7 работи за да се знае Џексон Полок

7 работи за да се знае Џексон Полок
Patrick Gray

Џексон Полок (1912-1956) се смета за еден од најоригиналните сликари на 20 век.

Пластичниот уметник, кој е едно од големите имиња на американскиот апстрактен експресионизам, беше еден од првите да се користи техниката капка по капка, форма на сликање што користи капе. Платната, огромни, беа поставени хоризонтално, лежени на подот, а Полок чекореше по нив истурајќи ги боите на оригинален начин.

Исто така види: 18 одлични француски филмови што не можете да ги пропуштите

1. Есенски ритам: Број 30 (1950)

Екранот Есенски ритам: Број 30 , создаден во октомври 1950 година, е еден на иконите на апстрактната уметност - кој успеал да ги ослободи сликарите од обврската за фигурација, за претставување на реалноста.

Методот слика капка по капка , практикуван од Полок помеѓу 1947 и 1951 година, бил создаден од Макс Ернст и усовршена од американскиот сликар, кој воспостави нов вид уметност што не се правеше дотогаш. За да направи бојадисување капка по капка, односно техниката на капнување, Полок беше принуден да ја смени од конвенционална боја на потечна, индустриска боја за автомобилска употреба.

Покрај тоа што користеше стап и четка подебела , Полок, исто така, зеде конвенционална конзерва за боја и го дупна дното. Оваа нова алатка, измислена во моментот, му помогна со техниката на капнување.

За да ги создаде своите слики на овој поинаков начин, Полок го положи платното на земја и одеше по него (гест кој стана познат како акциона слика ).

Есенски ритам: Бројот 30 беше толку голем што мораше да се наслика во штала, сместена во близина на куќата на сликарот.

Во 1945 година, Полок и неговата сопруга (исто така сликар Ли Краснет), се вселиле во куќа во Ист Хемптон и ја имале привилегијата да ја имаат шталата, која давала можност да создаваат големи дела и експерименти без ограничувања на просторот. 1>

Есенски ритам е едно од најголемите платна со техника на капе, со димензии 2,67 метри на 5,26 метри. Делото е запис за доаѓањата и заминувањата на сликарот и, бидејќи е огромно, е потопливо за публиката која може да се нурне во него и да се обиде да го замисли чувството зад креацијата.

два. Број 1, магла лаванда (1950)

Едно од најпознатите дела на Полок е Број 1, магла лаванда . Во овој тип на работа, каде што тој користи сликање капка по капка, нема централен елемент или каква било хиерархија на елементи присутна во сликата.

Во периодот во кој живеел Полок , чинот на создавање доби многу протагонизам и идејата за затвореното дело на крајот изгуби сила. Оваа генерација уметници беше заинтересирана и за процесот и за крајниот резултат.

Оригиналниот гест на Полок, кој шета низ платното дистрибуирајќи боја речиси како да танцува, беше снимен во серија на интервјуа кои помогнаа да се популаризираат ида ја објави неговата работа уште повеќе.

Обвинувањето дека неговите дела се случајни, често упатени во тоа време, сликарот го аргументираше велејќи:

Кога сликам, имам општ поим за што правам. Можам да го контролирам протокот на мастило... Нема несреќа, исто како што нема почеток или крај таму.

3. Мурал (1944)

Делото Мурал (1944) е најголемото дело на Полок (широка е 6 метри и висока 3 метри ) и беше нарачан од Пеги Гугенхајм , важен американски колекционер на уметнички дела кој беше одговорен за организирање на првата изложба на сликарот.

Мурал беше нарачан од Пеги летото од 1943 година да наслика еден од ѕидовите на нејзината куќа на Менхетен. Марсел Дишан, пријателот на Пеги, предложил сликањето да не се прави на ѕид, туку на рамка, за да биде преносливо.

Според митот што лебди над американскиот сликар, Муралот е создаден за само една ноќ откако сликарот бил блокиран со недели со криза на креативноста. Меѓутоа, истражувачите пронајдоа неколку преклопувачки слоеви на боја кои би укажале на процес на сушење од најмалку неколку недели.

На избраната тема, Полок му признал на еден пријател:

Се работи за стампедо на сите животни на американскиот запад, крави и коњи и антилопи и биволи. Сè е присутно во тоа проклетоповршина.

Во еден период од неговиот живот, Полок и Пеги Гугејнхајм воспоставија прилично необична врска: колекционерот плаќаше месечна сума од 150 долари за да може Полок да се издржува и да продолжи да ги произведува своите платна, за што Пеги сметаше дека бидете ремек-дела. Таа, инаку, беше една од најодговорните за промовирање на Полок низ светот, носејќи ја неговата работа и во Европа.

Сликите од големи размери беа под големо влијание на мексиканската мурализмот и Полок, бидејќи имаше огромна штала како своја работна област, можеше да си дозволи да создава без навистина да се грижи за димензијата на делото што ќе го создаде.

