Анализирани и коментирани 15 скапоцени песни од Марио Кинтана

Анализирани и коментирани 15 скапоцени песни од Марио Кинтана
Patrick Gray

Марио Кинтана (1906-1994) беше еден од најголемите поети во бразилската литература и неговите стихови одекнуваат со генерации.

Автор на едноставни, достапни песни кои воспоставуваат еден вид разговор со читателот, Квинтана беше творецот на стихови кои го раскажуваат сопственото потекло, зборуваат за љубовта или се занимаваат со сопственото книжевно творештво.

1. Дозволете ме да одам на море

Обидете се да ме заборавите... Да се ​​биде запаметен е како

повикување дух... Дозволете ми да бидам

што сум, она што отсекогаш сум бил, река што тече...

Залудно, на моите брегови часовите ќе пеат,

Ќе бидам напластен со ѕвезди како мантија вистинска ,

Ќе се навезам со облаци и крилја,

Понекогаш децата ќе дојдат кај мене да се капат...

Огледалото не ги задржува работите да се рефлектираат!

И мојата судбина е да следам... тоа е да следам до морето, губејќи слики на патот...

Да течам, да поминам, да пеам...

сета тага на реките не може да престане!

Во првите три стиха поетот бара да се почитува неговата желба, односно да може да биде тоа што е и дека тој може да си замине кога сакаш.

Веднаш, во вториот пасус, поетскиот субјект се идентификува со река и ја слика сценографијата околу него (облаците над него, бреговите, децата кои се забавуваат во водата).

Сакајќи уште повеќе да се идентификува со сликата на реката, поетот ја користи метафората за да кажетротоар,

Ветерот се свитка како куче...

Спиј, улица... Нема ништо...

Само моите чекори... Но тие се толку лесни

Што дури изгледаат, во зори,

Оние од мојата иднина прогонуваат...

Во оваа креација, поетот Марио Кинтана ја користи класичната форма на сонетот да состави песна полна музикалност.

Потсетува на приспивна песна , стиховите се оригинални затоа што наместо да лулаат дете, тие лулаат улица.

Субјектот има неочекуван однос со улицата, преплавен со наклонетост, ветувајќи дека ќе ја заштити и покажува наклонетост (забележете како го користи деминутивот „мала улица“).

Ако, генерално, улицата има тенденција да исплаши ги малите, овде поетот покажува дека има наклонетост кон јавниот простор .

13. Дискреција

Не отворајте му на вашиот пријател

дека тој има друг пријател

И пријателот на вашиот пријател

Тој има пријатели исто така...

Во оваа кратка песна, писателот на хумористичен начин не предупредува за потребата да ги чуваме нашите тајни добро чувани .

Односи меѓу човечките суштества се формираат од мрежа на контакти и кога некому ќе откриеме нешто интимно, ризикуваме ова откритие да им биде кажано на други луѓе.

Во исто време, точка на која треба да размислиме е кредибилитетот што го имаме место во нашите пријатели, покрај тоа што е важно да можеме да се отвориме за оние во коиние веруваме.

14. Од среќа

Колку пати луѓето, во потрага по среќа,

продолжуваат исто како несреќниот дедо:

Залудно, насекаде, очилата бараат

Имајќи ги на врвот на носот!

Во За среќа , Quintana размислува за животот на едноставен начин , создавајќи „детска“ песна, со лесно разбирлива метафора.

Тука среќата се гледа како нешто поедноставно отколку што изгледа и, дури и така, тешко да се најде.

15. За утопии

Ако работите се недостижни... па!

Тоа не е причина да не ги сакате...

Колку се тажни патиштата, ако не за

далечното присуство на ѕвездите!

Поимот утопија често се гледа негативно, како затоа што нешто е „невозможно“, не е „интелигентно“.“ или „ прифатливо" да го посакуваш.

