Еу, од Аугусто дос Ањос: 7 песни од книгата (со анализа)

Еу, од Аугусто дос Ањос: 7 песни од книгата (со анализа)
Patrick Gray

Augusto dos Anjos (1884 – 1914) бил бразилски писател, роден во Параиба, кој живеел во периодот на предмодернизмот. Неговите стихови, бујни и длабоки, предизвикаа некоја чудност кај современиците.

Тешко да се каталогизира, неговата лирика е поврзана со различна естетика што го инспирирала поетот, како што се парнасијанизмот, симболизмот и експресионизмот, меѓу другите.

Неговата единствена книга објавена за време на неговиот живот, Eu , беше објавена во 1912 година. Подоцна се појави Eu e outros Poesias , постхумна антологија која вклучува повеќе композиции потпишани од авторот.

1. Црна песна

Куќата спие. Небото спие. Дрвото спие.

Јас, само јас, со мојата огромна болка

Крвави очи во бдение!

И гледам, додека ужасот ми го сече говорот,

Гробниот аспект на строгата соба

И непроодноста на мебелот.

Моето срце, како кристал, се крши;

Термометарот ја негира мојата треска ,

Крвта што ме гори се претвора во мраз,

А јас станувам тажен штрк

Гледајќи од урнатините на една куќа

Распадот од друга куќа!

На крајот од оваа срдечна песна

Таму каде што ја испразнив мојата врвна болка

Очите ми се потопени во солзи...

Превртете- Имам шуплив мозок во главата.

Случајно, боже мој, дали сум луд?!

Отсега нема да пишувам повеќе стихови.

Мешање поезија со поими научни ифилозофски, Аугусто дос Ањос се сметаше за педантичен и не многу достапен од неговите врсници. Денес знаеме дека неговите размислувања беа резултат на времето кога напредокот во науката и медицината почна да ги обликува менталните слики.

Во композицијата, имаме тема во бдение: тој е единствениот кој останува буден , нешто што го нагласува неговото чувство на изолација. Користејќи изрази поврзани со материјалното тело (очи, срце, мозок), тој завршува со преведување на емоциите што доминираат во него. како начин да го изразите она што го чувствувате. Во текот на процесот, тој го доведува во прашање неговото ментално здравје, дури и размислувајќи за можноста да се откаже од пишувањето.

2. Психологија на губитник

Јас, син на јаглерод и амонијак,

Чудовиште на темнината и сјајот,

Јас страдам, уште од епигенезата на детството,

Лошото влијание на хороскопските знаци.

Длабоко хипохондрично,

Оваа средина ми се гади...

Во мојата уста се крева желба слична на желбата

Што бега од устата на срцев удар.

Црвот — овој работник на урнатините —

Тој гнилата крв на масакрот

го јаде, и во животот воопшто објавува војна,

Ми ѕирка во очите да ги глодам,

И ќе ја остави само мојата коса,

Во неорганското студенило на земјата!

Една од најпознатите песни на авторот,„Психологија на губитник“ мајсторски ги комбинира ерудитниот и разговорниот јазик . Навраќајќи се на научните референци, стиховите се обид на текстописецот да објасни што му поминува низ глава.

Неговите чувства на песимизам и непријатност пред лицето на реалноста и конечноста на животот се јасни. Поаѓајќи од конкретна и позитивистичка визија за светот, субјектот набљудува дека смртта е судбина на сите суштества.

Иако се гледа како нешто природно, враќањето кон материјата, смртта плаши него, предизвикувајќи страв, очај, па дури и чувство на апсурд во лицето на животот што претстои. Така, претпоставувајќи го претстојниот пораз, тој и дава глас на сопствената мака.

3. Под тамариндот

Во времето на мојот Татко, под овие гранки,

Како восочна погребна свеќа,

плачев милијарди пати од умор

Од неумоливи дела!

Денес, ова дрво, со обилна топла облека,

Чувари, како последна кутија,

Минатото на бразилската флора

И палеонтологијата на дабовите!

Кога ќе застанат сите часовници

Од мојот живот и гласот на некролози

Вискајте во веста дека умрев,

Враќајќи се во татковината на хомогеноста,

Прегрнат со самата вечност

Мојата сенка ќе остане овде!

Во оваа песна, како и во другите од автор, ги наоѓаме комбинираните теми како што се природата, меморијата и пасусот неизбежно време . Овде има и автобиографски референци: „Карваљо“, освен што е дрво, било едно од семејните имиња на авторот.

Според стиховите, уште во детството, субјектот плачел токму покрај тоа дрво. што означува природна склоност кон тага и меланхолија . Сметајќи ја сопствената смрт, тој зборува за темата како нешто неизбежно, замислено до најавата што ќе се појави.

Искажува желба да остане таму по смртта, верувајќи дека таа ќе биде вечна. Иако нејзиниот говор е поврзан со материјалниот свет, во нејзините текстови опстојува тенденција кон мистицизам , асоцирање на наводно антагонистички начини на размислување.

4. Осамен

Како дух што се засолнува

Во осаменоста на мртвата природа,

Зад пустите гробници, еден ден,

Отидов да земам засолниште- јас на твојата врата!

Беше студено, а студено беше

Зарем тоа не теши месото...

Сечеше како мрша

Челикот на засебните ножеви сече!

Но, ти не дојде да ја видиш мојата несреќа!

И јас заминав, како некој што одбива сè, —

Стар ковчег што носи остатоци —

Носејќи го само трупот на гробот

Уникатниот пергамент на кожата

И судбоносното штракање на коските!

