17 кратки песни за деца

17 кратки песни за деца
Patrick Gray

Детската поезија е одличен извор за работа на имагинацијата и читање со децата.

Кратките песни се едноставни текстови кои носат идеи и размислувања за животот, пријателствата, природата и други теми кои можат да се користат и во училница и дома за да се поттикне креативноста и вкусот за читање кај најмалите.

1. Poeminho do contra - Марио Квинтана

Сите што се таму

Трепкаат по мојот пат,

Ќе поминат.

Јас сум мала птица!

Во оваа кратка песна, авторот Марио Кинтана успева да пренесе порака со леснотија и добар хумор за потребата да се оди напред и покрај „непријателите „.

Вели дека непријателите ќе му поминат, веќе нема да бидат важни, додека тој е „мала птица“, односно ќе живее слободно и безгрижно.

2. Во мистеријата на бескрајното - Сесилија Меирелес

Во мистеријата на бескрајното

планета балансира.

И, на планетата, градина,

и, во градината, цветна постела;

во цветниот кревет виолетова,

и, на неа, цел ден,

помеѓу планетата и полу- Конечно,

крилото на пеперутката

Сесилија Меирелес во оваа кратка песна гради врска помеѓу макрото и микрото . Таа го започнува текстот зборувајќи за космосот, универзумот и сета негова мистерија.

Потоа, таа става „лупа“ на оваа огромна планета за да нè натера да видиме едноставна градина, а во неамала пеперутка. Така, писателот успева со малку зборови да се занимава со големи и мали работи, а на крајот и со самиот живот.

3. Сончогледот - Винисиус де Мораес

Секогаш кога сонцето

Индиго слика

Целото небо

Сончогледот

Останува еден џентл

Вртелешка.

Круг, тркало, тркало на рингишпил

Сврти, врти, врти сончоглед

Круглен како небо

Марелињо како сонце.

Сончогледот и неговиот афинитет со самото сонце се теми на оваа прекрасна детска поема.

Авторот Винисиус де Мораес ни претставува едноставен текст кој го носи сончогледот како еден вид „играчка“ , панорамско тркало, вртелешка.

Ова е затоа што е познато дека сончогледот ги врти своите ливчиња токму кон сонцето , барајќи ја сјајноста и топлината на астро-кралот.

4. Baile no sereno – Рут Роча

Пејачката пее тага,

пее и радост.

Во неговата природа е

да пее добро и зло.

Исто така види: 14 најдобри романтични филмови за гледање на Amazon Prime Video

Бидејќи го има во себе

ќошот што го има аголот...

Па, ако морето пресуши,

тие наплаќаат да купат чевли,

ако кучето стане мачка,

ако немиот може да зборува,

Ако дождот врне нагоре,

ако лебарката е добро,

Кога амбасадорот ќе отиде горе,

Исто така види: Легендата за Бото (бразилски фолклор): потекло, варијации и интерпретации

Кантадор ќе молчи.

Ова е песна во почит на машките и женските пејачи - и на некој начин на сите уметници . Рут Роча ја претставува уметничката дејност,во случајот со пеењето, како потреба на пејачот, како нешто својствено и природно.

Така, таа носи примери на апсурдни ситуации како начин да каже дека само доколку се случат такви факти, пејачите (и уметниците ) би престанале да ги екстернализираат своите болки и радости.

5. Мес - Лео Куња

Неред рима со детето,

Мес е братучед на Мес,

Неред танцува, балерина,

почнува и не секогаш крај,

благ неред,

ова девојка,

почива со стомакот нагоре.

Поезијата за деца обично го користи детскиот универзум како начин на приближување кон нив од текстот.

Тука авторот користи термини поврзани со игри и прави интересна игра со зборови , прикажувајќи паметна и несредена девојка како лик.

6. Засега сум мал - Педро Бандеира

Засега сум мал,

но ќе научам да читам:

Веќе знам да читам цели зборови,

читам до горе и долу,

и засадувам држачи!

Засега сум мал,

едно нешто ќе кажи,

со сигурност и радост:

Знам дека никогаш нема да ја заборавам

убавината на поезијата!

Педро Бандеира стана познат како писател со цел кај децата и младите. Во оваа песна, тој покажува мало дете во неговиот процес на описменување .

Детето е гордо на своите достигнувања и ја изјавува својата љубов кон зборовите и конпоезија . Малиот поетски текст е поттик за момчињата и девојчињата да продолжат да се развиваат во предизвикувачката задача да научат да читаат

7. Мало слонче - Винисиус де Мораес

Каде одиш, слонче

Трчајќи по патеката

Така неутешена?

Дали си изгубен, животинче

Ти ја залепи ногата на трн

Како се чувствуваш, кутра?

— Ужасно се плашам

Најдов мала птица

Оваа едноставна песна на Винисиус де Мораес е за стравот од детството. Прикажувајќи теле од слон како протагонист, авторот се осврнува на стравот и наивноста .

Малото слонче, и покрај тоа што е големо и силно, се плаши од птици. Контрадикцијата се појавува во песната како забавен и хумористичен ресурс.

8. Градинарска аукција - Сесилија Меирелес

Кој ми купува градина со цвеќиња?

Пеперутки со многу бои,

пералници и птици,

зелени јајца и сина оние во нивните гнезда?

Кој ми го купува овој полжав?

Кој ми купува сончев зрак?

Гуштер помеѓу ѕидот и бршленот,

0>статуа на пролетта?

Кој ми го купува овој мравјалник?

