Кои се визуелните уметности и кои се нивните јазици?

Кои се визуелните уметности и кои се нивните јазици?
Patrick Gray

Визуелните уметности се уметнички манифестации во кои вреднувањето на делата се одвива преку визија.

Кај овој вид уметност, јавноста е способна да размислува, размислува и апсорбира концептите преку набљудување. и значења кои уметниците се обиделе да ги пренесат.

Така, можеме да ги сметаме визуелните уметности делото во кое погледот е суштински , како што се сликарството, скулптурата, аудиовизуелниот, инсталацијата, перформансот, текстилот уметност, дизајн, архитектура, меѓу другите хибридни јазици (односно, каде што се мешаат нишките).

Исто така види: Легендата за Бото (бразилски фолклор): потекло, варијации и интерпретации

Сликарство и урбана уметност

Сликарството е можеби најпознатиот и најпознатиот вид визуелна уметност во историјата на уметноста. Се подразбира како чин на таложење тестени или прашкасти материјали на површина, создавајќи форми кои можат да бидат фигуративни или апстрактни.

Неговото потекло е прилично античко, што може да се види преку пештерските слики - праисториски цртежи. произведен на ѕидовите на пештерите.

Со текот на времето, овој јазик стана важна алатка за разбирање на однесувањата, желбите и историјата на самото човештво , создавајќи големи дела.

повеќето традиционална техника на сликање се изведува со маслена боја. Како пример за позната слика можеме да го споменеме Abaporu , модернистичко платно направено во 1928 година од бразилскиот уметник Тарсила до Амарал.

Abaporu (1928 ), сликање со мастилоTarsila do Amaral oil

Со текот на годините, новите копнежи и цели се интензивираа во општествата, трансформирајќи ја културата. Така се роди урбаната уметност, а со неа и специфичните видови сликарство, како што се графитите и шаблоните . Во урбаната уметност, уметниците користат јавен простор за да ја исфрлат својата креативност, често комбинирајќи испрашување и социјална критика.

Скалила со графити и урбана уметност во чест на Мариел Франко, Сао Паоло

Исто така прочитајте: Што е сликање? Историја и главни техники и Сè за графитите во Бразил и во светот.

Скулптура

Скулптурата е исто така еден од најтрадиционалните јазици на визуелните уметности. Се подразбира како уметност на давање специфични форми на различни видови материјали, без разлика дали преку моделирање , со користење, на пример, глина или резба - кога се работи со грубо дрво или мермер.

Западната уметност има познати и важни скулптури, како што е Мислителот од Французинот Август Роден, завршена во 1917 година.

Мислителот (1917) ) , од Роден

Фотографија

Фотографијата е јазик на кој му требаше извесно време за да се препознае како уметност. Тоа е затоа што кога е создаден (во средината на деветнаесеттиот век) се гледало повеќе како механички начин на репродукција на „стварноста“.

Сепак, како што одминувало времето, потенцијалот науметничко творештво кое овој ресурс го овозможува. Работи со поими како што се бои, текстури, кадрирање, светла и сенки . Дури е можно да се создадат необични сцени и пози, откривајќи одреден свет на уметникот.

Име во фотографската сцена од 70-тите (која се здоби со важност од 90-тите) беше северноамериканската Франческа Вудман, уметник кој работеше брилијантно со автопортрети.

Автопортрет на Франческа Вудман, од 70-тите

Аудиовизуелен

Аудиовизуелниот јазик е тој што ги обединува сетила за вид и слух, продуцирање дела што можат да се видат во кино или телевизија, како што се филмови, серии, сапунски опери, анимации и видео уметност .

Се наоѓа меѓу најценетите во светот, задоволувајќи ги речиси сите со интегрирање на различни жанрови, како што се драма, романса, неизвесност и терор.

Како пример за голем аудиовизуелен уметник, го споменуваме шпанскиот филмаџија Педро Алмодовар, кој успева да состави сценарија и приказни фантастични кога се создаваат играни филмови со неверојатна фотографија и заплет.

