4 коментирани Божиќни приказни за деца

4 коментирани Божиќни приказни за деца
Patrick Gray

Читањето божиќни приказни за децата може да биде одличен начин да ги забавувате за време на божиќната сезона и да пренесете интересни пораки за животот и за ова многу посебно време.

Имајќи го тоа на ум, избравме 4 класични приказни кои се однесуваат на Божиќ и може да се кажат дома или да служат како поддршка за образованието во раното детство.

1. Раѓањето на бебето Исус

Марија била љубезна млада жена која живеела во арапскиот град Назарет. Еден ден ја посетил ангелот Гаврил, кој ѝ ја соопштил веста дека е избрана за мајка на синот Божји, кој треба да се вика Исус.

Така, месеците поминале и нејзината стомакот на Марија порасна. Кога требаше да се породи, таа и нејзиниот сопруг, Јосиф столарот, мораа да отпатуваат во Витлеем, како што наредил римскиот император Цезар Август.

Патувањето било доста напорно и кога пристигнале во Витлеем, немаше повеќе сместување за парот.

Беше ноќ и Марија веќе почна да чувствува дека нејзиното дете ќе се роди. За среќа нашле засолниште во штала.

Таму заедно со животните се родил Исус без многу труд, во мирно и безболно породување.

Детето било ставено во јасли. место каде што се остава храна за животните. Ова тогаш беше неговата прва лулка.

На небото, ѕвезда се издвојуваше со својата силна светлина и беше поставена високо надна „Бог момче“.

Оттаму, 3 мажи по име Мелхиор, Гаспар и Балтасар интуираа дека таа ѕвезда е посебна. Тие беа мудри и знаеја дека таа ноќ се роди божествено суштество.

Исто така види: Норберто Бобио: живот и работа

Така тројката, која стана позната како „тројцата мудреци“, одеше со денови по ѕвездата.

Тоа беше па стигнале до шталата и на бебето Исус му подариле злато, темјан и смирна.

Исто така види: Филм Дони Дарко (објаснување и резиме)

Оваа приказна е најважната Божиќна приказна за христијаните. Тоа е затоа што кажува како, според Библијата, зачнувањето и раѓањето на Исус, протагонистот на Бадник .

Божиќ е токму прославата на раѓањето на овој човек, кој според христијанската религија бил божествено суштество, син Божји, кој дојде на светот како спасител.

Оваа приказна потсетува на тешкотиите низ кои поминале Марија и Јосиф во тој момент и како доаѓањето на Исус беше скромно и без луксуз, со животни.

За христијаните, раскажувањето на оваа приказна на децата може да биде можност да се сетат на духот на Божиќ и да се поврзат со вистинската симболика на Исус , едноставен и љубезен човек кој дојде од народот за да проповеда љубов .

2. Чевларот и џуџињата

Еднаш одамна имаше еден скромен чевлар кој живееше со својата жена во едноставна куќа. Двојката минувала низ тешкотии и мажот немал повеќе пари,му остана само едно парче кожа за да направи само еден чевел.

Ја остави својата работилница средена, а кожата на масата. Обесхрабрен, рано и гладен отишол да спие.

Следниот ден, кога се разбудил, имал пријатно изненадување! Кожениот крој се претвори во прекрасен и добро изработен пар чевли!

Човекот ги прегледал чевлите и видел дека, навистина, тие се многу добро сошиени.

Тоа попладне, А богат господин кој минувал решил да влезе во работилницата на чевларот и ги купил чевлите за добра сума на пари.

Чувелот бил задоволен и можел да купи повеќе кожа за да продолжи со својот бизнис. Ова беше направено и кожата повторно беше оставена на неговата клупа.

Во текот на ноќта, уште еднаш, нешто се случи и следното утро уште еден пар чевли беа подготвени за продажба.

Скромниот чевлар беше многу среќен. Тој можеше да ги продаде своите чевли за уште подобра вредност. И извесно време истото продолжи да се случува и нивната финансиска состојба се подобруваше.

Еден ден, заинтригирани, мажот и неговата сопруга имале идеја да се обидат да откријат кој ја завршил работата. Тие потоа се криеја во текот на ноќта и ги набљудуваа настаните.