Така, Квинтана брилијантно го предизвикува читателот околу оваа тема - со голема деликатност и лиризам - правејќи паралела помеѓу желбата и мистеријата и убавината на ѕвездите .

Видете исто така :

  дека не може да се задржи она што е во движење.

  Огледалото не ја задржува сликата на она што го рефлектира (и да се потсетиме дека самата река го содржи воденото огледало), исто како што го наметнува движењето на премин.

  Реката, како поетот, тече. Низ споредбата на поетскиот субјект ја гледаме и свеста за текот на времето .

  2. Poeminha do Contra

  Сите оние кои се таму

  Трепкаат по мојот пат,

  Ќе поминат...

  Јас сум птица!

  Кој никогаш не слушнал за овие стихови? O Poeminha do Contra , која има само четири стиха, е можеби најпознатата песна на Марио Кинтана.

  Сите ние некогаш сме биле во врска со ситуација кога се чини дека ништо не оди напред. Имајќи го предвид ова сценарио, поетот комуницира со читателот, осигурувајќи дека пречките ќе бидат надминати .

  Последните два стиха претставуваат игра на зборови : passarão, идно време на глаголот да помине, се става веднаш пред птица, птица која предизвикува деликатес, слобода.

  Видете ја и целосната анализа на Poeminho do Contra, од Марио Квинтана.

  3. Шестотини шеесет и шест

  Животот е некои задолженија што ги донесовме да ги правиме дома.

  Кога ќе го видите, веќе е 6 часот: има време …

  Кога ќе го погледнете, веќе е петок...

  Кога ќе го погледнете, поминаа 60 години!

  Сега, предоцна е да не успеете. ..

  А ако ми дадеш - едноден – уште една можност,

  Не би го ни погледнал часовникот

  Ќе продолжам да одам напред…

  И би ја фрлил златната и бескорисна лушпа од часови патот.

  Шестотини шеесет и шест , исто така познат како О темпо , е една од најпознатите песни на Марио Кинтана. Поетот низ стиховите изложува прашања поврзани со минливоста на времето .

  Поминувањето на часовите, деновите и годините го мобилизираат поетскиот субјект, кој размислува за она што го направил со својот живот .

  Во тон на дијалог - со слободни стихови и неформална структура - му се обраќа на читателот и се обидува да сподели совет од доживеаното искуство.

  Тоа е како ако субјектот не можеше да се врати назад, но можеше да сподели со помладите , од неговата мудрост, што е навистина важно.

  Дознајте длабинска анализа на песната O Tempo de Mario Квинтана.

  4. Присуство

  Неопходно е носталгијата да ги исцрта вашите совршени линии,

  твојот точен профил и само, лесно, ветерот

  на часовите трепери во вашата коса…

  Твоето отсуство мора суптилно да се тресе

  во воздухот, модрината детелина,

  долго чуваните лисја од рузмарин

  никој не знае од кого на некое старо парче мебел...

  Но, исто така треба да биде како да отворам прозорец

  и да те вдишам, сино и светло, во воздухот.

  Потребна е носталгија за менеда се чувствувате

  како што го чувствувам – во мене – мистериозното присуство на животот…

  Но кога се појавува, вие сте толку различни и повеќекратни и непредвидени

  што никогаш не изгледате како твојот портрет...

  И морам да ги затворам очите за да те видам.

  Поемата Присуство е изградена врз основа на две дихотомии: од една страна гледаме спротивставените парови минато/сегашност , од друга страна, го набљудуваме вториот спротивен пар кој служи како основа за пишување ( отсуство/присуство ).

  Малку или ништо нема да се знае за оваа мистериозна жена која предизвикува носталгија секогаш кога ќе се евоцира нејзиното сеќавање. Всушност, сè што ќе знаеме за неа ќе биде задолжено за чувствата што потекнуваат од темата.

  Помеѓу овие две времиња - минатото обележано со полнота и сегашноста со недостаток - се појавува saudade , мото кое го тера поетот да ги пее своите стихови.

