Џамила Рибеиро: 3 основни книги

Џамила Рибеиро: 3 основни книги
Patrick Gray

Џамила Рибеиро (1980) е бразилска филозофка, писателка, академска и општествена активистка, позната главно по нејзината работа како теоретичар и милитант на црниот феминизам. а родовите прашања станаа суштински во времето во кое живееме:

1. Мал антирасистички прирачник (2019)

Ангела Дејвис, членка на Црните Пантери и незаборавна северноамериканска активистка, еднаш рече дека „Во расистичко општество, не е доволно да не се биде расист. Неопходно е да се биди антирасист".

Исто така види: Марина Абрамовиќ: 12-те најважни дела на уметникот

Делото Прирачник за Пекено Antiracista , добитник на наградата Џабути, е кратко и влијателно читање кое се одразува на структурниот расизам што опстојува во бразилското општество. Тргнувајќи од богатото истражување кое наведува повеќе извори, авторот елаборирал низа практични совети за борба против расната дискриминација .

Џамила објаснува дека што е во фокусот овде не се индивидуалните ставови, туку збир на дискриминаторски социјални практики кои директно влијаат на начините на кои е организирано нашето општество.

Сепак, постојат неколку чекори што сите можеме да ги преземеме да се изгради помалку нееднаков свет:

Движењата на црнците со години дебатираат за расизмот како основна структура на општествените односи, создавајќи нееднаквости и бездни. Според тоа, расизмот е системна угнетување што ги негира правата, а не обичен чин на волјата на поединецот. Препознавањето на структурниот карактер на расизмот може да биде парализирано. На крајот на краиштата, како да се соочите со толку огромно чудовиште? Сепак, не смееме да бидеме заплашени. Антирасистичката практика е итна и се одвива во најсекојдневните ставови.

За почеток, треба да се информираме и да станеме свесни за прашањето, бидејќи угнетувањето често се премолчува и нормализира. Филозофот истакнува дека е од витално значење да се разбере историјата на Бразил и дехуманизацијата на црните поединци што беше промовирана за време на колонијалниот период.

Дури и по укинувањето, неколку дискриминаторски однесувања останаа во земјата: на пример, Афро-Бразилците продолжуваат да имаат помал пристап до образование и исто така се чуваат надвор од многу простори на моќ.

За некои од нас, неопходно е да ги признаеме привилегиите во кој уживаме во овој систем и бараме поголема разновидност на работното место и студирањето, поддржувајќи афирмативни мерки.

Во земја каде што мнозинството од населението е црно, ова се поединците кои се најмногу на мета на полицијата насилството и сериозноста на судството, тие се исто така оние кои најмногу се затвораат и убиваат.

Овие податоци треба да не доведат да ја доведеме во прашање културата што ја консумираме и романтизираните наративи за мешање и колонизација во Бразил. За тоа еСе препорачува да се читаат црните писатели и мислители , чие знаење толку често се брише од каноните и академијата.

Ова е важен инструмент за да дознаете за начините на кои расизмот е вкоренети во нашето општество и што можеме да направиме за да го собориме.

2. Кој се плаши од црниот феминизам? (2018)

Делото кое обединува автобиографска рефлексија и неколку хроники на авторката постигна голем успех и помогна да се популаризира нејзината работа внатре и надвор од бразилската панорама.

Врз основа на неа искуства и набљудувања како афро-бразилска жена, книгата е проникната од концептот на интерсекционалност , создаден од северноамериканската феминистка Кимберле Креншо.

концептот ги нагласува начините на кои расното, класното и родовото угнетување се интензивираат меѓусебно, создавајќи поголема социјална ранливост за некои поединци, вклучувајќи ги и црните жени.

Ние сме силни затоа што државата е пропуст, бидејќи треба да се соочиме со насилната реалност. Внатрешноста на воинот, всушност, може да биде уште еден начин да се умре. Препознавањето на слабостите, болката и знаењето да побарате помош се начини за враќање на негираните хуманистички науки. Ниту подреден, ниту природен воин: човек. Научив дека препознавањето на субјективностите е дел од важен процес на трансформација.

