Илијада на Хомер (резиме и анализа)

Илијада на Хомер (резиме и анализа)
Patrick Gray

Содржина

Илијада е епска поема која ја раскажува опсадата на градот Троја од страна на Ахајците во обид да ја спаси Елена, сопругата на кралот Менелај, која била киднапирана од Париз, тројанскиот принц. Од тој настан започнува војна меѓу Ахајците и Тројанците.

Поемата е составена од 24 песни, каде што се раскажуваат различни настани кои се случиле во последната година од Тројанската војна која траела 10 години. .

Работата започнува со бесот на Ахил, грчки воин кој решава да остане на маргините на конфликтот откако ќе се налути на Агамемнон, водачот на ахајската војска, кој му го краде неговиот слуга Брисеис. 3>

Илијада , заедно со Одисеја , е еп кој му се припишува на Хомер. И двата претставуваат збирка на традиционални текстови кои поетите ги пренесувале вербално со векови.

Резиме на Илијада

Канто 1: Чумата и колерата

Девет години по почеток За време на Тројанската војна, војна меѓу Ахајците и Тројанците, чумата избива во ахајскиот логор.

Калканте, гатач, тврди дека болеста ќе остане доколку Агамемнон не ја предаде Крисеис на Крисес, неговиот татко .

Кога Агамемнон го отстапува својот слуга, тој ја киднапира слугата на Ахил, Брисеида, предизвикувајќи го на тој начин гневот на Ахил.

Потоа Ахил одлучува да се повлече од логорот и Зевс ја поддржува неговата одлука.

6>Канто 2: Сонот на Агамемнон и Беотија

Зевс му испраќа порака на Агамемнон прекураскажаните настани се сурови. Сепак, има момент кога се појавува сочувство. Крајот на овој еп може да се смета за пример на побожност, на примирје, меѓу двајца херои кои припаѓаат на две ривалски страни.

Ахил и Пријам го прекинуваат конфликтот за да ја оплачат смртта на Патрокло и Хектор. Овој факт покажува мал гест на човештвото среде ужасот.

Волјата на боговите и судбината

Оваа тема е поврзана со моќта што ја имаат боговите во расплетот на конфликтот и судбината на хероите.

Во некои прилики божествата на чело со Зевс интервенираат во војната и се делат да ја поддржат едната или другата страна, некако и интервенираат во несреќата на хероите. На пример, Атина интервенира за Ахил да не го убие Агамемнон, а во друга прилика Афродита го спасува Енеја кога тој ќе умре од рацете на Диомед.

Смртта

Смртта е присутна во во текот на целиот еп. Хероите не се бесмртни. Тие можеби се непобедливи, како Ахил, но никој не може да ја избегне смртта.

Според зборовите на Главкон, кога се соочува со Диомед, животот на смртниците се споредува со оној на лисјата кога ветрот ги разнесува:

Како генерацијата на лисја, така е и онаа на мажите. Ветерот ги шири лисјата на земјата, а шумата, ревитализирајќи се, произведува други кога ќе дојде пролетта: на ист начин се раѓа една човечка генерација, а друга.страда.

Ликови

Во Илијада , има бесконечност од ликови без психолошка длабочина, среде дејство што се случува без пауза, каде описи, набројувања и повторувања.

Ликовите во овој еп можат да се класифицираат во три групи: Ахајци, Тројанци и богови.

