7 различни детски приказни (од целиот свет)

7 различни детски приказни (од целиот свет)
Patrick Gray

Универзумот на детски наративи оди многу подалеку од класиците што сите ги знаеме. Тие се создаваат и пренесуваат низ генерации, низ четирите страни на светот, комбинирајќи многу различни имагинарии.

Времето за читање или „раскажување приказни“ може да биде момент за децата да ги прошират своите хоризонти... Па како за изборот на различна приказна овој пат?

1. Гордата роза

Еднаш одамна имаше роза која беше многу горда на својата убавина. И покрај тоа, таа беше згрозена што порасна покрај кактус што ѝ се чини толку грд. Секој ден, розата го критикуваше изгледот на кактусот и беше тивок. Останатите растенија во градината се обидуваа да расудат со розата, но таа беше толку маѓепсана од сопствената убавина што не и беше грижа.

Кога дојде летото, бунарот во градината пресуши и немаше повеќе вода за растенијата. Тогаш розата почна да венее. Видела врапче како го потопува својот клун во кактусот за да добие малку вода. Дури и засрамена, го прашала кактусот дали може и таа да пие малку вода. Кактусот лесно се согласи и двајцата се соочија со тешкото лето заедно како пријатели.

Ова е популарна англиска приказна која зборува за потребата да се гледа надвор од изгледот и да не се осудуваат или понижуваат другите. други , затоа што никогаш не знаеме кога нивната помош може да биде од суштинско значење за нашиот опстанок.

Од друга странатие и помогнаа во задачата.

Во меѓувреме, Баба Јага му нареди на момчето да наполни када користејќи само сито. Тој, напатен, не може да ја исполни задачата. Тогаш се појавија птиците, кои понудија решение во замена за неколку трошки: со глина ги затворија дупките во ситото и така кадата се наполни со вода.

Потоа дојде црната мачка која припаѓаше на вештерката и во замена за малку храна се согласи да им помогне. Животното им наредило на двајцата да бегаат, но прво им дал два многу важни предмети и им рекол:

- Кога ќе ја слушнете вештерката како трча низ вас, фрлете ја крпата на земја и во неа ќе се појави голема река. место. Ако повторно го слушнат, фрлете го чешелот на подот и тој ќе се претвори во дрво кое ќе ве заштити.

Штом се вратила, страшната старица била задоволна кога видела дека сите задачи беше завршена. Потоа решил дека следниот ден неговите наредби ќе бидат потешко да се извршат, па затоа може да ги проголта двајцата браќа. Момчињата отидоа да спијат на куп слама, исплашени и чекаа да дојде утрото.

Во моментот кога вештерката излезе од куќата, утрото, сестрите ги зедоа предметите и истрчаа надвор од врата.што побрзо можеа. Баба Јага качи метла и почна да ги следи. Децата, слушајќи ја вревата, го фрлија пешкирот на подот зад нив.

Тогашсе појави огромна сина река и вештерката не можеше да ја преболи и мораше да продолжи да бара поплитко место за да ја помине. Кога таа се приближила, момчињата го фрлиле чешелот на земја и од него никнала огромна шума. Додека гранките на дрвјата се испреплетуваа, Баба Јага сфати дека не може да помине покрај метлата и на крајот се врати назад, бесна.

Ослободувајќи се, момчињата успеаја да се вратат во прегратките на својот татко и ја раскажаа својата огромна авантура. Трогнат од приказната, тој се разделил од својата злобна маќеа и изградил среќен живот со своите деца.

Познатата легенда за словенскиот фолклор е присутна во повеќе земји и е широко застапена во културата популарна. Баба Јага е старица со натприродни дарови која живее во шума и може да им помогне или да им наштети на човечките суштества.

Моќна и многу напорна, фигурата се користи за да ги научи децата да се трудат и да ги исполнуваат своите должности , дури и кога се тешки.

7. Желката и леопардот

Желката, расеана како и секогаш, брзаше да се врати дома. Ноќта почна да ја покрива шумата со својата темна мантија и најдоброто нешто беше да се забрза темпото.

Одеднаш... падна во стапица!

Длабока дупка покриена со лисја од палма која била ископана на патеката, среде шума, од селските ловци за да ги фатат животните.

