5 целосни и интерпретирани хорор приказни

5 целосни и интерпретирани хорор приказни
Patrick Gray

Содржина

Книжевен жанр што потекнува од популарни фолклорни приказни и религиозни текстови, хоророт е поврзан со фикцијата и фантазијата. Низ вековите, таа стана популарна и доби нови стилови и влијанија.

Главната цел на овие наративи е да предизвикаат емоции кај читателот, како што се страв или вознемиреност. Сепак, некои носат и егзистенцијални рефлексии или критичари на современото општество.

Подолу погледнете ги 5 застрашувачки приказни од познати писатели што ги избравме и коментиравме за вас:

  • Сенка, Едгар Алан По
  • Што носи месечината, Х. 3>Гостинот, Ампаро Давила

1. Сенката, Едгар Алан По

Вие што ме читате сè уште сте меѓу живите; но јас, кој пишувам, одамна ќе заминам во светот на сенките. Навистина, ќе дојдат чудни работи, ќе се откријат безброј тајни работи и ќе поминат многу векови пред овие белешки да бидат прочитани од мажите. И кога ќе ги прочитаат, некои нема да веруваат, други ќе се сомневаат, а многу малку од нив ќе најдат материјал за плодни медитации за ликовите што ги врежам со железна игла на овие табли.

година помина беше година на терор, полна со сензации поинтензивни од терор, сензации дапочнува да ги гледа духовите и лицата на оние што починале. Подоцна, тој се соочува со самиот свет на мртвите.

Не можејќи да се справи со сè што штотуку видел, тој завршува со брзање кон својата смрт. Така, ова е добар пример за космичкиот ужас што го карактеризира неговото пишување, односно неразбирањето и очајот на човечките суштества пред тајните на вселената.

3. Човекот кој сакаше цвеќиња, Стивен Кинг

Во една рана вечер во мај 1963 година, еден млад човек со раката во џебот брзо одеше по Третата авенија во Њујорк Сити . Воздухот беше мек и убав, небото постепено се затемнуваше од сино до убавата и мирна виолетова боја на самракот.

Има луѓе кои ја сакаат метрополата и таа ера на ноќи што ја поттикна оваа љубов. Сите што стоеја пред слаткарниците, пералните и рестораните изгледаа како да се насмеани. Старица туркајќи две кеси зеленчук во стара количка за бебиња му се насмевна на младиот човек и го поздрави:

― Здраво, убав!

Младиот човек возврати со блага насмевка и ја крена раката во бран. Таа продолжи, мислејќи: Тој е заљубен.

Младиот човек го имаше тој изглед. Носеше светло сив костум, тесната вратоврска малку олабавена кај јаката, чие копче беше отповикано. Имаше темна коса, скратена. Светла кожа, светло сини очи. Тоа не беше впечатливо лице, но во таа мека пролетна ноќ,на таа авенија, во мај 1963 година, тој беше убав и старицата со моментална и слатка носталгија размислуваше дека на пролет секој може да биде убав... ако брзаш да ја сретнеш личноста од соништата на вечера и можеби, тогаш танцувај. Пролетта е единственото време кога изгледа дека носталгијата никогаш не се закиселува и старицата тргнала по својот пат задоволна што го поздравила младиот човек и среќна што тој му возвратил на поздравот со кревање рака во бран.

млад човек ја премина улицата 66 со брз чекор и истата блага насмевка на усните. На половина од блокот, еден старец стоеше покрај разбиена количка полна со цвеќиња - чија преовладувачка боја беше жолтата; жолт празник на џонквили и крокуси. Старецот имал и каранфили и неколку рози од плакарот, главно жолти и бели. Јадеше слатко и слушаше гломазен транзистор радио балансирано преку количката.

Радиото емитуваше лоша вест што никој не ја слуша: убиец кој ги тепаше своите жртви со чекан сè уште беше вклучен лабавиот; Џон Фицџералд Кенеди изјавил дека ситуацијата во една мала азиска земја наречена Виетнам (која најавувачот ја изговарал „Vaitenum“) заслужува големо внимание; труп на неидентификувана жена беше извлечен од Ист Ривер; поротата составена од граѓани не успеа да прогласи криминален бос, во кампањата што ја покрена наопштинските власти против трговија со дрога; Советите експлодираа нуклеарна бомба. Ништо од тоа не се чувствуваше реално, ништо од тоа не се чувствуваше важно. Воздухот беше мазен и вкусен. Двајца мажи со стомаци на пивопијци стоеја пред пекара, играјќи никел и се исмејуваа еден со друг. Пролетта трепереше на работ на летото, а во метрополата летото е сезона на соништата.

Младиот човек помина покрај количката со цвеќиња, а звукот на лошите вести остана зад себе. Тој се двоумеше, погледна преку неговото рамо, застана да размисли за момент. Посегна во џебот од јакната и уште еднаш почувствува нешто внатре. За момент, неговото лице изгледаше збунето, осамено, речиси опседнато. Потоа, додека ја вадеше раката од џебот, го продолжи својот претходен израз на желно исчекување.

Се врати во количката со цвеќиња, насмеан. Ќе и донесеше цвеќе, кое таа ќе го ценеше.

Тој сакаше да ги гледа нејзините очи како блескаат од изненадување и задоволство кога ќе и донесе подарок – едноставни нешта, бидејќи тој беше далеку од богат. Кутија со слатки. Нараквица. Еднаш, имав само десетина портокали од Валенсија, бидејќи знаев дека се омилени на Норма.

„Мојот млад пријател“, го поздрави продавачот на цвеќе додека го виде човекот во сив костум како се враќа, скенирајќи ја прикажаната стока. на количката.

Продавачот мора да имал шеесет и осум години; носеше излитен џемперсива трикотажа и мека капа и покрај топлата ноќ. Нејзиното лице беше мапа од брчки, нејзините очи подуени. Меѓу прстите му трепереше цигара. Но, тој се сети и како е да се биде млад на пролет - млад и толку заљубен што трчаше насекаде. Нормално, изразот на лицето на продавачот на цвеќе беше кисел, но сега тој малку се насмевна, исто како што се насмеа старицата што ги туркаше намирниците во количката, бидејќи ова момче беше толку очигледен случај. Бришејќи ги трошките од бонбоните од градите на широкиот џемпер, таа си помисли: Ако тоа момче беше болно, сигурно ќе го држат на интензивна нега.

― Колку чинат цвеќињата? ― праша младичот.

― Ќе ти направам убав букет за еден долар. Тие рози се од пластеникот, па малку поскапи. По седумдесет центи. Ќе ти продадам пола дузина за три и пол долари.

„Момци“, коментира момчето. „Ништо не е евтино, мој млад пријателе. Зарем мајка ти никогаш не те научи на тоа?

Младичот се насмевна.

― Можеби спомна нешто за тоа.

― Се разбира. Се разбира, таа предаваше. И давам половина дузина рози: две црвени, две жолти и две бели. Не можам да направам подобро од тоа, нели? Ќе ставам неколку гранчиња од чемпрес и неколку лисја од моминско влакно - тие го сакаат тоа. Одлично. Или повеќе го сакате букетот за еден долар?

