; сепак, соседството на забите е толку лошо што имам голем страв од тоа и затоа сакам прво да страдам со мојата болест.

Морал на приказната

Басната на лавот и лисицата не учи да бидеме претпазливи без разлика колку се наоѓаме во ситуација на страдање.

Лисицата страдала во неговото тело кога ја добил понудата за помош од лавот. Не е познато дали лавот навистина сакал да помогне или кралот на џунглата видел во таа ситуација само можност да добие лесен плен.

Во секој случај, исто така, без да ја знае намерата на лавот и без да има доверба во неговата говорот, лисицата усвои одбранбена положба.

2. Скакулецот и мравката

Имаше скакулец штоВолците лесно беа поразени од нив и завршија со пресекување на грлото.

Морал на приказната

Басната за волкот и овците го носи моралот дека никогаш не треба да го предадеме нашето оружје за непријателот кога се занимава со неодамнешен и сомнителен мировен договор.

Секогаш мораме да немаме доверба во новите времиња и да бидеме претпазливи. Наративот, исто така, нè предупредува за опасноста да внесеме непријатели во нашите домови или деца на непријатели, како што правеа лесните овци.

13. Магарето и лавот

Едноставно магаре по пат наиде на Лав и, надмено и дрско, се осмели да зборува со него, велејќи:

Тргни ми се од патот!

Гледајќи ја оваа глупост и смелост, Лавот застана за момент; но тој набрзо продолжил по својот пат, велејќи:

Многу би ме чинело да го убијам и да го отстранам ова Магаре во моментов; но тој не сака да ги извалка моите заби или силните нокти во такво обично и слабо месо.

И тој тргна по својот пат игнорирајќи го.

Морал на приказната

Никогаш не смееме да усвоиме арогантна и опасна поза - како онаа на Магарето - туку да дејствуваме промислено и зрело, како што тоа го правеше Лавот.

И покрај тоа што се чувствува предизвик, кралот од џунглата постапи промислено и избра да не му наштети на Магарето кое, снобски, усвои презирно и пркосно држење.

14. Желката и зајакот

Еднаш одамна имаше една желка и еден зајак кои живееја во шумата. Зајакот беше многу брз и,Кога и да можеше, ја исмеваше желката, велејќи дека е премногу бавен.

На желката еден ден и здосадиле „игрите“ и го предизвикала зајакот на трка.

Зајакот помислил беше смешно и го прифатија предизвикот.

Така, двајцата заминаа на спорот. Желката одеше одлучно со бавни чекори, додека зајакот трчаше брзо.

Сфаќајќи дека е многу понапред од желката, зајакот решил да застане на дремка. Кога се разбудил, ја видел желката речиси на целта и се обидел да ја стигне, но не можел.

Така бавната желка победи на трката со брзиот зајак.

4>

Морал на приказната

Не ја потценувајте способноста на другите. Полека одите далеку.

Поради неговата ароганција и супериорно однесување, зајакот на крајот се повреди.

15. Кокошката и златните јајца

Еднаш одамна имаше една кокошка која имаше подарок: снесе златни јајца!

Сопственикот на фармата каде што живееше кокошката беше многу алчно момче . Еден ден, тој имаше идеја за која мислеше дека е најдобрата од сите.

Решил да го убие кокошката за да види дали нејзиниот стомак е од злато и дали има богатство уште повредно од јајцата.

Но, внатре животното било како и секое друго и човекот потоа го изгубил своето најскапоцено богатство.

Морал на приказната

Внимавајте амбициите да не ве одведат до изгуби го она што веќе го имаш.

16. Дожаби и бикот

Еднаш одамна имаше два бикови кои постојано се тепаа да знаат кој е сопственик на пасиштето.

Во соседното мочуриште, група жаби внимателно гледаа и се забавуваше гледајќи ја таа бескрајна борба. Сè додека не се појави друга, помудра жаба и предупреди:

— Престани да се смееш. Ние сме тие што ќе бидеме повредени од оваа приказна.

