5 коментирани бајки со одлични лекции за деца

5 коментирани бајки со одлични лекции за деца
Patrick Gray

Одличен начин да се донесат размислувања и поуки на децата е преку кратки приказни.

Приказните често се полни со учење, пренесени преку примери, предупредувања и искуства на ликовите.

Така, може да биде корисно да се раскажуваат едукативни приказни за најмалите со цел да се генерираат размислувања за животот и да им се помогне да развијат поголемо критичко чувство и набудливо око.

1. Звуците на тишината

Еден крал го испратил својот син да учи во храмот на големиот мајстор за да го подготви да биде голема личност.

Кога принцот пристигнал во храмот, господарот го испрати сам во шума.

Тој требаше да се врати една година подоцна, со задача да ги опише сите звуци на шумата.

Кога принцот се врати во храмот по една година , господарот го замолил да ги опише сите звуци што можел да ги слушне.

Тогаш принцот рекол:

„Господаре, можев да ги слушнам птиците како пеат, лисјата шушкаат, колибрите како потпевнуваат, ветрето удира во тревата, зуењето на пчелите, вревата на ветрот што го пресекува небото...“

И кога ја заврши својата приказна, господарот го замоли принцот да се врати во шумата, да слушне сè друго тоа беше

И покрај тоа што беше заинтригиран, принцот ја послуша наредбата на господарот, мислејќи:

„Не разбирам, веќе ги разликував сите звуци на шумата...“

Останав со денови и ноќисам слуша, слуша, слуша... но не можеше да разликува ништо ново освен она што му го кажа на господарот.

Меѓутоа, едно утро, тој почна да разликува нејасни звуци, различни од се што слушнал порано.

И колку повеќе обрнуваше внимание, звуците стануваа појасни.

Чувството на чудење го облеа младичот.

Тој си помисли: „Овие мора да бидат звуците што господарот сакаше да ги слушнеме. Јас би слушал...“

И тој трпеливо одвои време, слушајќи и слушајќи.

Сакаше да се увери дека е на вистинскиот пат.

Кога се вратил во храмот, господарот го прашал што друго може да слушне.

Трпеливо и со почит принцот рекол:

„Господару, кога слушав, можеше да го слушне нечујниот звук на цвеќето што се отвора, звукот на сонцето што изгрева и ја загрева земјата и тревата како ја пие ноќната роса... „

Господарот се смешка, кимна со главата во знак на одобрување и рече:

„Слушањето на нечујното е да се има потребната смиреност за да се стане голема личност. Само кога некој ќе научи да ги слуша срцата на луѓето, нивните неискажани чувства, нивните неискажани стравови и неискажани поплаки, може човек да влее доверба околу себе; разберете што не е во ред и задоволете ги вистинските потреби на секој од нив.

Смртта на духот започнува кога луѓето ги слушаат само зборовите изговорени преку устата, без да обрнат внимание на она што се случува внатре волуѓето да ги слушаат нивните чувства, желби и вистински мислења.

Потребно е, затоа, да се слуша нечујната страна на нештата, онаа која не се мери, но која има своја вредност, бидејќи е најважната страна на да се биде човек...“

Оваа прекрасна приказна е присутна во книгата Приказни за суфиската традиција, од издавачката куќа Дервиш. Овде имаме метафора која ја поврзува природата со чувствата и размислувањата .

Многу пати човечките суштества забораваат дека и тие се дел од природата и на крајот се дистанцираат од неа, не можејќи да ја ценат тоа на длабок и интегриран начин.

Во приказната, мајсторот му препорачува на младиот човек да поминува време во шумата за да го слуша она што не може да се слушне со ушите, туку со „срцето“.

Всушност, она што го предлага мајсторот е медитативна вежба во која чиракот може да се поврзе со себе преку набљудување на животот што пулсира во шумата.

2. Добро со животот

Фило, бубамарата, се разбуди рано.

— Колку убав ден! Одам да ја посетам тетка ми.

— Здраво, тетка Матилда. Може ли да одам таму денес?

— Ајде, Фило. Ќе направам многу вкусен ручек.

Фило го облече жолтиот фустан со црни точки, стави розов кармин, облече лакирани чевли, го зеде црниот чадор и излезе во шумата : plecht, plecht ...

