Killing in the Name (Rage Against the Machine): значење и стихови

Killing in the Name (Rage Against the Machine): значење и стихови
Patrick Gray

Killing in the Name е рап метал песна на американскиот бенд Rage Against the Machine, издадена во 1991 година. Првиот сингл на групата постигна одлична меѓународна успех и стана химна која ги одбележа последните децении.

Rage Against The Machine - Killing In the Name

Поминена од револтот и тонот на осудувањето, тоа е протестна песна која зборува за полициската бруталност , злоупотреба на моќ и расистичко насилство во Соединетите Американски Држави.

Значењето и историскиот контекст на песната

Killing in the Name е компонирана 6 месеци по случај на Родни Кинг, афро-американски таксист кој беше претепан од полицијата во Лос Анџелес во март 1991 година.

Обвинет за возење во пијана состојба, тој беше уапсен и нападнат од неколку агенти, кои на крајот беа ослободени. Неправдата на одлуката го предизвика гневот на локалното население, предизвикувајќи тридневни конфликти меѓу граѓаните и полицијата , во април 1992 година.

Таа е затоа, химна на протестот против полициската бруталност и нејзините средства за заплашување и демонстрација на моќ. Обвивката на деби албумот на бендот, исто така, има многу моќно симболично значење.

Тоа е фотографија на Thích Quang Duc, будистичкиот монах кој се самозапали, откако претседателот Нго Дин Дием го забрани практикувањето на будизмот во Виетнам.

Коверицата на албумот, како и нејзинататеми, главно Killin in the Name промовираат пораки на отпор по секоја цена. Тие веруваат дека е потребна постојана непослушност и испрашување против авторитарниот систем.

По иронија на судбината, се појави гласина дека американската влада ја користела музиката за мачење затвореници од Гвантанамо.

Во ова Со оглед на тоа, водечкиот пејач на бендот, Зак де ла Роша, во едно интервју изјави:

Многу е болно што песната напишана за ослободување на телото и духот се користи како средновековна алатка за камшикување .

Исто така види: 7-те најголеми хитови на Новос Бајанос

Анализа и превод на текстови

Први стихови

Некои од властодршците

Дали се истите оние кои палат крстови

Во Уште во првите стихови од стиховите, очигледно е дека Rage Against Machine зборуваат за агресивното однесување на полицијата . Тие осудуваат дека агентите на власта се истите оние кои го нарушуваат општествениот поредок, наместо да ја исполнуваат својата должност.

Тука има директна референца за Ку Клукс Кланот , бел врховен терористичка група која со децении ги прогонуваше САД. Меѓу нивните безброј злосторства, тие станаа познати по палењето крстови ноќе, како форма на заплашување.

Текстовите ја разоткриваат близината што постои насекаде низ светот, меѓу некои припадници на полициските и воените сили и фашистички и авторитарни идеали . Споредувајќи се сополициско насилство на линчовите на Клан, композицијата ги прикажува дејствијата како поврзани, мотивирани од истата омраза.

Тоа е, она што овде се вели е дека некои поединци кои треба да бидат одговорни за одржување на мирот и редот се тие истите оние кои бранат расистички и насилни пози.

Во Соединетите Држави, земја чија историја е извалкана од политики на расна сегрегација , отсекогаш постоеле индикации за вмешаност на членови на полицијата и армијата со Кланот.

Групата го става „прстот на раната“ и укажува на вроденото лицемерие, проширувајќи ја и критиката кон политичката класа, кон владетелите и кон самото општество. Ова е видливо во оригиналната верзија на стиховите, со можната игра на зборови што постои во „работните сили“, што отвора две значења.

Покрај „trabrar nas Forças“ (полиција, војска), изразот може да се чита како референца за „работните сили“, пренесувајќи ја пораката дека и самите американски луѓе биле расисти.

Со само два стиха, бендот успева да зборува на одличен начин за сегрегацијата и расите предрасуди кои беа многу означени во историјата на земјата и сè уште се трансверзални за различните сектори на општеството.

Хук

Убиство во име на...

