Египетска уметност: Разберете ја фасцинантната уметност на древниот Египет

Египетска уметност: Разберете ја фасцинантната уметност на древниот Египет
Patrick Gray

Ние ги разбираме како древна египетска уметност сите уметнички манифестации произведени од овој народ, помеѓу 3200 година п.н.е. околу 30 п.н.е.

На бреговите на реката Нил, фундаментално за нејзиниот раст и еволуција, се родила една од најважните и најоригиналните цивилизации на сите времиња: Антички Египет.

Египетската уметност главно имала форма на сликарство, скулптура и архитектура, тесно поврзана со религијата , оската околу која се вртел целиот општествен систем. Уметничкиот израз тогаш имаше функција да ги зближи луѓето и боговите, рефлектирајќи различни религиозни прописи.

Исто така беше закотвено во идејата за смртта како премин до друг авион, каде што фараонот (кој имаше моќ од божествен карактер), нивните роднини, а исто така и благородниците би можеле да продолжат да постојат.

Смртната маска на Тутанкамон, 1323 п.н.е.

Поради оваа причина, неопходно беше да се зачуваат нивните тела преку мумификација и исто така произведуваат предмети за оваа нова реалност што ќе дојде. Така се појави погребната уметност со статуи, вазни и слики што ги украсуваа гробниците.

Овие креации ги претставуваат боговите и фараоните, раскажувајќи митолошки епизоди, политички настани и моменти од историјата. секојдневниот живот, додека ја одразува хиерархијата и општествената организација од тоа време.

Следејќи многу ригиден сетна норми и продукциски техники, меѓу кои се издвојуваше законот за фронталност во сликарството, уметниците беа анонимни и извршуваа задача која се сметаше за божествена.

Иако овие правила резултираа со голема континуитет низ вековите , различните историски периоди донесоа мали промени и иновации во начините на кои Египјаните создавале.

Во Старата империја (3200 п.н.е. до 2200 г. п.н.е.), архитектурата била обележана со големи зафати кои имале намера да ја прикажат моќта на фараонот, како што се Сфингата и пирамидите во Гиза. Веќе во Средното Кралство (2000 п.н.е. до 1750 п.н.е.), сликарството и скулптурата заземаа централно место.

Сликање на гробот на Небамун, која прикажува музичари и танчери

Од една страна, тие покажаа идеализирани слики на кралското семејство; од друга страна, тие почнаа да вклучуваат личности на народот (како што се книжниците и занаетчиите), кои покажаа поголема експресивност и природност. 1580 п.н.е. до 1085 п.н.е.), на пример, преку познатите статуи со поиздолжени черепи.

Сопствениците на многу развиено општество и култура, Египќаните истражувале и разни сложени теми, како што се математиката и медицината, дури и имајќи систем на пишување .

Благодарение на археолошките ископувања што се одвиваа во текот на 19 век, сега имамеда може да ги дешифрира нивните хиероглифи, нешто што ни овозможи подобро да ги разбереме нивните вредности, начини на живот и артефакти.

Накратко, можеме да кажеме дека Антички Египет оставил огромно уметничко и културно наследство кое продолжува да ги буди фасцинација на безброј посетители и љубопитни луѓе од целиот свет.

Античко египетско сликарство

Во египетското сликарство, конвенциите за создавање беа многу силни и начинот на нивното извршување го одредуваше квалитетот на работа. Едно од главните правила беше законот за фронталност , кој нареди телата да се обојат под два различни агли.

Торзото, очите и рамената треба да се појавуваат во фронтална положба, додека главата и екстремитетите беа прикажани во профилот. Намерата зад оваа многу необична позиција беше да се подвлечат разликите помеѓу уметноста и реалноста.

Дворот на Озирис, дел од Книгата на мртвите

Честопати, цртежите беа придружени со хиероглифи; ова се случува во Книгата на мртвите , збирка на папируси кои биле ставени во гробници. Боите, произведени од минерали, со текот на времето се истрошија.

Овие слики беа обележани со збир од симбологии присутни дури и во боите што се користат. На пример: црната ја претставувала смртта, црвената значела енергија и моќ, жолтата ја симболизирала вечноста исината боја го почитувала Нил.