Желката, благодарение надебелото труп, не беше повредено во есен, но... како да се избега од таму? Мораше да најде решение пред зори ако не сакаше да им стане супа на селаните...

Се уште беше загубен во мислите кога во истата стапица падна и леопард!!! Желката скокна, преправајќи се дека е вознемирена во нејзиното засолниште и му викна на леопардот:

- Што е ова? Што правиш овде? Дали е ова некој начин да се влезе во мојата куќа? Зарем не знаеш да побараш дозвола?!

И уште повеќе врескаше. И продолжи...

- Не гледаш каде одиш? Зар не знаеш дека не ми се допаѓа да имам посетители во ова време од ноќта? Бегај одовде сега! Ти безобразен забележан!

Леопардот шмркајќи од бес од таква дрскост, ја зграпчи желката и со сета сила го исфрли од дупката!

Желката, среќна од животот, отиде пешки до неговата куќа мирно!

Ах! Леопардот беше воодушевен...

традиционалната африканска легенда е хумористичен наратив за потребата да се остане смирен дури и во најлошите ситуации. Дури и кога е расеан, желката користи лукавство и го користи бесот на леопардот за да се ослободи.

Фатена во стапица и без сила да излезе од таму, животното докажува дека сите проблемите може да се решат преку интелигенција.

Од друга страна, кактусот ја покажува и важноста на знаењето да простуваме: дури и кога сме нападнати, понекогаш имаме можност да го претвориме непријателот во сојузник.

2. Кралот Мида и златниот допир

Еднаш одамна, многу одамна, имаше еден крал по име Мида. Кралот Мида сакаше три работи повеќе од било што на светот: својата ќерка, својата градина со рози и златото. Неговата најголема радост беше да ја види неговата ќерка како бере рози во градината, која потоа ја стави во златна вазна за да го украси замокот.

Една ноќ, додека одел меѓу розите, кралот налетал на сатир, фигура која беше половина човек и половина коза, која изгледаше гладно и болно. Кралот Мида го донел сатирот во неговиот замок и наредил да се грижи за него. Кога сатирот се разбудил следното утро, рекол дека е заштитен од богот Дионис и, за да му се заблагодари, може да му ја исполни секоја желба.

Кралот не сакал ништо за својата ќерка бидејќи ѝ даде сè што сакаше и многу повеќе. Ниту, пак, сакаше нешто за својата градина со рози, бидејќи сите знаеја дека тој ги одгледува најдобрите рози на светот. Златото замина. Така, кралот Мида посака сè што ќе допре да се претвори во злато. Тој не се надеваше дека неговата желба ќе биде исполнета, но му беше мило што му помогна на сатирот.

Меѓутоа, кога се врати во својот замок, крена стол за да седне во маса. Во моментот кога ја допре,столчето стана златно. Ја допре масата. Допре вазна. Штом ги допре, тие се претворија во злато. Кралот Мида трчаше низ неговиот замок. Сè што допрел се претворило во злато! Беше толку среќен што им викна на своите слуги да приредат гозба!

Тие готвеа, зготвија и му ја послужија гозбата. Оттаму започна проблемот. Ја подаде раката и зеде грст храна која се претвори во злато. Се обиде да се наведне и со забите да откине парче месо, но немаше никаква корист. Месото се претвори во злато во неговата уста. Очите на кралот се исполнија со страв. Знаеше дека ако не може да јаде, ќе умре од глад.

Кралот Мида тажно залута во својата градина со рози. Неговото девојче берело цвеќе и притрчало во неговите прегратки, претворајќи се и во злато. Кралот Мида ја наведна главата и заплака. Кога неговите солзи паднаа на скапоцените рози, тие се претворија во злато, но на кралот не му беше гајле.

Не се грижеше повеќе за розите, за златото или за себе. Тогаш тој молеше: "Дионисе, слушни ја мојата молитва! Врати ми ја желбата! Те молам вратете ми ја желбата и спаси ја мојата ќерка!" За последен пат, желбата на кралот Мида беше исполнета и се се врати во нормала.

Дел од грчката митологија, приказната за кралот Мида е една од легендите што се појавија во периодот на Античка Грција . Протагонистот е добар и посветен човек, но кој цениколку за неговата ќерка како розите или златото.

