Човекот е волк за човекот (значење и објаснување на фразата)

Човекот е волк за човекот (значење и објаснување на фразата)
Patrick Gray

Томас Хобс (1588-1679), автор на класиката Левијатан , беше одговорен за објавување на познатата фраза „Човекот е волкот на човекот“, вметната во неговата најпозната книга.

Оригиналната фраза, сепак, преведена на латински како „ homo homini lupus “, му припаѓа на римскиот драматург Плаут (254-184 п.н.е.).

Молитвата, метафорична, значи дека човекот е животно кое му се заканува на сопствениот вид. Она што го нагласува максимата е деструктивната способност на човечките суштества против нивните.

Значењето на „Човекот е волк на човекот“

Фразата користи метафоричен јазик, односно прави споредба со животинско однесување за да се илустрира она што авторот верува дека е однесувањето на човечките суштества воопшто.

Истражувач по суштина, профитер на најслабите, човекот инстинктивно би имал импулс да го узурпира она што е на другиот, поставувајќи себе си над другите и имајќи ја индивидуалната благосостојба како главен приоритет, а не колективната.

Во оваа реченица ја гледаме идејата дека човекот е негов непријател, предизвикува крвави борби и, многупати, убива нивните ближни.

За подобро да се разбере значењето на фразата, погодно е да се вратиме во контекстот од кој е преземена. Хобс верувал (и ја запишал оваа мисла во Левијатан ) дека човечките суштества треба да живеат заедно во општество управувано со правила и норми. како што го нарече авторотна општествените договори беше од суштинско значење за опстанокот на човекот, во спротивно ќе дојдеме до екстремна околност на варварство.

Англискиот филозоф беше поддржувач на апсолутизмот и сметаше дека масата на луѓе треба да биде управувана од крал за да не ризикувате да ја оставите животинската природа на човекот да дивее. Хобс сметал дека ќе има само колективен мир ако луѓето дозволат да бидат заповедани од суверен.

Максимата популаризирана од англискиот филозоф има некои варијации, на пример, „човекот е самиот волк на човекот“ и „ човекот е волк за своите ближни“.

Прво појавување на молитвата

Првиот автор на максимата „Човекот е волк на човекот“ бил римскиот драматург Тит Мациус Плаут ( 254- 184 п.н.е.), кој наводно бил роден (според граматичарот Фест) во североисточна централна Италија. Плаутус ја вметнал предметната реченица во една од неговите комедии со наслов Asinaria .

Целосната реченица би била: Lupus est homo homini, non homo, quom qualis sit non novit. Преводот на португалски би генерирал нешто како: „Човек за друг е како волк, а не човек, кога не знае каков е.“

Претставата беше позната и како Комедија на магарињата или Комедија на газот . Приказната се врти околу Деменето, скржав господар кој сакал на секој начин да ја измами сопствената сопруга, која била богата, дадобиј пари.

Тит Мациј Плаут беше еден од главните одговорни за воспоставување на вистинската римска драма на латински јазик. Тој беше под големо влијание од грчките драми, честопати обвинуван дека само ги адаптирал.

Плаут наводно ги узурпирал речиси сите негови заплети од грчките драматурзи од крајот на 4 и почетокот на 3 век п.н.е., негови омилени автори биле Менандер и Филимон.

За драматургот се знае малку (името, датумот и местото на раѓање се шпекулации од подоцнежните научници). Исто така, речиси ништо не е познато конкретно за неговите драми (вклучувајќи го и Асинарија ), бидејќи многу од ракописите биле изгубени, расипани или нецелосни.

Објавувањето на фразата

Иако авторството му се припишува на Платус, вистинската личност одговорна за објавување на реченицата е Томас Хобс, англиски филозоф кој го вклучил во неговата книга Левијатан , објавена во 1651 година, каде што го користел она што го сметал за идеално општество.

Исто така види: 9 детски библиски приказни (со толкување)

Неговата најголема инспирација за составувањето на делото би била токму Римската Република.

Насловната страница од 1651 година од оригиналното издание на класиката на Хобс.

Исто така види: Робот Исаура: резиме и целосна анализа

Хобс ги бранеше жестоко спротивставените монархии и сметаше дека човечките суштества треба да бидат управувани од низа закони и норми за да не се вратат во состојбата на насилство што ќе ја карактеризиравидот. Во Левијатан овие про-апсолутистички владини идеи се репродуцираат со целосна јасност и убедување.

Според Хобс, во суштина „човекот е волк на самиот човек“, односно тој е способен за загрозување на сопствениот вид.

Со инстинкти на самоодржување и себичност, човечките суштества ќе имаат тенденција да влегуваат во конфликти и војни кои би ги загрозиле нивните сопствени браќа.

Според англискиот филозоф:

„како општа тенденција на сите луѓе, [постои] постојана и немирна желба за моќ и поголема моќ, која престанува само со смртта“

Кој беше Хобс?

Од слабо потекло, се шпекулира дека филозофот Томас Хобс е роден во Вестпорт (Англија), на 5 април 1588 година.

За да има пристап до образование, Хобс би добил финансиска поддршка обезбедена од благородништвото . Авторот беше цврст бранител на апсолутизмот за време на историскиот период кога моќта беше загрозена од зголеменото присуство на либералите.

Сликата на Томас Хобс.

Работата на Хобс беше доста под влијание на делата на филозофите Рене Декарт, Галилео Галилеј и Френсис Бејкон и е една од најголемите знаменитости на западната култура.

Покрај тоа што бил филозоф, мислителот бил и математичар и политички теоретичар.

0>Хобс почина на 4 декември 1679 година на 91-годишна возраст.

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.