  5. Восхитување

  Во овој свет на толку многу изненадувања,

  исполнет со магијата Божја,

  Постојат најнатприродни нешта

  Дали се атеистите...

  Во само четири стиха, Марио Кинтана го поставува прашањето за религиозноста и важноста да се верува во нешто супериорно .

  Поетот овде се восхитува како има неверојатни настани и како има такви кои не веруваат во некаква божественост дури и пред овие настани.

  Насловот на песната ( Espantos ) се повторува во првиот стих и го преведува неверувањето на субјектотпоетски , кој не може да разбере како некој не му припишува на Бога фасцинантни настани што се случуваат во секојдневниот живот.

  Во последните два стиха има игра со зборови , атеистите - дека не веруваат во натприродното - тие на крајот се најнатприродното нешто што постои.

  6. Кутата песна

  Напишав ужасна песна!

  Секако дека сакаше да каже нешто...

  Но што?

  Дали би се гушил?

  Во неговите полузборови сепак имаше нежна нежност како онаа што се гледа во очите на болно дете, прерана, неразбирлива гравитација

  од кои, без читајќи ги весниците,

  знаел за киднапирањата

  на оние кои умираат без вина

  Исто така види: 69 популарни изреки и нивните значења

  на оние кои залутале затоа што се оди по сите патишта...

  Поема, мало осудено момче,

  јасно беше дека не е од овој свет, ниту за овој свет...

  Изненаден, тогаш, со нечувствителна омраза,

  оваа омраза што ги луди луѓето пред неподносливата

  вистина, ја искинав на илјада парчиња.

  И дишев...

  Исто така! кој рече дека е роден во погрешен свет?

  Сиромашната песна е метапоема , односно песна која зборува за сопствената конструкција. Како поетот да го зеде превезот што го покрива процесот на создавање и го покани читателот да ѕирне во она што се случува во работилницата за пишување.

  Се чини дека песната овде добива свој живот и поетот, незгодно, не знае добро што да правинего.

  Споредувајќи ја песната со болно дете, поетскиот субјект се чини дека е изгубен , не знаејќи како да се справи со ситуацијата и како да се справи со тоа суштество (песната) што дошло надвор од него. ..

  Среде криза на очај, не знаејќи ја судбината на она што го создал, знаејќи дека е некомпатибилно со реалноста на светот, поетот решава да ја раскине песната на многу парчиња.

  7. Руа дос Катавентос

  Првиот пат кога бев убиен,

  Го изгубив начинот на кој се насмевнував.

  Потоа, секој пат кога ме убиваше ,

  Ми земаа што било.

  Денес од моите трупови јас сум

  Најгол, тој што нема ништо.

  Гори жолтеникаво трупец од свеќа,

  Како единствено добро што ми остана.

  Дојди! Врани, шакали, разбојници на патишта!

  Зашто од таа рака боде

  Нема да ја грабнат светата светлина!

  Птици на ноќта! Ужасни крилја! Voejai!

  Светлината нека трепери и тагува како тага,

  Светлината на мртов човек никогаш не згаснува!

  Rua dos Cataventos it е сонет, изграден од едноставен и неформален јазик. Во стиховите го гледаме минатото на поетскиот субјект и објаснувањето како станал тоа што е .

  Тоа е, значи, лирика за минливоста на времето и за промените својствени за нашето патување низ светот.

  Поемата е исто така прослава на животот,за тоа што стана субјектот откако претрпел сè што претрпел.

  8. Песна на денот

  Толку е добро да се живее од ден на ден...

  Ваквиот живот никогаш не се уморува...

  Живеејќи толку сами на моменти

  Како овие облаци на небото...

  И само победи, цел живот,

  Неискуство...надеж...

  И лудиот компас се зголеми

  Прикачен на круната на шапката.