За да видат дека малите џуџиња ја поминале цела ноќ шиејќи ги чевлите.

Но една работа го привлече вниманието на чевларот: малите суштества беа без облека и боси, поминувајќи

Тој и неговата сопруга одлучија да направат облека и чевли за џуџињата, кои беа оставени на клупата на Божиќ.

Кога џуџињата стигнаа таму и ги видоа подароците, беа воодушевени! Облекоа нова облека и обувки и прескокнуваа наоколу.

Потоа, никогаш не се вратија, но чевларот веќе беше среќен што имаше нивна помош во тежок момент и сега можеше мирно да продолжи со својата работа , бидејќи имал многу клиенти.

Ова е бајка на браќата Грим која датира од почетокот на 19 век и била вклучена во Збирката бајки на браќата, објавена во 1812 година.

Кажи за кутриот чевлар кој добива помош од маѓепсани суштества за да се извлече од тешка ситуација.

Во нарацијата можеме да најдеме вредности како што се великодушноста , и на џуџињата и на двојката, која одлучува да изработи облека за малите пријатели.

Исто така, има неверојатен фактор во приказната, а тоа е среќата на чевларот да биде благословена со помош на џуџиња. Сепак, овој успех можеме да го видиме на посимболичен начин, во кој „џуџињата“ се аспекти на самиот маж, како што се упорноста и довербата во подобри денови.

Така, кога успева да излезе од комплициран момент, човекот им помага на суштествата што му помогнале, давајќи им подароци среде Божиќ и спасувајќи го чувството на солидарност што мора да го доживееме оваа годинасите.

3. Малиот продавач на кибритчиња

Беше Божиќ и беше многу студено, со многу снег, бидејќи оваа приказна се одвива на северната хемисфера.

Имаше една многу сиромашна девојка која одеше по улиците без ништо да ја покрие главата и без чевли.

Таа носеше неколку кутии со кибрит во својата престилка и талкаше меѓу оние што минуваа, нудејќи им:

Кој сака да купува натпревари? Добри и евтини кибритчиња!

Луѓето ја гледаа без да ја видат и се свртеа настрана. Значи, тоа не беше добар продажен ден.

Без пари и гладна, девојката гледаше во светилките што го украсуваа градот и мирисаше на храната што ги зафати улиците, бидејќи сите подготвуваа вкусни вечери.

Размислуваше да се врати дома, но немаше храброст, бидејќи бидејќи не можеше да продаде ништо, се плашеше дека татко и ќе ја претепа. Покрај тоа, нејзината скромна и студена куќа немаше ниту топлина, ниту храна.

Нејзините прсти беа парализирани од студот и девојката мислеше дека пламенот на запаленото кибритче може да ја загрее, дури и за момент.

Потоа собра храброст и запали кибрит. Огнената светлина ја маѓепса и за секунда имаше илузија дека е пред камин, кој и го стопли целото тело.

Но, набрзо жештината исчезна, натпреварот згасна и таа се врати во реалноста , сфаќајќи дека таа седела назамрзнат снег.

Така, тој удри уште еден кибрит и сега се замисли во трпезарија, со огромна маса поставена со многу вкусна храна. Го чувствуваше прекрасниот мирис на печено месо и сакаше да ѝ пушти плунка.

Но пламенот повторно изгасна и девојката се најде во истата тажна ситуација, стуткана блиску до ладен ѕид.

Ао палејќи го третото кибритче, таа се „превезе“ под прекрасна елка полна со подароци. Тоа беше бор уште поголем и украсен од оној што го видела низ прозорецот на едно богато семејство.

Дрвото имаше многу мали светла што ја оставија маѓепсана, но одеднаш светлата почнаа да се креваат и исчезнуваат .

Девојката погледна во небото и ги виде само ѕвездите. Ѕвезда што паѓа го преминала просторот и девојчето помислило „Некој мора да умрел!“. Таа ја имаше оваа мисла затоа што се присети на нејзината мила баба, сега покојна, која еднаш рече дека кога ѕвезда паѓа на небото тоа е знак дека некоја душа ја напушта Земјата.

Запали уште едно кибритче и набрзо ја се појави баба. Беше сјајно и убаво. Внуката со среќа извика:

Бабо! Дали ме носиш со себе? Кога натпреварот ќе згасне, знам дека таа повеќе нема да биде тука...

