Филм како ѕвездите на Земјата (резиме и анализа)

Филм како ѕвездите на Земјата (резиме и анализа)
Patrick Gray

Објавен во 2007 година, индискиот филм, првично насловен Taare Zameen Par - Секое дете е посебно, е режиран од колегата Амир Кан. На португалски, долгометражниот филм заврши со преведување на Ѕвездите на Земјата - Секое дете е посебно.

Протагонистот на играниот филм е момчето Ишаан Авасти, кое боледува од дислексија и е погрешно разбрано од семејството и училиштето , да се биде жртва на предрасуди и малтретирање. Неговата судбина се менува кога учителот по уметност Никумб успева да ја дијагностицира причината за потешкотиите во учењето на момчето и се труди да го мотивира.

[Предупредување, следниот текст содржи спојлери]

Апстракт

Буливудскиот игран филм е долг два часа и четириесет и три минути и го прикажува деветгодишниот Ишан Авасти како протагонист, кој боледува од тешка дислексија и е маргинализиран поради неговата состојба. Жртва на трајно физичко и психичко казнување, момчето се чувствува сè понемотивирано.

Момчето еднаш повторува една година на училиште и ризикува повторно да пропадне. Се чини дека ништо не ви го задржува вниманието, ниту една содржина не ви го буди интересот. Таткото, откако бил повикан од директорот да зборува за загрижувачкиот училишен учинок на синот, решава да го извади од училиште и да го испрати во интернат.

Во интернатот - чие мото било „Дисциплинирање на дивиот коњи“ - , Ишаан му недостигаат мајка му, брат му, домот,семејна рутина и има сè помалку волја за живот.

Дислексијата се дијагностицира дури по многу страдања, кога заменскиот наставник по уметност (Рам Шанкар Никумб) ќе сфати дека има нешто различно во момчето. Според самото момче: „буквите танцуваат пред него“.

Никумб успеал да препознае што се случува со Ишан токму затоа што тој веќе страдал во кожата со истиот проблем: тој самиот бил дислексично и се соочи со долго патување за да стане учител.

Исто така види: Поема Quadrilha, од Карлос Драмонд де Андраде (анализа и интерпретација)

Воспитувачот забележува во училницата, на пример, дека момчето разменува букви (Б често се појавува на местото на Д, Р се разменува со С, Н со Т) па дури и слични фонеми се превртени. Општо земено, дислексичната состојба може да се идентификува преку тешкотијата на читање, пишување и правопис.

Откако ќе успее да го дијагностицира проблемот, Никумб почнува да работи за да го мотивира детето, доближувајќи се до неговиот универзум. Животот на момчето радикално се менува по откривањето на наставникот: момчето, кое било депресивно, сака повторно да учи.

Наставникот им објаснува на своите ученици - сите во класот, вклучително и Ишан - што е дислексија и што како некои многу важни имиња беа луѓе кои ја носеа оваа состојба. Никумб ги споменува, на пример, Алберт Ајнштајн, Агата Кристи, Пабло Пикасо и Леонардо да Винчи, големи имиња кои биледислексичари.

Наставник им објаснува што е ДИСЛЕКСИЈА на своите ученици.

Индиската драма, која има сценарио на Амоле Гупте, е животна лекција и се занимава со суштински теми како што се толеранција, учење со различности и методи на вклучување на ученици со посебни карактеристики.

Портрет на дислексија

Дислексијата е генетско и наследно нарушување поврзано со јазикот. Постојат различни степени на дислексија, но генерално е можно да се идентификува проблемот на училиште преку мултидисциплинарно оценување, особено за време на писменоста на децата.

Според Associação Brasileira de Dyslexia, нарушувањето влијае помеѓу 0,5 % до 17% од светското население. Во Бразил, се проценува дека околу 2% до 3% од децата на училишна возраст се жртви на дислексија.

Состојбата е одговорна за она што често го нарекуваме функционална неписменост, обесхрабрени од училиште кое не е подготвено за да им посакаат добредојде, студентите на крајот го напуштаат курсот. Се смета за релативно често нарушување на учењето, се проценува дека во нашата земја има повеќе од 2 милиони случаи годишно.

За филмот

Филмот ги доби наградите Filmfare во 2008 година како најдобар филм, најдобар актер и најдобра режија. Како ѕвездите на Земјата беше награден и од Националните филмски награди.

Играниот филм беше цитиран забеше номиниран за Оскар за најдобар странски филм во 2009 година, но загуби од конкурентот Slumdog Millionaire?.

Во 2010 година, Дизни студиото ги откупи правата и го дистрибуираше филмот во ОК, САД и во Австралија. На англиски, филмот стана познат како Like stars on earth.

Trailer

We Are All Different (Taare Zameen Par) - Трејлер 2008

Главна актерска екипа

  • Aamir Khan , заменетиот наставник по уметност Никумб

  • Даршил Сафари, момчето Ишан Авасти

  • Тиска Чопра, мајката на Ишан

Исто така види: Розата од Хирошима, од Винисиус де Мораес (толкување и значење)
  • Випин Шарма, таткото на Ишан

Гледајте го филмот

Филмот Како ѕвездите на Земјата е достапен во целост со преводи на португалски.

Како Ѕвездите на Земјата, секое дете е посебно - гледајте и бидете изненаден!

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.