Кратко време подоцна еден од биковите бил избркан од пасиштето и почнал да живее во мочуриштето, поради што жабите се под негова контрола. 1>

Морали од историјата

Секогаш кога големите се борат, малите губат . Приказната погоре не беше поинаква. Жабите, кои порано се забавуваа мислејќи дека нема да бидат погодени, завршија повредени.

Видете исто така:

целото лето го помина пеејќи, уживајќи во пријатните вечери и безгрижно уживајќи во времето.

Но, кога дојде студената зима, цикадата веќе не беше среќна, бидејќи беше гладна и се тресеше од студот.

Така отиде да побара помош од мравката, која работеше многу летото. Тој побарал од колегата да му даде храна и засолниште. На што мравката праша:

Што правеше цело лето?

— Јас пеев - одговори скакулецот.

А мравката му даде груб одговор :

— Па тогаш, сега танцувајте!

Морал на приказната

Ова е една од басните во кои моралот може да се спореди со популарната изрека, во овој случај: „Бог им помага на оние што стануваат рано“. Тука ја сфаќаме важноста на планирањето и работата.

Мравката со неуморно работење во текот на летото успеа да заштеди ресурси за доаѓањето на зимата. Цикадата, која поминуваше многу време во пеење, не беше подготвена за време на недостаток и страдаше во зима.

За да дознаете повеќе, прочитајте: Цикадата и мравката

3. Магарето и змијата

Како награда за извршената услуга, луѓето побарале од Јупитер вечна младост, која тој ја дал. Ја зеде младоста, ја стави на магаре и му нареди да ја однесе кај луѓето.

Додека магарето одеше по својот пат, стигна до жеден поток, каде што беше змија која рече дека нема да замине него.да пиеод таа вода ако не му го дадам тоа што го носам на грб. Магаре, кој не ја знаел вредноста на тоа што го носел, му ја дал младоста во замена за вода. И така, мажите продолжија да стареат, а Змиите се обновуваа секоја година.

Морал на приказната

Кратката басна за магарето и змијата нè учи дека секогаш мора да бидеме претпазливи и информирани, никогаш не нудејќи го она што го имаме без да ја знаеме неговата вистинска важност.

Магарето било обвинето за носење скапоцен материјал, иако не бил свесен за неговата вистинска важност. Напаѓајќи на уцена на поитра змија, магарето лесно го предал тоа што го носел - затоа што не знаел колку е вредна младоста. Според тоа, басната говори и за незнаењето и за последиците од незнаењето.

Змијата, во овој случај, се извлече и со вечната младост испратена од боговите, се здоби со привилегија да се обнови секоја година - спротивно на мажите, кои биле осудени на трајно стареење.

4. Ластовичката и другите птици

Мажите сееја лен, а кога ги виде ластовичката, ластовичката им рече на другите птици:

— Мажите ја прават оваа жетва, од која лен ќе расте ова семе, и од него ќе направат мрежи и замки за да не заробат. Подобро би било да го уништиме лененото семе и тревата што израсна од него, да бидеме безбедни.

Исто така види: Коментираа 8 познати хроники

Другите птици многу се смееја на овој совета тие не сакаа да го следат. Гледајќи го тоа, Ластовицата се помири со мажите и отиде да живее во нивните домови. Некое време подоцна, мажите направиле мрежи и ловечки инструменти, со кои ги фатиле и ги заробиле сите други птици, поштедувајќи ја само ластовицата.

Морал на приказната

Басната раскажува ние учиме дека секогаш треба да размислуваме за утре и да планираме различни ситуации, предвидувајќи ги идните сценарија.

Ластовиците видоа дека иднината ќе се промени кога ќе сфатат дека мажите можат да прават мрежи. Соочени со ова предвидување, тие се обиделе да ги предупредат птиците, кои ги игнорирале.

Потоа, се дружеле со човекот и биле поштедени од ловот.