― Тие? - праша момчето, сè уште насмеано.

-Мојот млад пријател, рече продавачот на цвеќе, фрлајќи го својотцигара во олукот и враќање на насмевката - во мај никој не си купува цвеќе. Тоа е национален закон, знаеш што сакам да кажам?

Момчето помисли на Норма, нејзините среќни и изненадени очи, нејзината слатка насмевка, и тој благо одмавна со главата.

― Мислам така Патем, разбирам.

― Секако дека разбираш. Па што велиш?

― Па, што мислиш?

― Ќе ти кажам што мислам. Сега! Советите се уште се бесплатни, нели?

Момчето повторно се насмевна и рече:

― Мислам дека тоа е единственото бесплатно нешто што остана на светот.

― Ти можеби е апсолутно сигурен во тоа“, изјавил продавачот на цвеќиња. Браво, мој млад пријател. Ако цвеќињата се за мајка ти, донеси и го букетот. Неколку џонквили, неколку крокуси, неколку лилјани од долината. Таа нема да го расипе сето тоа со зборовите: "Ах, синко, ги сакам цвеќињата, но колку чинат? О, тоа е премногу скапо. Зарем тој веќе не знае да не ги троши парите?

Младиот човек ја фрли главата назад и се насмеа. Продавачот на цвеќе продолжи:

― Но, ако се за твоето малечко, многу е поинаку, синко, и ти тоа многу добро го знаеш. Донеси и рози и таа нема да стане книговодител, знаеш? Сега! Ќе те прегрне околу вратот и...

― Ќе ги земам розите“, рече момчето. Потоа дојде ред да се насмее продавачот на цвеќиња. Двајцата мажи што играат никел го погледнаа и се насмевнаа.

― Еј, момче! - повика еденза нив. ― Сакате да купите евтин венчален прстен? Ќе го продадам моето... Не го сакам повеќе.

Младиот човек се насмевна, вцрвенувајќи до корените на својата темна коса. Продавачот на цвеќе избра шест рози од стакленички, ги исече стеблата, ги посипуваше со вода и ги завитка во долг конусен сноп.

„Вечерва времето ќе биде точно како што сакате“, објави радиото. . „Добро, убаво време, температура околу осумдесет степени, совршени за да се качите на терасата и да гледате во ѕвездите ако сте романтичен тип. Уживајте, Голем Њујорк, уживајте!

Продавачот на цвеќе ги залепи рабовите на хартијата и го советуваше младиот човек да и каже на својата девојка дека малку шеќер додаден во водата во вазната со рози ќе послужи за зачувување Тие остануваат свежи подолго.

—Ќе и кажам, — вети младиот човек, подавајќи му банкнота од пет долари на продавачот на цвеќиња.

—Ви благодарам.

<0 0>― Моја услуга е, мој млад пријателе“, одговорил продавачот на цвеќиња, подавајќи му го кусурот од долар и половина на младичот. Неговата насмевка стана малку журка:

― Бакни ја за мене.

На радио, Four Seasons почнаа да ја пеат „Шери“. Младиот човек продолжи по авенијата, со отворени очи и возбуден, многу буден, гледајќи не толку околу себе во животот што течеше по Третата авенија, туку навнатре и во иднината, во исчекување.

Во меѓувреме, одредени работиоставија впечаток: млада мајка турка бебе во количка, лицето на детето комично намачкано со сладолед; мало девојче скока на јаже и потпевнува: "Бети и Хенри горе на дрвото, БАКНУВАЊЕ! Прво доаѓа љубовта, па бракот, а тука доаѓа Хенри со бебето во количка, туркање!" Две жени разговарале пред перална и разменувале информации за нивната бременост додека пушеле. Група мажи гледаа низ излогот на продавница за железарство во огромен телевизор во боја со четирицифрена цена - прикажуваше бејзбол натпревар и играчите изгледаа зелено. Еден од нив беше во боја на јагода, а Њујорк Метс ги водеа Филис со броење од шест спрема еден во последното полувреме.

Младиот човек продолжи, носејќи ги цвеќињата, не сфаќајќи дека двете трудници пред пералната за миг престанаа да зборуваат и го гледаа со сонливи очи додека минуваше со пакетот; времето за примање цвеќе за нив беше одамна завршено. Ниту, пак, го забележа младиот сообраќаен полицаец кој ги запре автомобилите на аголот од Третата авенија и улицата 69 за да го пушти да премине; чуварот беше ангажиран и го препозна сонувачкиот израз на лицето на момчето од сликата што ја виде во огледалото при бричењето, каде што во последно време го забележуваше истиот израз. Не ги забележал двајцата тинејџери коиго поминаа во спротивна насока, а потоа се кикотеа.

Застана на аголот од улицата 73 и сврте десно. Улицата беше малку потемна од другите, обложена со куќи претворени во станбени згради, со италијански ресторани во подрумите. Три блока подалеку, уличниот бејзбол натпревар продолжи во светлината што избледуваше. Младиот човек не стигна таму; откако одеше половина блок, влезе во тесна лента.

Сега ѕвездите се појавија на небото, бледо трепкајќи; патеката беше темна и полна со сенки, со нејасни силуети на канти за ѓубре. Младиот човек сега беше сам... не, не баш. Во црвеникавиот мрак се слушна брануван крик и тој се намурти. Тоа беше љубовна песна на мачка, и тоа не беше убава.

Одеше побавно и погледна во часовникот. Беше една четвртина пред осум и секој ден сега Норма... Потоа ја виде како доаѓа низ дворот кон него, облечена во темносини панталони и морнарска кошула што го боли срцето. Секогаш беше изненадување да ја видам за прв пат, секогаш прекрасен шок - изгледаше толку младо.

Сега, неговата насмевка блесна - блескаше. Одеше побрзо.

― Норма! тој се јави.

Таа го крена погледот и се насмевна, но... како што се приближуваше, насмевката избледе. Насмевката на момчето исто така малку затрепери и тој моментално бешенемирен. Лицето над морнарската блуза наеднаш изгледаше заматено. Се стемнуваше... згреши ли? Сигурно не. Тоа беше Норма.

― Ти донесов цвеќе, рече тој среќен и олеснет, подавајќи ѝ го пакетот. Таа се загледа во него за момент, се насмевна - и му ги врати цвеќето.

- Ви благодарам многу, но грешите“, изјави таа. - Јас се викам...

- Норма, - шепна тој. И го извади чеканот со кратка рачка од џебот на јакната, каде што го чуваше сето ова време.

― Тие се за тебе, Норма... тие секогаш биле за тебе... сè за тебе.

Таа се повлече, нејзиното лице заматен бел круг, устата црн шлиц, О од страв - а тоа не беше Норма, бидејќи Норма умре пред десет години. И тоа не беше важно. Затоа што таа требаше да вреска, а тој го удри чеканот за да го запре крикот, да го убие крикот. И кога го симна чеканот, снопчето цвеќе му падна од другата рака, отворајќи и расфрлајќи црвени, жолти и бели рози во близина на вдлабнати канти за ѓубре каде што мачките водеа отуѓена љубов во темнината, врескајќи од љубов, врескајќи, врескајќи. .

