7 бразилски сликари што треба да ги знаете

7 бразилски сликари што треба да ги знаете
Patrick Gray

Сликарството е еден од најафирмираните уметнички јазици во историјата на западната уметност и има многу значајни бразилски сликари.

Оваа манифестација е присутна во човештвото уште од праисторијата, со пештерски слики, а со тоа и како и скулптурата, често се користеше од уметниците за да ги изразат своите погледи на светот и да ги прикажат општествата во кои се вметнати.

По појавата на фотографијата и појавата на современата уметност, се појавија и други јазици и доби простор. Сепак, сликарството никогаш не престана да биде моќна и присутна манифестација на уметничката сцена.

Исто така види: Менино де Енгено: анализа и резиме на работата на Хозе Линс до Рего

Избравме 7 бразилски уметници кои ја развија својата работа во сликарството и заслужуваат да бидат истакнати.

1. Кандидо Портинари (1903-1962)

Кога се зборува за познати бразилски сликари, можеби првиот што ќе се памети е Кандидо Портинари. Тоа е затоа што неговото дело е автентичен и единствен портрет на бразилскиот народ од 20 век.

Портинари е роден во 1903 година во внатрешноста на Сао Паоло, на фарма за кафе во малиот град Бродовски.

Потекнувајќи од италијанско семејство, тој покажал интерес за уметноста уште од рана возраст и изградил солидна кариера како сликар, интензивно продуцирајќи сè до крајот на својот живот.

Кафе (1935), од Портинари

Меѓу повторливите теми во неговите слики се осудувањето на социјалните проблеми, руралниот работник, ценењето на детството ина популарните прослави.

Во делото Кафе, од 1935 година, можеме да го забележиме робусниот третман што Портинари им го дава на фигурите на работниците на фармата. Прикажани на речиси скулптурален начин, неговите големи стапала и раце ја симболизираат силата на физичката работа.

2. Анита Малфати (1889-1964)

Анита Малфати е бразилска сликарка од почетокот на 20 век која одигра многу важна улога во консолидирањето на модернистичкото движење во земјата.

Род во 1889 година во Сао Паоло, Анита првпат стапила во контакт со сликарството преку нејзината мајка Бети Малфати. Подоцна заминал да студира во Германија помеѓу 1910 и 1914 година, период на културен шум во Европа, каде што го развил својот талент.

Неговата продукција е истакната во бразилската сликарска сцена, бидејќи ја шокираше јавноста и критиката кога , во 1917 година, уметникот одржа изложба на која беа изложени платна инспирирани од европските модернистички авангарди.

Жената со зелена коса, од 1915 година, од Анита Малфати

Едно од платната што беше на оваа изложба беше Жената со зелена коса , од 1915 година. Сликата јасно се однесува на делото на Пол Сезан, француски пост-импресионистички уметник, поради поедноставувањето на форми.

Исто така види: Момчето во пижами со пруги (резиме на книга и филм)

Уметникот учествуваше и на Неделата на модерната уметност, во 1922 година, настан кој ќе стане бразилска културна знаменитост.

3. Џорџина де Албакерки (1885-1962)

Џорџина де Албакерки е родена во 1885 година итаа беше една од првите жени што се етаблира како уметник во Бразил и во странство.

Покрај тоа што беше сликарка, Џорџина беше цртач и учителка, играјќи важна улога во бразилското историско сликарство.

Дел од неговата обука беше во Европа, што го оправдува неговото големо влијание од импресионистичкото движење.

Неговите платна носеа различни теми, но присуството на жени е вообичаено, прикажано, во овој случај, од друга жена , што им дава изглед на женскиот протагонизам на нејзините дела.

Платно Sessão do Conselho do Estado (1922), од Џорџина де Албукерки

Едно од овие дела, а можеби и најдоброто познат од сликарот, е Сесија на Државниот совет , која ја носи Марија Леополдина како истакната фигура на состанокот што му претходеше на историскиот настан на независноста на Бразил.

