Арт Нову: што е тоа, карактеристики и како се случи во Бразил

Арт Нову: што е тоа, карактеристики и како се случи во Бразил
Patrick Gray

Art Nouveau или Нова уметност, беше уметничко движење кое се разви во Европа и САД во последната деценија на 19 век и почетокот на 20 век, достигнувајќи и други земји. 3>

Поточно се однесува на архитектурата, мебелот, декорацијата и дизајнот, односно на уметноста применета во секојдневниот живот и на утилитарните функции.

Овој стил опфаќа различни трендови, како што се ориенталната уметност и средновековната илуминации поврзани со индустрискиот карактер што се консолидираше во Европа.

Потекло на Art Nouveau

Овој нов начин на размислување за естетскиот карактер на средини и предмети се јавува како начин на доближување на индустријата до уметностите, барајќи да се даде позанаетчиски изглед на дизајнот, декорацијата и архитектурата.

Ова е затоа што постоеше страв дека процесот на индустријализација ќе ги задуши или „вулгаризира“ архитектонските продукции и на предмети. Што, всушност, веќе се случуваше.

Илустрацијата на чешкиот уметник Алфонс Муча (1860-1939), направена во литографија, е пример за Art Nouveau

Сè уште во 1835 година, британската влада основала училишта за цртање со цел да ја подобри завршната обработка на предметите произведени во голем обем, усогласувајќи ги со уметноста.

Во исто време, се појавија уметници и критичари кои предложи враќање на мануелните практики од средниот век. Џон Раскин и Вилијам Морис ги имаа очекувањатадека на овој начин би дошло до преструктуирање на уметноста.

Меѓутоа, поради големата тешкотија да се продолжи со педантно дело, со оглед на историскиот контекст по Индустриската револуција, се разви еден вид автоматизирано уметничко дело.

Исто така види: Филм внатре надвор (резиме, анализа и лекции)

Movimento das Artes e Ofícios , во неговото оригинално име Уметности и занаети , е создаден од Морис. Движењето им даде поддршка на уметниците за да можат да развијат проекти за објекти кои индустријата ќе ги извршува во серија.

Еве, Art Nouveau се обликува во 1890 година. Овој тренд се заснова на движењето на уметностите и занаетите, како и јапонските и средновековните влијанија.

Иако попозната како Арт Нову , во некои земји доби различни имиња.

Во Франција , покрај вообичаената деноминација, се нарекувал и Модерен стил; во Германија стана познат како Jugendstil (што може да се преведе како „младински стил“); Италија, од друга страна, го нарече трендот како Stile Floreale или Stile Liberty .

Карактеристики на Art Nouveau

Овој уметнички аспект се карактеризира со враќање на уметност која се чинеше дека е повеќе занаетчиска, елаборирана и промислена. Сепак, таа ја искористи индустријализацијата за механизирано производство.

Уметниците сакаа да ја донесат природата во секојдневниот живот, истражувајќи елементи на ботаниката, фауната ифлора.

елеганцијата беше присутна во украсувањето на фасадите, внатрешната декорација, зградите, предметите и мебелот. Употребата на нови материјали како што се стаклото, железото и цементот внесуваат модерност, притоа кршејќи се со класичната и историска естетска конструкција.

Постои злоупотреба на свивки, повлажни и асиметрични форми , како и како влијание на ориенталната уметност, главно јапонската, средновековната уметност, барокот и рококото.

Арт Нову во архитектурата

Пронајден е стилот Арт Нову во архитектурата солидна потпора за изразување.

Користејќи материјали како стакло и железо, кои веќе се користеа во железнички и индустриски архитектонски проекти, уметниците создадоа нов опсег на украсни естетски можности.

Скалите во Art Nouveau стил дизајнирани од Виктор Хорта во хотелот Tassel

Дезенот што следеше беше оној на органски форми, богато обработени за да се имитира природата. Така, железото ја нудеше потребната структура за сугерирање на гранки од дрвја и пресврти на растенијата, додека стаклото даваше леснотија, свежина и модерност.