Одеше, одеше... и набрзо ја најдов Лорета, пеперутката.

— Колку убав ден!

— ИЗошто тој црн чадор, Фило?

— Така е! помисли бубамарата. И отиде дома да го остави чадорот.

Назад во шумата:

— Мали лакирани чевли? Какво претерување! - рече жабата Тата. Денеска нема ни забава во шумата.

— Така е! помисли бубамарата. И таа отиде дома да ги смени чевлите.

Назад во шумата:

— Розов кармин? Тоа е чудно! — рече Тео, штурецот што зборува.

— Така е! - рече бубамарата. И отиде дома да го соблече карминот.

— Жолт фустан со црни точки? Колку е грдо! Зошто да не користите црвено? - рече пајакот Филомена.

Исто така види: Сликање на телото: од потекло до денес

— Така е! - помисли Фило. И таа отиде дома да го смени фустанот.

Уморен од толку многу одење напред-назад, Фило мрмореше по патот. Сонцето беше толку жешко што бубамарата реши да се откаже од прошетката.

Стигнувајќи дома, ја повика тетка Матилда.

— Тетка, ќе ја оставам посетата за друг ден.

— Што се случи, Фило? — О! Тетка Матилда! Се разбудив рано, убаво се подготвив и отидов да шетам низ шумата. Но, на пат...

— Запомни, Филозиња... Ми се допаѓаш таков каков што си. Дојди утре, ќе те чекам со вкусен ручек.

Следниот ден, Фило се разбуди и се чувствува добро за животот. Го облече жолтиот фустан со црни точки, ја врза лентата на главата, облече розов кармин, ги облече лакираните чевли, го зеде црниот чадор, набрзина прошета низ шумата.plecht, plecht, plecht... и застана само да се одмори во скутот на тетка Матилда.

Ова е басна на писателот и воспитувач Нај Рибеиро. Тоа е дидактичка приказна која ги учи децата на вредноста на самодовербата .

Важно е уште од мали нозе да разберат дека за да водат задоволителен живот треба да прифатете се такви какви што се и не дозволувајте одредени мислења да и се попречат на нејзините животни цели.

Така, на разигран начин, авторката создава ситуација во која бубамарата најпрво е под влијание на мислењата на нејзините колеги и сфаќа дека престанала да го прави она што би сакала и да биде со посебна личност за неа.

Во вториот момент, бубамарата сфаќа дека мора да ги следи своите планови на начин на кој се чувствува најудобно и на тој начин може уживајте во нејзиниот живот поцелосно.

3 . Момчето и волкот

На еден рид, над едно село, еден ден имаше едно мало овчарче. Досадно, момчето за забава почна да вика на селото долу:

Волкот! Волкот! Волкот доаѓа!

Трикот успеа. Тоа го направил уште три пати, и секој пат селаните трчале по ридот за да му помогнат на момчето да ги спаси овците. Кога стигнале на врвот, момчето пукнало од смеење, а мажите збеснале, чувствувајќи се дека се измамени.

За жал на момчето, во еден сив и маглив ден волкот навистина се појавил и се фрлилдиректно до овците. Момчето, овојпат сериозно, почна да се откачува:

— Волкот е тука! Помош! Волкот е тука!

Никој не одговори на повикот, бидејќи селаните мислеа дека тоа е само уште една од шегите на момчето - и волкот ги изеде сите овци.

Момчето доцна дозна поука дека на лажговците вообичаено не им се верува, дури и кога ја кажуваат вистината.

Познатата приказна за овчарот и волкот е од Езоп, писател на басни кој живеел во Античка Грција во VI век п.н.е. Таа е присутна во книгата Езопските басни , од издавачката куќа Círculo do Livro.

Раскажува за момче кое од толку многу лажење завршува во неволја, бидејќи кога конечно ќе раскаже вистината, тој е дискредитиран поради

образовно покажува потребата за чесност и лојалност . Тој, исто така, предупредува дека не треба да се дава приоритет на „лична забава“ и да се игнорира колективното страдање.

Тоа е кратка басна што носи важни лекции за цел живот.

