Коментираа 8 познати хроники

Коментираа 8 познати хроники
Patrick Gray

Хрониките се кратки текстови кои имаат потенцијал да го задржат вниманието на читателите.

Тие обично носат секојдневни ситуации или историски факти на директен, а понекогаш и хумористичен начин.

1. Чао - Карлос Драмонд де Андраде

Пред 64 години, еден тинејџер фасциниран од печатената хартија забележал дека на приземјето на зградата каде што живеел, огласна табла секое утро ја прикажува насловната страница на еден многу скромен весник . Немаше сомнеж. Влезе и ги понуди своите услуги на директорот, кој беше сам, целата редакција. Човекот го погледна скептично и праша:

- За што имаш намера да пишуваш?

- За сè. Кино, литература, урбан живот, морал, работи од овој свет и од кој било друг можен свет.

Режисерот, сфаќајќи дека некој, дури и неумешен, е подготвен да го направи весникот за него, практично бесплатно, се согласил . Таму, во стариот Бело Хоризонте од 1920-тите, се родил хроничар кој и денес со милоста Божја и со или без тема ги извршува своите хроники.

Посвети е погрешно време на глаголот . Подобро да се каже: посветете се. Па, дојде време овој упорен чкртач на букви да ги закачи чизмите (кои никогаш не ги носеше) и да се збогува со своите читатели, без меланхолија, но пригодно.

Мислам дека може да се пофали дека има Никој не ја оспорува титулата: онаа на најстариот бразилски хроничар. Гледаше, седеше и пишуваше,најславните и најмудрите ја прават секоја работа за која се гледа дека има чувство за светот својствен за секој од нив.

Тие велат дека светот завршува следниот февруари. Никој не зборува за комета, и штета е, бидејќи би сакал повторно да видам комета, да проверам дали сеќавањето што го имам за таа слика на небото е вистина или измислено од спиењето на моите очи во таа одамна ноќ. .

Светот ќе заврши, а ние секако ќе знаеме кое било неговото вистинско значење. Ако вредеше што некои работеа толку напорно, а други толку малку. Зошто бевме толку искрени или толку лицемерни, толку лажни и толку лојални. Зошто толку многу размислуваме за себе или само за другите. Зошто се заветивме на сиромаштија или ја ограбивме државната каса - покрај приватната. Зошто толку многу лажеме, со толку разумни зборови. Сето ова ќе го знаеме и многу повеќе отколку што може да се наброи во хроника.

Ако крајот на светот навистина е во февруари, вреди да се размисли дали можеме да го искористиме овој дар на живеење во најдостоинствено начин.

Во многу делови на земјата има луѓе, во овој момент, кои бараат од Бога - сопственик на сите светови - да се однесува љубезно кон суштествата кои се подготвуваат да ја завршат својата смртна кариера. Има дури и некои мистици - како што прочитав - кои во Индија фрлаат цвеќиња во оган, во обред на обожавање.

Во меѓувреме, планетите ги заземаат своите соодветни места, во редот на универзумот, во овој универзум наенигми со кои сме поврзани и во кои понекогаш заземаме позиции што ги немаме - безначајни што сме, во огромната целосна величественост.

Остануваат уште неколку дена за размислување и жалење: зошто да не ги користиме? Ако крајот на светот не е во февруари, сите ќе завршиме, во секој месец...

Хрониката Крај на светот, од Сесилија Меирелес може да се прочита во Quatro Vozes, дело објавено во 1998 година Овде авторката опишува еден настан од нејзиното детство, во кој преминот на комета ги преплаши жените од нејзиното семејство.

Детето Сесилија, кога беше сведок на преминот на кометата, не се исплаши, на напротив, таа беше зачудена. Така, оваа епизода го одбележа животот на писателката, која јасно и прецизно ги изложува своите размислувања за животот, времето и конечноста , правејќи паралела со мистериите на универзумот.

5. Богата земја - Лима Барето

Нема сомнеж дека Бразил е многу богата земја. Ние што живееме во него; ние навистина не го сфаќаме тоа, па дури, напротив, претпоставуваме дека е многу сиромашно, бидејќи во секое време и во секое време гледаме како владата се жали дека не го прави ова или не го прави тоа поради на недостиг на средства.

На улиците на градот, дури и на најцентралните, има мали скитници кои го посетуваат опасниот универзитет Калариса дас Гутерс, на кои владата не им дава дестинација или ги става во азил, на стручен факултетбило, бидејќи нема буџет, нема пари. Бразил е богат...

