Книга Os sertões од Евклидес да Куња: резиме и анализа

Книга Os sertões од Евклидес да Куња: резиме и анализа
Patrick Gray

Os sertões , објавено во 1902 година, е едно од главните дела на бразилската литература и историографија. Евклидес да Куња (1866-1909), предмодернистички автор, во своето дело прикажал голем дел од она што го видел во војната кај Канудос, која се одржа во внатрешноста на Баија, предводена од Антонио Конселхеиро.

Резиме и анализа на The sertões

Euclides da Cunha избра да го напише во своето најпознато дело она што се случи во војната кај Канудос (1896-1897), каде што беше додека го покриваше весникот Folha де Сао Паоло, каде што работел во тоа време.

Најпрепознатливата книга на Евклид да Куња е поделена на три дела: земјата, човекот и борбата . Желбата точно да се опише медиумот беше поврзана со неговото детерминистичко верување . За Евклидес да Куња, како и за другите интелектуалци од неговото време, околината го определуваше човекот, поради што беше толку важно да се опише просторот ако сакаме да дознаеме повеќе за сертанјо, а подоцна и за конфликтот.

Во однос на јазикот, делото, обемно, е составено од оддалечен јазик , барокен, ерудитен, не многу достапен. И покрај тешкотијата за читање, Os sertões е многу важна книга за бразилската литература бидејќи прикажува не само место, туку и неговите жители и интересите што ги движеле.

Земјата - прво дел

Во првиот дел од книгата Евклидda Cunha со научна строгост ја опиша околината на внатрешноста : сушноста, вегетацијата, пустинската клима. Os sertões е регионалистичко дело, кое се занимава со прикажување на специфичен простор во екстремни детали.

Исто така види: 6 песни за разбирање на барокната поезија

Писателот, кој бил човек на науката, инженерот, како и човек на буквите , инсистираше точно да го опише она што го забележал во медиумот. Евклид раскажува, на пример, детали за каатингите и теоретизира за причините за сувата клима.

Писателот, кој бил длабок познавач на мапите, пишува многу и за картографијата на регионот. Овој прв дел од книгата е прилично описен: флората, фауната, климата, контурите на рамнината.

Исто така види: Анализа на независност или смрт (О Грито до Ипиранга)

Планинскиот венец Грао Могол што се граничи со границите на Баија е првиот примерок од овие прекрасни висорамнини имитирајќи планински венци, кои толку ги мачат невнимателните географи; а другите во непосредна близина на него, од Кабрал поблиску до Мата да Корда што се протега кон Гојаш, се моделирани на идентичен начин. Ерозивните бразди што ги сечат се експресивни геолошки резови.

Човекот - втор дел

Откако зборуваме за околината sertão, во вториот дел од книгата авторот се фокусира на фигурата на sertanejo, кој тој го нарече „силна раса“, досега малку познат во остатокот од земјата. Она што го направи Евклид да Куња беше практично антрополошки и социолошки есеј, укажувајќи на карактеристиките на овој селанец .

Сертанеџот е, пред сè, силен човек.

Тој толку многу зборуваше за надворешните аспекти - изгледот на сертанеџот, лицето, телото, бојата на кожата - дури и за нивното потекло, културните особини, начинот на кој се поврзуваа меѓу себе, социјалните улоги што ги играа. Евклидес да Куња се приближи до најразновидните аспекти, од тоа како танцот до чувството на несвесна ропство.

Неговата главна цел, опишана во прелиминарната белешка на книгата, беше да ја зачува сликата на овој човек од сертото , кој, според авторот, бил на работ на истребување:

Се обидуваме да ги опишеме, но слабо, во очите на идните историчари, најекспресивните моментални особини на подрасите на сертанеја во Бразил. И го правиме тоа затоа што нивната нестабилност на комплекси од повеќе и разновидно комбинирани фактори, поврзани со историските перипетии и жалната ментална ситуација во која лежат, ги прави можеби ефемерни, предодредени за скоро исчезнување во лицето на растечките барања на цивилизацијата. и интензивната материјална конкуренција на миграционите струи кои почнуваат длабоко да ја напаѓаат нашата земја. Бестрашниот јагунчо, наивниот табареу и простодушниот ридливец наскоро ќе бидат префрлени во изминати или изумрени традиции.

Вреди да се напомене дека Евклид да Куња гледаше на сертанехо со воздух на супериорност, што може да биде објаснето заисториски контекст во кој живеел. Мораме да запомниме дека, во негово време, Бразил беше поделен на два дела: оската Рио-Сао Паоло, на елитите, на финансискиот и интелектуалниот развој и на сертао, непознато, погодено од беда, глад и сиромаштија. Евклидес да Куња беше дел од првата група.

Новосоздадената бразилска република немаше очи за sertão , како и поголемиот дел од печатот кој беше ограничен на известување за тоа што се случува во големите градови. Евклидес да Куња беше еден од првите гласови што зборуваше за овој тогаш малку познат човек.

Борбата - трет дел

Кога стана итно да се смири заднината Канудос, владата на Баија се бореше со други востанија. Градот Ленсоа бил нападнат од смела банда криминалци, а нивните упади се прошириле низ Лаврите Дијамантина; градот Брито Мендес паднал во рацете на други бунтовници; и во Џекие беа извршени секакви напади.

Во последниот дел од неговата долга работа, Евклидес да Куња раскажува што го навело да го открие sertão: борбата помеѓу војската и sertanejos . Бразилската армија презеде вкупно четири експедиции за да се бори во војната кај Канудос, а Евклид го раскажува целиот процес на конфронтација.

