Едвард Мунк и неговите 11 познати платна (анализа на дела)

Едвард Мунк и неговите 11 познати платна (анализа на дела)
Patrick Gray

Еден од најголемите претставници на експресионизмот, Едвард Мунк е роден во Норвешка, во 1863 година. Тој имаше многу проблематична лична историја, но на крајот успеа да ги надмине светските тешкотии и да се приклучи на салата на најголемите западни сликари.

Откријте ги сега единаесетте слики на овој експресионистички гениј што го одземаат здивот. Од дидактички причини го усвоивме прикажувањето на екраните по хронолошки редослед.

Исто така види: 47 најдобри научно-фантастични филмови што треба да ги видите

1. Болното дете (1885-1886)

Насликано помеѓу 1885 и 1886 година, платното Болното дете пренесува голем дел од сопственото детство на сликарот. На млада возраст, Мунк ги изгубил мајка си и сестра си Софи од туберкулоза. Иако таткото на сликарот бил лекар, тој не можел да стори ништо за да ја спречи смртта на неговата сопруга и ќерка. Самиот уметник имал детство обележано со болеста. Сценографијата толку го импресионирала Мунк што истата слика била насликана и пресликана во текот на 40 години (првата верзија била направена во 1885 година, а последната во 1927 година).

2. Melancholia (1892)

Во преден план има човек сам среде пејзаж на плажа. Платното е дел од серијата слики направени со темни тонови и со истиот мачен протагонист. Се зборува дека тој е Јапе Нилсен, близок пријател на Мунк, кој минувал низ несреќен период во љубовниот живот. Пејзажот е оној на Åsgårdstrand, крајбрежјето на Норвешка. Оригиналната слика е во NationalГалерија Мунк, во Осло.

3. The Scream (1893)

Видете го и значењето на сликата Крикот од Едвард Мунк 20 познати уметнички дела и нивните куриозитети Експресионизам: главни дела и уметници 13 бајки и детски принцези за спиење (коментирано)

Насликано во 1893 година, „Крик“ беше делото што дефинитивно го зачува норвешкиот сликар. Со димензии само 83 см на 66 см, на платното е прикажан човек во длабок очај и вознемиреност. Во позадината на сликата, можно е да се набљудуваат и двајца други далечни мажи. Небото насликано од Мунк е вознемирувачко. Уметникот направил четири верзии на истата слика, првата од нив во 1893 година, изработена во масло, а другите три со различни техники. Од овие четири верзии, три се во музеи, а една е купена од американски бизнисмен кој исплатил околу 119 милиони долари за да го однесе ремек-делото дома.

Прочитајте ја деталната анализа на сликата „Крик“.

4. The Storm (1893)

Исто така види: Приказна за Црвенкапа (со резиме, анализа и потекло)

Насликано во 1893 година, во истата година како и The Scream, платното, исто како претходникот, прикажува ликови кои ги покриваат сопствените уши. Бурата го отсликува пејзажот на Асгардстранд, норвешко крајбрежно село каде сликарот порано летувал. Сликата е со димензии 94 см на 131 см и припаѓа на колекцијата на МОМА (Њу Јорк).

5. Љубов и болка (1894)

Сликата првично наречена Љубов и болка, исто така станапознат како „Вампирот“ и за прв пат беше прикажан во Берлин во 1902 година. Платното го скандализираше општеството прикажувајќи жена како гризе и гушка маж во исто време. Сликата беше многу критикувана од јавноста и од специјализираните критичари, а една недела по нејзината изложба, изложбата беше затворена.

6. Анксиозност (1894)

Насликана во 1984 година, сликата е примерен пример за експресионистичкото движење. Споделувајќи многу сличности со познатиот The Scream, платното го прикажува истото плашливо небо обоено во портокалово-црвени тонови. Карактеристиките на ликовите се зеленикави и очајни, со ококорени очи. Сите носат црни костуми, а мажите носат капи. Делото е со димензии 94 см на 73 см и моментално припаѓа на колекцијата на Музејот на Мунк.

7. Мадона (1894-1895)

Насликана помеѓу 1894 и 1895 година, контроверзното платно Мадона наводно ја прикажува Марија, мајката на Исус, од малку необична перспектива. Марија де Мунк се појавува како гола и удобна жена, а не како скромна и чиста дама како што обично се гледа. Станува збор за масло на платно со димензии 90 cm на 68 cm. Во 2004 година сликата беше украдена од музејот Мунк. Две години подоцна работата беше обновена со мала дупка која се сметаше за непоправлива.

