Гетеовиот Фауст: значење и резиме на делото

Гетеовиот Фауст: значење и резиме на делото
Patrick Gray

Драматската поема на Германецот Јохан Волфганг фон Гете започнала да се компонира во 1775 година. Делото е објавено во два дела: првиот во 1808 година и вториот во 1832 година, веќе постхумно.

Оваа позната адаптација на една популарна приказна се фокусира на ликот на Хенрике Фаусто, човек кој е исклучително интелигентен, но сепак нема сè што сака.

Тој останува незадоволен до денот кога ќе запознае демон по име Мефистофеле. Откако ќе склучи договор, Фауст завршува со продажба на сопствената душа, во замена да види како неговите желби се остваруваат.

Фауст и Мефистофеле: главни ликови

Од германската имагинација се појавува митот за Фауст во неколку наративи; Верзијата на Волфганг фон Гете несомнено е една од најпознатите.

Легендата беше инспирирана од Јохан Георг Фауст (1480 – 1540), германски ренесансен волшебник и астролог, кој дури беше прогласен за алхемичар.

Портрет на Јохан Георг Фауст, насликан од непознат уметник.

Во популарната култура околу него се појавија различни приказни: покрај тоа што бил обвинет за вештерство, верувал дека склучи пакт со ѓаволот за да добие пристап до моќите на окултниот свет.

Во легендата, како и во текстот на Гете, Фауст е мудар и успешен човек кој има намера да научи и доживее исто толку како што можеш. Сепак, тој се наоѓа себеси трајно фрустриран од ограничувањата а исто така бара одговори во магичниот универзум.

Неговиот пат добива пресврт кога ќе сретне демон кој доаѓа на Земјата за да ја расипе неговата душа, откако се обложил со Бога.

Мефистофел кој лета над Витенбер, од Ежен Делакроа.

Мефистофел е фигура од средновековната митологија кој често се појавувал во делата од тоа време, како една од можните претстави на злото. Со текот на времето, тој почна да се поврзува со Ѓаволот и да се меша со други слични ликови, како што е Луцифер.

Не преку сила, туку благодарение на итрината и преговарањето, тој успева да го „купи“ главниот лик душа . Откако ќе го следи дома, во облик на куче, демонот се појавува пред научникот со предлог кој не може да го одбие.

Кога ќе добие потврден одговор од човекот, кој тој не може да одолее на сè што му е понудено, тој успева да ја постигне својата главна цел: Фауст паѓа во искушение.

Значењето и толкувањето на делото

Се смета за едно од најголемите дела на германската литература, Фауст стана референца што ја симболизира Дилемата на човекот во модерноста. Од самиот почеток, она што го мотивира Фауст е немилосрдното стремење кон знаењето, барајќи целосно да го разбере светот во кој се наоѓа.

Кога ќе го запознае Мефистофел, тој наоѓа начин да го надмине ограничувања на вашитечовештвото и имаат пристап до знаење и искуства кои никогаш не би се стекнале на друг начин. За тоа, тој треба да направи морално сомнителен избор: да ја продаде својата душа во замена за знаење.

Сепак, пактот на Фауст со ѓаволот ќе заврши во моментот кога тој ќе се почувствува вистински задоволен. Односно, некако треба да биде трогнат од оваа континуирана жед за напредок и информации, инаку на се ќе му дојде крајот.

Во обид да се разбере постоењето и мистериите на универзумот, главниот лик завршува пркосејќи им на божествените закони . Иако Бог се обложил дека нема да си ја продаде душата, верувајќи во чистотата на човештвото, Фауст на крајот бил расипан од сопствениот испитувачки дух.

И покрај тоа, после сите негови дела покрај демонот, главниот лик се покаја и го победи спасението , сеќавајќи се дека божественото простување е можно за оние кои навистина го бараат.

Резиме на Фауст

ремек-делото на Гете е поделено на два дела кои се сосема различни. Во првата, авторот се заснова на легендата за Фауст и го следи, пред сè, љубовниот живот на ликот.

Во втората, вниманието се свртува кон истражувањето на непознатото од страна на главниот лик, размислувајќи за различни теми на човечкото знаење кое преовладуваше во тоа време.

I дел

Заплетот на песнатадрамата започнува на небото, каде што Бог разговара со Мефистофеле. Иако на Создателот му се допаѓа Фауст, поради неговата огромна жед за знаење, демонот се обложува дека е способен да ја освои човечката душа.

Големиот научник за најразновидните теми, главниот лик тој е човек кој е депресивен и обесхрабрен од сопствените недостатоци. Не знаејќи по кој пат да тргне, тој дури размислува и за самоубиство.

За да си го смири умот, тој решава да оди на прошетка со Вагнер, неговиот помошник, а потоа почнуваат да ги следи куче. На враќање, животното влегува во неговата куќа, го открива својот скриен идентитет и Мефистофел дава предлог.

