Фовизам: резиме, карактеристики и уметници

Фовизам: резиме, карактеристики и уметници
Patrick Gray

Фавизмот (или фовизмот) беше европско авангардно уметничко движење препознаено како уметничка струја во 1905 година.

Групата, доста хетерогена, проповедаше употреба на силни бои, поедноставени форми и, воопшто , во дела кои ја славеа радоста. Големите имиња на оваа генерација беа Анри Матис, Алберт Маркет, Морис де Вламинк, Раул Дуфи и Андре Дерен.

Ресторанот (1905), од Морис де Вламинк

Апстракт: што беше фовизмот?

Фавизмот се роди во Франција и беше препознаен како уметничка струја во 1905 година, од изложбата одржана во Салонот на есента , во Париз. Следната година, уметниците изложуваа и на Салао дос Индепендес, дополнително консолидирајќи го уметничкиот тренд.

Европската авангардна група не беше правилно организирана: немаше манифест или било каков вид програма, не тоа беше училиште со добро дефинирани идеали. Уметниците од оваа генерација произведуваа релативно хетерогени дела - иако сите тие неформално беа предводени од сликарот Анри Матис (1869-1954).

Главни фовистички уметници

Главните фовистички уметници беа Анри Матис , Алберт Маркет (1875-1947), Морис де Вламинк (1876-1958), Раул Дуфи (1877-1953) и Андре Дереин (1880-1954).

Името фовизам доаѓа од изразот les fauves (што на француски значи ѕверови, животнидиви ). Името беше дадено од уметничкиот критичар Луј Воксел (1870-1943) на пежоративен начин, за да идентификува група сликари кои произведуваа иновативни и шокантни креации за своето време.

Придавката беше избрана откако Луис посети соба во есенскиот салон каде што беа изложени серија фовисистички дела околу дел од ренесансниот скулптор Донатело (1386-1466). Vauxcelles потоа напиша дека изгледа како скулптурата да е опкружена со диви животни.

На уметниците им се допадна името, што требаше да биде критика, и го асимилираа изразот нарекувајќи се себеси Фовисти.

0>Иако фовистичката продукција беше доста богата, групата не траеше многу години. Крајот на движењето почна да се обликува со појавата на кубизмот, веќе во 1907 година, предводен од Пабло Пикасо и првично претставен со платното Les Demoiselles d'Avignon.

Исто така види: 9 детски библиски приказни (со толкување)

Карактеристики на фовизмот

Важноста на боите

Уметничката струја донесе одредена бунтовност, движење на радикално експериментирање. Фовистите го бранеа, пред сè, истражување на силни, впечатливи, живи, интензивни бои.

Трите чадори (1906), од Раул Дуфи

Тоа навистина беше строга палета (уметниците особено користеа црвена, зелена, сина, жолта), промовирајќи експлозија од чисти бои (бои што излегоадиректно од цевките).

Морис де Вламинк дури изјави:

Сакам да го запалам Факултетот за ликовни уметности со моите црвени и сини

Интересен факт: боите не беа нужно поврзани со реалноста, имаше слобода и во оваа смисла. Забележете, на пример, сликата Портрет на Мадам Матис , насликана во 1905 година од Матис:

Портрет на Мадам Матис (1905), од Матис

Исто така, имаше многу платна од оваа генерација кои користат острови на боја (во низа од нив има специфични точки на акцент).

Исто така види: Ренесанса: сè за ренесансната уметност

Форми и теми во фовизмот

Сликите на оваа генерација најчесто се работени од широки потези , организирани. Можеме да идентификуваме и во фовистичките парчиња движење кон поедноставување на формите .

Фовистите користеле рамни форми , рамни површини (со помал поим за волумен). Пред сè, тие произведоа слободен и дводимензионален простор, без длабочина, често кршејќи ја перспективата. Погледнете, на пример, симболичната слика Танцот :

Танцот (1905), од Матис

Во Во однос на тонот и стилот, овие сликари биле заинтересирани за сликање со радост , со разиграност, по можност лесни и секојдневни теми - спротивно на горчливите и болни претстави што се правеле.

Според Матис, во Notes d'unPeintre , фовизмот се стреми кон:

уметност на рамнотежа, чистота и спокојство, лишена од вознемирувачки или депресивни теми

Темите што често ги заведуваа фовистите беа прашањето за примитивната уметност и барај го потеклото на човекот (не е невообичаено да се најде во оваа генерација серија дела со присуство на голото, запомни, на пример, сликата Радост за живеење ).

Радост на живеењето (1906), од Матис

Анри Матис (1869-1954), фовисистички водач

Гравер, сликар, цртач и скулптор: тоа беше Анри Емил Беноа Матис, главното име на фовизмот.

Роден на северот на Франција, син на бизнисмен кој продавал житарки, Анри бил под влијание на неговото семејство да студира право. По дипломирањето, тој сè уште се занимаваше со право некое време, но во исто време продолжи да оди на часови по цртање.

Портрет на Анри Матис

Во 1891 година тој целосно го напушти законот и влезе во курсот ликовна уметност. Пет години подоцна, тој учествуваше на неговата прва важна изложба (во Салао да Сосиедад Национал де Белас Артес).

Во 1904 година ја одржа својата прва индивидуална изложба (во Галерија Волард) и следната година се претстави, заедно со од колегите, иновативни дела во Есенскиот салон.

За време на фовизмот, Матис создава големи платна кои влегле во канонот на сликарството како што се Портрет на Мадам Матис , Алегрија дево живо и Хармонија во црвено .

Неговите дела станаа познати не само во Франција, туку на крајот беа изложени во Лондон, Њујорк, Москва и други големи метрополи во светот.

Во текот на својот живот Матис се посветил на пластичните уметности, поминувајќи низ многу различни стилови.

Матис починал на 3 ноември 1954 година во Ница, Франција.

Главните дела на Фовизам

Покрај сликите веќе изложени погоре, ова се и други големи дела на фовизмот:

Жена со капа (1905), од Матис

Fields, Rueil (1906-1907), од Вламинк

Балерина (1906), од Андре Дерен

Плажата на Фекамп (1906), од Алберт Маркет

Капачите (1908), од Раул Дуфи

Жолтиот брег (1906), од Жорж Брак

Хармонија во црвено (1908), од Матис

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.