Исто така види: Модерни времиња: разберете го познатиот филм на Чарлс Чаплин

Преместен од амбициите, тој на крајот ги сфаќа своите приоритети и учи дека парите не се сè : кога мисли дека ја изгубил ќерката, тој открива дека љубовта е повредна од сето злато на светот.

3. Слонот кој го загуби трпението

Еднаш одамна имаше мравка и слон кои живееја во џунглата. Слонот бил трпеливо и љубезно животно, но мравката не била како неговиот пријател. Таа секогаш го исмејуваше слонот, велејќи дека е премногу голем или носот му е предолг.

- Зошто ви треба толку долг нос? Зарем не знаеш дека изгледаш глупаво со толку долг нос? А зошто ушите ти се толку големи и флопирани? Зарем не знаете дека на ниту едно животно не му требаат толку големи уши?

Малата мравка не само што го задеваше слонот; го навредила тигарот зборувајќи за неговите пруги, а жирафата зборувајќи за долгиот врат. Потоа си играше со мајмунот поради неговата опашка, па дури и со убава птица поради нејзините пердуви.

Тигарот, жирафата, мајмунот и птицата не беа толку трпеливи како нежниот слон. Набрзо тие биле толку лути на мравката и нејзините провокации што одбиле да го пуштат суштеството до себе. Сите и се заканувале, па мравката се оддалечила од нив. Сите, се разбира, освен трпеливиот слон.

Таа не сфати колку е љубезен слоноттаа навистина беше, и наместо да биде благодарна, таа продолжи да биде џиновска закачка. Кога му се качи во увото и почна да шепоти нови навреди, тој одмавна со главата, но мравката се држеше цврсто и продолжи:

- Ти си толку стар, толку тежок и толку бавен!

Дотогаш, на слонот му здодеа задевањето на мравката. Тогаш тој конечно ги загуби нервите:

- Можеби сум бавен, можеби сум стар, имам големи флопи уши, но можам да пливам.

Потоа, тој започна бавно и стабилно марширате кон реката, одејќи во водата без друг збор. Малата мравка го молеше да не оди напред со планот, но залудно. Притоа паднала и ја влечела струјата на реката.

Од тој ден на младите во џунглата пред спиење им ја раскажувале приказната за мравката, за да би научиле никогаш да не ги задеваат своите пријатели, семејството или странците.

Исто така види: Анализирани и коментирани 15 скапоцени песни од Марио Кинтана

Ова е популарна приказна која потекнува од западна Индија и е наменета за образование во раното детство. Таа ги потсетува своите слушатели на важноста од одржување на почит кон сите луѓе и суштества.

Дури и слонот, во своето речиси бескрајно трпение, може да биде доведен до крај со постојани провокации и навреди . Затоа, кога инсистираме да бидеме непријатни и непријателски, секогаш грешиме.

4. Момотаро, момчето од праска

Еднаш одамна имаше парна стари луѓе кои биле многу осамени затоа што немале деца. Еден ден отишол во планина да сече дрва, додека неговата сопруга отишла на реката да пере алишта. Штом ја започнала задачата, жената сфатила дека во водите плови голема праска. Тоа беше, без сомнение, најголемото овошје што го видела! Така, таа набрзина ја откинала праската од реката и ја однела дома.

Кон крајот на попладнето, нејзиниот сопруг дошол дома и таа му го покажала џиновското овошје што ќе го имаат за вечера. Меѓутоа, кога зеле нож за да ја исечат праската, едно убаво момче искочило. Многу среќни, решиле да го воспитаат како син и му дале име Момотаро, што значи „момче од праска“.

Тој пораснал силен и храбар и на петнаесетгодишна возраст решил да замине на островот Ogres, подготвен да ги победи негативците и да донесе богатства на семејството. Загрижени, родителите на момчето одвоиле подароци за да му помогнат на својот син за време на патувањето. Таткото му подава меч и оклоп; неговата мајка подготвила неколку вкусни колачи за неговиот ручек.

На пат, тој сретнал куче кое ржело во негова насока. Момотаро му даде една од кнедлите и рече дека ќе се бори со огрите. Така кучето решило да го придружува. Понатаму пронајдоа мајмун кој почна да се тепа, но момчето му го кажа својот план и му подаде кнедла; мајмунот решил да замине со нив.Одеднаш нашле фазан и се се повторило.