Овде, субјектот се споредува себеси со дух, како да е веќе мртов во животот. Во средината на пустината на неговите денови, тој го бараше прибежиштето на личноста што ја сакаше , но завршисе одбива. Оттогаш, неговата тага го претвори во „труп“, „коски“.

Соочен со сета осаменост и скршеност на срцето, љубовта се појавува како последно откуп нему му е ускратена. Така, лирското јас ги губи остатоците од надежта што ги имаше и целосно се предава на конечниот суд.

5. Идеализам

Ти зборуваш за љубов, а јас слушам сè и молчам!

Љубовта на човештвото е лага.

Таа е. И затоа во мојата лира

Ретко зборувам за залудна љубов.

Љубов! Кога конечно ќе го сакам?!

Кога, ако љубовта што ја инспирира човештвото

Дали е љубовта на сибарит и хетаира,

На Месалина и на Сарданапалус?!

Зашто е неопходно, за света љубов,

Светот да остане нематеријален

— Рачката отстапи од својата потпора —

И таму дали е само вистинско пријателство

Исто така види: Модернизмот во Бразил: карактеристики, фази и историски контекст на движењето

Од череп до друг череп,

Од мојот гроб до твојот гроб?!

Ова е еден од примерите на филозофската поезија на авторот, полн со вознемирувачки прашања. Тргнувајќи од емпириски поглед на светот, односно врз основа на неговите лични искуства, лирското јас го доведува во прашање постоењето на вистинската љубов .

Во светлината на она што го знае, тој го брани тоа се работи за идеалистичка визија, нешто што не постои во опипливата реалност. Сметајќи дека тоа е лажно чувство, начин на залажување на луѓето, тој изјавува дека ретко пишува за тоа.

Верувадека човештвото погрешно го смета за страст. Затоа, материјалниот свет би ја направил света љубов невозможна: најчистите чувства би можеле да се појават само по смртта. Така, за оваа тема, се чини дека умирањето е синоним за конечно добивање на љубовта што ја посакува.

6. Интимни стихови

Види! Никој не присуствуваше на застрашувачкиот

Погреб на вашата последна химера.

Само Неблагодарноста – овој пантер –

Беше ваш неразделен придружник!

Навикнете се на калта што те чека!

Човекот, кој во оваа бедна земја,

живее меѓу ѕверови, го чувствува неизбежното

Треба и да бидеш ѕвер.

Земете натпревар. Запали си ја цигарата!

Бакнежот, пријателе, е пресрет на спутум,

Раката што милува е истата што фрла камења.

Ако некој го боли боли ја раната,

Камени ја таа гнасна рака што те гали,

Плукај во таа уста што те бакнува!

Еве, самиот наслов на песната сугерира дека овие стихови изрази што има до поинтимно, потајно, во душата на субјектот. Зборувајќи за неговата осаменост, гледаме дека се соочуваме со некој кој ја изгубил надежта.

Светот е прикажан како „кал“, валкано место каде сите се малтретирани: тие се ѕверови и не принудуваат да дејствуваме во на ист начин, како средство за опстанок и заштита. Затоа, лирското јас ја отфрла идејата за приближување кон другиот .

Овие строфи носат крајно песимистички концепт: декакој нè сака денес, можеби утре ќе нè повреди или предаде. Оваа мака резултира со целосна изолација што се преведува во неможност да се верува , дури и на оние кои покажуваат грижа и емпатија кон него.

7. Мачеништвото на уметникот

Неблагодарна уметност! И иако вознемирено

Елипсоидната орбита на неговите очи гори,

Тој се обидува да ја екстернализира мислата

Што ја чува во фронталните ќелии!

0>Одложете ја идејата! Инспирацијата доцни!

И ете, трепери, ја кине хартијата, насилно,

Како војникот што си ја искина униформата

Во очајот на последниот момент!

Тој се обидува да заплаче и очите му се сушат!...

Тоа е како парализираниот кој гладува

Од сопствениот глас и во запалениот глас

>Треска од зборување залудно, со груби прсти

За да зборува, влече и го влече јазикот,

И збор не му доаѓа до уста

Исто така види: Коментирани 8 смешни хроники од Луис Фернандо Верисимо

Ова е метапоема , односно композиција во стих што се одразува на самиот чин на пишување. За темата, пишувањето е нешто што го изморува и разочарува.

Од друга страна, се чини дека е единствениот начин да се изрази што чувствува и што го троши одвнатре. Користејќи биолошки елементи (орбити, клетки), тој ја изразува својата фрустрација и неспособност дури и да плаче или да се движи. Актот на пишување песни, кој тој го нарекува „неблагодарна уметност“, е апсолутно неопходен за него.

Тој треба да го преобрази апстрактното во нештоконкретни , нематеријална болка во дискурсот. Така, тој станува очаен кога му недостасува инспирација, како поезијата да е единствениот начин да се надмине смртта.

Прочитајте го целото дело

Поетската збирка е веќе во јавна сопственост и може да се прочитајте во pdf формат.

Библиографски референци

  • ANJOS, Augusto dos. Јас и другата поезија. 42. ед. Рио де Жанеиро: Civilização Brasileira, 1998.
  • FERREIRA, R. Тематски и идеолошки содржини во Augusto dos Anjos. 2011 година. Santo Santo, 2011.
  • SABINO, M. Augusto dos Anjos и научната поезија . 2006 година.Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.