Ахајци

Ова е името по кое се познати Грците . Во рамките на оваа група, најважните ликови се Ахил, грчки воин и Агамемнон, водач на ахајската војска. Сепак, постојат и други имиња поврзани со оваа група:

 • Ахил: е еден од главните ликови на Илијадата. Син на Пелеј и нимфата Тетис, тој се смета за еден од најдобрите ахајски воини и еден од најбрзите, познат во хомерските песни како „оној со лесни стапала“.
 • Агамемнон: е син на кралот Атреј од Микена и Аероп, како и брат на Менелај. Тој е еден од најистакнатите Ахајци и водач на грчката војска. Конфликти со Ахил во неколку наврати.
 • Патрокле: е син на Менокеј и верен пријател и придружник на Ахил. Умира во војна за време на расправијата со Хектор.
 • Менелај: е крал на Спарта и брат на Агамемнон. Тоа е централната точка во која избива Тројанската војна, додека Ахајците се борат за својата чест кога Хелен, неговата сопруга, е киднапирана од тројанскиот принц Париз.
 • Хелена: е ќерка на Зевс иЛеда, покрај тоа што е сопруга на Менелај. Таа е опишана како многу убава жена. Неговиот лет со Париз до Троја е поттик за војната.
 • Ајакс Велики: познат и како Ајанте, е син на Теламон и Пеибеја. Тој е еден од најсилните и најстрашните Ахајци во неговата војска. Се бори со Хектор, кого во една прилика за малку ќе го убие.
 • Диомед: е еден од најрепрезентативните и најмоќните херои на ахајската страна, кој успева успешно да се соочи со добар број Тројанци.
 • Одисеј или Улис: е ахајски воин кој се истакнува по својата итрина. Неговото учество добива на важност во Одисеја, чиј заговор се фокусира на неговото враќање во Итака по војната.
 • Нестор: е воин на ахајската војска кој обезбедува мудрост, бидејќи, поради неговата возраст, напреден, не може да се бори на фронтот.
 • Терзити: е ахајски воин, чија улога не се истакнува во Илијада . Хомер го опишува како неблагодарен, вулгарен и смешен Грк.
 • Идоменеј: е внук на кралот Минос, еден од додворувачите на Елена. Покрај тоа, тој е еден од најхрабрите војници во Ахајската војска за време на Тројанската војна.
 • Феникс: е еден од советниците на Ахил за време на војната. Таа е дел од Мирмидоните кои ги поддржувале Ахајците за време на Тројанската војна.
 • Тетида: е мајка на Ахил и во Илијадата има функција да ја заштитисине.

Тројанци

Жителите на Троја, оваа група се бори да го заштити градот под власта на кралот Пријам. Во оваа група се истакнува ликот на Хектор, директен непријател на Ахил откако ја предизвикал смртта на неговиот најдобар пријател.

 • Хектор : тој е син на кралот Пријам и кралицата Хекуба. Тој е уште еден од главните ликови на песната од Илијада . Неговата мисија е да ја заштити безбедноста на градот Троја до неговата смрт од рацете на Ахил, еден од неговите главни непријатели.
 • Париз : познат и како Александар во митологијата, тој е братот од Хектор. Тој е и причина за Тројанската војна, бидејќи ја киднапира Елена, сопругата на кралот Менелај.
 • Пријам : тој е кралот на Троја, татко на Хектор и Париз. Неговата возраст го спречува да учествува во војната, но тој се бори да го врати телото на својот син кога ќе умре. За да го стори тоа, тој влегува во непријателскиот логор и разговара со Ахил.
 • Андромаха : ќерка на кралот Етион и сопруга на Хектор. За време на војната, таа е сведок на смртта на нејзиниот сопруг заедно со нивниот син Астианакте.
 • Енеас : тој е еден од најхрабрите херои на тројанската војска. За време на војната бил ранет од Диомед, иако Афродита, неговата мајка, успеала да го спаси.
 • Касандра : е ќерка на кралот Пријам и Хекуба. Неговата улога за време на војната е да го предвиди уништувањето на Троја и другите несреќи од конфликтот,иако никој не и верува.
 • Хекуба : е кралица на Троја, сопруга на Пријам и мајка на Хектор, Касандра и Париз.
 • Астианакт или Ескамандар : тој е син на Хектор и Андромаха.
 • Главкон : тој е војник на тројанската страна. Тој се бори покрај Хектор и умира поради Ајакс Теламонио.
 • Деифобус : тој е брат на Хектор и син на Пријам и Хекуба.
 • Пандарус : е стрелец кој учествува во војната и ги брани Тројанците. За време на конфликтот, тој го ранил Менелај со стрела, со што го прекршил примирјето воспоставено меѓу страните.
 • Долон : тој е син на Евмед и учествува во војната на тројанската страна. Тој е задолжен да врши шпионажа во непријателскиот логор, но, на крајот, тој е заробен од Улис и Диомед за да биде испрашуван, што доведува до негова смрт.
 • Антенор : тој е советник на кралот Пријам.
 • Polydamancer : е тројански воин задолжен да му дава совети на Хектор во неколку наврати, иако тој ги отфрла.
 • Euphorbo : неискусен млад тројански воин кој умира од рацете на Менелај.
 • Agénor : првиот Тројанец кој се соочил со Ахил и е спасен од Аполон, кој шири густа магла да го одвлече вниманието на грчката армија.

