6 песни за разбирање на барокната поезија

6 песни за разбирање на барокната поезија
Patrick Gray

Барокната поезија започна да се произведува во почетокот на 15 век, во времето на ренесансата во Европа. Во Бразил, барокот го имплементирале Језуитите, на почетокот на 16 век.

Најголемиот експонент на барокната поезија во Бразил бил поетот Грегорио де Матос (1636-1696).

1. Поетот ја опишува Баја , од Грегорио де Матос

На секој агол одличен советник,

Кој сака да управува со кабините и лозјата;

Не тие знаат да управуваат со својата кујна

И можат да управуваат со целиот свет.

На секоја врата многу чест извидник,

Дека животот на комшијата и комшијата

Истражувајте, слушајте, гледајте и прегледајте,

За да го однесете на плоштадот и на Тереиро.

Многу бесрамни мулати,

Поднесоа благородни луѓе ,

Ставете ги сите невистини во вашите дланки,

Неверојатни лихвари на пазарите,

Сите оние кои не крадат од многу сиромашните:

И тука е градот Баија.

Грегорио де Матос (1636-1696) е најголемото име во барокната литература во Бразил. Неговото дело содржи сатирични, религиозни и лирско-љубовни песни. Поетот ја опишува Баја е пример за неговото сатирично творештво, каде што има многу употреба на иронија и разврат.

Стихови низ годините , субјектот опишува низа покорни однесувања во градот каде што живеел.

Овој тип на поетика, кој имаше тон на социјално осудување често беше намуртен бидејќи покажуваше со прст конзначајни личности од тоа време кои биле демаскирани со стиховите.

Веќе во првите четири стиха од песната може да се забележи искрениот тон, на некој што зборува без страв од функционирањето на заедницата откривајќи неспособни политичари.

Покрај тоа што зборува за владејачкиот слој, Грегорио де Матос го прикажува и секојдневниот живот на Баија: љубопитното однесување на соседите, социјалниот јаз меѓу благородните луѓе и сиромашните.

2. Опис на Ресифе , од Бенто Тешеира

До јужниот дел каде што малата

мечка е опкружена со стражари,

Каде што светлото небо , повеќе спокоен,

Има свое влијание и умерен,

Заедно со новите наредби на Лузитанија,

Природа, добро посетена мајка,

Пристаниште така тивко, и толку безбедно,

Што за кривините Наус служи како ѕид.

Ова е такво пристаниште, затоа што е поставено,

Необработен камен појас, и живеј,

По должината на извонредниот, широк брег,

Каде што се распаѓа неостварливиот бес на Нептун,

Помеѓу плажата и распаднатиот камен,

Чудното елемент е изведен,

Со таква благост, што кука,

Доволно е да се закачи фаталниот Аргос.

Во средината на оваа алпска работа, и напорна,

Неговата уста го скрши надојденото море,

Тоа на темниот јазик на варварите,

Паранамбуко, од сè се нарекува

Од Парана што е Море , Пука - раскинување,

Направено во бесот на тоа солено море,

Тоа без да се плови да се обврзеmingua,

Cova do Mar се нарекува на нашиот јазик.

Bento Teixeira Pinto (1561-1600) е писател помалку познат на пошироката јавност, но кој бил важен за авторот на првата епска поема во бразилската литература, целата изградена од барокни стихови.

Барокните стихови се карактеризираат со користење на далеку пресилен јазик , разработен, со многу детали. Постои и употреба на многу говорни фигури што прават вистинска игра со зборовите. Во овој случај, разработката на јазикот е во служба на поетскиот проект за пофалба на татковината.

Единственото дело што го објави Бенто, наречено Просопопеја (1601 г.), беше адресирано до Хорхе д'Албукерки Коељо, тогаш капетан и гувернер на капетанијата на Пернамбуко. Prosopopeia е напишана помеѓу 1584 и 1594 година и е инспирирана од класиката Os Lusíadas (1571), од Луис де Камеес.

Користење на песната како основа за Каме , Бенто создал исклучително ригорозна поема од формална гледна точка, со што на преден план изнел многу митолошки ликови.

Во епските песни - и Prosopopeia не е исклучок од правилото - постои обид да се пофали територија . Преку стихови, епските песни ја раскажуваат приказната за еден народ и неговите главни херои. Во овој случај, и како што гледаме во извадокот погоре, во Опис на Ресифе , наоѓаме нескротлива поетска пофалба на Ресифе, природатаи бразилскиот народ.

Исто така види: За време на бура: објаснување за филмот

Покрај пофалбата на нашата земја, песната работи и како запис за историското време во кое е напишана, што е важен пример за литература произведена за колонијата во текот на 16 век. <1

3. Поетот во последниот час од својот живот , од Грегорио де Матос

Боже мој, кој висат на дрво,

Во чиј закон протестирам да живеам,

Во чиј свет закон ќе умрам

Аниозен, постојан, цврст и целосен.

Во оваа понуда, бидејќи е последна,

Зашто го гледам мојот живот како паѓа ноќта,

Време е, Исусе мој, да се видиш себеси

Благоста на кроткото отец Јагне.

Твојата љубов е многу голема, и моето злосторство,

Сепак, секој грев може да заврши,

а не твојата љубов која е бесконечна.

Оваа причина ме обврзува да верувам,

Дека како и да сум згрешил, во овој конфликт

се надевам дека во твојата љубов ќе ме спасиш.

Поетот во последниот час од својот живот е пример за религиозна песна меѓу многуте што ги составил Грегорио де Матос (1636-1696). Овој тип на стихови ја илустрира христијанската мисла од тоа време, многу присутна во Бразил каде што Католичката црква сè уште имаше силно општествено и политичко влијание.