Живеејќи во општествена организација со исклучително дефинирани улоги и хиерархии, Египјаните создале слики кои ги изразувале овие поделби. Така, големината на фигурите претставени на сликите не зависела од перспективата, туку од нивната важност во општественото ткиво, од нивната моќ.

Сликање од гробот на Небамун што го прикажува фараонот како лови

Присутен во декорацијата на предметите и зградите, сликарството било важен елемент во украсувањето на гробниците на фараоните. Покрај прикажувањето на боговите и религиозните епизоди, се фокусираше и на оној што загинал, илустрирајќи борбени сцени или секојдневни слики, како што се лов и риболов.

Исто така, важно е да се забележи дека овие портрети беа далеку од како верна копија, наместо тоа претставува идеализирана физиономија . Меѓутоа, во периодот на Новото Кралство, египетското сликарство почнало да покажува повеќе иновации, со повеќе движења и детали.

Египетската скулптура

Египетските скулптури биле исклучително богати и важни во нивната култура, давајќи им на уметниците поголем простор за креативност и иновации.

Статуа на Клеопатра VII Филопатор

Со монументални или намалени димензии, во форма на бисти или фигури во цела должина, овие делата се одликуваа со огромна разновидност.

Покрај фараоните и нивните семејства, тие црпеа инспирација и одобичните египетски граѓани (како уметници и книжници), како и разни животни.

Во некои периоди, како што е Средното Кралство, правилата биле построги, со слични и идеализирани претстави. Во текот на другите фази, сепак, скулптурата одржуваше око за детали за тоа кој се прикажува.

Статуа Седениот писар, 2600 п.н.е.

Така, овој вид уметнички израз ги репродуцираше физичките карактеристики и карактеристики, покажувајќи го и социјалниот статус на секој од нив.

Седениот писар , изложен во музејот Лувр, е забележлив пример. Во делото наоѓаме средовечен човек кој го врши својот занает, како да го чека текстот што би го диктирал фараонот или некој благородник.

Исто така види: Значењето на фразата Спознај се

Меѓутоа, погребните скулптури Египќаните беа најраскошни и затоа останаа поприсутни во нашата имагинација. Ова е случај на иконски слики како што се смртната маска на Тутанкамон и бистата на Нефертити.

Биста на Нефертити, создадена од скулпторот Тутемес, 1345 п.н.е.

Последнава е пример за како принципите на скулптурата се менувале со текот на времето, и имало исклучително оригинални моменти.

Нефертити, сопругата на фараонот Ахенатон, припаѓала на Амарна периодот , кога богот на сонцето (Атон) бил најкултурниот. Во тоа време, од за нас непознати причини, кралското семејство бешепретставена со издолжени черепи.

Египетска архитектура

Поради нејзините огромни и незаборавни потфати, архитектурата на Стариот Египет продолжува да се смета за огромно наследство на човештвото.

Додека куќите и воените згради практично биле направени да ги извршуваат нивните функции, храмовите, светилиштата и гробниците се сметало дека траат цела вечност. Затоа тие беа толку долги, скапи и отпорни дела, кои преживеаја до денес.

Пирамидите во Гиза, светско наследство на УНЕСКО

Гиза Некрополата , со своите пирамиди и Големата Сфинга, несомнено е една од најголемите меѓународни туристички атракции. Големата пирамида во Гиза, едно од седумте светски чуда, била изградена помеѓу 2580 година п.н.е. и 2560 п.н.е., за фараонот Кеопс.

Намерата била да се изгради вечна куќа, достојна на неговото семејство, каде што би можеле да го поминат овој „втор живот“. Неговите конструктивни техники беа иновативни и, дури и денес, предизвикуваат интерес и љубопитност кај многу луѓе.

Исто така види: Поема Автопсикографија, од Фернандо Песоа (анализа и значење)

Големата сфинга од Гиза

Сè уште во Гиза, ние ја имаат Големата сфинга , која е висока 20 метри и била изградена за да го претставува фараонот Кафре, за време на неговото владеење (2558 п.н.е. – 2532 п.н.е.).

Фигурата која имала глава на човечко суштество и тело на лав, било дел од египетската митологија и било поврзано сокулт на божества.

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.