Богови

Богови на Олимп, божествата ги контролираат богатствата на луѓето кои се борат во војна и го менуваат текот на настаните за да фаворизираат една страна илидруг.

 • Зевс : е бог на боговите и игра клучна улога во војната.
 • Афродита : е божица на убавина и љубов. За време на војната, тој застана на страната на тројанската војска.
 • Хефест : тој е богот на огнот и ковачот, одговорен за изработка на оклопот на Ахил и за спасување од смрт во битката против богот на реката.
 • Арес : тој е бог на војната, син на Зевс и Хера. Борба на двете страни, прво за Ахајците, а потоа и за Тројанците.
 • Артемида : е божица на ловот, ќерка на Зевс и Лето и сестра на Аполон. Тој дејствува во корист на Тројанците за време на војната и се соочува со Хера.
 • Хермес : тој е богот гласник на Олимп. За време на Тројанската војна, таа стои покрај грчката војска.
 • Ерис : е божица на хаосот и раздорот. Во Илијада , таа е сестра на Арес и ќерка на Зевс и Хера.
 • Атена : таа е божица на мудроста и војната, која стои на страна на Ахајците .
 • Аполон : е бог на сонцето, логиката и разумот. Син на Зевс и Лето. Таа е одговорна за ширење на чумата во ахајскиот логор.
 • Хера : Таа е заштитничка божица на бракот и семејството. Таа е исто така сопруга на Зевс и мајка на Арес и Хефест.

Хомер

Биста на Хомер во Британскиот музеј, Лондон. Фото: јавен домен

Хомер е името што му се припишува на авторството на Илијада и Одисеја .Малку се знае за оваа фигура обвиткана со мистерија, дури и ако се уште се сомнева во нејзиното постоење.

Се верува дека Хомер живеел во 8 век п.н.е. а современите истражувања сугерираат дека тој можеби потекнувал од јонскиот колонијален регион Мала Азија.

Во секој случај, неговите дела ја формираат основата на западната култура и имале големо влијание врз секојдневниот живот на античка Грција. Понатаму, тие успеаја да се надминат и да преживеат со текот на времето.

сон да го предупреди дека мора да продолжи со преземањето на Троја.

Агамемнон одлучува да го испрати населението во нивните домови. Сепак, егзодусот на населението завршува кога Агамемнон се подготвува да оди во војна и почнува да ги набројува различните садови што ги имаат за битка.

Канто 3: Заклетвите и Хелена на ѕидот

Тројанци и Ахајците се среќаваат во битка. Париз го предизвикува Менелаус на еден дуел. Во меѓувреме, Хелена ја набљудува борбата, бидејќи таа се смета за награда за победникот.

Кога Менелај треба да ја убие Парис, се појавува Афродита, неговата мајка, да го спаси.