4. Full Fathom Five (1947)

Full Fathom Five се смета за преоден екран бидејќи вградува објекти (отпушоци, тапи, амбалажа, итн.), како и Пикасо и Брак, големи влијанија на сликарот, веќе направиле во минатото. Во следните платна на Полок, повеќе не наоѓаме вклучување на предмети толку присутни.

Full Fathom Five е исто така историска знаменитост: првиот пат кога Полок го постави платното на подот и одеше по него беше во Full Fathom Five , во 1947 година. Во моментов, историското платно се наоѓа во колекцијата MOMA, во Њујорк.

Со ставање на платното на подот и одење околу неа , Полок го направи она што многумина го нарекуваацртајќи во воздухот, танцуваше над сликата. Ова движење стана познато како акциона слика (акциона слика).

Самиот сликар, во неколку наврати, го објасни својот процес:

Моето сликарство не потекнува од штафелата … На земја се чувствувам поудобно. Се чувствувам поблиску, повеќе дел од сликата, бидејќи можам да шетам околу неа, да работам на сите четири страни и буквално да бидам во сликата.

5. Mash and Female (1942)

Насликано порано во неговата кариера, платното Male and Female сè уште е доста инспирирано во Пикасо дело, во кубизмот, и е на половина пат помеѓу апстрактното и фигуративното сликарство .

Како што сугерира насловот, на сликата гледаме машка и женска фигура, иако и двете покажуваат двосмислени знаци. Многу теоретичари обично ја идентификуваат машката фигура како претставена со црна колона, исполнета со бројки и мистериозни монистра, а женската фигура би била сместена лево, претставена со облини и со очи од мачки.

Видете исто така 11-те познати дела на апстракционизмот 13 бајки и принцези за децата да спијат (коментирани) 23-те најпознати слики во светот (анализирани и објаснети) 15 главни дела на Ван Гог (со објаснување)

Во 1942 година, Полок бил поканет да учествува во изложбен заеднички што го организираа надреалистите. ОАмериканскиот сликар, и покрај тоа што се идентификуваше со неколку принципи на групата (како на пример, важноста на несвесното), одби да учествува на настанот затоа што не се чувствуваше удобно со заедничките активности, тој претпочиташе сам да го истражува сопствениот глас и направете индивидуално патување почитувајќи го вашето време и вашите откритија.

6. Раѓање (1941)

Раѓањето е една од најпознатите слики на Полок и означува важна фаза. Соочувајќи се со зависност од алкохол, во 1939 година сликарот започнал процес на терапија и детоксикација кој траел до 1941 година - дури и бил примен во Вестчестер одделот на болницата во Њујорк.

Сликата Раѓање зборува за ова процес на повторно раѓање, неговата потрага по внатрешно знаење и авторски јазик .

Креативното дело на сликарот беше многу обележано со важноста на несвесното во вашиот творечки процес.

Кога сум во моето сликарство, не сум свесен што правам. Дури после одреден период на „запознавање“ гледам што правам. Не се плашам да направам промени, да ја уништам сликата итн., бидејќи сликата има свој живот.

Исто така види: 4 коментирани Божиќни приказни за деца

Џексон Полок

Џексон Полок беше под големо влијание од теориите на Јунг, кои се обиде да даде пристап до несвесното (и индивидуално и колективно) преку уметноста.

Во 1939 година, Полок почна датерапија со аналитичарот Џозеф Хендерсон. Јунг беше терапевт за самиот Џозеф Хендерсон, аналитичар на Полок. Куриозитет: на крајот од третманот, Полок му дал на својот аналитичар 87 цртежи што ги направил за време на процесот на лекување.

Сликата Раѓање исто така многумина ја читаат како форма на да се биде преродени во колективна смисла, додека Американците се прашуваа каков свет треба да изградат по големата војна.

Вреди да се потсетиме на два важни датуми кои влијаеле на американската култура: во 1930 година Соединетите држави влегоа во сериозна финансиска депресија и во 1942 година земјата се приклучи на Втората светска војна.

7. Фигури во пејзаж (1937)

Делото Фигури во пејзаж е создадено кога Полок имал 24 години и е најстарото платно на уметникот присутно во колекцијата MOMA. Тоа е евиденција за неговите рани денови на создавање.

18 важни уметнички дела низ историјата Прочитај повеќе

На 16-годишна возраст, сликарот влезе во Училиштето за рачни уметности во Лос Анџелес, во голема мера под влијание на мајката. Момчето беше најмладото од петте деца родени од пар со шкотско и ирско потекло (Стела Меј МекКлур и Ле Рој Полок). Таткото, земјоделец, морал неколку пати да го пресели семејството во потрага по подобри услови на село. Мајката на Џексон особено ги охрабрувала своите деца да одат по уметнички патишта.Тројца, всушност, станаа уметници.

На 18-годишна возраст, во 1930 година, Џексон се пресели во Њујорк за да стане уметник, во тоа време тој го напушти своето родено име (Пол) за да го усвои уметничко име Џексон.

Мислиме дека и вие ќе уживате во читањето на статијата Најпознатите дела на апстракционизмот.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.