Film Central do Brasil (резиме и анализа)

Film Central do Brasil (резиме и анализа)
Patrick Gray

Central do Brasil е кинематографско дело на Волтер Салес. Лансирана во 1998 година, продукцијата го следи роуд филм, или стил на „роуд филм“.

Филмот, во кој глумат Фернанда Монтенегро и Винисиус де Оливеира, постигна огромен јавен успех. и критичко признание .

Таа стана обележје во историјата на националниот кинематографија, придонесувајќи за продолжување на релевантните продукции во земјата.

Покрај тоа, доби и неколку награди на фестивали ширум светот, номинирана за Оскар за најдобар странски филм годината по неговата премиера.

Резиме и анализа на Central do Brasil

Бразилскиот народ како лик

Една од карактеристиките на овој филм, одговорна за внесување на поимот колективност и придонес за појавата на емоции во јавноста, е силното присуство на бразилскиот народ низ заплетот.

Дора и Жосуе опкружен со прости луѓе

Од почетокот на историјата и народот се претставувал како ликови. Тоа е затоа што заплетот започнува на железничка станица, со интензивно движење на луѓе. Тие се едноставни луѓе, кои трчаат во потрага по своите аспирации и често доаѓаат од далечни места за да го испробаат животот во главниот град Рио де Жанеиро.

Преку ликот Дора, учителка која им пишува писма на луѓе кои имаат не научиле да читаат и пишуваат, знаеме фрагменти од приказни за народ кој страда, но полни сона соништата и надежта.

Сè уште во овој контекст се претставува проблемот со неписменоста, немањето можности и нееднаквоста во земјата.

Прашањето на напуштањето

Во Central do Brasil Напуштањето се третира на евидентен и, во исто време, суптилен начин. Заплетот ги прикажува Хосуе и Ана, неговата мајка, кои и диктираат писмо на Дора што треба да биде упатено до Исус, таткото на момчето.

Човекот живее во внатрешноста на североистокот и никогаш не го запознал својот син, кој во тој момент има 9 години - овде веќе го забележуваме првото напуштање.

Актерката Соја Лира во улогата на Ана и Винисиус де Оливеира како Хосуе

Штом таа ја напушта станицата, Ана е прегазена од автобус и умира на лице место. Синот, сега сирак и сосема сам, почнува да останува на станицата.

Дора е трогната од ситуацијата на момчето и го носи дома. Таму, таа и нејзината пријателка Ајрин се грижат за Хосуе. Меѓутоа, наставникот, кој имал сомнителен карактер, го продава Хосуе на трговец со деца. Повторно, момчето потоа е напуштено.

Покајана, Дора се враќа на местото и успева да го спаси Хосуе. Двајцата бегаат и го започнуваат патувањето во потрага по таткото на момчето.

Важно е да се истакне и напуштањето идентификувано кај самата Дора, која низ филмот ни раскажува за своето детство и отсутната врска со нејзиниот татко . Понатаму, сфаќаме дека, и покрај тоа што е силна жена, таа се чувствува осамено без семејство и без наклонетост конмаж.

Вера и религиозност

Друга точка што вреди да се спомене е присуството на религиозни елементи во заплетот, што покажува Бразил силно поврзан со верувањата од духовна природа.

Во средината на патувањето, има некои ситуации кои ја покажуваат верата на луѓето, без разлика дали на благ или повидлив начин.

Кога протагонистите патуваат автостоп, на пример, со камионџијата Сезар (го игра Отон Бастос), на неговото возило ја гледаме фразата „Сè е сила, само Бог е моќ“. Подоцна, тој изјавува дека е евангелист.

Дора и Хосуе потоа продолжуваат да го бараат Исус и успеваат да стигнат до адресата што била напишана во писмото на Ана. Откако таму, ја добиваат веста дека човекот што го бараат се иселил и живеел во станбен комплекс.

Во изборот на имињата на ликовите можеме да идентификуваме уште една точка што е поврзана со религијата. Не е ни чудо што потрагата на протагонистите беше по човек наречен Исус.