Канто 4 : Прекршување на заклетвите и преглед на трупите

Боговите се собрани и Зевс сака да ја прекине војната. Сепак, тие одлучуваат дека конфликтот мора да продолжи. Атина маскирано се спушта на земјата и го поттикнува Пандар да стрела кон Менелај.

Примирјето завршува кога Агамемнон открива што се случило и решава да ги охрабри своите трупи да ја продолжат војната. Потоа, двете војски се соочуваат една со друга на бојното поле.

Исто така види: 6 песни од Карлос Драмонд де Андраде за пријателството

Канто 5: Раководството на Диомед

Атина го советува Диомед и му дава гнев и храброст да се бори во битка.

<0 За возврат, Пандар го рани Диомед со стрела, но Атина доаѓа на помош и успева да го излечи. Потоа, таа го предупредува да избегнува да напаѓа други богови, освен ако не ја најде Афродита.

Конечно, Диомедго напаѓа Енеја, синот на Афродита.

Канто 6: Хектор и Андромаха

Војната продолжува без помош на боговите, а Ахајците играат со предност пред Тројанците.

Хелен, принцот од Троја, го замолува Хектор да отпатува за Троја и да и нареди на мајка си да оди во храмот на божицата Атина со други тројанки и да принесе жртва за да се смилува за нив за време на војната.

Во меѓувреме, на бојното поле, Диомед и Глаук се среќаваат и го разменуваат својот оклоп во знак на почит.

Хектор му кажува на својот брат Парис да се бори во битка. Потоа, ја наоѓа својата сопруга Андромахија, која неутешно плаче од страв да не го изгуби сопругот во војната.

Канто 7: Борба на ѕидот

Хектор сака да се соочи со Ахајците и предизвикува еден од ги на дуел. Ајакс Теламониум е избран да се соочи со него. Битката трае до ноќта, кога борците склучуваат примирје.

Во меѓувреме, Нестор им наредува на Ахајците да изградат ѕид за да го заштитат нивниот логор и ја користи можноста да ги кремира телата. Понатаму, Тројанците размислуваат дали да ја предадат или не Елена.

Канто 8: Прекината битка

Зевс им забранува на боговите да им помагаат на Ахајците и Тројанците во војна. Атина е цврсто против и бара божествата да можат да ги советуваат луѓето за време на битката, иако тие не можат да се мешаат.

Потоа Зевс испраќа гром и Ахајците бегаат. Сепак, Несторне може да побегне и еден од неговите коњи умира.

Агамемнон бара помош од Зевс и тој им користи на ахајските трупи. Хера и Атина слегуваат од Олимп за да им помогнат на Грците, но Ирис ги спречува.

Канто 9: Амбасада кај Ахил

Агамемнон ги повикува своите луѓе и им предлага да ја напуштат војната и да се вратат дома. Диомед ја критикува неговата одлука и го предупредува дека ќе продолжи да се бори.

Потоа Нестор го советува Агамемнон да му се извини на Ахил и Ахил му ветува дека ќе му ја врати сопругата. Сепак, Ахил е многу навреден и не го прифаќа неговото простување.

Канто 10: Приказната за Долон

Агамемнон и Менелај одлучуваат да го шпионираат тројанскиот логор. Така, Диомед и Одисеј се задолжени за извршување на мисијата.

Од своја страна, Хектор исто така решава да го испрати Долон да ги чува Ахајците. Меѓутоа, тој е пресретнат од Диомед и Одисеј, кои го испрашуваат за информации.

Диомед и Одисеј го откриваат планот на Тројанците и решаваат да ги убијат тракиските војници и нивниот крал Резус, кои требало да им помогнат на Тројанците во војната .

Канто 11: Приказната за Агамемнон

Битката продолжува. Агамемнон учествува и се истакнува, убивајќи многу Тројанци.

Зевс го предупредува Хектор дека ако успеат да го повредат Агамемнон, Тројанците ќе бидат победници. Така, Агамемнон е ранет и Тројанците ја преземаат контролата над битката.