Сцена од аудиовизуелното дело Volver , од Педро Алмодовар

Колажи

Колажот е вид на визуелна уметност каде уметникот користи фрагменти од слики и изведува монтажи , создавајќи нови сценарија и ситуации.

Исто така види: Música Drão, од Жилберто Гил: анализа, историја и бекстејџ

Тој бил применет во европските авангарди, главно воКубизам, кој присвои парчиња весници и амбалажа и ги вклучи на платна.

Оваа техника може да се прави потрадиционално, со помош на исечоци, ножици и лепак, или може да се направи дигитално, преку програми за уредување слики .

Уметник кој направи интересни колажи и беше важен за појавата на движењето Поп Арт е Ричард Хамилтон. Неговото дело Само што е она што ги прави денешните домови толку различни, толку привлечни? (1956) се гледа како едно од првите дела на поп-арт.

Само што е тоа што ги прави денешните домови толку различни, толку привлечни? (1956), од Ричард Хамилтон

Инсталации

Инсталациите се генерално големи дела кои го користат просторот како една од вашата поддршка . Тоа се дела кои создаваат средини каде, понекогаш, јавноста може да комуницира.

Постојат инсталации кои успеваат да комбинираат, покрај визуелниот јазик, и други сензации, сетила за будење како допир, слух, па дури и олфато.

Бразилски уметник познат по своите инсталации во кои се стимулира и сетилото за мирис е Ернесто Нето. Тој има дела во кои создава структури направени со најлон, големи капчиња и други елементи и понекогаш вклучува зачини и зачини, создавајќи средина што буди различни сензации.

Поставување Денго , од Ернесто Нето

Дизајн

Поимот значи„дизајн“, па дури и „проект“ и се однесува на уметноста на дизајнирање производ . Во областа на уметноста е тесно поврзана со производство на прибор, мебел и други украсни предмети. Има и моден дизајн, печат и накит.

Една од институциите што го револуционизира концептот на дизајнот беше школата Баухаус, создадена во Германија во 1919 година, која го поттикна и разви модерен јазик на дизајн.

Една од неговите студенти беше Маријана Брант, која дизајнираше утилитарни парчиња со иновативна естетика, како што е нејзиниот добро познат Теа инфузор , од 1924 година.

Теа инфузер (1924 ) ), од Маријана Брант

Текстилна уметност

Текстилната уметност е една од најтрадиционалните уметнички манифестации на човештвото. Долго време (и сè уште денес) беше префрлен во пониска категорија бидејќи традиционално го изведуваат жени во домашната средина.

Оваа категорија ги вклучува сите видови работи направени со конци и ткаенини , како што се везење, капчиња, плетење, чипка, макраме , меѓу другото.

Со текот на времето, овие јазици се инкорпорирани во визуелните уметности, а во моментов многу машки и Уметничките ги користат овие техники, иако жените почесто ги користат.

Бразилката која користи вез и шиење во своите дела од современата уметност е Росана Паулино. Во делото Бекстејџ користелапотпори за везење за да се поправат фотографските слики на црнки и им се шиеле устата и очите за да се справат со замолчувањето и насилството врз жените.

Бекстејџ , од Росана Паулино

Веб уметност или дигитална уметност

Веб уметност е уметност направена со помош на компјутери и дигитални технологии . Можностите за производство на веб-арт се безброј и не ги опфаќаат само визуелните уметности.

Меѓутоа, во повеќето негови креации визијата е суштинска, како и во проекциите на видео мапирање , кои се проекции на слики на одредени локации. Така, сликите се претходно мапирани и интегрирани во локациите.

Постојат и потопни изложби направени со дигитална уметност, како што е случајот со изложбата за холандскиот уметник Винсент ван Гог, што се одржа во Сао Паоло во 2019 година.

Импресивна изложба за Ван Гог направена во дигитална уметност
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.