Се појавуваат неверојатни епидемии, кои убиваат и заболуваат илјадници луѓе, што го покажува недостатокот на болници во градот, лошата локација на постоечките. Се бара изградба на други добро поставени; а владата одговара дека не може затоа што нема пари, нема пари. А Бразил е богата земја.

Годишно околу две илјади девојчиња бараат ненормално или ненормално училиште за да научат корисни предмети. Сите го набљудуваат случајот и прашуваат:

-Ако има толку многу девојки кои сакаат да учат, зошто владата не го зголеми бројот на училишта наменети за нив?

Владата одговара:

- Нема да го соберам затоа што немам средства, немам пари.

А Бразил е богата земја, многу богата…

Исто така види: Што е наивна уметност и кои се главните уметници

Вестите кои доаѓаат од нашите гранични гарнизони се потресни. Нема бараки; коњаничките полкови немаат коњи итн.; итн.

- Но, што прави владата, го образложува Брас Боко, кој не гради касарни и не купува кавалхади?

Д-р 0>- — Нема буџет; владата нема пари

- — А Бразил е богата земја; и толку е богат, што и покрај тоа што не се грижи за овие работи што ги набројав, ќе даде триста конто за некои големи момци да одат во странство и да се забавуваат со игри со топка како да се деца одкратки панталони, играње на училишни игралишта.

Бразил е богата земја…

Текстот за кој станува збор е напишан од Лима Барето во 1920 година и може да се прочита во Crônicas Escolhidas , објавена во 1995 година, која обединува дел од продукцијата на познатиот писател.

Лима Барето беше многу внимателен и испрашувачки автор, кој значително придонесе да се размислува за Бразил од критичка гледна точка, поставувајќи прашања како што е нееднаквоста и сиромаштијата.

Социологот и литературен критичар Антонио Кандидо ја опишува Лима Барето на следниов начин:

„Дури и на кратките страници ги разбрав, почувствував и сакав најбезначајните и најобични суштества, заборавените , повредени и избегнати од естаблишментот ."

Така, во овој текст - за жал сè уште актуелен - се соочуваме со кисела критика на бразилската влада од почетокот на 20 век каде приоритетите се за површни работи, додека јавните служби кои треба да работат се оставаат настрана.

6. Разменетиот човек - Луис Фернандо Верисимо

Човекот се буди од анестезија и гледа наоколу. Сè уште е во собата за опоравување. До ваша страна е медицинска сестра. Прашува дали сè помина добро.

– Се беше совршено - вели медицинската сестра, насмеана.

– Се плашев од оваа операција...

– Зошто? Воопшто немаше ризик.

– Кај мене секогаш постои ризик. Мојот живот беше низа грешки... И се броидека грешките започнале со неговото раѓање.

Имаше смена на бебиња во јасли и до десет години го одгледуваше ориентален пар, кој никогаш не го разбра фактот дека имаат светла боја. син со заоблени очи. Ја открил грешката, отишол да живее со своите вистински родители. Или со неговата вистинска мајка, затоа што таткото ја напуштил жената откако таа не можела да го објасни раѓањето на кинеско бебе.

- А моето име? Уште една грешка.

– Да не се викаш Лили?

– Требаше да биде Лауро. Направија грешка во матичната служба и... Грешките следеа една по друга.

На училиште постојано ме казнуваа за она што не го правев. Тој успешно го полагаше приемниот испит, но не можеше да се запише на универзитетот. Компјутерот згреши, вашето име не се појави на списокот.

– Мојата телефонска сметка со години покажува неверојатни бројки. Минатиот месец морав да платам повеќе од 3.000 R$.

– Не остварувате повици на долги релации?

– Немам телефон!

Јас ја запознав сопругата по грешка. Го помешала со некој друг. Тие не беа среќни.

– Зошто?

– Ме изневери.

Тој беше уапсен по грешка. Неколку пати. Добив покани да платам долгови кои не сум ги платил. Имаше дури и кратка, луда радост, кога го слушна докторот како вели: - Разочаран си. Но, тоа беше и лекарска грешка. Не беше толку сериозно. Едноставен апендицитис.

– Ако кажете дека операцијата поминала добро...

Амедицинската сестра престана да се насмевнува.

