Африканска уметност: манифестации, историја и резиме

Африканска уметност: манифестации, историја и резиме
Patrick Gray

Африканската уметност се смета за збир на културни манифестации на народите присутни во различните земји на африканскиот континент, со акцент на регионите под пустината Сахара, Субсахарска Африка.

Како што е да се очекува, секој од овие народи има различни култури, со свои јазици, облека, обичаи и уметност. Така, не е можно да се извлечат генерализации кога се зборува за „африканската уметност“.

Сепак, можно е да се изберат некои карактеристики и јазици кои се слични, дури и носат различни симболики и цели, во зависност од општество во прашање .

Различните уметнички манифестации на народите во Африка

Африкански маски

Маските се артефакти произведени од повеќето африкански племенски општества. Како и другите манифестации, тие, генерално, имаат за цел да создадат врска помеѓу материјалноста и колективната духовност.

Máscara do Povo Tchokwe, присутна во регионите на Ангола, Демократска Република Конго и Замбија. Кредити: Rodrigo Tetsuo Argenton

Овие реквизити се користат во различни обреди и церемонии, како што се свадби, погреби, прослави и други настани. Маските африканските народи ги гледаат како мистични артефакти и треба да ги користат само неколку луѓе кои имаат дозвола да го сторат тоа.

Маските обично се користат заедно со облекаташто уште повеќе придонесува за карактеризација на поединецот и претставување на духовни суштества, животни и други ентитети.

За изработка на предмети обично се користи дрво, но може да се произведуваат и со кожа, метали, керамика и други материјали.

За да дознаете повеќе за оваа тема, прочитајте: Африкански маски и нивните значења

Африканско сликарство на телото

Сликањето е исто така присутно во африканските општества, било преку обрасци применети на керамика и други предмети или во сликање на телото.

Исто така види: Еј Џуд (Битлси): стихови, превод и анализа

Африканско сликање на телото на народите од долината на реката Омо, во Етиопија.

Како и популациите бразилски домородни народите, африканските народи, исто така, уметнички се изразуваат преку примена на природни бои на нивните тела.

Ваквите слики се направени како начин за поврзување со супериорните сили во ритуалите, па дури и како начин за демонстрирање на хиерархиски позиции во племињата.

Населението присутни во долината на реката Омо, во Етиопија, сè уште ги зачувува овие традиции, создавајќи многу богати слики на телото во комбинација со орнаменти на главата направени со растителни елементи.

Скулптура Африканска

Скулптурата е уште еден јазик кој широко се користи на африканскиот континент. Можеме да ги наведеме како пример скулптурите направени во теракота на народот Нок (северна Нигерија), кои датираат од првиот милениум п.н.е. Во нив, наочите и устата обично се перфорирани, а главата има цилиндрична, сферична или конусна форма.

Африканската скулптура на народот Нок, присутна во Нигерија

Друга впечатлива карактеристика на оваа манифестација е неговото позиционирање, нормално фронтално и симетрично, прикажувајќи глави поголеми од останатите тела.

Љубопитност е што во фигурините направени од народот Фанг (Габон), карактеристиките се оние на децата, како што тие веруваат дека имаат поголема поврзаност со духовниот свет.

Повеќето од овие предмети се направени како духовни и колективни инструменти. Сепак, постојат култури кои создале уметност со недефинирани цели, како што се Фоновите (Република Бенин) со нивните бронзени скулптури кои прикажуваат луѓе кои работат и животни.

Африкански танци

Танците се дел од важен дел од културниот израз на африканските општества. На ист начин како и другите манифестации, тие се присутни во церемонијалните настани на нивните народи.

Исто така види: Мајомбе: анализа и резиме на работата на Пепетела

Телото, за Африканците, генерално претставува врска помеѓу земниот и божествениот свет, а неговото движење е начин на оддавање почит на духовите, како и начин за ослободување на тензиите и енергиите.

Овие танци често се изведуваат во кругови во заедниците на звукот на тапаните и другите ударни инструменти.

Историја на традиционалните африкански уметност

Традиционалната африканска уметност е многубогати со значења и симболики, покрај имагинативната естетска содржина. Меѓутоа, за жал, ваквите манифестации честопати се тешко разбирливи, со оглед на недостатокот на постоечки информации.

Ова е затоа што многу африкански уметнички предмети беа отстранети од континентот од страна на колонизирачките народи и однесени во европските земји, со цел да се интегрираат музеите и галериите како љубопитни и „егзотични“ артефакти.

Поради ова, повеќето од нив се извадени од нивниот оригинален контекст. Многу народи беа уништени (цело население десеткувано) и значењата на нивните уметности станаа загадочни.

Во моментов, постои африканско движење кое бара враќање на ова огромно културно наследство во местата на потекло.

2>Влијанијата на африканската уметност врз европските авангарди

На Запад, уметноста на африканските култури одекна на крајот на 19 век преку контактот на европските авангардни уметници со африканските артефакти како што се маските и скулптурите. 1>

Може да се види влијанието на африканската уметност во овој фрагмент од Les Demoiselles D'Avignon (1907), од Пикасо. На десната страна, маска на африканското општество.

Така, многу уметници (како Пабло Пикасо, Матис и Брак) беа естетски инспирирани од уметноста на Африканците со цел да се пресоздадат западните уметнички концепти.

0>Сепак, љубопитниот изглед иЕвроцентричниот пристап кон таквите предмети доведе до нив да се гледаат како „примитивни“ и „ексцентрични“, што се преиспитува во денешно време.

Африканската уметност во современото време

Кога се зборува за африканска уметност, обично ми доаѓа на ум дека произведени од племенските заедници во предколонијалните периоди. Сепак, важно е да се запамети дека, како и остатокот од планетата, нациите на африканскиот континент продолжуваат да произведуваат уметност.

Тоа се уметници кои ја користат како алатка за комуникација, испрашување и актуелни размислувања, продлабочување со критичко око и креативност околу темите релевантни за нивните места на потекло и нивните односи со глобализираниот свет.

Фотографија од Аида Мулуне, современа етиопска уметница

Значи, постојат неколку јазици кои овие уметници ги користат, како фотографија, сликарство, видео-арт, инсталација и други постоечки аспекти.

Како пример може да се споменат фотографката Аида Мулунеф од Етиопија, како и Занеле Мухоли , од Јужна Африка, Romuald Hazoumè, од Бенин, фотографот Seydou Keita, од Мали и многу други.

Афро-бразилска уметност

Бразил е земја која прими огромен контингент на луѓе киднапирани од Африка во колонијалната ера. Донесени како ропски труд, овие популации се дел од бразилскиот идентитет, придонесувајќи за формирањето на нашата култура на единствен начин.внатрешно.

Така, уметноста и културата на различните африкански општества се мешаат со другите култури присутни овде.

Затоа, уметноста на Африка интензивно се манифестира на територијата на Бразил. Примерите вклучуваат капеира, различни стилови на музика и танц, како што се самба, маракату, ијекса, каримбо, максикс, меѓу другото.

Подолу е видео на учителката по афро танц Лусијане Рамос, која носи учења и размислувања за Африка културата во нашата земја.

Африканските танци и нивните дијаспори во Бразил - Лусиане Рамос (CyberQuilombo)

Библиографски предлози за проучување повеќе за оваа тема:

  • Африканска уметност , од Френк Вилет, од издавачката куќа Сеск Сао Паоло
  • Африка во уметноста , од Јулијана Рибеиро да Силва Бевилакуа и Ренато Араухо да Силва, од колекцијата Музеу Афро БразилPatrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.