  Исто така види: 7 работи за да се знае Џексон Полок

  Никогаш не именувајте река:

  Секогаш поминува друга река.

  Ништо никогаш не продолжува,

  Сè ќе започне повторно!

  И без никакво сеќавање

  Од другите изгубени времиња,

  Јас ја фрлам розата од сонот

  Во твоите расеани раце...

  Како да го кани читателот да седне покрај него за да размислува за животот , вака Марио Кинтана ја води својата песна од вообичаениот ден.

  Во првиот стих ни е наложено да живееме еден ден во исто време , извлекувајќи ја убавината од секој момент и живеејќи ја како да е единствен. Успевањето да најде шарм во секојдневниот живот го олеснува животот, тоа е она што го гарантира поетот.

  Друга повторлива слика во поезијата на Квинтана е присуството на реката како нешто во постојана промена и тоа никогаш не е може да се фати. Според тоа, реката се смета за метафора на животот, во постојана трансформација..

  9. Утро

  Утринскиот тигар ѕирка низ ролетните.

  Ветерот шмрка сè.

  На кејовите, скротените диносауруси кранови -подигнете го товарот на денот.

  Длабоко сликовито, Матинал е моќна мала песна која содржи само три реда. Во првиот, сонцето се споредува со тигар, кој наводно набљудува однадвор, обидувајќи се да влезе во нашите домови преку очите.

  Во следниот стих гледаме друга говорна фигура бидејќи ветрот е се припишува на гестот на душкање, дејство карактеристично за животните. И овде споредбата се усогласува со онаа на тигарот.

  На крајот, ние сме транспортирани до пристаниште, каде што крановите - поради нивната големина - се споредуваат со диносаурусите, поетска визија за гледање како се ракува со товарот .

  Во само три стиха сме поканети да го набљудуваме светот од покреативна и свежа перспектива.

  10. Часовник

  Најжестокото од домашните животни

  е ѕидниот часовник:

  Знам еден што проголта

  три генерации од моето семејство.

  Часовникот е објект што го покажува минувањето на времето . Особено ѕидниот часовник, бидејќи е тесно поврзан со старите генерации кои го користеле во домашниот простор.

  Во текот на стиховите, поетот, за да се осврне на ѕидниот часовник, го споредува со агресивно животно. 1>

  Наместо да го искаже со тешки и ладни зборови фактот дека роднините умреле, писателот претпочита, со креативен и разигран поглед да каже дека ова жестоко животно (часовникот) е веќепроголта три генерации од семејството.

  11. Забелешка

  Ако ме сакаш, сакај ме тивко

  Не викај од покривите

  Остави ги птиците на мира

  Остави ме на мира!

  Ако ме сакаш,

  како и да е,

  тоа треба да се прави многу бавно, сакана,

  Тој живот е краток , а љубовта уште пократко...

  Познатата поема Билхете зборува за романтична љубов, која треба да се живее со дискреција и без страв, во интимноста на парот, без да се направи голема врева.

  Поетот зборува за љубовта од едноставна перспектива. Самиот наслов на песната упатува на белешка, парче разменета хартија, до која пристап имаат само љубовниците, создавајќи соучесништво меѓу двете.

  Покрај тоа што сакаат да уживаат овој страстен момент, почитувајќи ја приватноста на парот, субјектот вели дека го почитува и времето на врската, давајќи простор секој да ја почувствува љубовта на свој начин и во свое време.

  Знајте длабоко анализа на песната Билхете, од Марио Кинтана.

  12. II

  Спиј, мала улица... Се е темно...

  А моите чекори, кој може да ги слушне?

  Спиј мирно и чист сон,

  Со твоите светилки, со твоите мирни градини...

  Спиј... Нема крадци, те уверувам...

  Ниту стражари да ги бркаат...

  Во мракот на ноќта, како на ѕид,

  Ѕвездичките пеат како штурци...

  Ветерот спие кај
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.