– Апендицитис? - праша тој колебливо.

- Да. Операцијата беше да се отстрани слепото црево.

– Нели беше за промена на полот?

Променетиот човек , од Луис Фернандо Верисимо е пример за хроника на хуморот , тип на текст многу присутен во творештвото на авторот. Во него гледаме неверојатна ситуација во која маж е подложен на операција и е нетрпелив да знае дали сè поминало добро. Ликот раскажува дека во текот на неговиот живот бил жртва на многу грешки.

Додека ликот ѝ известува на медицинската сестра некои од овие епизоди, љубопитноста на читателите е разбудена, желни да дознаат што се случило. конечно.

И повторно мажот е погоден од лекарска грешка, бидејќи операцијата требало да биде за отстранување на слепото црево, но се врши промена на полот.

7. Нè натераа да веруваме - Марта Медеирос

Не натераа да веруваме дека вистинската љубов, вистинската љубов, се случува само еднаш, обично пред 30-тата година од животот. Не ни рекоа дека љубовта не се активира или пристигнува со закажување.

Нè натераа да веруваме дека секој од нас е половина од портокал и дека животот има смисла само кога ќе ја најдеме другата половина. Не ни рекоа дека сме родени цели, дека никој во нашите животи не заслужува да ја носи одговорноста да го завршиме она што ни недостасува: растеме преку себе. ако сме во добродруштво, едноставно е попријатно.

Тие нè натераа да веруваме во формулата наречена „два во едно“, двајца луѓе кои размислуваат слично, се однесуваат слично, дека тоа е она што функционира. Не ни кажаа дека ова има име: поништување. Дека само со тоа што сме индивидуи со сопствена личност, можеме да имаме здрав однос.

Тие нè натераа да веруваме дека бракот е задолжителен и дека ненавремените желби треба да се потиснуваат.

Тие не натераа да веруваме дека убавите и слабите се посакани, дека оние што се легнуваат малку се прави, дека оние што се лежат многу се несигурни и дека секогаш ќе има стара влечка за криво стапало. Само не рекоа дека има многу повеќе крива глава од криво стапало.

Не натераа да веруваме дека има само една формула за да се биде среќен, иста за сите, а тие што ќе избегаат се осудени на маргиналност . Не ни беше кажано дека овие формули тргнуваат наопаку, ги фрустрираат луѓето, се отуѓуваат и дека можеме да пробаме други алтернативи. О, не ни кажаа дека никој нема да каже. Секој од нив ќе мора да открие сам. И тогаш, кога сте многу заљубени во себе, можете да бидете многу среќни што ќе се заљубите во некого.

Марта Медеирос е едно од добро познатите имиња во современата бразилска литература. Писателот произведува романи, песни и хроники и веќе има дела адаптирани за театар и аудиовизуелни претстави.

Една од темите на кои авторот се осврнува е љубовта иодноси. Во хрониката Тие не натераа да веруваме таа носи точна и силна анализа за идеализацијата во романтичната љубов .

Марта искрено ги изнесува своите размислувања на оваа тема, покажувајќи дека животот може да оди по различни патишта, а не постои формула за доживување на љубовта. Она што е јасно во неговите зборови е потребата за самољубие р пред сè друго.

Исто така види: Born This Way (Лејди Гага): стихови, превод и значење

8. Вести од весникот - Фернандо Сабино

Во весникот прочитав веста дека човек умрел од глад. Еден белец, веројатно триесет години, слабо облечен, умре од глад, без помош, среде град, останувајќи седумдесет и два часа да лежи на тротоарот, за конечно да умре од глад.

Тој. умрел од глад.глад. По упорните барања на трговците, брза помош од Итна помош и радио патрола излегле на местото на настанот, но се вратиле без да му помогнат на човекот, кој на крајот умрел од глад.

Човек кој починал од глад. Дежурниот комесар (маж) изјави дека за случајот (гладнување) е надлежна Полициската станица „Питач“, специјалист за мажи кои умираат од глад. И човекот умре од глад.

Телото на човекот што умре од глад беше однесено во Instituto Médico Legal без да биде идентификуван. За него ништо не се знае освен дека умрел од глад. Еден човек умира од глад на сред улица, меѓу стотици минувачи. Човек што лежи на улица. Еденпијан. Клошар. Просјак, изрод, изопачено, маргиналец, отфрлен, животно, нешто - тој не е човек. А другите мажи ја исполнуваат судбината на минувачите, а тоа е да помине. Седумдесет и два часа сите минуваат покрај гладниот човек, со поглед на гадење, презир, немир, па дури и сожалување, или без воопшто да гледаат, а човекот продолжува да гладува, сам, изолиран, изгубен меѓу луѓето. , без помош и без помилување.

