Книга Кларо Енигма од Карлос Драмонд де Андраде (резиме и историски контекст)

Книга Кларо Енигма од Карлос Драмонд де Андраде (резиме и историски контекст)
Patrick Gray

Кларо енигма е петта поетска книга на писателот Карлос Драмонд де Андраде и објавена во 1951 година од Хозе Олимпио. Публикацијата обединува 42 песни на најразновидните теми.

Познатата композиција A Máquina do Mundo - прогласена за најдобра песна на 20 век во бразилската литература - е претпоследната креација претставена во книгата.

Апстракт

Може да се каже дека Кларо енигма е книга обележана со одредено разочарување, Драмонд низ стиховите дава знаци на исцрпување на неговата политичка посветеност и на замор по годините на милитантност.

Низ песните, кои обработуваат најразновидни теми, евидентно е, на пример, распаѓањето на една мотивирачка идеологија. Воведните редови на Dissolução, песната што ја инаугурира антологијата, веќе го дадоа тонот на книгата:

Тие се затемнуваат и не ме искушува

да допрам дури и сијалица.

Па, тоа е во ред. на крајот од денот,

Јас ја прифаќам ноќта.

И со тоа прифаќам дека

различен редослед на суштества

и никнуваат нефигуративни нешта

>

Крстени раце.

Од друга страна, ако општествената страна на поетот ја изгуби пареата, интроспективата, меланхоличниот и филозофскиот аспект добива целосна сила. Драмонд предлага нуркање во неговата внатрешност и ќе истражува скапоцени теми како што се неговото потекло, силата на љубовта и моќта на меморијата.

Многу критичари, како што е Вивиана Боси (од USP), сметаат дека Кларо Енигма е најважната книга напоезија напишана на португалски од 20 век.

Во оваа публикација, Драмонд уште еднаш инвестира во класични формати - како и во неговата генерација 45 - како што е, на пример, сонетот. Некои од делата собрани во книгата се формални композиции кои се покоруваат на рима и метар.

Поемата Oficina irritada е пример за ова враќање на фиксните форми:

Сакам да составам тврд сонет

како што ниеден поет не се осмели да напише.

Сакам да насликам темен сонет,

сув, придушен, тежок за читање.

Сакам мој сонет, во иднина ,

Не предизвикувај никакво задоволство кај никого.

А кој во својот зол незрел воздух,

истовремено знае да биде , да не бидам.

Овој мој несимпатичен и нечист глагол

ќе боде, ќе те мачи,

тетивата на Венера под педикир.

Никој не се сеќаваше на тоа: застрелан во ѕид,

куче што моча во хаосот, додека Арктур,

јасна енигма, дозволува да се изненади.

Во анкетата нарачана од весникот Folha de S.Paulo меѓу писателите и книжевните критичари, поемата A machine of the world, претпоследна во Claro enigma , беше избрана за најдобра бразилска песна на 20 век.

Историски контекст

Два важни историски настани особено го означуваат периодот на составување на Claro Enigma .

Светот ја гледаше Студената војна, која започна во 1947 година (со крајот на Втората светска војна) и заврши дури во 1991 година (со крајот нана Советскиот Сојуз).

Тоа беше и период обележан со последиците од атомската бомба, фрлена врз Хирошима на 6 август 1945 година.

За структурата на книгата

Лансирана во 1951 година од издавачката куќа Хозе Олимпио, книгата на Драмонд е поделена на шест поглавја кои носат променлив број на песни, тие се:

I - Entre wolf and dog (18 песни)

II - Љубовни вести (7 песни)

III - Момчето и мажите (4 песни)

IV - Печат на рудниците (5 песни)

V - Затворените усни (6 песни)

VI - Светската машина (2 песни)

Исто така види: 14 коментираа детски приказни за деца

Прво издание на енигмата Кларо.

Воведниот епиграф на книгата е следнава реченица која му се припишува на францускиот филозоф Пол Валери:

Les événements m'ennuient.

Преводот на португалски би бил: The events me entediam.

Исто така види: 22 најдобри романтични филмови на сите времиња

Фразата што се користи како отворање на книгата веќе го осудува чувството на разочарување, меланхолија и разочарување што преовладува низ презентираните песни. Изгледа дека во оваа книга Драмонд ја сфаќа својата маленост и неговата неспособност да интервенира во светот, спротивно на ставот што го презентирал во други книги (како што е длабоко ангажираната А роса до пово, од 1945 година, која ја тематизира војната во Европа и бразилската диктатура ).

Јасна енигма се карактеризира со социјална и историска апатија, во неа гледаме поема погорчлива од вообичаено во лириката на Драмонд.

Откријте го КарлосДрамонд де Андраде

На 31 октомври 1902 година, момчето Карлос Драмонд де Андраде е родено во градот Итабир (внатрешност на Минас Жераис). Тој беше деветто дете на земјопоседникот Карлос де Паула Андраде и домаќинката Џулиета Аугуста Драмонд де Андраде.

Првите училишни години ги посетуваше во Итабир, но на четиринаесет години беше сместен во интернат во Бело Хоризонте. Подоцна студирал и во интернат во Нова Фрибурго.

Поетот ги објавил своите први стихови во Diário de Minas, каде што во иднина дошол да работи како уредник. Тој исто така беше уредник во Diário da tarde, во Estado de Minas и во A tribuna.

Во 1925 година се ожени со Долорес Дутра де Мораис. Со неа тој имаше две деца: Карлос Флавио (кој умре набрзо по раѓањето) и Марија Хулиета.

Во 1930 година, тој ја објави својата прва книга, Некои поезија , отпечатена во мал тираж , со само 500 примероци. Тоа беше првата од серијата колекции што тој ќе ги лансираше.

Во 1982 година, тој ја доби титулата доктор honoris causa од Федералниот универзитет во Рио Гранде до Норте.

Тој почина на осумдесет и петгодишна возраст на 17 август 1987 година, дванаесет дена по смртта на неговата единствена ќерка, Марија Хулиета.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.