Но, „клучниот момент“ во оваа смисла е кога, по тепачка, момчето бега од Дора и влегува во толпата во поворката на Nossa Senhora das Candeias. Наставникот тргнува во потрага по Жосуе, извикувајќи го неговото име меѓу луѓето кои носат свеќи во рацете, кажуваат молитви и ги исполнуваат ветувањата.

Фернанда Црна Гора во сцена во капелата Носа Сенхора дос Милагрес

Кога влегувате во капела посветена на Носа Сенхора дос Милагрес, Дорасе чувствува вртоглавица и се онесвестува. Жосуе ја наоѓа и во следната сцена се буди со главата потпрена во скутот на момчето.

Некои критичари инсинуираат дека оваа сцена може да се толкува како тип на „Пиета“ во обратна насока, каде што наместо да биде мајка Христова која го носи детето во раце, момчето е тоа што ја пречекува „мајката“.

Иконична сцена од Централна станица

Од тоа момент на еден вид „откуп“ на жените се случува. Дора конечно успева да дозволи љубовта да влезе во нејзиното срце, идентификувајќи се уште повеќе со приказната на момчето и зацврстувајќи ги врските.

Зацврстувањето на наклонетоста

Тогаш момчето гледа маж како фотографира луѓе покрај статуата на Падре Сицеро и им подаваат мали монокли со сликите.

Жосуе има идеја да и соопшти на јавноста дека Дора може да пишува писма од минувачите до светецот и роднините. Така е готово и, конечно, двајцата добиваат пари. Тие купуваат нова облека и прават портрет до Падре Сицеро, секој добива својот монокл.

Момент во кој протагонистите се прикажани со ликот на Падре Сицеро

Подоцна се упатуваат кон новото обраќање на Исус. Но, ниту таткото на момчето повеќе не живеел таму. И двајцата се фрустрирани и без очекувања. Тогаш Дора го поканува Хосуе да живее со неа и момчето прифаќа.

Средбата набраќа

Меѓутоа, во низата се појавува млад човек кој се претставува како Исаија. Тој вели дека слушнал дека има луѓе кои го бараат неговиот татко. Хосуе го лаже своето име, идентификувајќи се себеси како Џералдо.

Исаија е многу љубезен и ги кани на кафе. Во куќата е воведен другиот брат Мојсеј. Тие раскажуваат дека татко им ја изгубил другата куќа и ја покажуваат столарската продавница во која работат.

Исто така види: 7 примери за да разберете што се визуелни уметности

Исто така раскажуваат дека Исус отишол во Рио де Жанеиро барајќи ја Ана и, не наоѓајќи ја, и испратил писмо (ако таа се врати). Писмото сега беше во посед на Исаија и Мојсес.

Фернанда Монтенегро, Винисиус де Оливеира и Матеус Нахтергаеле на сцената

Тие бараат од Дора да го прочита писмото. Потоа се открива дека Исус сè уште ја сакал Ана и ја замолил да го чека, бидејќи имал намера да се врати за семејството да биде целосно.

Во овој момент, Дора го вклучува името на Хосуе во писмото и вели дека нејзиниот татко би сакал многу мило да те запознае. Момчето е воодушевено. На овој начин, Исаиас и Мојсес сфаќаат дека во реалноста „Џералдо“ е помладиот брат.

Враќањето на Дора - завршување на филмот

Дора пред да се раздени, ги пакува работите и заминува за Рио де Жанеиро. Но, прво, тој ги набљудува браќата како спијат и ги остава писмата од Ана и Исус под нивните портрети.

Жосуе се буди и ја бара Дора. Кога сфатив дека ја нема, истрчав да се обидам да ја стигнам.но во тој момент таа е веќе внатре во автобусот.

Последна сцена на Central do Brasil

За време на враќањето, наставникот пишува многу емотивно писмо за детето. Таа го замолува да не ја заборави и да ја погледне малата слика на моноклот за да се сети на нејзиното лице.

Таа го вади монокулот од чантата и ја гледа сликата на двајцата. Во меѓувреме, во истиот момент Жосуе исто така ја гледа фотографијата.

Синопсис и приколка на Central do Brasil

Central do Brasil

Заплетот кажува за приказната за Дора и Хосуе.

Исто така види: Света уметност: што е тоа и главните дела

Дора, учителка во пензија, заработува за живот пишувајќи писма до неписмени луѓе на железничката станица Централ до Бразил во Рио де Жанеиро.