5. Глувчето и жабата

Еден глушец сакал да помине река, но се плашел бидејќи не знаел да плива. Потоа побарал помош од една жаба, која му понудила да го однесе на другата страна се додека тој се закачил за една од неговите шепи.

Глувчето се согласило и, наоѓајќи парче конец, закачил една од неговите нозете на жабата. Но, штом влегле во реката, Жабата влегла, обидувајќи се да го удави Глувчето. Вториот, пак, се бореше со Жабата да остане на површина. Двајцата си ја вршеле работата и маката кога еден Змеј, гледајќи го Глувчето на водата, се нафрли врз него и го зеде него и Жабата во канџите. Уште во воздухот, ги изеде и двајцата.

Морал на приказната

Со читањето на басната заклучивме дека, дури ииако тоа го чинеше животот на невин човек (глувчето), лошиот човек (жабата) ја заслужи својата казна, па дознаваме дека има правда во светот.

Глувчето, има потреба да ја премине реката, не нашол друго решение освен да побара помош од животно кое имало можност да го стори тоа. Жабата веднаш се понудила да му помогне, но, всушност, алтруизмот не бил неговата вистинска намера, па поради неговото зло самата жаба завршила со смрт.

6. Змијата и козата

Коза која пасела со синот случајно со нозете згазнала на Змија. Овој, возбуден, станувајќи малку, ја искаса Козата на една од цуцлите; но бидејќи синот набргу дошол да цица и го цицал отровот на Змијата со млекото, тој ја спасил мајката и умрел.

Морал на приказната

Во многу ситуации во животот, невините плаќаат за туѓите настани

Приказната за змијата и козата нè учи за неправдата: синот - козата - не бил виновен затоа што мајката ја каснала змијата, сепак тој плаќа за тоа што се случило.

Ниту козата не била виновна, бидејќи несвесно ја згазила змијата. А, дури ни змијата не е точно виновна, бидејќи постапила според својата природа. Како и да е, овој тажен спој на настани кулминираше со смртта на најмладото животно.

7. Кучето и месото

Куче имало парче месо во устата, а кога преминалрека, гледајќи како месото се рефлектира во водата, му се чинеше поголемо и го пушти тоа што го носеше во забите да го земе она што го виде во водата. Меѓутоа, како што струјата на реката го однела вистинското месо, така и нејзиниот одраз, а Кучето останало без едното и без другото.

Морал на приказната

Басната за кучето и месото нè потсетува на мудрата изрека: „птица во рака вреди два во грмушка“ и се осврнува на прашањето за амбициозноста, учејќи нè да не бидеме алчни.

Во услови на криза, парчето месо би гарантирало егзистенција, но незадоволено, кучето гледа можност да стигне до уште поголемо парче месо.

Ризикувајќи го ризикот да го изгуби она што веќе го имал на име нешто кон што се стреми, кучето го испушта месото и на крајот на краиштата, завршува без ништо.

8. Крадецот и кучето чувар

Крадец сакајќи ноќе да влезе во куќа за да ја ограби, наишол на куче кое со своето лаење го спречило. Внимателниот крадец, за да го смири Кучето, му фрлил парче леб. Но Кучето рече:

— Знам дека ми го даваш овој леб за да молчам и да те оставам да ја ограбиш куќата, не затоа што ти се допаѓам. Но, бидејќи тој е господар на куќата кој ме поддржува цел живот, нема да престанам да лае додека не заминеш или додека не се разбуди и не те избрка. Не сакам ова парче леб да ме чини остатокот од мојот живот од глад.

Морал на приказната

Лекцијата што останува едека треба да размислуваме долгорочно, а не да дозволиме да бидеме измамени од моментално задоволство.

Во историјата гледаме дека животното е попаметно од човекот. Провалникот сакајќи да упадне во куќата, смислува лесен начин да го исплаши кучето. Сепак, кучето ја сфаќа стапицата.

9. Волкот и јагнето

Волк пиел вода од поток, кога малку подолу здогледал Јагне кое исто така пиело од истата вода. Веднаш штом го виде Јагнето, Волкот отиде да му зборува со насмевка, покажувајќи ги забите.