Меѓутоа, Ахил, кој одбива да се бори, го испраќа Патрокло водознајте како се развива битката.

Canto 12: Combat on the wall

Тројанците го започнуваат својот напад многу блиску до ѕидот на Ахајците.

Хектор фрла камен и успева да помине низ портата во ѕидот. На овој начин, тој им го отвора патот на Тројанците, кои влегуваат во непријателскиот логор, уништувајќи се што им се наоѓа на патот.

Канто 13: Битка со бродовите

Битката продолжува. Посејдон ги советува Ахајците да се спротивстават на тројанските напади. Хектор продолжува да победува во конфликтот и напредува со предност.

Канто 14: Измама на Зевс

Хера го мами Зевс и го прави поспана. Во меѓувреме, Агамемнон повторно ќе се предаде и Посејдон им помага на Ахајците во битката.

Ајакс, пак, го напаѓа Хектор, кој е ранет и мора да се повлече од битката. После тоа, Ахајците успеваат да го вратат напредувањето.

Канто 15: Нова офанзива на бродовите

Зевс се буди и се лути на Хера. Покрај тоа, тој ја уверува дека Тројанците ќе ја добијат битката, освен ако Ахил не се врати во борба.

На овој начин, Зевс им дава сила на Хектор и Тројанците, кои успеваат да стигнат до ахајските бродови и да ја подигнат својата позиција во битката.

Канто 16: Акција на Патрокло

Хектор ги пали бродовите на Ахајците. Во меѓувреме, Патрокло бара помош од Ахил и го бара неговото оружје за да им помогне на Грците.

Така Патрокло пристигнува во битката облечен во оклопот на Ахил и успеваисплаши ги Тројанците, кои го збунуваат и бегаат.

Потоа Аполон им помага на Тројанците и го напаѓа Патрокло одзади. Конечно, тој умира од рацете на Хектор.

Canto 17: The Conquest of Menelaus

Грците се одмаздуваат за смртта на Патрокло и се борат. Во меѓувреме, Тројанците сакаат да го добијат оклопот на Ахил, кој е украден од Хектор.

Конечно, Грците успеваат да го вратат телото на Патрокло назад на нивните бродови.

Canto 18: Fabrication of Weapons

Антилох го информира Ахил за смртта на неговиот пријател Патрокле. Така, Ахил одлучува да се одмазди за неговата смрт и да се соочи со Хектор.

Тројанците се собираат и размислуваат како да ја продолжат битката. Додека некои сакаат да се заштитат зад ѕидините на Троја, Хектор има намера да се бори на отворено.

Од друга страна, Тетис, мајката на Ахил, добива нов оклоп за својот син преку Хефест, богот на огнот .

Канто 19: Ахил го смирува својот гнев

Ахил се подготвува да се бори со новиот оклоп што му го дава мајка му. Но, пред тоа, тој склучува мир со Агамемнон, кој му враќа на неговиот слуга, Брисеис и други подароци.

Canto 20: The Struggle of the Gods

Зевс открива дека Ахил се вратил во битка и им дозволува на боговите да интервенираат и да помогнат на која страна сакаат.

Ахил се бори на бојното поле и остава многу мртви на својот пат. Го наоѓа и Енеј и го напаѓа. Конечно, Посејдон успеваспаси го животот на Енеј.

Канто 21: Битка покрај реката

Ахил безмилосно ги убива сите Тројанци кои ќе го преминат неговиот пат.

Богот на реката, Скамандер, стои бесен и бара од Ахил да престане да убива луѓе. Соочен со одбивањето на Ахил, богот го опкружува со своите води и Хера брза да го спаси.

Понатаму, боговите се борат меѓу себе, едни ги бранат Тројанците, а други Ахајците.

Во се сврти, Пријам нареди да се отворат градските порти и Аполон успева да го избрка Ахил од ѕидините на Троја.