Тој замавна со чеканот и таа не вреска, но таа можеше да вреска бидејќи не беше Норма, ниту една од нив не беше Норма, а тој замавна, замавна, замавна со чеканот. Таа не беше Норма и затоа тој удри со чеканот, како што имаше пет пати претходно.

Не знаејќи колку време потоа, го остави чеканот.чекан назад во џебот од јакната и се оддалечи од темната сенка што лежеше на калдрмата, подалеку од розите расфрлани од кантите за ѓубре. Се сврте и излезе од тесната лента. Сега беше доцна навечер. Бејзбол играчите дојдоа дома. Да имаше дамки од крв на неговиот костум, немаше да се покажат поради темнината. Не во темнината на таа доцна пролетна ноќ. Нејзиното име не беше Норма, но тој знаеше како се вика. Беше... беше... Љубов.

Тоа се викаше љубов и талкаше низ темните улици затоа што Норма ја чекаше. И ќе ја најдеше. Еден ден наскоро.

Почна да се насмевнува. Агили се врати на одењето додека одеше по улицата 73. Средовечна двојка седеше на скалите од нивната станбена зграда го гледаше како поминува, главата навалена на едната страна, очите далеку, блага насмевка на усните. Откако тој помина, жената праша:

― Зошто никогаш повеќе не изгледаш така?

― А?

― Ништо“, рече таа.

Но, тој го гледаше младиот човек во сив костум како исчезнува во темнината на ноќта и размислуваше дека ако има нешто поубаво од пролетта, тоа е љубовта на младите.

Имменет како еден од најважните автори на современиот терор, Стивен Кинг (1947) е американски писател со голем меѓународен успех, кој исто така пишува неизвесност и научно-фантастични дела.

Наративоткое нема име на земјата. Се случија многу чуда, многу знаци и на сите страни, на копно и на море, црните крилја на Чумата се раширија широко. Меѓутоа, оние кои беа мудри, знаејќи ги дизајните на ѕвездите, не беа свесни дека небесата навестува несреќа; и за мене (грчкиот Оино), како и за другите, беше очигледно дека доаѓаме до крајот на таа седумдесет и деведесет и четврта година, во која, на влезот на Овен, планетата Јупитер ја спојуваше со црвениот прстен. на страшниот Сатурн. Посебниот небесен дух, ако не се лажам, ја манифестираше својата моќ не само над физичкиот глобус на Земјата, туку и над душите, мислите и медитациите на човештвото.

Една ноќ бевме седум во задниот дел на благородната палата, во мрачниот град наречен Птолемаида, седнати околу неколку шишиња виолетово вино од Хиос. Одделот немаше друг влез освен висока бронзена врата; а вратата била обликувана од мајсторот Коринос и, производ на вешто изработка, затворена одвнатре.

Исто така, оваа меланхолична преграда беше заштитена со црни таписерии, кои нè поштедија од погледот на Месечината, бујните ѕвезди и ненаселените улици. Но, чувството и сеќавањето на Ударот не беа лесно избркани.

Имаше околу нас, покрај нас, работи кои не можам јасно да ги дефинирам,што го избравме е дел од Сенки на ноќта (1978), неговата прва збирка раскази. Во него среќаваме млад и анонимен протагонист кој оди по улиците со страствен лик .

Кога ќе види маж како продава цвеќе, тој купува подарок за жената која чека него. Низ текстот сфаќаме колку ја сака Норма и копнее за нивно повторно обединување. Меѓутоа, кога таа се приближува, нашите очекувања се срушени .

Се работи за некој друг, кого главниот лик го убива со чекан. Дознаваме, на овој начин, дека тој е сериски убиец: тој веќе убил пет жени, бидејќи во ниту една не ја нашол својата сакана.

4. Дојдете да го видите зајдисонцето, Лигија Фагундес Телес

Таа одвои време искачувајќи се на извитоперената падина. Како што напредуваше, куќите стануваа се поретки, скромни куќи расфрлани без симетрија и изолирани на слободни места. Среде неасфалтираната улица, ваму-таму покриена со грмушки, некои деца си играа во круг. Слабата расадничка рима беше единствената жива нота во тишината на попладневните часови.

Тој ја чекаше потпрен на дрво. Витко и слаб, облечен во широка тегет јакна, со долга, разбушавена коса, имаше весел, студентски воздух.

― Драга моја Ракел. Таа сериозно го погледна. И ги погледна сопствените чевли.

― Погледнете ја таа кал. Само вие би измислиле датумна такво место. Каква идеја, Рикардо, каква идеја! Морав да излезам од таксито подалеку, тој никогаш не би измислил тука.

Се насмеа, некаде помеѓу палав и наивен.

― Никогаш? Мислев дека ќе дојдеш спортски облечен и сега изгледаш толку елегантно! Кога бевте со мене, носевте чевли од седум лига, се сеќавате? Дали тоа ме натера да дојдам овде да ми кажеш? праша таа, пикнувајќи ги ракавиците во чантата. Извади цигара. ― А?!

Ах, Ракел... ― и ја фати за рака. Ти си нешто за убавина. И сега пуши непослушни сини и златни цигари... Се колнам дека морав повторно да ја видам сета таа убавина, да го почувствувам тој парфем. Тогаш? Дали згрешив?

Можев да изберам друго место, нели? - Го ублажи гласот. „И што е тоа?“ Гробишта?

Се сврте кон стариот разурнат ѕид. Тој покажа кон железната порта, проголтана од 'рѓата.

― Напуштени гробишта, ангелу мој. Живи и мртви, сите дезертираа. Ниту духовите не останаа, погледнете како малите деца си играат без страв, додаде тој покажувајќи кон децата од неговиот круг.

Таа полека голтна. Му дуваше чад во лицето на својот придружник.

― Рикардо и неговите идеи. И сега? Која програма? Нежно ја фати за половината.

― Сето ова добро го знам, моите се закопани таму. Ајде да влеземе внатре за момент и ќе ти го покажам најубавото зајдисонце на светот.

Таа се загледа во негомомент. Ја фрли главата назад во смеа.

― Гледајќи го зајдисонцето!... Таму, Боже мој... Чудесно, чудесно!... Ме моли за последен состанок, ме мачи со денови. , ме тера да дојдам од далеку во оваа дупка, само уште еднаш, само уште еднаш! И за што? За да го видам зајдисонцето на гробишта...

И тој се насмеа, влијаејќи на срам како дете кое ќе го најде тоа.

― Ракел, драга моја, не ми го прави тоа. Знаеш дека би сакал да те одведам во мојот стан, но јас сум уште посиромашна, како тоа да е можно. Сега живеам во грозен пансион, сопственикот е Медуза која постојано ѕирка низ клучалката...

― А ти мислиш дека би одел?

― Не се лути, Знам дека нема да одам, ти си многу верен. Па си помислив, ако можеме да разговараме малку на задната улица...“, рече тој, приближувајќи се. Ја погали по раката со врвовите на прстите. Стана сериозно. И околу нејзините благо замижани очи малку по малку се формираа безброј ситни брчки. Навивачите на брчките се продлабочија во итар израз. Тој во тој момент не беше толку млад како што изгледаше. Но потоа се насмевна и мрежата од брчки исчезна без трага. Му се врати неискусниот и малку невнимателен воздух. ― Во право си дошол.