Исто така види: 40 ЛГБТ+ тематски филмови за размислување за различноста

Извонреден архитект на овој јазик беше Белгиецот Виктор Хорта (1861-1947). Преку јапонската уметност, тој беше под влијание да ја преиспита симетријата и да се впушти во кривилинеарни и синусни форми.

Меѓутоа, Хорта успеа да ги усогласи овие карактеристики сомодерен стил кој внесе нова енергија во архитектурата.

Други важни личности за архитектурата од тоа време беа Шпанецот Антони Гауди (1852-1926) и Французинот Хектор Гимар (1867-1942).

<0 4> Art Nouveau во сликарството, графичките уметности и дизајнот

Покрај средини, Art Nouveau беше присутен и во графичката уметност и сликарството, покрај дизајнот.

Уметниците како Волтер Крејн (1845-1915) и Кејт Гринавеј (1846-1901) направија илустрации за книги за деца користејќи го новиот стил. Книгата Убавицата и ѕверот ја илустрираше Крејн, кој исто така дизајнираше теми за принтови.

Кејт исто така изработи детски илустрации и дизајни за честитки и Денот на вљубените. Таа беше добро препознаена како илустратор на книги за деца.

Илустрација на Кејт Гринавеј во Арт Нову стил

Анри де Тулуз-Лотрек (1864-1901 ) , француски уметник, соработуваше со графичката уметност создавајќи неколку рекламни постери со карактеристики на новата уметност.

Во сликарството како еден од најголемите претставници го имаме Густав Климт (1862-1918).

Студент од Виенската школа за уметност и занаетчиство, Климт создава дела со декоративен карактер, полни со арабески, женски фигури и доминација на златна боја, кои на некој начин наликуваа на византиската уметност.

Портрет на Адел Блох-Бауер I , од Густав Климт. ОАвстрискиот сликар има слики во Арт Нову стил

Новата уметност се откри во дизајнот и на утилитарни и на украсни предмети.

Така, во областа на накитот имаме Французинот Рене Лалик (1860-1945), кој создаде вистински уметнички дела користејќи бисери, скапоцени камења, емајл, стакло, слонова коска и други елементи со цел да произведе парчиња инспирирани од фауната и флората.

Жената од вилинско коњче , дело од Рене Лалик

Емил Гале (1846-1904) бил керамист, витраж и изработувач на кабинети фокусиран на утилитарни предмети како што се стаклени вазни и мебел.

Користејќи го мебелот како поддршка за неговата уметност, го имаме и Белгиецот Хенри ван де Велде (1863-1957).

И двајцата, како и другите уметници од оваа линија, ги злоупотребиле тесните линии и инспирацијата во органски форми.

Важно име на движењето во САД бил Луис Комфорт Тифани (1848-1933), кој се посветил на производство на прозорци, мозаици, керамика и други артефакти.

Art Nouveau во Бразил

Во Бразил, Art Nouveau покажува знаци на северот на земјата, одејќи кон врвот на производството на гума (1850-1910). Се открива во резиденцијата на Антонио Фасиола, човек од локалната аристократија. Во овој регион, парадоксално, овој стил се меша со регионални елементи како што е уметноста Марахоара.

Во Рио де Жанеиро, зграда што се издвојува е Confeitaria Colombo,Инаугуриран во 1894 година.

Слаткарницата Коломбо (1894), во Рио де Жанеиро, е пример за архитектурата Арт Нову во Бразил

Во Сао Паоло ова влакно, исто така, има свое место. Дизајнирана во 1902 година од Карлос Екман (1866-1940), зградата каде што сега се наоѓа Факултетот за архитектура и урбанизам на Универзитетот во Сао Паоло (FAU/USP) е една од зградите што претставуваат Art Nouveau во земјата.

Виктор Дубуграс (1868-1933) сè уште е во Сао Паоло, кој елаборирал архитектонски проекти инспирирани од европскиот стил. Пример е куќата на Хорасио Сабино, која се наоѓа на Авенида Паулиста и Руа Аугуста.

Не застанувајте тука, прочитајте исто така :
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.