Канто 22: Смртта на Хектор

Битката меѓу Хектор и Ахил се одвива околу на градските ѕидини. Ахил го напаѓа Хектор и тој се обидува да побегне.

Во последниот дуел, Хектор е убиен од Ахил, кој потоа го врзува неговото тело за кочија и го обиколува градот.

Исто така види: Поема врана: резиме, преводи, за публикацијата, за авторот

Канто 23 : Игри во чест на Патрокле

Ахајците слават погреб во чест на Патрокле. За време на настанот, починатиот му се појавува на својот пријател Ахил и бара неговото тело да биде погребано за да може да почива во земјата на мртвите.

На крајот, се одржуваат игри во негова чест, вклучувајќи трки со коли, борење , фрлајќи тежина, меѓу другото.

Canto 24: Rescue of Hector

Пријам оди во логорот на Ахил и бара од него да им го врати телото на Хектор на Тројанците.

Двајцата жалат нивните соодветни загуби, и конечно, Ахил го предава телото на Хектор. Покрај тоаПосле тоа, тој прифаќа единаесетдневно примирје за Тројанците да го прослават погребот на Хектор, по што Ахајците и Тројанците повторно би се тепале.

Конечно, телото на Хектор пристигнува во Троја, каде што се врши погреб во

Анализа на Илијада

Структура

Илијада е песна поделена на 24 кантоси со 15693 хексаметарски линии, што е метричка форма типична за класичната грчка и латинска литература.

Сезнаен наратив

Во Илијада , нараторот е од сезнаен тип, бидејќи објективно известува за факти надвор од негова контрола, односно се сведува на опишување на она што се случува во трето лице.

Хомерски грчки

Варијантата на грчки што Хомер ја користи во Илијадата е позната по „Хомерски грчки“. Во овој еп се користи вештачки јазик, бидејќи не постои дијалект од кое било време или регион што наликува на оној што се користи во оваа песна.

Теми

Тоа е текст од воен тип , во која се издвојува вредноста и силата. Дополнително, таа претставува песимистичка концепција за човекот, гледан како мизерно суштество кое не може да избега од волјата на боговите. Поемата започнува со гневот на Ахил и завршува со смртта на Хектор.

Покрај тоа, овој еп е полн со универзални теми, ова се главните:

Гневот

Гневот е тема околу која се развива конфликтот. Ахиловиот гнев се согледува во прватапеење, чувство предизвикано од делата на Агамемнон, кој ја зема својата слуга Брисеис. Така, Ахил решава да остане на маргините на војната против Тројанците.

Пеј, божице, гневот на Пелида Ахил; очајниот гнев што им нанесе бесконечна штета на Ахајците (...)

Војна

Оваа тема се појавува во позадина во текот на епот. Во него, не само хероите се борат на бојното поле, туку и боговите интервенираат во конфликтот за да ја фаворизираат едната или другата страна.

Понатаму, Илијадата ги објаснува ужасите на војната и неговите Несакани ефекти. Тоа може да се види, на пример, во страдањата на членовите на семејството кои гледаат како нивните најблиски заминуваат или умираат во војна, како што е Андромаха, која се збогува со својот син од нејзиниот сопруг Хектор.

Андромаха, плаче, застана покрај неговата (на Хектор) и, фаќајќи ја за рака, и рече:

„Твојата храброст ќе те уништи. Не помилувај ни на слаткото бебе, ниту на мене, несреќно, која наскоро ќе ти биде вдовица. 3>

Чест и гордост

Ахил, пример за грчки херој, е претставата на гордоста во песната. Како херој, тој се стреми да ја зачува својата чест и ја става над интересите на неговите придружници. Кога Агамемнон ја киднапира својата слугинка, Ахил чувствува дека го изгубил лицето. Неговата ароганција го наведува да се повлече од војната и, следствено, многу од неговите другари се убиени од рацете на тројанската војска.

Хуманост

Повеќето од
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.