― Мислиш на програмата... А не можевме да пиеме нешто во кафеана?

― Немам пари ангелу мој , види далигледаш.

― Ама ќе платам.

― Со неговите пари? Повеќе сакам да пијам отров од мравки. Ја избрав оваа турнеја затоа што е бесплатна и многу пристојна, не може да има попристојна турнеја, не се согласувате? Дури и романтично.

Таа погледна наоколу. Ја повлече раката што ја стискаше.

― Тоа беше огромен ризик, Рикардо. Тој е многу љубоморен. Нему му е гадно да ми кажат дека сум имал мои афери. Ако нè фатите заедно, тогаш да, само сакам да видам дали некоја од вашите чудесни идеи ќе ми го поправи животот.

Исто така види: Норберто Бобио: живот и работа

― Но, се сетив на ова место токму затоа што не сакам да го ризикувате, моја ангел. Нема место понезабележливо од напуштени гробишта, гледате, целосно напуштени“, продолжи тој, отворајќи ја портата. Старите шарки стенкаа. - Твојот пријател или пријател на твојот пријател никогаш нема да дознаат дека сме тука.

― Тоа е огромен ризик, како што реков. Не инсистирајте на овие шеги, ве молам. Што ако има погреб? Не поднесувам погреби. Но, чиј погреб? Ракел, Ракел, колку пати треба да го повторам истото?! Никој друг не е закопан овде со векови, мислам дека не останаа ни коските, колку е глупо. Дојди со мене, можеш да ми ја земеш раката, не плаши се.

Грабарот доминираше на се. И незадоволна што бесно се рашири низ цветните леи, се искачи преку гробовите, страсно се инфилтрираше во пукнатините на мермерот, ги нападна авениите на зеленикавите камења, како да сакаше, со својата насилна сила на умот,животот засекогаш ги покрива последните остатоци од смртта. Тие одеа по долгата, сончева лента. Чекорите на двајцата гласно одекнуваа како чудна музика од звукот на сувите лисја згмечени на камењата. Намрачена, но послушна, дозволила да ја водат како дете. Понекогаш покажуваше одредена љубопитност за една или друга гробница со бледите, емајлирани портрети медалјони.

― Огромно е, а? Толку е мизерно, победни гробишта не сум видела, колку е депресивно“, извика таа, фрлајќи го догорчето во правец на малото ангелче со отсечена глава. ―Ајде да одиме Рикардо, доста е.

― Еве, Ракел, погледни малку попладнево! Депресивно зошто? Не знам каде го прочитав, убавината не е ниту во утринската светлина ниту во вечерната сенка, таа е во самракот, во тој полутон, во таа нејасност. Ти давам самрак на послужавник, а ти се жалиш.

― Не ги сакам гробиштата, реков. И уште повеќе сиромашни гробишта.

Тој нежно ја бакна нејзината рака.

Исто така види: 69 популарни изреки и нивните значења

― Ти вети дека на твојот роб ќе му дадеш крај на попладнето.

― Да, но јас направи лошо. Може да биде многу смешно, но не сакам повеќе да ризикувам. ― Дали навистина е толку богат?

― Многу богат. Сега ќе ме однесете на чудесно патување до Ориентот. Дали некогаш сте слушнале за Ориентот? Ајде да одиме на исток, драга моја...

Тој зеде камен и го затвори во раката. Малата мрежа од брчки се врати во себе.се прошири околу твоите очи. Лицето, толку отворено и мазно, наеднаш потемнето, остарено. Но, набрзо насмевката повторно се појави и брчките исчезнаа.

― И јас те изведов еден ден на брод, се сеќаваш? Потпирајќи ја главата на рамото на мажот, таа го забави темпото.

― Знаеш, Рикардо, мислам дека си навистина малку том... Но, и покрај се, понекогаш ми недостасуваат тие времиња. Каква година тоа! Кога ќе размислам, не ми е јасно како издржав толку многу, замислете, една година!

― Ја прочитавте Дамата на камелиите, сите бевте кревки, сите сентиментални. И сега? Кој роман го читаш во моментов?

„Никој“, одговори таа, стискајќи ги усните. Застана да го прочита натписот на една скршена плоча: моја мила жена, засекогаш промашена - читаше со низок глас. - Да. Таа вечност беше краткотрајна.

Тој го фрли каменот во исушен кревет.

― Но, токму ова напуштање во смртта го прави толку шармантен. Нема веќе ни најмала интервенција на живите, глупава интервенција на живите. Гледате“, рече тој, покажувајќи кон распуканиот гроб, каколот никнува неприродно од внатрешноста на пукнатината, „мовот веќе го покри името на каменот. Над мовот допрва ќе доаѓаат корените, па лисјата... Ова е совршена смрт, ни спомен, ни копнеж, ни име. Ниту тоа.

Таа се зближи поблиску до него. Зеваше.

― Добро, но сега да одиме бидејќи веќе сумТолку многу се забавував, одамна не сум се забавувал толку многу, само тип како тебе би можел да ме натера да се забавувам вака.

Тој ѝ даде брз бакнеж во образот.

― Доста е, Рикардо, сакам да заминам.

― Уште неколку чекори...

― Но, овие гробишта веќе не завршуваат, веќе прошетавме милји! - Погледна назад. ― Никогаш не сум одел толку далеку, Рикардо, ќе се исцрпам.

― Дали убавиот живот те направи мрзлив? Колку е грдо“, се жалеше тој, поттикнувајќи ја напред. ― Преку оваа лента е гробот на мојот народ, таму се гледа зајдисонцето. Знаеш, Ракел, шетав овде многу пати рака под рака со мојата братучетка. Тогаш имавме дванаесет години. Секоја недела мајка ми доаѓаше да донесе цвеќе и да ја уреди нашата мала капела каде што веќе беше погребан татко ми. Јас и мојата мала братучетка доаѓавме со неа и ќе бевме наоколу, рака под рака, правејќи толку многу планови. Сега и двајцата се мртви.

― И твојот братучед?

― Исто така. Почина кога наполни петнаесет години. Не беше баш згодна, но имаше очи... Тие беа зелени како твоите, слични на твоите. Извонредна, Ракел, извонредна како вие две... Мислам сега дека целата нејзина убавина престојуваше само во нејзините очи, малку закосени, како твоите.

—Дали се сакавте?

– Таа ме сакаше. Тоа беше единственото суштество што... Направи гест. ― Како и да е, не е важно.

Ракел му ја зеде цигарата, ја вдиши и му ја врати.

― Ми се допадна,Рикардо.

― И јас те сакав... И уште те сакам. Можете ли да ја видите разликата сега?

Птица пробила чемпрес и извикала. Таа се тресеше.

― Стана ладно, нели? Ајде да одиме.

― Тука сме, ангелу мој. Еве ги моите мртви.