The Најинтересно за овој пасус е, можеби, тоа што останува отворен, како одраз: убивање во име на што? Текстовите јасно кажуваат дека е убиствосекогаш убиство, без разлика во името на ова злосторство.

Така, песната ги преиспитува начините и причините зошто се навикнавме на нормализација и оправдување на насилството .

Пред-рефрен

И сега правиш како што ти е кажано

И сега правиш како што ти е кажано

Но сега правиш како што ти е кажано ти е кажано

Па сега правиш тоа што ти е кажано

Повторувањето на оваа идеја има за цел да го привлече вниманието на слушателот, како да се обидува да го разбуди и да го принуди да соочете се со реалноста.

Атмосферата на страв генерирана од полициското насилство и начинот на кој луѓето се репресирани кога го доведуваат во прашање авторитетот, доведува до потчинување, до послушност слепи .

Хор

Оние кои умреа се оправдани

За носењето на значката, тие се избраните белци

Ти ги оправдуваш оние што умреле

<0 0>За носење на карактеристичното, тие се избраните белци

Тука, лирскиот субјект се обидува да го изрази гледиштето на агресорите, начинот на кој размислуваат и зборуваат: тие мислат дека се во право, тие го бранат својот убиствата се оправдани.

Тие веруваат дека се супериорни, дека полициската значка и/или нивниот социјален статус ги прави дел од „избраните“. Односно, длабоко во себе не ни помислуваат дека нивните постапки треба да бидат доведени во прашање поради тоа што се бели граѓани и имаат позиции на моќ .

Претхор

А сега виенаправи како што ти е кажано

(Ти си под контрола)

Темата ја потсетува публиката дека живее под доминација на репресивни и насилни авторитети, каде што предрасудите на општеството се размножуваат.

Стравот што го создаваат кај граѓаните завршува да ги води кон пасивно и некритичко однесување, кое го нормализира насилството и угнетувањето.

Групата предлага да се прекине овој циклус на заплашување и физичка агресија, со осудување и предизвикување.

Завршни редови

F*** тебе, нема да го правам тоа што го кажуваш

Rage Against the Machine ја завршува песната со последен предизвик до поставените власти, кои тие ги отфрлаат и немаат доверба.

Нивната порака е една од револт и бунт , се поканувајќи ја својата публика да ги преиспита наметнатите правила и да се соочи со полициските сили за нивните насилни и дискриминаторски дејствија.

Зборувајќи директно со овие расистички и агресивни агенти, тие ја негираат нивната моќ, достигнувајќи дури и навредувајќи ги.

Текстовите од Killing in the Name

Некои од оние што работат сили, се исти што палат крстови (x4)

Уф!

Убивање во име на... (x2)

Сега правиш што ти кажале (x4)

И сега правиш што ти кажале (x8)

Па сега правиш како што ти кажале!

Оние кои умреле се оправдани

Исто така види: Мадам Бовари: резиме и анализа на книгата

За носењето на значката, тие се избраните белци

Оправдувашоние што умреа

Со носењето на значката, тие се избраните белци

Некои од оние што работат сили, се исти што палат крстови (x4)

Уф!

Убивање во име на... (x2)

Сега правиш што ти кажале (x4)

И сега правиш што ти кажале

(Сега си под контрола) И сега правиш како што ти кажаа (x7)

Оние кои умреа се оправдани

За носењето на значката, тие се избраните белци

Ги оправдуваш оние што умреле

Со носењето на значката, тие се избраните белци

Ајде!

Заеби ти, нема направи што ќе ми кажеш (x16)

Motherfucker!

Уф!

За Rage Against the Machine

Портрет на бендот Rage Against the Machine.

Rage Against the Machine беше американски рок бенд, формиран во 1991 година во Калифорнија. Се чини дека самото име го преведува духот на неговото дело: „Бес против машината“, односно системот.

Неговите песни се карактеризираат со тоа што се полни со критики и општествени и политички осудувања, кои ја обележуваат неговата генерација. Killing in the Name беше најголемиот хит на бендот и траеше со децении, сè уште актуелен во Америка на Трамп.

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.