Како се осмелуваш да ја заматиш водата каде што пијам?

Јагнето понизно одговори :

Јас пијам подолу, па не можам да ја заматам водата што ја пиеш.

Сепак одговараш, дрско! - возвраќаше волкот сè погневен. - Пред шест месеци татко ти ми го направи истото.

Јагнето одговори:

Во тоа време, Господи, јас уште не сум се родил, не сум јас виновен.

0> Да, правиш - одговори Волкот -, дека си го расипал целото пасиште на мојата нива.

Но тоа не може - рече Јагнето -, бидејќи сè уште немам заби.

0>Волкот, без друг збор, скокна врз него и набрзо му го пресече грлото и го изеде.

Морал на приказната

Басната за Волкот и јагнето прикажува неправдите на светот и нè учи малку за перверзното функционирање на општеството.

Во горната приказна Јагнето, без своја вина, станува жртва на бездушнитеВолф, кој користи бесмислени аргументи за да го обвини произволно и неправедно.

Овде животните персонифицираат низа ситуации каде што послабата страна завршува казнувана од помоќните.

10 . Кучето и овците

Кучето побарало од овцата одредена количина леб, за која тој рекол дека му го позајмил. Овците негираа дека добиле такво нешто. Кучето тогаш во негова корист претставил тројца сведоци, кои тој ги подмитил: Волк, мршојадец и змеј. Овие се заколнаа дека виделе како овците го примаат лебот што го тврдеше Кучето. Со оглед на тоа, Судијата ја осудил овцата да плати, но немајќи средства да го стори тоа, таа била принудена да биде скратена пред време за да може волната да му се продаде на Кучето. Потоа им платил на овците за она што не го изел и бил сè уште гол, трпејќи го снегот и студот на зимата.

Исто така види: Објаснети се 13 детски басни кои се вистински лекции

Морал на приказната

Добрите и невините честопати плаќаат цена за кривично дело што не го сториле.

Во приказната за кучето и овцата, моќните - кучето, змејот, волкот и мршојадецот - прават заговор да ја изнудат жртвата, кутрата овца, која поради несериозна лага, потребна е плата за ситуацијата со сопственото страдање.

11. Мајмунот и лисицата

Еден мајмун без опашка побара од лисицата да и ја отсече половина од опашката и да и ја даде, велејќи:

Можеш да видиш дека опашката ти е преголема, затоа што дури и лази и ја мете земјата; што остана од негоможеш да ми го дадеш за да ги покријам овие делови што срамно ги изнесувам на виделина.

Прво сакам да се влечеш - рече Лисицата - и да го изметиш подот. Затоа нема да ти го дадам, ниту сакам мојата работа да ти користи.

И така Мајмунот остана без опашката на Лисицата.

Морал на приказната

Лисицата нè учи дека во текот на нашите животи ќе наидеме на суштества со ситно однесување, кои, имајќи ресурси да прават добро, избираат да изостават или да прават зло.

Мајмунот бара парче од опашката на Лисицата бидејќи знае што има да понуди и дека нема да го пропушти. Лисицата, пак, има скржаво однесување, одбивајќи да споделува со тоа што одбива да придонесе за подобрување на животот на Мајмун.

12. Волкот и овците

Имаше војна меѓу Волците и овците; овие, иако беа послаби, бидејќи имаа помош од кучињата, тие секогаш го извлекуваа подобро. Волците потоа побараа мир, под услов да ги дадат своите деца како залог ако овците им ги дадат и нивните кучиња.

Овците ги прифатија овие услови и беше постигнат мир. Меѓутоа, децата на Волците, кога се нашле во овчаницата, почнале многу гласно да завиваат. Родителите веднаш дојдоа на помош, мислејќи дека тоа значи дека мирот е нарушен и тие повторно ја започнаа војната.

Овците сакаа да се одбранат; но како негова главна сила се состоеле од кучињата, кои им ги дал на
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.