Застанаа пред мала капела покриена: од горе до долу со дива винова лоза, која ја обви во бесна прегратка од винова лоза и лисја. Тесната врата крцкаше додека тој ја отвораше. Светлината навлезе во кабина со поцрнети ѕидови, полни со ленти од стари олуци. Во центарот на кабината, полудемонтиран олтар, покриен со пешкир што добил боја на времето. Две вазни со избледен опалин опкружен со грубо дрвено распетие. Помеѓу краците на крстот, пајак вртеше два триаголници од веќе скршени мрежи, обесени како партали од наметка што некој ја стави на Христовите раменици. На страничниот ѕид, десно од вратата, железен отвор што дава пристап до камени скали, спирално спуштајќи се до сводот. Таа влезе на прсти, избегнувајќи и најмала четка против остатоците од капелата.

― Колку е тажно ова, Рикардо. Никогаш повеќе не си бил овде?

Тој го допре лицето на сликата покриена со прав. Тој се насмевна лудо.

― Знам дека би сакале да видите сè чисто, цвеќиња во вазни, свеќи, знаци на мојата посветеност, нели? Но, веќе кажав дека она што најмногу го сакам кај овие гробишта етокму ова напуштање, оваа осаменост. Мостовите со другиот свет беа пресечени и тука смртта беше целосно изолирана. Апсолутно.

Таа зачекори напред и ѕирна низ 'рѓосаните железни шипки на вратата. Во полутемнината на подрумот, големите фиоки се протегаа по четирите ѕида кои формираа тесен сив правоаголник.

― А долу?

― Па, тука се фиоките. И, во фиоките, моите корени. Прашина, ангел мој, прашина“, промрморе тој. Го отвори отворот и слезе по скалите. Тој отиде до една фиока во центарот на ѕидот, стискајќи за месинганата рачка како да сакаше да ја извлече. „Камената комода. Зарем не е прекрасно?

Паузирајќи на врвот од скалите, таа се наведна поблиску за да погледне подобро.

― Дали сите тие фиоки се полни?

― Полни ?... Само оние со портретот и натписот, гледате? Ова е портретот на мајка ми, еве ја мајка ми“, продолжи тој, допирајќи го со врвовите на прстите медалјон од емајл, вграден во центарот на фиоката.

Таа ги прекрсти рацете. Зборуваше тивко, благо треперење во гласот.

― Ајде Рикардо, ајде.

― Ти си исплашен.

― Се разбира дека не, јас само ми е ладно. Стани и одиме, ладно ми е!

Не одговори. Тој отиде до една од големите фиоки на спротивниот ѕид и запали кибрит. Се наведна кон слабо осветлениот медалјон.

― Малата братучетка Марија Емилија. Дури се сеќавам на денот кога го зедовтеовој портрет, две недели пред да почине... Ја врза косата со сина лента и дојде да се покаже, дали сум убава? Згодна ли сум?...“ Си зборуваше сега, слатко и сериозно. ― Не дека беше згодна, туку нејзините очи... Ајде види, Ракел, неверојатно е како имаше очи исто како твоите.

Таа слезе по скалите, стуткана за да не се судри со ништо.

― Колку е ладно овде. И колку е темно, не гледам!

Запали уште едно кибритче, му го понуди на својот сопатник.

― Земи го, многу добро се гледа... ― Тргна настрана. . „Погледни ги очите. Но, толку е избледено, едвај се гледа дека е девојче...

Пред да изгасне пламенот, го доближи до натписот издлабен во каменот. Читаше гласно, полека.

― Марија Емилија, родена на 20 мај 1800 година и почината... ― Ја испушти чепкалката и за момент остана неподвижен. - Но, ова не може да биде твоја девојка, таа умрела пред повеќе од сто години! Лажеш...

Метален удар го преполови зборот. Тој погледна наоколу. Претставата беше напуштена. Тој погледна назад кон скалите. На врвот Рикардо ја гледаше од зад затворениот отвор. Ја имаше неговата насмевка – половина невина, половина палав.

― Ова никогаш не бил твој семеен трезор, лажго! Најлудата играчка! Извика таа, брзајќи по скалите. ― Не е смешно, слушаш?

Тој ја чекаше речиси да ја допре бравата на вратата.материјални работи и духовни нешта - тежина во атмосферата, чувство на гушење, болка и, пред сè, тој ужасен начин на постоење што ги напаѓа нервозните луѓе кога сетилата се сурово живи и будни, а способностите на умот се досадни и апатичен..

Бевме здробени од смртоносна тежина. Се протегаше низ нашите екстремитети, низ мебелот во собата, низ чашите од кои пиевме; и сè изгледаше угнетено и ничкум во тој мрак - освен пламенот на седумте железни светилки што ја осветлуваа нашата оргија. Испружени во тенки светлосни нишки, лежеа таму, горејќи бледи и неподвижни; и на тркалезната маса од абонос околу која седевме и чија светлина се претвори во огледало, секој од гостите размислуваше за бледилото на своето лице и немирниот сјај на тажните очи на неговите другари.

Сепак, се теравме да се смееме и бевме геј на свој начин - хистеричен начин; и ги пеевме песните на Анакреон, кои не се ништо друго освен лудило; и слободно пиевме, иако пурпурот на виното не потсетуваше на виолетова крв. Зашто во купето имаше осми лик - младиот Зоило. Мртво, испружено до цела должина и обвиткано, тоа беше џинот и демонот на сцената. Таму! овој не учествуваше во нашата забава: само неговото лице, згрчено од злото, а неговите очи, внатрежелезен отвор. Потоа го сврте клучот, го извади од бравата и скокна назад.

― Рикардо, отвори го веднаш! Ајде, веднаш! нареди тој, извртувајќи ја бравата. „Мразам ваква шега, знаете тоа. Ти будала! Тоа е она што ја следи главата на таков идиот. Најглупава шега!

― Зрак сончева светлина ќе влезе низ пукнатината на вратата има пукнатина на вратата. Потоа оди полека, многу бавно. Ќе го имате најубавото зајдисонце на светот. Таа ја затресе вратата.

― Рикардо, доста, реков! Тој пристигнува! Отворете веднаш, веднаш! ― Уште посилно го затресе отворот, се закачи за него, висејќи меѓу решетките. Таа здивна, очите и се наполнија со солзи. Вежбаше насмевка. ― Слушај, душо, навистина беше смешно, но сега навистина морам да одам, ајде, да се отворам...

Веќе не се смееше. Беше сериозен, очите му се стеснија. Околу нив повторно се појавија разгорените брчки.

― Добра ноќ, Ракел...

― Доста е, Рикардо! Ќе ми платиш!... - врескаше, посегнувајќи низ решетките, обидувајќи се да го зграби. - Чупак! Дај ми го клучот од ова срање, ајде да одиме! побара тој, испитувајќи ја сосема новата брава. Потоа ги испита решетките покриени со кора од 'рѓа. Се замрзна. Го подигна погледот кон клучот кој како нишало го замавнуваше за прстенот. се соочи со него,притискање на безбојното лице на решетката. Неговите очи се проширија во грч и неговото тело млако. Се лизгаше. ― Не, не...

Уште свртен кон неа, стигна до вратата и ги отвори рацете. Се влечеше, двете страни ширум отворени.