Жената, некако огорчена, одеднаш нејзиниот живот се испреплетува со животот на момчето Хосуе, кое штотуку ја изгубило својата мајка.

Заедно тие тргнуваат во потрага по таткото на момчето во внатрешноста на североисточната заднина, развивајќи врска која потекнува од конфликт до наклонетост, трансформирајќи ги засекогаш.

Улогата и техничките детали на Central do Brasil

Central do Brasil е приказна која се потпира на два столба, од кои едниот е момчето Хосуе, компетентно играно од Винисиус де Оливеира .

Момчето, на возраст од 12 во тоа време, беше откриено од режисерот Волтер Салес додека блескаат чевли на аеродром. Валтер забележа поинаков изглед кај Винисиус и го имашеинтуиција дека тој ќе биде вистинската личност за улогата.

Значи, момчето, кое никогаш не глумеше, беше дел од филмот наспроти реномираната Фернанда Монтенегро. Во моментов тој ја продолжува својата актерска кариера, главно учествувајќи во серии.

Фернанда Монтенегро , пак, која веќе беше многу успешна актерка, имаше уште поголемо признание со филмот. Таа беше единствената бразилска актерка која беше номинирана за Оскар. За филмот, таа изјави:

Мислам дека најубавото нешто во филмот е ова долго збогум на човештвото кое се пронаоѓа себеси, кое се поддржува и кое остава преродено.

Уште еден важен лик во заплетот е Ирина, која ја игра Марилија Пера . Сосетката и пријателката на Дора прави контрапункт на главниот лик, покажувајќи сладост и искреност.

Марилија Пера учествувала во неколку дела во кино и телевизија. Во декември 2015 година, актерката почина од рак на белите дробови.

Друг актер кој исто така почина е Каио Јункеира , кој ја играше улогата на Мојсеј, братот на Џошуа. Кајо доживеа сообраќајна несреќа во јануари 2019 година, умре по неколку недели.

Наслов Central do Brasil
Година на издавање 1998
Режисер Волтер Салс
Улоги Фернанда Црна Гора, Винисиус де Оливеира, Марилија Пера, Отон Бастос, МатеусNachtergaele, Caio Junqueira, Otávio Augusto
Времетраење 113 минути
Soundtrack Antônio Pinto , Жак Мореленбаум
Извонредни награди

Номинација за Оскар за најдобар странски филм и најдобра актерка за Фернанда Монтенегро.

Глобо де Голд за најдобар странски филм Филм.

Златна мечка за најдобар филм.

Сребрена мечка за најдобра актерка.

Што е кажано за Central do Brasil

Поетиката на филмот можеме да ја согледаме преку зборовите на професорката и академскиот истражувач Ивана Бентес:

Central do Brasil е филмот на романтичниот sertão, од идеализираното враќање на „потеклото“, на естетскиот реализам и на елементите и сценаријата на Синема Ново, и кое поддржува безрезервна утописка облога, па оттука и тонот на маѓепсувачка басна на филмот. Заднината се појавува таму како проекција на изгубеното „достоинство“ и како ветена земја на необичен егзодус, од брегот кон внатрешноста, своевидно „враќање“ на неуспешните и обесправените кои не успеале да преживеат во големиот градови. Не посакувано или политизирано враќање, туку афективно враќање, поттикнато од околностите. Заднината станува територија на помирување и социјално смирување, каде што момчето се враќа – во урбанизираниот град со неговите популарни куќи – за да се приклучи на семејството на столари.

Друг говор кој ја повторува идејата за„Враќање кон потеклото“ е на Џовани Отоне, италијански филмски критичар:

Меестрално дело, густо со референци за претходната бразилска кинематографија која веќе се занимавала со темата на миграцијата, осветлена од присуството на одлична актерка, Фернанда Црна Гора, и потсетува на големата италијанска нео-реалистична кинематографија. Сертото овде е цел на емотивно враќање (наспроти градот), тоа е романтична проекција на изгубеното достоинство и станува земја на смирување и општествено помирување (Жосуе, младата генерација, повторно ги наоѓа своите корени и Дора , постарата генерација повторно ја открива етиката и хуманоста).
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.