Тој му нуди да му служи на Фауст до крајот на својот живот, но потоа ќе го одведе во пеколот, каде што ќе станете ѓавол и бидете во ваша служба до крајот на вечноста. Меѓутоа, постои уште еден услов : ако еден ден мажот се чувствува целосно среќен и сака моментот да биде вечен, сè ќе заврши.

Двајцата го запечатуваат пактот со капка крв и почнуваат да одат заедно. Во придружба на демонот, Фауст оди да се консултира со волшебничка и пие напивка што го претвора во помлад и попривлечен маж.

Потоа тој гледа девојка која поминува и се обидува да разговара со неа, но е одбиен. Сфаќајќи дека Маргарида тешко ќе ја придобие, таа бара помош од својот нов придружник. Така Мефистофеле почнува да планира начини како да ги спои иуспева да договори состанок со поткуп на сосед од семејството.

Бидејќи мајката на Маргарида е пречка за нивната интимност, главниот лик и дава напивка на својата девојка за да ја заспие, но жената завршува со смрт. После тоа, младата жена останува бремена а нејзиниот брат Валентим го предизвикува Фауст на дуел, во кој тој е убиен. Оттаму, прогонувана од вина, таа почнува да ја прогонува дух.

Вознемирена Маргарида решава да го удави штотуку роденото бебе и е уапсено. Фауст бара од Мефистофеле да оди во затвор за да ја ослободи, но таа одбива да замине. Во тој момент, тие можат да го слушнат гласот Божји , кој објавува дека на жената и се простени гревовите.

Исто така види: 8 неверојатни книги од автори добитници на Нобелова награда

II дел

Во овој втор дел од делото , дејството се одвива надвор од светот кој Фауст го знаел и на кој бил навикнат. Овде, наративот ја придружува новата љубов, но главно се фокусира на прашања поврзани со знаењето и човечките науки.

Полн со класични референци, во овој дел можеме да најдеме рефлексии кои размислуваат за историјата, политиката и филозофијата. Дејството започнува со присуството на Мефистофеле и Фауст со император. Демонот му помага на суверенот да ја надмине кризата во кралството, советувајќи го да ја замени употребата на злато со ноти, за да ја поттикне потрошувачката.

Тие присуствуваат и на карневалската парада во Фиренца, на која учествуваат личностина релјефот како Данте Алигиери. Размислувајќи за идеалот на женската убавина, главниот лик се заљубува во ликот на Елена од Троја , симболичен лик на грчката имагинација.

Фауст тргнува во потрага по неа и, на патот, се среќава со неколку чудовишта митологија, дури и патување во Адот, светот на мртвите. Конечно, тој успева да ја победи војската на Менелај, сопругот на Елена. Двајцата се запознаваат и се заљубуваат, создавајќи син кој умира за време на детството; Хелена исчезнува после тоа.

Иако тој постојано размислува за двајцата придружници што ги изгубил, главниот лик набрзо се расејува, сакајќи да освојува земји. Неговата главна цел е моќта, дури и со намера да доминира со самата природа. Советувајќи го императорот, тој му помага да победи во војна и да добие висока позиција, дури и да добие замок.

Сè повеќе алчен, Фауст добива казна од боговите и станува слеп. Преземен од вина, тој станува свесен за своите постапки и посакува тој момент на јасност да трае вечно. Така, пактот е прекинат и главниот лик умира.

Мефистофел се обидува да ја однесе својата душа во пеколот, но е прекинат со појавата на хор од ангели кои го носат Фауст во рајот. Така, можеме да заклучиме дека неговото покајание вредело и дека главниот лик постигнал божествено откупување .

Прочитајте го целото дело

Фауст сега Тоа еЈавен домен и може да се прочита во PDF.

Други адаптации на приказната

Митот за Фауст стана архетип кој беше репродуциран во безброј културни манифестации, служејќи како модел или парадигма за креации на литература, кино, театар, музика итн. Сепак, првото дело посветено на легендата го напишал Германецот Јохан Спиес во 1587 година.

Помеѓу 1908 и 1933 година, Португалецот Фернандо Песоа исто така ја замислил својата верзија на наративот, со драмата Фауст: Субјективна трагедија .

Веќе во 1947 година, Томас Ман го објави романот Доктор Фауст , кој повторно го измислува заплетот, овој пат во кој глуми композитор по име Адријан Леверкун.

За Волфганг фон Гете

Јохан Волфганг фон Гете (1749 – 1832) бил германски писател, државник и мислител кој се истакнал главно во областа на литературата и е запаметен како едно од најголемите имиња на романтизмот .

Портрет на Волфганг фон Гете, насликан од Џозеф Карл Штилер во 1828 година.

Роден во богато семејство, тој имал пристап до извонредно образование кое се проширило на најразлични дисциплини . Покрај страста за писмата, тој зборуваше и неколку јазици и имаше голем интерес за природните науки.

Исто така види: Вива филм - Животот е забава

Книжевната продукција на Гете е огромна и опфаќа неколку жанрови: песни, романи, романи и научни есеи, меѓу другите.. Вашиотпишувањето, низ вековите, стана меѓународна референца, влијаејќи врз автори и дела од различни епохи.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.