― Добра ноќ, ангелу мој.

Усните ѝ беа залепени една за друга, како да има лепак меѓу нив. Неговите очи силно се превртеа во згрозен израз.

― Не...

Држејќи го клучот во џебот, тој продолжи по патеката што ја помина. Во кратката тишина, звукот на камчињата кои се судрија влажни под нивните чевли. И, наеднаш, грозоморниот, нечовечки крик:

― НЕ!

Некое време сè уште ги слушаше умножените врисоци, слични на оние на распарчено животно. Тогаш завивањата станаа пооддалечени, пригушени како да доаѓаат од длабоко во земјата. Штом стигна до портата на гробиштата, фрли мрзлив поглед кон запад. Тој беше внимателен. Ниту едно човечко уво нема да слушне никаков повик сега. Запали цигара и тргна по падината. Децата од далечината си играа во круг.

Лигија Фагундес Телес (1923 — 2022) стана меѓународно позната по нејзините романтични дела и кратки наративи.

Вклучено во колекцијата Дојди Видете го Sunset Sol e outros contos (1988), ова е еден од најпознатите текстови на авторот, кој комбинира елементи на фантазија, драма и терор. заплетот есо Ракел и Рикардо во главните улоги, двајца поранешни дечковци кои одбележуваат повторно обединување на гробиштата .

Местото би го избрал човекот, за да ја зачува тајноста на настанот. Иако неговите зборови се слатки, неговите гестови се чини дека издаваат дека има некоја скриена агенда. На крајот, откриваме дека се соочуваме со приказна за љубомора и лудило која завршува на трагичен начин.

Рикардо повеќе би сакал да ја убие Ракел (или подобро да ја закопа жива) отколку прифати го крајот на врската и новата романса што ја живееше. На овој начин, Lygia Fagundes Telles воспоставува сценарио на ужас блиску до секојдневниот живот : за жал, има безброј случаи на фемицид кои се случуваат во слични услови.

5. Гостинот, Ампаро Давила

Ампаро Давила. Фото: Secretaría de Cultura Ciudad de México

Никогаш нема да го заборавам денот кога дојде да живее кај нас. Маж ми го врати од патување.

Бевме во брак околу три години, две деца, а јас не бев среќна. На мојот сопруг му претставив нешто како парче мебел, што сме навикнати да го гледаме на одредено место, но што не остава никаков впечаток. Живеевме во мало гратче, недопрено и далеку од градот. Град кој е речиси мртов или ќе исчезне.

Не можев да задржам крик на ужас кога го видов за прв пат. Беше мрачен, злобен. Со големи жолти очи,речиси кружен и не трепнува, што се чинеше дека продира низ нештата и луѓето.

Мојот несреќен живот се претвори во пекол. Веќе вечерта на неговото пристигнување, го молев мојот сопруг да не ме осудува на тортурата на неговата компанија. не можев да издржам; тој ми вдахна недоверба и ужас. „Тој е сосема безопасен“, рече мојот сопруг, гледајќи ме со изразена рамнодушност, „Ќе се навикнеш на неговото друштво, а ако не...“ Немаше да го убеди да го однесе. Тој остана во нашата куќа.

Не бев единствениот кој страдаше од неговото присуство. Сите дома - моите деца, жената која ми помагаше во домашните работи, неговиот син - беа преплашени од него. Само мојот сопруг сакаше да го има таму.

Од првиот ден, мојот сопруг го додели во аголната соба. Беше голема просторија, но влажна и темна. Поради овие непријатности, никогаш не го окупирав. Сепак, изгледаше дека е задоволен од собата. Бидејќи беше прилично темно, ги задоволи неговите потреби. Спиеше до темница и никогаш не знаев во колку часот легна.

Го изгубив и она малку мир што го имав во големата куќа. Во текот на денот се изгледаше нормално. Секогаш станував многу рано, ги облекував децата кои веќе беа будни, им појадував и ги забавував додека Гвадалупе ја средуваше куќата и излегуваше да пазарувам.

Куќата беше многу голема, со градина воцентар и просториите околу него. Помеѓу собите и градината имало ходници кои ги штителе просториите од честиот дожд и ветер. Да се ​​грижам за толку голема куќа и да ја одржувам градината уредна, моја секојдневна занимација наутро, беше тешка задача. Но, ја сакав мојата градина. Ходниците беа покриени со винова лоза што цветаа речиси цела година. Се сеќавам колку сакав да седам во еден од тие ходници попладне за да ги шиеме детските алишта, среде мирисот на орли помине и бугенвили.

Во градината одгледуваа хризантеми, мисли, алпски темјанушки, бегонии и хелиотропи . Додека јас ги наводнував растенијата, децата се забавуваа барајќи црви меѓу лисјата. Понекогаш поминуваа со часови, тивко и многу внимателно, обидувајќи се да ги фатат капките вода што бегаа од старото црево.

Не можев а да не погледнам, одвреме-навреме, во аголната соба. Иако цел ден спиев, не можев да верувам. Имаше моменти кога, кога подготвуваше храна, одеднаш ќе ја видеше неговата сенка како се исфрла над шпоретот на дрва. Го почувствував зад мене... Го фрлив тоа што го имав во рацете на подот и ја напуштив кујната да трча и да вреска како лудачка. Повторно се враќаше во својата соба, како ништо да не се случило.

Верувам дека целосно ја игнорираше Гвадалупе, никогаш не ѝ пријде ниту ја бркаше. Не толку кајдецата и јас. Ги мразеше и секогаш ме бркаше.

Кога ја напушти својата соба, започна најстрашниот кошмар што некој можеше да го доживее. Секогаш се ставаше на мала пергола, пред вратата од мојата спална соба. Не излегов веќе. Понекогаш, мислејќи дека сè уште спијам, одев во кујната за да им земам ужинка на децата и одеднаш го открив во некој мрачен агол од салата, под лозите. „Еве го, Гвадалупе!“, извика тој очајно.

Гвадалупе и јас никогаш не го именувавме, ни се чинеше дека, со тоа, тоа мрачно суштество стекнато реалност. Секогаш велевме: еве го, го нема, спие, тој, тој, тој...

Изеде само два оброка, еден кога се разбуди во самрак и друг, можеби, во зори пред да оди. да спие. Гвадалупе беше задолжен за носење на послужавникот, ве уверувам дека го фрли во собата, бидејќи кутрата го претрпе истиот ужас како и јас. Целата нејзина храна беше ограничена на месо, таа не проба ништо друго.

Кога децата заспаа, Гвадалупе ми донесе вечера во мојата соба. Не можев да ги оставам сами, знаејќи дека станал или дека ќе стане. Штом ќе ги завршеше нејзините задолженија, Гвадалупе одеше да спие со својот млад син, а јас останував сам, гледајќи ги моите деца како спијат. Бидејќи вратата од мојата соба беше секогаш отворена, не се осмелив да легнам, плашејќи се декасекој момент може да дојде и да не нападне. И не беше можно да се затвори; мојот сопруг секогаш доцнеше и, не наоѓајќи го отворено, ќе помисли... И пристигна многу доцна. Дека имал многу работа, рекол еднаш. Мислам дека и други работи би го забавувале...