8. A Dança da Vida (1899)

Платното A Dança da Vida, насликано во 1899 година, е сместено вотопка која се држи на месечината. Во позадината на сликата може да се види месечина рефлектирана во морето, додека ликовите танцуваат во парови. Вреди да се спомене присуството на две осамени, по една на секој крај од сликата. Прикажаниот пејзаж е оној на Åsgårdstrand, норвешко крајбрежно село. Сликата е дел од колекцијата на Музејот Мунк, во Осло.

9. Train Smoke (1900)

Насликано во 1900 година, платното е слика во масло со димензии 84 cm на 109 cm. Тоа беше дел од серијата пејзажи насликани од уметникот на почетокот на векот, меѓусебно поврзувајќи ја природата и производите на човечката интервенција. Испуштениот чад и положбата на возот на гледачот му остава впечаток дека композицијата, всушност, е во движење. Платното припаѓа на колекцијата на Музејот Мунк, во Осло.

10. Брег со црвената куќа (1904)

Насликано во 1904 година, платното повторно го носи како своја тема норвешкото крајбрежно село Åsgårdstrand, каде уметникот ги поминал топлите месеци на годината. Изработена во маслена боја, сликата е со димензии 69 cm на 109 cm. Сликата нема човечка фигура, таа го прикажува само крајбрежниот пејзаж. Сликата моментално се наоѓа во Музејот Мунк, Осло.

11. Работници на пат кон дома (1913-1914)

Насликано помеѓу 1913 и 1914 година, платното е огромно, со димензии 222 cm на 201 cm и ги претставува работниците по завршувањето на функцијата часови, враќање дома. Управниот одборја прикажува преполната улица, маса луѓе со уморен изглед, сите облечени во многу слична облека и капи. Делото моментално е дел од колекцијата на Музејот на Мунк.

Дознајте ја биографијата на сликарот Едвард Мунк

Роден е на 12 декември 1863 година во Лотен, Норвешка. Едвард беше второ дете на воен лекар (Кристијан Мунк) и домаќинка (Катрин). Живеел во пазувите на големо семејство: имал тројца браќа и една сестра.

Несреќите на сликарот започнале рано, кога Мунк имал пет години мајка му умрела од туберкулоза. Сестрата на неговата мајка, Карен Бјолстад, помогна во издржувањето на семејството. Во 1877 година, Софи, сестрата на Мунк, исто така умрела од туберкулоза.

Во 1879 година, Едвард влегол во Техничкиот колеџ за да стане инженер, но следната година, тој го напуштил формалното образование за да ја продолжи својата кариера како сликар. Во 1881 година, тој влезе во Кралското училиште за уметност и дизајн за да ги унапреди своите таленти. Како уметник, тој работеше со сликарство, литографија и дрворез.

Едвард Мунк во 1926 година.

Тој успеа да го изнајми, во 1882 година, своето прво сликарско студио. Избраната локација беше Осло. Следната година тој беше поканет да учествува на есенската изложба во Осло, каде што доби поголема видливост.

И покрај тоа што е роден во Норвешка, тој помина добар дел од својот живот во Германија. Тој исто така бил под влијание на француската уметност (особено од Пол Гоген), во 1885 година патувалдо Париз.

Тој беше едно од големите имиња на германскиот и европскиот експресионизам. Имаше немирна животна приказна: трагично детство, проблеми со алкохолизмот, проблематични љубовни врски.

Неговото дело ги отсликува, на некој начин, драми на самиот уметник, како и неговите политички и општествени определби.

„Ние сакаме повеќе од обична фотографија на природата. Не сакаме да сликаме убави слики што висат на ѕидовите на салоните. Сакаме да создадеме, или барем да поставиме темели за, уметност што дава нешто за човештвото. Таму го имаше изложено своето платно Вампиро, што предизвика силни критики и од јавноста и од критиката. Следната година, во 1893 година, тој ја насликал својата најпозната слика: Крик.

Тој, на некој начин, беше жртва на нацизмот. Помеѓу крајот на 1930-тите и почетокот на 1940-тите, неговите дела беа отстранети од музеите во Германија по наредба на Хитлер, кој тврдеше дека парчињата не ја ценат германската култура.

Мунк не само што страдаше од политички прогон , имал и проблеми со очите кои подоцна го спречиле да слика. Починал на осумдесет и една година, на 23 јануари 1944 година, во Норвешка.

МузејотMunch

Исто така познат како Munchmuseet, многу од делата на норвешкиот сликар се сместени во музејот во Осло кој го носи неговото име. Институцијата била отворена во 1963 година, точно сто години по раѓањето на Едвард Мунк.

Сликите оставени во музејот биле препратени благодарение на волјата на сликарот, кој подарил околу 1100 слики, 15500 графики, 6 скулптури и 4700 скици покрај неколку лични предмети (книги, мебел, фотографии)

Во 2004 година музејот претрпе две големи жртви, платната „Крик“ и „Мадона“ беа украдени. И двајцата беа вратени подоцна.

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.