И така, двајцата се вознесоа на небото, каде што немаше повеќе студ, глад или тага.

следното утро, луѓето што минуваа го видоа телото на неподвижното смалено девојче, нејзините уснивиолетова, раце полни со изгорени кибритчиња. Сите сочувствуваа, а некои велеа:

Кутро! Дефинитивно се обиде да се стопли!

Девојчето почина од студ на Божиќ, со илузија дека живеела среќни моменти.

Оваа тажна Божиќна приказна е напишана од Ханс Кристијан Андерсен во 19 век, поточно објавена во 1845 година. Овде прикажуваме адаптација.

Класичната приказна во основа се занимава со тешката тема што е смрт . На темата се пристапува на фантастичен начин, бидејќи е наменета за децата.

Контекстот во кој авторот ја напишал приказната бил многу различен од она во кое живееме денес, па затоа претставува многу идеализирана ситуација.

Во секој случај, може да се замислат други вредности од овој наратив, како што се солидарност (која во овој случај е непостоечка), социјална нееднаквост , недостатокот на наклонетост и лицемерието на луѓето кои претходната вечер не и помогнале на девојчето, туку следното утро ја оплакувале нејзината смрт.

Оваа приказна може да биде интересен извор за разговор со децата на овие теми и потсетување дека Божиќниот дух треба да биде присутен во секое време од годината, дека треба да помагаме на другите и да размислиме зошто има толку многу неправди во светот.

4. Лимениот војник

Илустрација на Вилхелм Педерсен за објавување на приказната во1838

Една Божиќна ноќ, на едно момче му била дадена кутија со 25 оловни војници. Еден од нив се разликуваше од другите, немаше нога, бидејќи кога го направија, му недостигаше олово за да го доврши.

Како и да е, момчето го сакаше подарокот и ги стави сите војници во ред на неговата полица полна со играчки.

Војникот со една нога беше ставен покрај прекрасна восочна балерина која балансираше на врвот на едната нога.

Кога падна ноќта, дојдоа сите играчки на животот. Така, војникот и балерината се заљубиле.

Но на една од играчките, на кловнот, не му се допаднало приближувањето на двајцата и му рекол на војникот да се држи подалеку од девојката.

Момчето кога отиде да игра еден ден, го постави малиот војник до прозорецот да биде чувар на бандата.

Значи, не се знае што точно се случило, но кутрото мало војниче паднало од прозорецот и бил изгубен на улица.

Таму го пронашле две деца кои си играле на местото. Имале идеја играчката да ја стават во хартиен чамец и да ја пуштат во водата што минувала низ олукот.

На тој начин малиот војник завршил во шахта и завршил во река. Пристигнувајќи до реката, таа била проголтана од голема риба и останала во стомакот.

Набргу потоа, рибарите кои биле таму успеале да ја фатат рибата и да ја продадат на рибниот пазар.

И погледнете гослучајност! Девојката која ја купила рибата била таа што ја подготвувала храната во куќата на момчето. Потоа, кога се отвори рибата, таму беше војникот, кој беше измиен и вратен на полицата за играчки на момчето.

Танцувачот беше многу среќен, а исто така и војникот. Но, се случи нешто страшно. Некако храбриот војник заврши во каминот, почнувајќи да го проголтува пламенот. Гледајќи на страна, виде дека таму е и балерината.

На овој начин тие двајца се стопија. Восокот и оловото се споија, формирајќи срце.

Оваа приказна е напишана од Данецот Ханс Кристијан Андерсен. Објавен во 1838 година, тој е дел од нордиските бајки и стана класика, адаптиран за театарски, аудиовизуелни и танцови претстави.

Тоа е љубовна приказна, која исто така прикажува авантурите прикажувајќи лик со попреченост кој успева да помине низ многу предизвици.

Таа ја прикажува љубовта помеѓу војникот и балерината на сличен начин како Ромео и Јулија, во која двојката е толку страстен кој одлучува да престане да живее за да остане заедно.

На овој начин, можеме да ја замислиме приказната како почетна точка за да замислиме, заедно со децата, други можни исходи, каде што двојката може да следи повеќе позитивни и среќни патишта.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.