Тоа не е во надлежност на комесарот, ниту на болницата, ниту на радио патролата, зошто тоа да биде моја одговорност? Што имам јас со тоа? Нека гладува човекот.

И човекот гладува. Од претпоставените триесет години. Лошо облечен. Починал од глад, пишува весникот. Пофалете го инсистирањето на трговците, кои никогаш нема да умрат од глад, барајќи од надлежните мерки. Властите не можеле да направат ништо друго освен да го извадат телото на мажот. Треба да го остават да скапува, за туѓо машко уживање. Ништо не можеа да направат освен да чекаат да умре од глад.

И вчера, по седумдесет и два часа глад на сред улица, во најпрометниот центар на градот Рио де Жанеиро, Еден човек умре од глад.

Тој умре од глад.

Друга хроника што носи новинарски контекст е Notícia de Jornal , од писателот на Минас Жераис, Фернандо Сабино. Текстот е дел од книгата Жената на соседот ,од 1997.

Сабино ги изложува своите идеи и огорченост за проблемот со гладот ​​во Бразил . Тој релевантно известува за нечувствителноста на голем дел од општеството кон бедата и беспомошноста на луѓето кои живеат на улица.

Така, тој го прикажува апсурдот што е натурализација на смртта среде прометниот град, во светлината на денот и пред непоколеблива јавност.

на парадата на 11 претседатели на Републиката, повеќе или помалку избрани (бисадо), не сметајќи ги високите воени чинови што ја припишуваат оваа титула. Ја виде Втората светска војна оддалеку, но со задишан срце, ја следеше индустријализацијата на Бразил, народните движења фрустрирани, но преродени, авангардните изми кои се стремат засекогаш да го преформулираат универзалниот концепт на поезијата; ги запишал катастрофите, месечината посетувала, жените се борат рака под рака да бидат разбрани од мажите; малите радости од секојдневието, отворени за секого, кои секако се најдобри.

Тој го виде сето тоа, сега насмеан, а сега лут, затоа што лутината има свое место и во најраспаднатите темпераменти. Се обидуваше од секоја работа да извлече не поука, туку особина што го трогна или го одвлекуваше читателот, насмевнувајќи го, ако не на настанот, барем на самиот хроничар, кој понекогаш станува хроничар на неговиот папок, иронизирајќи се дури и пред другите.

Chrônica ја има оваа предност: не го принудува уредникот да земе палто и вратоврска, принуден да дефинира правилна позиција пред големите проблеми; не бара напната нервоза на известувачот, одговорен да го истражи фактот во истиот момент кога ќе се случи; се ослободува од тешко заработената специјализација во економијата, финансиите, националната и меѓународната политика, спортот, религијата и што друго што можете да замислите. Знајепа има политички, спортски, религиозни, економски итн., но хрониката за која зборувам е таа што не треба ништо да разбере кога се зборува за се. Од генералниот хроничар не се бара да дава прецизни информации или коментари што ги бараме од другите. Она што го бараме од вас е некакво нежно лудило, кое развива одредена неправославна и нетривијална гледна точка и кај нас ја буди склоноста кон играта на фантазијата, апсурдот и скитливоста на духот. Се разбира, тој мора да биде сигурен тип, дури и во дигресија. Човек не разбира, или јас не разбирам, фабрички хроничар, кој служи за лични или групни интереси, затоа што хрониката е слободна територија на имагинацијата, посветена да кружи меѓу случувањата на денот, без да сака да влијае врз нив. Да направите повеќе од тоа би било неразумно преправање од ваша страна. Тој знае дека времето за изведба му е ограничено: минути за појадок или чекање на колективот.

Со овој дух, задачата на хроничарот дебитираше во времето на Епитасио Песоа (некои од вас веќе би биле родени во годините 1920 п.н.е.? се сомневам) не беше болно и вредеше малку сладост. Еден од нив ја ублажи горчината на мајката која ја изгубила својата ќерка. Од друга страна, некои анонимни и неименувани луѓе го критикуваа, како да му рекоа: „За да не се заглавуваш, мислејќи дека твоите коментари ќе останат во историјата“. Знае дека нема. И?Подобро е да ги прифатите пофалбите и да заборавите на газдите.