4. Разликување на доброто од лошото

Еден пекар сакал да запознае голем мајстор и отишол во пекарата преправен во просјак. Зел леб, почнал да го јаде: пекарот го претепал и го фрлил на улица.

- Лудо! - рече еден ученик кој пристигна - Не гледаш ли дека го избрка господарот што сакаше да го запознае?

Покаен, пекарот излезе на улица и праша што може да направи за дапрости. Господарот го замолил да го покани него и неговите ученици на јадење.

Пекарот ги однел во одличен ресторан и ги нарачал најскапите јадења.

- Вака го разликуваме добриот човек од лошиот човек - им рекол учителот на учениците, среде ручек. - Овој пекар е способен да потроши десет златници на гозба бидејќи јас сум познат, но не е способен да даде леб за да нахрани гладен просјак.

Оваа кратка ориентална приказна за суфиската филозофија е објавена на веб-страницата на Академијата Brasileira de Letras и носи важни прашања за солидарноста, ароганцијата и ласкањето или чинот на угодување на другите за сопствена корист.

Во приказната, гледаме дека пекарот не се грижел за својот ближен кој гладувал, се однесувал лошо со него и го тепал. Меѓутоа, откако открил дека човекот бил голем мајстор, се извинува и му купува скапа вечера.

Господарот, токму затоа што има мудрост, го смета пекарот за лош човек, бидејќи неговата постапка открила дека неговата солидарност има „две тежини и две мерки“, односно за сиромашните бил ситен и суров, но за восхитуваниот господар бил дарежлив.

5. Новата облека на кралот

Еден тип, кој бега од кралството крадејќи, решава да се насели во соседното кралство. Откако таму, тој се преправа дека е кројач и добива средба со кралот.

Кога разговара со кралот, човекот вели дека измислил посебна облека која самода го видат интелигентни луѓе.

Кралот бил многу суетен и суетен, па се возбудил и нарачал ваков костум од кројачот.

Потоа на човекот му понудиле многу богатства, благородни ткаенини и златни конци, кои беа кутии и ставени.

Кога луѓето поминуваа покрај студиото, субјектот се преправаше дека шие, мимитира и закачува замислени ткаенини на закачалки.

Му требаа месеци да го доврши своето парче и во меѓувреме, тој добил плата од кралот.

Сите што го виделе преправениот кројач како шие ништо не рекле, бидејќи се плашеле да не бидат „откриени“ во нивната глупост, бидејќи, теоретски, само паметните можеле види го.

Исто така види: Легендата на Курупира објасни

Еден ден, монархот, веќе изнервиран од толку чекање, бара да види што е веќе направено. Кога се соочил со празната закачалка, кралот исто така не сакал да изгледа глупав и извикал:

- Каква прекрасна облека! Твојата работа е беспрекорна!

И придружниците на кралот ја пофалија облеката и беше одлучено да се одржи јавна парада за суверенот да ја покаже својата посебна облека.

Денот на настанот пристигна и кралот продефилираше пред своите поданици со арогантен и вообразен воздух. Но, едно од децата, невино и вистинито, извикува:

— Царот е гол! Кралот е гол!

Сите се погледнаа и повеќе не можеа да се лажат. Морале да се договорат со детето и признале дека и тие не го виделе

Кралот ја сфати фарсата и многу се засрами, обидувајќи се да се покрие со рацете. Еве како парадата за прикажување на новата облека на кралот беше неуспешна.

Оваа приказна е од Данецот Ханс Кристијан Андерсен, а првпат беше објавена во 1837 година. Таа раскажува за измамен и лукав пријател кој ја користи суетата на другите како нивно најголемо оружје.

Преку оваа приказна може да се работи со децата на поими како што се гордост, покажување и чувство на супериорност , покрај срамот и потребата да се погледне подобар од другите.

Кралот, замислувајќи се себеси многу интелигентен, го најмува лажниот кројач да направи посебен костум, но кој, всушност, не постоел. Никој немаше храброст да претпостави дека не може да ја види облеката, од страв да не се смета за глупав.

Овој тип на ситуација, кажано како метафора, може да се случи во неколку наврати во секојдневниот живот и ја покажува важноста да се биде чесен и искрен.искреност со себе и со другите.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.