Кога го виделе островот, сфатиле дека таму има многу огри. Прво долетал фазанот и почнал да им колва по главите. Додека сите се обидувале да го удрат фазанот, мајмунот истрчал и го отворил патот за остатокот од групата. Тоа беше голема битка! Заедно, Момотаро, кучето, мајмунот и фазанот завршија победувајќи ги злобните џинови.

Тука пријателите го собраа своето огромно богатство и му помогнаа на момчето од праска да се врати дома. Така Момотаро им дал на своите родители луксузен живот и сите тие живееле среќно до крајот на животот.

Момотаро, момчето родено од праска, е древна и важна личност во јапонскиот фолклор . Родено на магичен начин, по желба на неговите родители, момчето стана храбар воин.

Со гестови на делење и единство , попатно се дружеше. Кога пристигнал на островот Огр, сфатил дека може да ги победи само со помош на придружниците што ги собрал и благодарение на нив можел да се оддолжи за грижата на семејството.

5. Игленото дрво

Некогаш имаше двајца браќа... Најстариот секогаш беше злобен кон најмладиот: му ја јадеше храната, му го украде десертот и го тепаше. Еден студен зимски ден, постариот брат отишол во шумата да земе огревно дрво за куќата. Кога собра доволно, реши да оди да го продаде на пазар.

Послепродаде дрвата за огрев, тој се вратил низ шумата и продолжил да сече гранки, само за забава. Тогаш нашол цело златно дрво. Кога сакаше да го исече, дрвото рече:

- Те молам, не ми ги сечи гранките! Ако не ми ги исечеш гранките, ќе ти дадам златни јаболка.

Тој се согласи и дрвото му даде неколку златни јаболка, но момчето беше разочарано и бараше повеќе. Кога ја подигнал секирата, заканувајќи се дека ќе ја исече, дрвото испуштило стотици игли врз момчето. Легнат на подот, не можејќи да се движи, плаче.

Помладиот брат, загрижен поради неговото доцнење, решил да оди да го бара. Кога го нашол, седнал покрај него и со сета своја љубов и трпение ја извлекол секоја игла од телото. Трогнат од наклонетоста, најстариот му се извини на својот брат и му вети дека никогаш повеќе нема да го малтретира.

Волшебното дрво, кое сфати дека навистина се променило и ги препознало своите грешки, им подарило на момчињата голема сума од златни јаболка.

традиционалната англиска приказна зборува за природата, магичните сили и семејните односи. Во наративот, постариот брат го малтретира помладиот и е суров кон дрвјата, непотребно ги сече нивните гранки.

Среќен, но неблагодарен , тој бара дрвото да му ги даде сите свои златни јаболка и завршува да биде ранет од стотици игли. КајМеѓутоа, кога братот почнува да му помага, тој се кае за своите постапки и е награден за тоа.

6. Баба Јага

Еднаш одамна имаше еден селски пар кој имаше две деца близнаци, момче и девојче. Кога неговата сопруга починала, таткото на децата паднал во длабока тага која траела со години, додека не решил повторно да се ожени. Меѓутоа, маќеата не ги сакала своите посиноци: ги малтретирала, не сакала да ги храни и постојано размислувала како да се ослободи од нив.

Така злото почнало да го зафати нејзиното срце и жената смислила злобен план. Еден ден решила да ги испрати во куќата на една вештерка која живеела во шумата:

- Баба ми живее во шума, во колиба со пилешки стапала. Таму чува многу слатки и ќе бидете среќни!

Бабата на момчињата, која забележала се, предупредила дека ги испраќаат во рацете на вештерка. Потоа им препорача да бидат учтиви и послушни, да ги извршуваат сите наредби и да помагаат во се што е потребно. Пристигнувајќи таму, ја препознаа љубопитната колиба што стоеше на мали пилешки стапала.

Внатре во колибата, ја видоа старата вештерка и се понудија да и служат. Вештерката Баба Јага се согласила да ги прими, но предупредила дека ќе ги проголта доколку не и ги исполнат сите желби. Прво и наредил на девојката да исплете конец и таа почнала да плаче од очај, додека не се појавиле два глувци кои
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.