Да се ​​направиВо ретроспективата за нејзиното патување како граѓанин и активист, Џамила раскажува дека не се поистоветувала со претежно бел феминизам кој не ги земал предвид другите искуства и наративи.

Преку референци како што се ѕвончето, Алис Вокер и Тони Морисон, авторот ги откриваше перспективите на црниот феминизам. Така, таа ја нагласува важноста на повеќекратните дискурси и знаења , наспроти наводната универзална (и бела) визија.

Хрониките присутни во книгата се борат против бројните манифестации на расистичка патријархалност, одразувајќи на неколку современи настани . Тие се осврнуваат на теми како што се хуморот заснован на навредливи стереотипи, митот за стиховиот расизам и објективизацијата на афро-бразилските жени, меѓу другото.

Во насловот на публикацијата, милитантот ја обновува приказната за црниот феминизам како движење што се појави во Соединетите Држави во текот на 1970-тите.

Тој исто така споменува личности како Sojourner Truth кој во 19 век подвлече дека искуствата, дури и меѓу жените, може да бидат сосема различни.

Како што резимира Џамила Рибеиро, како заклучок:

Потребно е еднаш засекогаш да се разбере дека постојат неколку жени содржани во тоа да се биде жена и да се прекине со искушението на универзалноста, кое само исклучува.

3. Што е место на говор? (2017)

Дел од колекцијата FeminismsМножина , координирана од Џамила Рибеиро во издавачката куќа Pólen, публикацијата го направи името на авторот подобро познато на бразилската јавност.

Делото започнува со следење на портретот на „ невидливоста на црната жена како политичка категорија“, укажувајќи на бришење на нивните перспективи и дискурси.

Подоцна, авторот објаснува дека концептот „место на говорот“ е доста широк и може да има различни значења и конотации, во зависност од неговиот контекст.

На многу сумиран начин, можеме да го разбереме како наша „појдовна точка“ за соочување со светот: локацијата во општествената структура каде се наоѓа секој.

Џамила укажува на итноста на „разбирањето како општественото место што го заземаат одредени групи ги ограничува можностите“. Кој има, или нема, моќ да зборува (и да се слуша) е прашање за кое нашироко се дискутира уште од Фуко.

Во општество кое сè уште е структурирано од расизам и сексизам , останува „единствената визија“, колонијалистичка и ограничувачка.

Милитантот брани дека оваа визија треба да се оспори, преку различни говори и внимателни кон субјективностите:

Со промовирање на мноштво гласови она што сака, пред сè, е раскинување со авторизираниот и единствен дискурс, кој е наменет да биде универзален. Она што се бара овде, пред сè, е да се бориме за раскинување со режимот на дискурзивно овластување.

Која е ЏамилаРибеиро?

Родена на 1 август 1980 година, Џамила Рибеиро припаѓа на семејство обележано со социјални борби. Нејзиниот татко, Хоаким Хозе Рибеиро дос Сантос, бил милитант во црнечкото движење и еден од основачите на Комунистичката партија во Сантос.

На 18-годишна возраст, кога почнала да работи во Casa da Cultura da Мулхер Негра, таа го започна својот пат во милитантност против расната и родовата дискриминација.

Набргу потоа, тој влезе во Федералниот универзитет во Сао Паоло, каде што дипломира филозофија и се здоби со магистрирала Филозофска политика, со фокус на феминистичката теорија.

Исто така види: Филм Gone Girl: преглед

Оттогаш Џамила работи како универзитетски професор и има позиција во секретарот за човекови права и државјанство на Сао Паоло. Покрај тоа, таа се истакна и во областа на литературата, како и колумнист за Elle Brasil и Folha de São Paulo .

Нејзиното присуство на социјалните мрежи е исто така доста силна, која се гледа како алатка за активизам и јавна дискусија. Во моментов, современиот мислител се смета за истакнат глас во осудувањето на насилството и нееднаквостите во Бразил.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.