Акотар: правилен редослед за читање на серијата

Акотар: правилен редослед за читање на серијата
Patrick Gray

Серијата книги позната како Acotar е фантастична приказна создадена од Американката Сара Џ. Маас. Успех во продажба, освои многу фанови, на кои исто така им се допаѓа другата колекција на авторот, Стаклен престол.

Сагата за Акотар започнува со романот Corte de Espinhos e Rosas , првично A Court of Thorns and Roses, оттука и името „Acotar“.

Приказната, полна со магија, акција и романса, носи референци за бајките и митологијата, а правилниот редослед на читање на збирката е следниов:

  1. Двор на трње и рози - прв том
  2. Двор на Mist and Fury - втор том
  3. A Court of Wings and Ruin - трет том
  4. A Court of Ice and Stars - spin-off
  5. A Court of Silver Flames - четврти том

( Предупредување : содржи неколку спојлери!)

1. Суд на трње и рози - прв том

Првата книга од сагата беше објавена во 2015 година и на читателите им претставува извонреден свет во кој има луѓе и суштества самовили, односно фантастични и митски суштества .

Луѓето и самовилите не се согласуваат добро, сметајќи се себеси за непријатели едни на други. Во тој контекст живее Фејре . Таа е скромна девојка која треба да работи како ловец во шумата за да го издржува својот болен татко.

Еден ден, кога убила самовила која била воконфигурација на волк, таа е киднапирана и принудена да живее меѓу другите фантастични суштества.

Во волшебната земја Притијан, Фејре развива непријателски односи со Тамлин, нејзиниот киднапер. Таму, исто така, открива многу тајни, се впушта во интриги и на крајот сфаќа дека нејзиниот живот е поврзан со тоа место.

Наративот за Дворот на трње и рози најчесто се поврзува со бајка Убавицата и ѕверот , како и грчкиот мит кој раскажува за киднапирањето на Персефона од Хадес, богот на подземјето.

2. Court of Mist and Fury - втор том

Во продолжение на приказната, Фејре веќе помина низ многу настани во Притијан. Сега таа стана самовила и мора да се справи со различните трауми од минатото.

Покрај тоа, таа одржува нездрава врска со Тамлин, кој се повеќе контролира. Меѓутоа, токму кај Ризанд таа наоѓа засолниште.

Во овој том, авторот го проширува нашето разбирање за фантастичниот свет додека навлегува во психолошките драми на главниот лик Фејре.

3. A Court of Wings and Ruin - Volume Three

Во овој момент од патувањето, Фејре е веќе овластен и се трансформира во решителна и храбра жена, повеќе не е ранлива девојка која треба да се „спаси“, како во првата книга.

Сега во брак со Рисанд, таа станува Висока дама на ноќниот суд. Решен да им помогне на луѓето, Фејреистражете ги плановите на Хајберн и Тамлин.

4. Судот на мразот и ѕвездите - спин-оф

Дворот на мразот и ѕвездите се појавува како спин-оф, сапунска опера, која раскажува настаните по војната се случија во третиот том. Овде, ги следиме Фејре и Ризанд кои се борат за обнова на Веларис, уништени од битката со Хиберн.

Исто така види: Bella Ciao: музичка историја, анализа и значење

Гледаме и како доаѓањето на зимската краткоденица им носи надеж, кои ја користат можноста да размислат за последиците од што живееле досега .

5. A Court of Silver Flames - четврти том

Исто така види: Музичка идеологија на Казуза (значење и анализа)

Во A Court of Silver Flames , нарацијата го истакнува ликот Неста, сестрата на Фејре. Таа е млада алкохоличарка која постојано е во неволја. Така, по состанок, се одлучува дека таа ќе биде затвореничка во Куќата на ветровите, каде што ќе и се контролира патот.

Помошта што и е потребна доаѓа од крилестиот воин Касијан, кој ја охрабрува и прави таа ја буди нејзината сила да се справи со нивните сенки и трауми.

Можеби ќе ве интересираат:

  • Најдобрите книги за тинејџери и млади луѓе кои се мораPatrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.