А оваа жаба, кој е градинар?

А цикадата и неговата песна?

А грилињо во подот?

(Ова е мојата аукција.)

Ова е една од најпознатите песни за деца напишана од Сесилија Меирелес. Писателот ја прикажува природата со едноставност, но ја презентираелементи на фантастичен и креативен начин.

Таа користи повторување, рима и опис како дидактички ресурс, градејќи песна што ја поттикнува фантазијата и ги плени децата и возрасните.

9. Стоножката - од Марина Коласанти

Кој прв

идеа

да ги изброи стапалата на стоногалката една по една?

Ако искинеш шепа

дали животното куца?

И одговори ми пред да заборавам

дали има животно од сто метри

Се прашувам дали има еден со сто глави?

Марина Коласанти игра со необичната карактеристика на стоногалката да има многу нозе, поради што се добива името на инсект.

Таа размислува за тоа како функционираат нозете на животното и ја поттикнува фантазијата на децата прашувајќи дали има животно со сто глави.

10. Моето училиште - од Џејн Емирин

Кога одам во моето училиште

Имам многу да правам

скокам, играм, се занимавам со уметност

Но Исто така сакам да учам

Моите пријатели од училницата

Тие се малку како мене

Тие се смеат, тие се среќни,

Тие“ убаво си... а твоето?

Ова е кратка песна за училиштето и детската социјализација . Одлично за работа во училницата на почетокот на часовите, текстот претставува лик кој е задоволен од училишната средина и со другарите.

Дури го прашува соговорникот дали и неговите колеги се фини, носејќи читателот до размислувањеза вашите сопствени пријателства.

11. Сите работи, од Арналдо Антунес

Сите нешта

во светот не

се вклопуваат во една

идеја. Но ти-

се вклопуваш во еден

збор, во овој

збор сè.

Во оваа песна, Арналдо Антунес истакнува колку нешта се безброј кои постојат во светот .

Тој нè потсетува на различноста на светот и како не е можно да се решат сите прашања одеднаш. Меѓутоа, зборот „сите“ го прикажува како решение, каде што се содржани сите работи.

12. Пролет - од Геруса Родригес Пинто

Пролет, сезона на цвеќиња

Ги украсува полињата што се во прослава

Каде што разнобојните пеперутки

Изгледаат како цвеќиња на многу бои.

Птиците пеат среќно

И колибри од цвет до цвет

Најавува пролет

Среќна сезона на многу љубов.

Текстот претставува почит кон цвеќињата, пеперутките и пролетните бои . Природата е опишана на прекрасен начин и нè тера да сакаме да уживаме во сончевите денови меѓу растенијата.

Ова е интересна песна за работа со децата на годишните времиња и за ценење на природата.<1

13. Амарелиња, од Марија да Граса Риос

Плима море

Плима е

Кобила линија

Седум куќи во четка.

Пуло paro

и јас одам

со мал скок

да држам уште една точка

на небото.

Овде гледаме уште една мала песна која го претставува детската игра на лирски и имагинативен начин .

Hopscotch е многу честа игра која ја поттикнува координацијата рака-око, како и креативноста. Авторот ја трансформира играта во нешто уште пофантазија, каде децата успеваат да стигнат до небото.

14. Страшило, од Алмир Кореја

Човек од слама

тревно срце

поаѓа

малку по малку

во клуновите на птиците

и крајот.

Во плантажите вообичаено е да се поставуваат кукли од слама - страшила - со цел да се оттргнат птиците што ги јадат плодовите. Во песната, страшилото не ги избрка птиците, туку е колвано од нив.

Интересна е сликата што ја создава авторот, велејќи дека сламениот човек има срце . Не потсетува на приказната за Волшебникот од Оз, каде што плашилото е тажно што нема мозок, а лимениот човек бара срце.

15. Бранот - Мануел Бандеира

Бранот оди

каде е бранот

бранот?

бранот сеуште

сеуште бран

уште оди

каде?

каде?

бранот бранот

Мануел Бандеира мудро комбинира многу слични зборови за да создаде заклучување на песната -јазик во кој самиот звук е поврзан со субјектот .

При изговарање на такви зборови, звукот наликува на движењето на плимата и осеката, кои доаѓаат и одат како бранови.

16. Ехо - Сесилија Меирелес

Момчето го прашува ехото

Каде се крие.

Но ехотосамо одговор: Каде? Каде?

Момчето исто така го прашува:

Ехо, дојди прошетај со мене!

Но тој не знае дали ехото е пријател

или непријател.

Затоа што го слушаш само како вели: Миго!

Уште еднаш Сесилија Меирелес претставува мала детска песна каде се занимава со пријателството користејќи рима и повторување во љубопитен начин.

Ехото е природен ефект во кој звучните бранови се судираат со препрека и се враќаат, оставајќи впечаток дека се одговор. Но, овој „одговор“ од ехото е само крајот на зборовите.

Така, писателот ја користи оваа појава за да создаде кратка приказна во која ликот бара пријателство со невидливото суштество, а во повеќе филозофска смисла, со самиот себе ист.

17. Галеб - Лалау

Галеб

Живее на небото.

Галеб оди,

Галеб се враќа,

Галеб оди,

Галеб се враќа,

А јајцата?

Кога

Галебот

Леси?

Зборовите кога се комбинираат со други слични игри, тие можат да станат фасцинантни игри!

Во оваа песна авторката игра со зборовите и нивните значења , поставувајќи прашање за галебите и нивните моменти на одмор, бидејќи живее летање на небото.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.