Градина аукција песна од Сесилија Меирелес (со анализа)

Градина аукција песна од Сесилија Меирелес (со анализа)
Patrick Gray

Стиховите од познатата песна Градина аукција ги напиша бразилската поетеса Сесилија Меирелес (1901 – 1964).

Покрај тоа што беше автор, Сесилија беше и учителка за деца и значаен дел од нејзината продукција и посвети посебно на литературата за деца.

Во Garden Auction ги гледаме суштинските елементи на неговата детска литература: едноставноста, желбата да ги плени децата и да ги натера да доживеат светот на поинаков начин.

Песна Градина аукција

Кој ми купува градина со цвеќиња?

Пеперутки со многу бои,

мијалници и мали птици,

зелени и сини јајца во нивните гнезда?

Кој ми го купува овој полжав?

Кој ми купува сончев зрак?

Гуштер помеѓу ѕидот и бршленот,

статуа на пролетта?

Кој ми го купува овој мравјалник?

И оваа жаба, која е градинар ?

Што е со цикадата и неговата песна?

Што е со штурецот во земјата?

(Ова е мојата аукција.)

Анализа на Leilão de Jardim

Поемата Leilão de Jardim суштински е насочена кон децата и има тон на детска игра , полна со наивност типична за оние кои (сеуште) не го знаат механизмот што го движи системот.

На синтетички начин можеме да ја резимираме песната велејќи дека стиховите го подвлекуваат фактот дека природата - и нејзината елементи - не може да се преговара.

Преку римиедноставни и многу прашања, лирското јас покажува и ги учи децата дека комерцијалната, капиталистичка логика не може да се примени на сè што гледаат.

На одреден начин, песната нè предупредува на фактот дека она што е навистина важно не е создадена од човекот.

Комлимент за природата

Со лесен, разигран тон, песната го поканува читателот - без разлика дали е возрасен или дете - да помине долг и внимателен поглед на она што е околу нас. Околината во која сме вметнати и која толку пати во секојдневниот живот не ја забележуваме.

Тоа се суштества кои секојдневно живеат со нас: пеперутката, птиците, полжавот. Колку пати овие суштества поминуваат покрај нас, а ние не ги забележуваме, колку пати сме греани од сончевите зраци и не ги цениме.

Градина аукција го привлекува нашето внимание на убавината и хармонијата кои ги гледаме во природата и кои не сме навикнати да ги набљудуваме.

За јазикот

Лирското јас овде користи секојдневниот јазик, користејќи го Повторувањето и музикалноста (што го олеснува процесот на меморирање ).

Исто така види: Faroeste Caboclo de Legião Urbana: анализа и детално толкување

Стиховите од детската песна се, пред сè, описни , а исто така го нагласи присуството на бои што ги поврзува со елементите на природата.

Дидактичка литература

Со дидактичка грижа (треба да се запомни дека Сесилија бил наставник во основно училиштедолго време), песната помага во поттикнување на имагинацијата .

Исто така, на некој начин, песната може да биде сојузник во учењето боите и име

Во многу училишни активности, стиховите се користат за да се поддржи детето да работи со други материјали (хартии, пенкала, обоени моливи, стимулирачки моторни активности како сечење и лепење).

Публикација на Garden Auction

Поемата Garden Auction е објавена во книгата Оу ова или она , објавена за прв пат во 1964 година од Сесилија Meireles од Editora Melhoramentos.

Делото обединува 57 песни наменети за детството и се обидува да го очарови детето преку едноставен јазик, полн со музикалност и со примери од секојдневниот живот.

Прво издание на Или ова или она (1964)

Делото истражува низа теми, од полесни теми - како оние што се дискутирани во Аукција на градината - како и потешките драми како што се смртта, осаменоста и стравот.

Многу разновидна, книгата исто така обединува неколку видови креации од детскиот универзум: детски рими, детски рими, брави - јазици и парленгас.

Песна Леилао де Жардим музикувана

Стиховите на Леилао де Жардим се наместени на музика, проверете излезе резултатот:

Музика - Аукција во градината - Јулија Буено - Поезија од Сесилија Меирелес - Музика за деца

Која беше СесилијаМеирелес

Една од најголемите поети во бразилската литература е Сесилија Меирелес, која е родена во Рио де Жанеиро на 7 ноември 1901 година.

Исто така види: Книга Соба на Деспејо, од Каролина Марија де Хесус: резиме и анализа

Сесилија била одгледана од нејзината баба по мајка (по име Јакинта Гарсија Беневидес), во Тијука (северната зона на Рио де Жанеиро), откако го изгубила својот татко пред да се роди, а нејзината мајка на тригодишна возраст.

Обучена како учителка во основно училиште, Сесилија ја објавила својата прва книга песни во 1919 година (збирка сонети наречена Espectros ).

Во 1934 година ја основала првата библиотека посветена на децата во Рио де Жанеиро .

Професионално признание

Писател, учител, сликар и преведувач, Сесилија беше многумина и го стекна светот откако беше објавена на голем број јазици .

Високо признат од критичарите, авторот беше награден со серија национални награди како што се наградата за поезија Олаво Билац, наградата Јабути и наградата Мачадо де Асис.

Личен живот на Сесилија Меирелес

Сесилија се омажила во 1922 година со пластичниот уметник Фернандо Кореја Диас. Со него имал три ќерки: Марија Елвира, Марија Матилда и Марија Фернанда.

Бракот завршил во 1935 година, кога Фернандо извршил самоубиство по депресивна криза.

Пет години подоцна Сесилија се омажила со професорот и агроном Хеитор Винисиус да Силвеира Грило, со кого остана до крајот на своите денови.

Смртта написател

Писателката Сесилија Меирелес почина во Рио де Жанеиро на 9 ноември 1964 година, на возраст од 63 години, како жртва на рак.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.