Во религиозните стихови, поетот често ја изјавува својата љубов кон Бога и се обидува да најдете заедница со натприродното. Една од константите во барокната поезија и во Бразил и во Португалија беа религиозните теми и,често профана. Овој тип лирика секогаш се конструирал врз основа на дуалноста меѓу човекот и Бога .

Исто така види: Го познавате ли сликарот Рембрант? Истражете ги неговите дела и биографија

Во Поетот во последниот час од својот живот , субјектот директно се обраќа на Исус и замислува како би изгледал крајот на неговиот живот обидувајќи се да се откупи од своите гревови, покажувајќи дека е длабоко побожен. Тој изјавува дека вечно има доверба во оној што го смета за свој татко и се надева дека ќе најде спасение , и покрај гревовите што ги препознава дека ги направил на земјата.

4. Каква љубов ја следам? , од Франциско Родригес Лобо

Каква љубов ја следам? Што барам? Каква желба?

Каква е оваа празнина на фантазијата?

Што имав јас? Што изгубив? Кој ме сакаше?

Кој ме тера да војувам? Против кого се борам?

Желбата ми беше маѓепсана,

а радоста ми помина во сенка;

Ми покажа Љубов, спиење, што не видов,

и јас бев заслепен од она што го видов, затоа што веќе не го гледам.

Мисли по негова мерка

таа чудна и нова убавина

и таа речиси божествена појава .

Или имагинација, сенка или фигура,

Моето мачење е исправно и вистинито:

Умирам од она што го видов, од она што го замислувам.

Роден во Леирија во 1580 година (и починал во Лисабон во 1622 година), Франциско Родригес Лобо е едно од водечките имиња во португалската барокна поезија и бил еден од најголемите ученици на Камеес. Во Португалија, барокниот период започна со смртта на поетот Камеес, во 1580 година.

Видете исто така 32најдобрите песни од Карлос Драмонд де Андраде анализирани 25 основни бразилски поети 12-те најпознати песни на бразилската литература

Извадокот Каква љубов следам? е преземен од делото A Primavera , објавена во 1601 година. Љубовта во овие стихови на Франциско Родригес Лобо се гледа како извор на страдање, чувство во неговата тажна генеза, пренесено од драматичен јазик , типичен за барокната продукција. Песната започнува со низа генерички прашања, последователни и неодговорени, сè додека лирското јас не почне да го раскажува неговиот личен случај на заљубување.

Ние низ стиховите ја набљудуваме љубовта како сложено чувство, контрадикторно и полн со двојности . Не знаеме за која сакана станува збор, па дури и дали ќе има врска меѓу двајцата, она што го дознаваме е маката на лирското јас, кое е прогонувано од љубовниот занес.

5. До Илха де Маре , од Мануел Ботелјо де Оливеира

Таа лежи косо обликувана и проширена

земјата на Маре целата опкружена

од Нептун, кој имајќи постојана љубов, ѝ дава многу прегратки како љубовник,

и ставајќи ги рацете во неа

намерува да ужива во неа, затоа што е многу убава. Во оваа помош и госпоѓата,

и галантноста,

која, од морето, Де Маре го има прекарот, како некој што ја негува љубовта на нејзината мила: и за вкусот на љубовни подароци

станува плима нарозите,

и живеењето во последователни грижи,

се живи плими на љубовта;

а ако кај мртвите знаеш помалку, ти се чини плима на копнеж.

Гледано однадвор, тоа е непривлечно, бидејќи на очите изгледа како грдо; но населена внатре

тоа е многу убаво, многу посакувано,

тоа е како груба и валкана школка, која внатре создава прекрасен бисер.

Читавме мал извадок од песната À Ilha de Maré , првото дело на бајанскиот автор Мануел Ботелјо де Оливеира (1636-1711) објавено. Писателот, кој исто така беше адвокат и политичар, е едно од главните имиња на бразилскиот барок.

Ние низ стиховите на Мануел Ботелјо де Оливеира гледаме прекумерна употреба на фигури на стил - карактеристично за литературата од неговото време, која користела пресилен јазик, вграден во барокната естетика.

Забележуваме, на пример, употребата на многу хиперболи, антитези, парадокси и метафори, оставајќи ја поетската конструкција прилично елаборирана . Овој скапоцен речник присутен во À Ilha de Maré е централна карактеристика на барокната поезија.

6. Смртта на Ф. , од Франциско де Васконселос

Тој јасмин што хермелините му пркоси,

Онаа зора што накрес оживува,

Таа фонтана што алјофарс наноси,

Оваа роза што ги одврзува виолетовите;

Пременува во незаситен пепел сјајно сребро,

четки во сурово плачливо виолетово,

Профанско во матнотамошно сребро,

Промени во несреќната жалост црвена терса.

Јасмин во белина беше, во светлината на Аурора,

Фонтана во благодатта, роза во атрибут,

0>Тоа херојско божество што почива во светлината.

Но ќе беше подобро да не,

Зашто беше пепел, плач, глина и жалост,

Се роди Јасмин , зора, фонтана, роза.

Франциско де Васконселос (1665-1697) бил важен португалски барокен поет. Роден во Фуншал, по завршувањето на курсот на Универзитетот во Коимбра, тој стана Омбудсман на Капетанијата во Фуншал.

Со разработен јазик и разработена поетска конструкција, песната A morte de F. зборува за последниот дел од животот заснован на игра со зборови и, пред сè, слики. Конструирана во форма на сонет, креацијата се врти околу минливоста на животот.

Забележуваме драматичен тон низ стиховите и прекумерна употреба на антитези и говорни фигури, карактеристики типични на барокната поетика.

Ако ве интересира темата, препорачуваме да ја прочитате статијата Barroco: tudo sobre o уметничко движење.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.