Антропофаг манифест, од Освалд де Андраде

Антропофаг манифест, од Освалд де Андраде
Patrick Gray

Manifesto Antropofágico (или Manifesto Antropofágico) е напишан од Освалд де Андраде и објавен во првото издание на Revista de Antropofagia, објавено во 1928 година.

Манифестот се смета до ден-денес за главен текст на движењето .

Цел на Манифестот

За правилно да ја знаеме целта на Манифестот, мора да погледнеме наназад и да разбереме малку од историјата на нашата земја. Пред движењето од кое се појави манифестот, бразилската култура го репродуцираше она што се случува во странство , односно уметниците во основа правеа копии на она што го видоа во странство.

Слика од Манифестот Antropófilo напишано од Освалд де Андраде и објавено во Revista Antropofagia.

Манифестот Antropófilo, брилијантно развиен од Освалд, ги повика бразилските уметници за оригиналност и креативност. Имаше намера да го прослави нашиот мултикултурализам , мешање.

Желбата беше да се проголта она што доаѓа од надвор, да се асимилира културата на другите. Не негирајте ја туѓата култура, напротив: впијте ја, проголтајте ја, обработете ја и измешајте ја за да се појави она што е наше. Во ова сценарио можеме да идентификуваме центрипетално движење, за внесување на надворешноста во нас .

Овој процес имаше врска со потрагата по нашиот национален идентитет, со конечна цел промовираат културна независност . Преку интертекстуалностаи од движењето на црпење на различни извори, се направи обид да се постигне сопствена автономна култура.

Исто така види: Анализирани и коментирани 9 шармантни песни на Аделија Прадо

Публикациски контекст

Антропофагниот манифест е напишан во 1928 година. Се смета за главен текстот на движењето беше објавен во првото издание на Revista de Antropofagia (започнато во 1928 година).

Движењето на групата модернисти уметници требаше да навлезе во нашите корени, да ја прераскаже нашата историја, преглед нашето минато .

За насловот на Манифестот

Антропо доаѓа од Антропос што значи човек. Фагија, пак, доаѓа од Phagein, што значи да се јаде.

Буквално, комбинацијата на двата збора значи канибализам, што овде добива метафорично, симболично значење. Канибализмот на Индиецот имаше за цел да ги вклучи даровите на непријателот, позитивните карактеристики на жртвата.

Што е манифест?

Според дефиницијата на речникот, манифестот е „Јавна изјава во што шефот на нација или политичка партија, група на луѓе или поединец појаснува одредени позиции или одлуки“.

Друга можна дефиниција е: „Писмена декларација пренесена од дипломатијата на една држава до друга нација. „.

Исто така види: Алиенист: резиме и целосна анализа на работата на Мачадо де Асис

Пишувањето на манифестот обично има дискурсен тон, пренесен од политичка и идеолошка пристрасност и има за цел да убеди.

Клучни фрази на манифестот Antropófilo

Антропофагичниот манифест есоставена од низа силни реченици, кои го повикуваат читателот да размисли за прашањата што ги поставуваат модернистите. Подолу се три од овие категорични изјави:

Само антропофагијата нè обединува. Социјално. Економски. Филозофски.

Кога би било потребно да се сумира манифестот во еден пасус, веројатно ќе се избере горенаведеното. Кратките зборови точно ја синтетизираат идејата што сака да ја пренесе манифестот.

Во насловот на документот има варијанта на зборот антропофагија, вредност што служи како водич за модернистичката генерација. Овде симболичкиот концепт се чини проширен на низа сектори: социјален, економски, филозофски. Она што ги обединува овие различни аспекти е заедничкиот модернистички именител кој нè учи да ја проголтаме културата на другите и да ја инкорпорираме во нашата .

Тупи, или не тупи тоа е прашањето.

Горната реченица е преземена од драмата Хамлет , позната креација на Шекспир, и искривена за да одговара на контекстот предложен од Освалд де Андрад.

Затоа е на гест на интертекстуалност, на широко присвојување на културата на другиот за да се прилагоди на локалната реалност. Ова движење е и начин на почестување на оригиналниот автор и вежба за креативност преку реинтерпретација на класична молитва.

Нашата независност сè уште не е прогласена.

Извадокотгоре дава контроверзна изјава бидејќи земјата веќе прогласи независност во септември 1822 година. Повеќе од сто години по познатата објава, Освалд ги провоцира Бразилците сугерирајќи дека сепак не сме ја освоиле толку посакуваната автономија.

Писателот овде прави критика на фактот дека ние сме длабоко зависни од културата што е произведена во странство и има намера да го покани читателот на манифестот да размислува за нашата вистинска независност.

Прочитајте Манифестот на антропофагот во целост

Манифестот на антропофагот е достапен за читање во pdf формат.

Слушајте го манифестот на антропофагот

ЧИТАЛНА - Антропофагичен манифест - Освалд де Андраде

Who дали беше Освалд де Андраде (1890-1954)

Хозе Освалд де Соуса Андраде Ногуеира, познат на пошироката јавност само како Освалд де Андраде, е роден во Сао Паоло во јануари 1890 година.

Провокативно , бунтовен и контроверзен, тој беше еден од водачите на модернизмот заедно со Анита Малфати и Марио де Андраде меѓу другите интелектуалци.

Прекршени во законот, Освалд никогаш не работел во областа бидејќи секогаш работел како новинар и писател.

Портрет на Освалд де Андрад

По враќањето од период во Европа, Освалд помогна да се промовира вистинска културна револуција во земјата и учествуваше во Неделата на модерната уметност во 1922 година.

Манифестот за антропофаг веројатно бил неговпопознат текст, иако тој исто така го напишал основачкиот Manifesto da Poesia Pau-Brasil (март 1924) четири години порано.

Проверете сè за модернизмот во Бразил.

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.