Тоа е она што ова некогаш момче го правеше или се обидуваше да го направи повеќе од шест децении. Во одреден период повеќе време посвети на бирократски задачи отколку на новинарство, но никогаш не престана да биде новинар, немилосрден читател на весници, заинтересиран да го следи не само расплетот на вестите, туку и различните начини на нивно презентирање. јавноста. Добро поставената страница му приреди естетско задоволство; цртаниот филм, фотографијата, написот, натписот добро направен, посебниот стил на секој весник или списание беа (и се) причина за професионална радост за него. Тој е горд што припаѓал на две големи куќи на бразилското новинарство - изумрената Correio da Manhã, со храбра меморија, и Jornal do Brasil, за нејзиниот хуманистички концепт за улогата на печатот во светот. Петнаесет години активност во првата и уште 15, актуелни, во втората, ќе ги потхранат најубавите спомени на стариот новинар.

А токму за признавањето на овој поим за старо, свесно и радосно, вели тој збогум на хрониката денес, без да се збогува со задоволството од ракување со пишаниот збор, под други модалитети, бидејќи пишувањето е негова витална болест, патем, без периодичност и со блага мрзеливост. Оставете им место на помладите и одете да ја обработувате вашата градина, барем имагинарно.

До читателите, благодарност, тој збор-сè.

Последната хроника на Карлос Драмонд де Андрадеотпечатен во весник беше Ciao . Објавен во Jornal do Brasil на 29 септември 1984 година, текстот се занимава со траекторијата на писателот како хроничар .

Драммонд му ја открива на читателот својата страст за вести, а исто така и за пишување приказни.едноставни нешта, вообичаени и, во исто време, филозофски. Со транспарентност и ентузијазам авторот го враќа својот пат како хроничар поврзан со светските настани.

Така, неговото збогување со весниците исто така стана извештај за неговата историја и неговите идеи за жанрот хроника.

2. Кафезињо – Рубем Брага

Ја прочитав жалбата на иритираниот новинар кој требаше да разговара со началникот на полицијата и му беше кажано дека човекот отишол на кафе. Долго чекал, па дошол до заклучок дека вработениот цел ден пиел кафе.

Момчето имало право што се налутило. Но, со малку имагинација и добар хумор можеме да помислиме дека едно од задоволствата на генијот од кариок е токму оваа фраза:

- Тој отиде на кафе.

Животот е тажен и комплициран. Секој ден треба да разговарате со прекумерен број луѓе. Лекот е да одите на „кафе“. За оние кои нервозно чекаат, ова „кафе“ е нешто бесконечно и мачно.

По чекање два-три часа, ве тера да сакате да кажете:

- Па витез, заминувам. Нормално, г. Бонифасио се удави во кафе.

Ах, да,ајде да потонеме тело и душа во кафе. Да, да ја оставиме оваа едноставна и нејасна порака насекаде:

- Тој излезе на кафе и рече дека веднаш ќе се врати.

Кога саканата ќе дојде со нејзините тажни очи и ќе праша:

- Дали е таму?

- некој ќе ни ја даде пораката без адреса.

Кога ќе дојде пријателот и кога ќе дојде доверителот и кога ќе дојде роднината и кога ќе дојде тагата, а кога ќе дојде смртта, пораката ќе биде иста:

- Рече дека ќе се напие кафе...

Можеме и да ја оставиме капата . Треба дури и да купиме капа специјално за да ја оставиме. Па ќе речат:

- Отиде да пие кафе. Дефинитивно ќе се врати наскоро. Капата му е таму...

Ах! да бегаме вака, без драма, без тага, вака да бегаме. Животот е премногу комплициран. Трошиме многу размислување, многу чувства, многу зборови. Најдобро е да не сте таму.

Кога ќе дојде големиот момент за нашата дестинација, ќе излеземе на кафе пред околу пет минути. Ајде, ајде да се напиеме кафе.

Хрониката Кафезињо од Рубем Брага е дел од книгата Грофот и птицата & Morro do Isolação, објавена во 2002 година. Во текстот ги следиме размислувањата на авторот за ситуација во која репортер ќе разговара со полицаец и мора да чека долго време, бидејќи човекот излегол шолја кафе.