Една ноќ останав буден до блиску до два часот наутро, слушајќи го надвор... Кога се разбудив, го видов до мојот кревет, загледан во мене со неговиот продорен поглед... скокнав од креветот и му ја фрлив ламбата за масло што ја оставив да гори цела ноќ. Немаше струја во тој мал град и не можев да поднесам да бидам во темнина, знаејќи дека во секој момент... Тој го избегна ударот и ја напушти собата. Сијалицата паднала на подот од тули и бензинот брзо се запалил. Да не беше Гвадалупе кој трчаше со моите крици, куќата ќе изгореше.

Мојот сопруг немаше време да ме слуша и не му беше грижа што се случува дома. Зборувавме само за најважното. Помеѓу нас, наклонетоста и зборовите одамна беа завршени.

Повторно ми се гади кога ќе се сетам... Гвадалупе отишол на шопинг и го оставил малиот Мартин да спие во кутија каде што спиел преку ден. Отидов да го видам неколку пати, мирно спиеше. Беше блиску до пладне. Ги чешлав децата кога го слушнав плачот на малиот измешан со непознативрисоци. Кога дојдов во собата, го најдов како сурово го тепа детето.

Се уште не можам да објаснам како му го одзедов оружјето на малото момче и како го нападнав со стап што го најдов при рака , и го нападнав со сиот бес содржан толку долго време. Не знам дали му нанесов голема штета, бидејќи се онесвестив. Кога Гвадалупе се врати од шопинг, ме затекна дека се онесвестив и малиот полн со рани и гребаници кои крварат. Болката и гневот што ги чувствуваше беа страшни. За среќа, детето не умре и брзо закрепна.

Се плашев дека Гвадалупе ќе си замине и ќе ме остави на мира. Ако не го стори тоа, тоа беше затоа што таа беше благородна и храбра жена која имаше голема наклонетост кон децата и кон мене. Но тој ден во неа се роди омраза која извика за одмазда.

Кога му кажав на мојот сопруг што се случило, побарав да ја земе, тврдејќи дека може да ги убие нашите деца како што се обиде да направи со малиот Мартин. „Секој ден си похистеричен, навистина е болно и депресивно да те гледам вака... Илјада пати ти објаснив дека е безопасен.“

Па помислив да побегнам од тоа куќа, од маж ми, од него... Но немав пари и средствата за комуникација беа тешки. Без пријатели или роднини на кои можев да се обратам, се чувствував сам како сирак.

Моите деца беа исплашени, не сакаа повеќе да играат во градината и не се одвојуваа од мене. Кога Гвадалупе отиде вопазар, ги заклучив во мојата соба.

Оваа ситуација не може да продолжи - му реков на Гвадалупе еден ден.

— Ќе мора да направиме нешто и наскоро - одговори таа.

— Но, што можеме да правиме сами?

— Сами, вистина е, но со омраза...

Нејзините очи имаа чуден сјај. Чувствував и страв и радост.

Можноста дојде кога најмалку ја очекувавме. Мојот сопруг замина во градот да се грижи за некоја работа. Рече дека ќе бидат потребни околу дваесет дена за да се врати.

Не знам дали слушнал дека мојот сопруг си заминал, но тој ден се разбуди порано од вообичаено и се позиционираше пред мојата соба. Гвадалупе и нејзиниот син спиеја во мојата соба, и за прв пат успеав да ја затворам вратата.

Гвадалупе и јас ја поминавме ноќта правејќи планови. Децата мирно спиеја. Одвреме-навреме го слушавме како доаѓа до вратата од спалната соба и луто ја треска...

Следниот ден им појадувавме на трите деца и да бидеме мирни и да не нè вознемируваат во нашите планови, ги заклучивме во мојата соба. Гвадалупе и јас имавме многу работи и толку брзавме да ги завршиме што не можевме да губиме време ниту да јадеме.

Гвадалупе пресече неколку даски, големи и силни, додека јас гледав за чекан и клинци. Кога сè беше подготвено, тивко отидовме во аголната соба. Лисјатана вратата беа подотворени. Задржувајќи го здивот, ги спуштивме игличките, потоа ја заклучивме вратата и почнавме да ги заковаме даските додека не се затвори целосно. Додека работевме, по челата ни течеа густи зрнца пот. Во тоа време не правеше никаков шум, изгледаше како да спие цврсто. Кога се заврши, јас и Гвадалупе се гушкавме и плачевме.

Деновите што следеа беа ужасни. Живееше многу денови без воздух, без светлина, без храна... Отпрвин тропна на вратата, фрлајќи се против неа, очајно врескаше, гребеше... Ниту Гвадалупе, ниту јас не можевме да јадеме, ниту да спиеме, криците беа страшни. ! Понекогаш мислевме дека мојот сопруг ќе се врати пред да умре. Ако го најде вака...! Многу се спротивстави, мислам дека живееше скоро две недели...

Еден ден, не слушнавме повеќе врева. Ниту лелекање... Сепак, чекавме уште два дена пред да ја отвориме вратата.

Кога мојот сопруг се врати, ја објавивме веста за неговата ненадејна и вознемирувачка смрт.

Делото на Ампаро Давила (Мексико, 1928 - 2020) ги прикажува животите на ликовите загрозени од лудило, насилство и осаменост . Среде најапсолутна нормалност, се појавуваат недефинирани и вознемирувачки присуства, кои претпоставуваат застрашувачки аспекти.

Во оваа приказна е присутен фантастичен ужас: монструозно и неопределено суштество го напаѓа познатиот простор на куќата надека Смртта само половина го изгаснала огнот на чумата, се чинеше дека се интересираа за нашата радост колку што мртвите се способни да ја примат радоста на оние што треба да умрат.

Но, иако јас, Оино, ги почувствував очите на мртовецот фиксирани во себе, вистината е дека се трудев да не ја забележам горчината на неговиот израз и, гледајќи тврдоглаво во длабочините на абоносното огледало, со силен и звучен глас ги пеев песните. на поетот на Теос. Постепено, сепак, моето пеење престана, а одгласите, кои се тркалаат во далечината меѓу црните таписерии од собата, станаа послаби, нејасни и избледеа.

Но, ете, од дното на овие црни таписерии каде умрев ехото на песната стана сенка, темна, недефинирана - сенка слична на онаа што Месечината, кога е ниско на небото, може да ја нацрта со облиците на човечко тело; но тоа не беше сенка ниту на човек, ниту на бог ниту на некое познато суштество. И, треперејќи неколку мига среде завесите, конечно застана, видливо и цврсто, над бронзената врата. Но, сенката беше нејасна, безоблична, недефинирана; тоа не беше сенка ниту на човек, ниту на бог - ниту на бог на Грција, ниту на бог на Халдеја, ниту на некој египетски бог. А сенката лежеше над големата бронзена врата и под заоблениот корниз, не мрдајќи, не изговарајќи ни збор, сè повеќе се спушташе и на крајот мируваше. И напротагонист, правејќи го неговото секојдневно постоење мачење.