Првата од нив, мала, имаше само сто луѓе. Војската беше брзо десеткувана затоа што, и покрај тоа што бешевооружени со огнено оружје, тие не го познавале регионот (климата, контекстот). Сертанејоите ја имаа предноста што ги знаеја деталите за теренот како нивната рака.

Поради неуспехот на првата експедиција, владата испрати втора експедиција, овој пат со 500 луѓе. Таа втора експедиција исто така загуби, што доведе до трета експедиција со 1.500 луѓе. Оваа трета експедиција имаше и трагичен крај за војската, вклучувајќи го и самиот командант, полковник Мореира Цезар, кој загина на терен.

Републиката, веќе со ослабен имиџ по три неуспешни експедиции, испрати последна експедиција многу побројни. Во 1897 година, околу 8000 војници биле испратени во сертао. Евклидес да Куња отиде на бојното поле на оваа четврта експедиција, односно кон крајот на конфронтацијата.

Во овој последен дел од книгата, авторот зборува за причините за борбата , самите борби, недоразбирањето на воената кампања, последиците од крвавата битка и, пред сè, нерамнотежата на силите во борбата. Додека сертанејоите водеа војна, со голема храброст, но вооружени само со камења и селски материјали како што се ножеви, војската носеше огнено оружје и гранати. Нееднаква борба , според тоа, и која генерира огромно крвопролевање.

Историски контекст

Сертиите произлегоа од белешките што Евклид да Куња ги направи во тетраткашто го носеше зад сцената на конфликтот во кој беше вклучен блажениот Антонио Конселхеиро. Свештеникот, кој бил монархист, се собирал се повеќе и повеќе верници во својата заедница во сертао, што на крајот предизвикало непријатност во контекст на новоформираната република.

Владата, сакајќи брзо да ја потисне монархистичката заедница , испратил експедиција на војската да се бори на лице место. Антонио Конселхеиро, пак, го водеше локалното население, кое се бранеше само со едноставно оружје (камења, стапови, ножеви).

На почетокот Војната кај Канудос беше читана како место за бунт од оние кои ја сакаа повторно монархијата, но штом пристигна во Кампо Евклидес да Куња сфати дека се соочува со друго прашање, многу подлабоко: недостатокот на знаење за сертанехо и за важен регион во Бразил.

Токму поради оваа перцепција на личното и колективното незнаење, Евклид реши да зборува за реалноста на sertão , досега непозната за поголемиот дел од Бразил.

Сè на сè, Евклид да Куња помина околу дваесет дена на бојното поле во Канудос, доволно за да може да собере материјал за да ги пишува не само неговите повремени публикации како дописник во весник, туку и книгата.

Евклидес да Куња беше од фундаментално значење за покажувајќи ги луѓето од сертао , раселените и отфрлените, маргинален Бразил (надвор од оската Рио-Сао Паоло), заостатокот од земјата.

Авторот имаше заслуга да им даде видливост на оние кои страдаа во внатрешноста со сушината и ужасните услови на живот. Евклид храбро го покажа судирот меѓу два Бразила: еден од елитата, „цивилизиран“, со многу капитал и Бразил во внатрешноста, каде луѓето страдаа од глад и суша.

Односот на Евклид со Куња со Канудос

Пред да замине за Канудос, каде што престојуваше дваесетина дена, Евклидес да Куња веќе напиша два важни есеи врз основа на она што го читаше за sertão - уште повеќе без практично искуство, локално.

Кога пристигна во Канудос, авторот беше на мислење дека тоа е монархистички бунт и дека треба да се потисне. Евклидес да Куња бил републиканец, тој се борел за демократија во Бразил и затоа на почетокот бил против бунт во корист на монархијата. Новинарот пристигнал на територијата заедно со четвртата воена експедиција испратена од владата.

Меѓутоа, штом пристигнал во регионот, сфатил дека тоа не е она што го замислил и дека студирал во книгите и написите што ги консултирал.

5 дела за да се знае Евклид да Куња Прочитај повеќе

Од бојното поле Евклид напишал серија кратки написи, телеграми што ги испратил до државата Сао Паоло. Овој материјал го состави делото Дневник на една експедиција, собирајќи мали извештаи декасобрани додека биле во Канудос. Ова се најсигурните извештаи за конфликтот. Неговите белешки, кои останаа во тетратката и станаа Os sertões , сепак беа преобразени во друг вид литературна продукција.

Во прелиминарната белешка на Os sertões , Евклидес да Куња претпоставува дека почетната вокација на неговата работа била да пишува исклучиво за конфликтот во Канудос, но дека контекстот ја трансформирал книгата во нешто друго.

Што требаше да биде приказ на конфликтот заврши да стане антрополошки, социолошки и културен есеј за сертао на Бразил, особено сертанехо, сè уште малку познат.

Напишана во ретките паузи на напорната кариера, оваа книга, која на почетокот се сведе на историјата на Кампањата во Канудос ја изгуби секаква важност, нејзиното објавување се одложи поради причини кои немаме потреба да ги истакнуваме. Поради оваа причина, му дадовме друг аспект, земајќи само една варијанта на општата тема, темата, во почетокот доминантна, која го сугерираше. Имаме намера да ги претставиме, но бледо, пред очите на идните историчари, најекспресивните моментални особини на подрасите сертани во Бразил.

Сертиите во pdf формат

Прочитајте го класичниот Os sertões на Евклид да Куња е достапен бесплатно во pdf формат.

Мислиме дека ќе ве интересира и статијата Работи за да го запознаете Евклидес да Куња.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.