4. Артур Тимотео да Коста (1882-1922)

Потекнувајќи од скромно семејство во Рио де Жанеиро, Артур Тимотео да Коста ги следи стапките на неговиот постар брат Жоао Тимотео да Коста и исто така станува уметник, со важност во Бразилско сликарство.

Студирал во Casa da Moeda во Рио де Жанеиро и развил збир на слики во кои текстурата, боите и светлата биле многу добро обработени, како што може да се види на платното O момче (1917). Неговите теми се движеа од пејзажи до портрети.

Момчето, (1917), од Артур Тимотео да Коста

Неговите деламоментално може да се види во Museu Afro Brasil, Pinacoteca и MASP, во Сао Паоло.

5. Maria Auxiliadora (1935-1974)

Шарени платна, полни со ликови и детали. Ова е дело на црнечката уметница од Минас Жераис, Марија Аксилиадора.

Сликарката е родена во Минас Жераис во 1938 година и се преселила во Сао Паоло кога била мало девојче. Потекнувајќи од семејство уметници, Марија Аксилијадора не ги завршила формалните студии и работела на неколку работни места, додека на 32-годишна возраст не станала вистински уметник.

Марија немала академска обука во уметноста, бидејќи била сама - предаваше и развиваше дело што се вклопува како наивна уметност. Особеноста на нејзините дела е и вметнувањето на саморелјеф во платната, покрај ткаенините и везот.

Бар со гафиеира (1973), од Марија Аксилијадора

Темите што ги обработува талкаат низ религиозноста, популарната култура и секојдневните сцени, прикажувајќи празнична атмосфера, како што е случајот со платното Бар со гафиера , 1973 година.

Во во 60-тите, уметникот се придружува на афро-бразилската уметничка група на Солано Триндад, која се фокусира на вреднувањето на црнечката култура, прикажувајќи сцени и ликови од афро-потомците надвор од расните стереотипи.

6. Сирон Франко (1947-)

Гесирон Алвес Франко, роден во 1950 година, во Гојаш и попознат како Сирон Франко, има моќно дело во бразилското сликарство, покрај тоа што се изразувауметнички на други јазици, како што се гравирање, скулптура и инсталација.

Тој се здоби со признание кога учествуваше на 12-то уметничко биенале во Сао Паоло во 1974 година и ја освои наградата за најдобар национален сликар таа година.

Дело што ја интегрира серијата дела Césio , од Сајрон Франко, направено во 80-тите

Уметникот се обидува во своите дела да ја прикаже грижата за социјалните прашања, која останува евидентна во делото Césio , во кое тој ја насликал радиолошката несреќа со супстанцата цезиум 137, која се случила поради невнимание на болницата во Гојанија во 1987 година и која убила неколку луѓе во сиромашна населба.

Сирон живеел во погодениот регион до својата 21 година и сета своја огорченост и тага ја насликал во серија користејќи темни и контрастни бои, прикажувајќи шупливи фигури и разни симболични елементи.

7. Ибер Камарго (1914-1994)

Ибер Камарго, роден во 1914 година во Рио Гранде до Сул, е добро познато име на националната уметничка сцена.

Со композиции кои изложуваат многу енергичност и енергија, неговото дело може да се класифицира како апстрактно-експресионистичко сликарство, бидејќи во некои платна меша нефигуративни елементи со емоционалната сила на експресионизмот.

No vento e na terra I (1991), дело на Ибере Камарго

Впечатлив факт во животот на Ибер Камарго беше убиството што го изврши во 1980 година, од кое беше ослободен. Има и такви кои велат дека епизодата билаодговорен за промената на стилот на уметникот, кој почна да инкорпорира повеќе фигуративни елементи.

Делото No vento e na terra I е создадено по злосторството и покажува меланхоличен, морбиден и тажен кога се прикажува човечка фигура која лежи на земјата во мрачни бои.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.