Раскажаните факти изгледаат како да имаат фантастичен карактер, но овој гостин има симболичен набој во приказната. Овде суштеството ги претставува личните стравови и духови на нараторот, жена практично напуштена на далечно место и подложена на брак без љубов .

На овој начин таа се придружува на другото присуство на куќа и заедно успеваат да го победат непријателот кој им се заканува на нивните животи и на нивните деца. Поради овие симболики, работата на овој писател моментално се гледа како обид за социјални барања за жените .

вратата на која седеше сенката, ако добро се сеќавам, ги допре стапалата на младиот Зоило.

Ние, сепак, седумте придружници, откако ја видовме сенката како излегува од завесите, не се осмеливме да ја погледнеме во лицето; ги спуштавме очите и секогаш гледавме во длабочините на абоносното огледало. Конечно, јас, Оино, се осмелив да изговорам неколку зборови со низок глас и ја прашав сенката нејзината адреса и името. А сенката одговори:

— Јас сум Сенката, а моето живеалиште е покрај катакомбите на Птолемаида и многу блиску до оние пеколни рамнини што го оградуваат нечистиот канал на Харон.

И тогаш сите седуммина станавме од нашите места во ужас и стоевме таму - тресејќи се, треперејќи, исполнети со стравопочит. Гласот на Сенката не беше глас на една индивидуа, туку на мноштво суштества; и тој глас, менувајќи ги неговите флексии од слог до слог, збунувачки ги исполни нашите уши, имитирајќи ги познатите и познати тембри на илјадници исчезнати пријатели!

Едгар Алан По (1809 — 1849) беше озлогласен американски писател на романтизмот , запаметен главно по неговите мрачни текстови.

Претставник на готската литература, авторот ги исполни своите дела со мрачни теми како што се смртта, жалоста и страдањето. Во расказот „А Сомбра“, напишан во 1835 година, наратор и протагонист е Оинос, човек кој умрел многу одамна.време.

Заплетот се фокусира на ноќта кога тој повторно се соединил со своите придружници, чувајќи го телото на друга, жртва на чума. Тензијата што ги опфаќа сите е озлогласена: тие се плашат да не умрат , не ја знаат својата крајна дестинација.

Сè станува полошо кога ќе видат сенка во собата. Овде, смртта не е индивидуална фигура; во неговиот глас ги слушаат сите пријатели кои веќе заминале и продолжуваат да го прогонуваат тоа место. Ова успева уште повеќе да ги исплаши, бидејќи се чини дека ја поништува шансата да им ја спасат душата.

2. Она што го носи месечината, Х. спектрално лето на наркотични цвеќиња и влажни мориња од зеленило кои предизвикуваат екстравагантни, разнобојни соништа. И додека одев по плиткиот кристален поток, забележав извонредни бранови снимени со жолта светлина, како тие мирни води да ги носат неодоливи струи кон чудните океани зад овој свет. Тивко и мазно, студено и погребно, водите проколнати од месечината течеа до непозната дестинација; додека од багерите на брегот бели цветови од лотос паѓаа еден по еден воопијатниот ноќен ветер и очајно падна во струјата, се вртеше во ужасен вител под лакот на врежаниот мост и гледајќи наназад со мрачната резигниција на спокојните мртви лица.

И додека трчав покрај брегот, кршејќи ги заспаните цвеќиња со моите млитави стапала и растејќи се повеќе и повеќе избезумен од страв од непознати работи и привлечноста што ја вршат мртвите лица, сфатив дека градината нема крај на месечината; зашто таму каде што дење имаше ѕидови, таму се отвораа нови глетки на дрвја и патишта, цвеќиња и грмушки, камени идоли и пагоди и кривини на осветлениот поток надвор од зелените брегови и под гротескните камени мостови. И усните на тие мртви лотосови лица упатуваа тажни молби и ме молеа да ги следам, но јас не престанав да одам додека потокот не се претвори во река и не течеше, среде мочуриштата од занишани трски и плажите од сјаен песок, на брегот на огромно безимено море.

На ова море блескаше омразата месечина, а над тивките бранови лебдеа чудни мириси. И таму, кога видов како лицата од лотос исчезнуваат, копнеев по мрежи за да ги фатам и да ги научам од нив тајните што месечината и ги довери на ноќта. Но, кога месечината се движеше кон Запад и застојаната плима се оддалечи од мрачниот раб, во таа светлина можев да ги видам античките кубиња кои брановите речиси ги открија исјајни бели столбови украсени со зелени алги. И знаејќи дека сите мртви се собрани на тоа потонато место, се стресов и повеќе не сакав да зборувам со лицата од лотос.

Меѓутоа, кога видов црн кондор од брегот како се спушта од сводот за да се одмори на огромен гребен, ми дојде да го испрашувам и да прашам за оние што ги познавав додека се уште бев жив. Тоа е она што би го прашал ако растојанието што не разделува не беше толку големо, но птицата беше премногу далеку и не можев да ја видам додека се приближуваше до огромниот гребен.

Потоа го гледав плимата и осеката на сончевата светлина, месечината која полека тонеше, и ги видов блескавите шпицови, кулите и покривите на мртов град што капе. И додека гледав, моите ноздри се обидуваа да ја блокираат смрдеата на сите мртви во светот; зашто, навистина, на тоа непознато и заборавено место се собрало целото месо на гробиштата за бутните морски црви да уживаат и да го проголтаат гозбата.

Безжалосно, месечината лебдеше веднаш над овие ужаси, но бутните црви не им треба месечината за да се хранат. И додека ги гледав бранчињата што ја издаваа вознемиреноста на црвите долу, почувствував ново студенило како доаѓа од далеку, од местото каде што полета кондорот, како моето месо да го почувствува ужасот пред моите очи да го видат.

Ниту месото ќе ми се згрози без причина, за когаПогледнав нагоре и видов дека плимата е многу мала, оставајќи добар дел од огромниот гребен видлив. И кога видов дека гребенот е црна базалтичка круна на страшната икона чии чудовишни веѓи се наѕираа среде досадните месечеви зраци и чии страшни копита мора да ја допрат ужасната кал длабоко километри, врескав и врескав во страв дека тоа лице ќе се појави. води, и дека потопените очи ќе ме видат откако ќе исчезне малигната и предавничка жолта месечина.

И за да избегам од оваа страшна работа, без двоумење се фрлив во гнилите води каде што, меѓу ѕидовите покриени со алги и потопени улици, бутните морски црви ги голтаат мртвите на светот.

Хауард Филипс Лавкрафт (1890 — 1937), американскиот автор кој стана познат по своите чудовишта и фантастични фигури, влијаеше на многу подоцнежни дела, комбинирајќи елементи на хорор и научна фантастика.

Текстот репродуциран погоре е напишан во 1922 година и е преведен од Гилхерме да Силва Брага во книгата Os Melhores Contos de H.P. Лавкрафт . Пократка од повеќето негови наративи, приказната е создадена од сонот на авторот , техника која била вообичаена во неговата продукција.

Раскажана во прво лице, приказната зборува за мистерии кои ноќта ги крие . Неименуваниот протагонист шета низ бескрајна градина и
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.