Банкет на Платон: резиме и толкување на делото

Банкет на Платон: резиме и толкување на делото
Patrick Gray

Банкетот (исто така познат како Симпозиум, во грчкиот симпозион) е фундаментален дијалог во делото на Платон кој ги носи љубовта и пријателството како своја главна тема. Делото се претпоставува дека е напишано помеѓу 385 година п.н.е. и 380 п.н.е.

За време на Банкетот, Платон не бил присутен да го гледа дијалогот, само откако слушнал извештаи од трети лица кои биле сведоци на настанот. Поради оваа причина, се смета дека некои делови од делото биле измислени или дури и искривени.

Резиме и анализа на делото O Banquete

Приказната започнува со Аполодоро и неговиот придружник. Аполодор сака да дознае како се одржала средбата во куќата на Агатон, банкетот собрал голем број славни личности од грчкото општество и, според тоа, разбудил таква љубопитност.

Агатон победи на натпреварот на трагедии. На денот на доставувањето на резултатот, церемониите за победа собраа толпа луѓе, па следната ноќ Агатон реши да приреди вечера со најблиските за да ја прослави приликата.

Банкетот излезе нека биде прослава.вид на натпревар каде што секој присутен интелектуалец плете говор за да ја пофали љубовта. „Банкетот“ е истовремено и комплимент за филозофијата и почит на Сократ, менторот на Платон.

Во текот на вечерта ќе бидат претставени шест дефинитивни говори за љубовта. Тие се:

1. Говор одржан од Федр

Првиот говор на вечерта еизведена од Федр и се занимава со природата на љубовта и нејзините придобивки. За Федр, Ерос (Богот на љубовта) е најстариот од боговите и причината за најголемите добра видени на земјата. Тој и дава на љубовта централно место, на апсолутен протагонизам.

Според интелектуалецот, љубовта е чувство кое го буди она што е најдобро кај луѓето, нивните доблести. Неговиот говор не е ништо повеќе од огромна пофалба на љубовта, како што може да се види од извадокот подолу:

„Потврдувам дека Љубовта е најстариот, најчесниот и најмоќниот од боговите за стекнување доблест и среќа меѓу луѓето, и во неговиот живот и по неговата смрт“

2. Говор одржан од Павзанија

Оној што следи е Павзанија, љубител на Агатон, кој потврдува дека говорот на Федр бил едноставен рецепт за пофалба на Љубовта. И тој се обидува преку својот говор да ја исправи вината на партнерот.

За Павзанија не постои еден Ерос, туку во реалноста два. Односно, според љубовникот на Агатон, постојат две форми на љубов: етерична и телесна. Етеричното ги спроведува идеите и затоа е најубаво.

Да беше ова само едно, едно ќе беше Љубов; но бидејќи има две, потребно е и две да бидат Љубов. И како не се две божици? Едната, несомнено најстарата, нема мајка и е ќерка на Уран, а ние ја нарекуваме Уранија, Небесната; најмладата, ќерка на Зевс и Диона, ја нарекувамеПандемија, популарната. Затоа е императив Љубовта, која го поддржува едниот, правилно да се нарекува и Пандемио, Популарниот, а другиот Ураниум, Небесниот.

3. Говор што го одржа Ериксимако

Третиот говор е на докторот Ериксимако кој поради својата професија ја брани здравата љубов, со рамнотежа и умереност. Тврди дека се согласува со идеите на Павзанија за двојноста на љубовта, но мисли дека лошо ја завршил идејата и затоа неговите зборови се обид да се стави крај. Неговиот говор се заснова на следново размислување:

Сега, ќе го започнам мојот говор со медицината, за да можеме да ја почитуваме и уметноста. Природата на телата, всушност, ја вклучува оваа двојна Љубов; здравото и морбидното се секако различна и различна состојба, а различните желби и љуби различното. Затоа, едно е љубов во она што е здраво, а друго во она што е морбидно.

За Ериксимах, според тоа, уметноста на љубовта е уметност на рамнотежа и здраво одржување на силите на доброто и злото.

4. Говор одржан од Аристофан

Кој зема збор по докторот е драматургот Аристофан.

Неговиот извештај раскажува кратка приказна, според писателот во човештвото имало три пола: машки, женски и трета, андрогина. Овие суштества беа целосно самодоволни, сè додека боговите не одлучија да ги поделат на половина, на тој начин тие ќе бидатосуден на вечна несреќа затоа што не е поцелосен. Зевс ги изговорил следниве зборови:

„Мислам дека имам начин да ги направам луѓето да постојат, но престанете со неумереноста, послабите. Сега, всушност, продолжи тој, ќе ги пресечам по два, а притоа ќе ни бидат послаби и исто така покорисни зашто станаа побројни; и ќе одат исправени на две нозе. Ако сè уште мислат на ароганција и не сакаат да се смират, пак, рече, ќе ги пресечам на два дела, и така на едната нога ќе одат прескокнувајќи.“

Резултатот беше трагичен: бидејќи осудата што нашата природа ја осакати на два дела копнееше по својата друга половина.

5. Говор одржан од Агатон

Петтиот говор е оној на трагичниот поет Агатон, победникот на натпреварот и сопственик на куќата, кој го користи својот говор за да направи убави игри со зборови. Според поетот, Ерос, љубовта, би бил најмладиот меѓу сите богови и би бил обележан со својата убавина, доблест и надмоќ во однос на неговите врсници.

Тогаш велам дека од сите богови , кои се среќни, Љубовта, ако е дозволено да се каже без да се одмазди, е најсреќна, затоа што е најубавата од нив и најдобрата. Сега е најубав затоа што е следниот. Најпрво, ти си најмладиот од боговите, о Федро.

Исто така види: Објаснети 7 главни дела на Лима Барето

5. Говор одржан од Сократ

Говороттогаш, најочекуваната ноќ е онаа на Сократ, кој се смета за најмудриот меѓу луѓето. Набргу откако Сократ ги разоткри сите редови што му претходеа и изјави дека, според неговата перцепција, љубовта е желба и ние го посакуваме само она што го немаме.

Погледнете внимателно, продолжи Сократ, ако наместо веројатност тоа е не е неопходно да биде така, оној што сака го посакува она што му недостига, без кое не сака, ако не му недостасува. Зачудувачки е како ми се чини, Агато, дека е неопходност; Што е со тебе?

Заради оваа причина, љубовта е, пред сè, недостаток и потрага, потрага по она што го немаме. Спротивно на оние кои претходно ги испуштија своите мислења, за Сократ љубовта не би била бог, туку посреднички ентитет помеѓу луѓето и боговите.

5. Говорот што го одржа Алкибијад

Последниот што интервенираше е Алкибијад, кој ги посветува своите зборови исклучиво и исклучиво на пофалба на Сократ и говорот одржан претходно:

„Ти, сепак, се разликуваш од него само по оваа мала поента, дека без инструменти, со едноставни зборови, вие го правите истото. Ние барем, кога ќе слушнеме некој друг, дури и да е совршен оратор, да зборува за други теми, апсолутно никој не го интересира, така да се каже; како и да сте вие ​​што некој ги слуша или вашите зборови на кои се повикува некој друг, дури и ако е целосно вулгарно тоа што го кажува, жена, маж или тинејџер,вџашени сме и возбудени. Јас барем, господа, да не беше изгледот дека сум пијан, под заклетва би ви кажал што е тоа што настрадав под дејство на говорите на овој човек и се уште страдам. Кога всушност ги слушам, многу повеќе отколку корибантите во нивниот транспорт, моето срце чука и солзи течат под дејство на нивните говори, додека гледам многу други кои го доживуваат истото чувство; Меѓутоа, слушајќи ги Перикле и другите добри оратори, мислев дека зборуваат добро без сомнение, но не почувствував ништо слично“

По говорот на Алкибијад, завршува дијалогот присутен во O Banquet, кој обединува шест целосно различни верзии за својствата и карактеристиките на љубовта.

Позадина на банкетот

Седуммина се интелектуалците собрани во куќата на Агатон (Агатон), ученик на Сократ, за да ја прослават победата во Тоа се: Федр, Павзанија (љубовникот на Агатон), лекарот Ериксимах, комиографот Аристофан, политичарот Алкибијад, Аристодем и најважно од се, Сократ.

Додека се собрани заедно, јадат и пијат до прекумерно , на дневен ред се ставени темите за љубовта и пријателството (филија).куќата на Агатон.Тоа е преку вашатакласичен стил на дијалог кој го дознаваме за тоа што се случило за време на средбата.

Интервенциите се направени по следниот редослед:

  1. Phaedrus
  2. Pausanias
  3. Ериксимах
  4. Аристофан
  5. Агатон
  6. Сократ
  7. Алкибијад

Сликата на банкет на Платон, од Анселм Фојербах .

Во тоа време, Платон веќе имал своја академија во Атина (основана е во 387 п.н.е.) и примал секакви потенцијални интелектуалци. Образовната институција беше пресвртница во западната култура и таму поминаа големи имиња во филозофијата.

Најголемата разлика во наставниот проект на Платон се однесуваше на методологијата за сфаќање на знаењето.

Додека дидактиката од минатото охрабруваше дека содржината е меморирана, учењето на Платон има за цел да ја пренесе идејата дека знаењето е нешто живо и променливо и дека треба да се апсорбира со разбирање, а не со само повторување.

Кој бил Платон

Платон е роден Аристокле приближно во 427 година п.н.е.

Платон бил прекар што веројатно бил даден во врска со физичка карактеристика (се вели дека имал долго чело).

Тој бил син на благородник семејство во Атина, тој бил син на Аристон. Периодот во кој е роден Платон беше обележан со демократија. Кога на свет дојде интелектуалецот, земјата беше во војна. Во писмото седмо, еден од ретките негови записиПлатон тврди дека е роден да биде политичар.

Во младоста се запознал со Сократ, на кого станал ученик. Навреден од смртта на мајсторот, Платон продолжил да го почитува неговото име и неговите учења. Тој ги практикуваше дијалозите долги години и стана, пред сè, голем интелектуалец.

Биста на Платон.

Исто така види: Боемска рапсодија (Кралица): значење и стихови

Прочитајте го банкетот (целосна книга во PDF)

Банкетот е достапен во целост на португалски во PDF формат.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.