Ова е добар пример за тоа како хрониките можат да ги решат проблемите насекојдневниот живот да навлезе во субјективни и длабоки животни прашања. Така, Рубем од нешто вообичаено ни кажува за тагата, заморот, судбината и смртта .

3. Несреќна и среќна несоница - Кларис Лиспектор

Одеднаш очите широко ми се отворија. И темнината целосно мрачна. Мора да е доцна навечер. Го палам светлото покрај креветот и на мој очај е два часот навечер. И јасна, луцидна глава. Сè уште ќе најдам некој како мене на кого ќе можам да му се јавам во два навечер и кој нема да ме пцуе. СЗО? Кој страда од несоница? И часовите не поминуваат. Станувам од кревет, пијам кафе. И да се надополни со една од оние ужасни замени за шеќер затоа што др. Хозе Карлос Кабрал де Алмеида, диететичар, смета дека треба да ги изгубам четирите килограми што ги добив од прејадување по пожарот. А што се случува на запаленото светло во собата? Се мисли јасна темнина. Не, не размислувај. Седни. Човек чувствува нешто што има само едно име: осаменост. Да чита? Никогаш. Да пишува? Никогаш. Времето минува, гледаш во часовникот, можеби е пет часот. Не пристигнаа ни четворица. Кој ќе биде буден сега? И не можам ни да ги замолам да ми се јават среде ноќ бидејќи можеби спијам и не простувам. Земете апчиња за спиење? Но, што е со зависноста што нè демне? Никој не би ми ја простил зависноста. Затоа седам во дневната соба, чувствувајќи се. Што чувствувате? Ништото. И телефонот при рака.

Но, колку често е несоницата аСонцето. Ненадејно се будам среде ноќ и ја имам таа ретка работа: осаменост. Речиси шум. Само морските бранови се удираат на плажата. И јас пијам кафе со задоволство, сам на светот. Никој воопшто не ме прекинува. Тоа е ништо одеднаш празно и богато. А телефонот молчи, без тоа ненадејно запрепастувачко ѕвонење. Тогаш се раздени. Облаците што се расчистуваат под сонцето понекогаш бледи како месечина, понекогаш чист оган. Одам на тераса и можеби прв во денот ја гледам белата пена на морето. Морето е мое, сонцето е мое, земјата е моја. И се чувствувам среќен за ништо, за се. Сè додека, како изгрејсонце, куќата не почне да се буди и не дојде до повторно обединување со моите поспани деца.

Кларис Лиспектор имаше многу хроники објавени во Jornal do Brasil во 60-тите и 70-тите Дел од овие текстови е во книгата Откритието на светот , од 1984 година.

Една од нив е оваа кратка хроника која зборува за несоницата. Кларис успева да ги донесе двете страни во истата ситуација , во која понекогаш се чувствува осамено, беспомошно и вознемирено; во други моменти таа успева да пристапи до целата моќ и слобода на изолација, доживувајќи го она што често се нарекува „ самост “.

За да прочитате повеќе од текстовите на Кларис, посетете ја: Кларис Лиспектор: поетски текстови коментираше .

4. Крајот на светот - Сесилија Меирелес

Прв пат кога слушнав за крајот на светот, светот за мене немашесмисла, сепак; така што не ме интересираше ниту неговиот почеток ниту неговиот крај. Сепак, нејасно се сеќавам на некои нервозни жени кои плачеа, малку разбушавени и алудираа на комета што шета по небото, одговорна за настанот од кој толку многу се плашеа.

Ништо од тоа не можеше да се разбере со мене . чаршаф и, зашеметен, ме одведоа до прозорецот да ме прикажат на сила на страшната комета. Она што дотогаш воопшто не ме интересираше, кое не ја победуваше ниту мрзеливоста на моите очи, наеднаш изгледаше прекрасно. Дали беше тоа бел паун, качен во воздухот, над покривите? Дали тоа беше невеста, која шеташе низ ноќта, сама, за да се сретне со својата забава? Навистина ми се допадна Комета. Секогаш мора да има комета на небото, како што има месечина, сонце, ѕвезди. Зошто луѓето беа толку исплашени? Воопшто не се плашев.

Па, кометата исчезна, оние што плачеа ги избришаа очите, светот не заврши, можеби бев малку тажен - но што е важна тагата на децата?

Помина многу време. Научив многу работи, вклучувајќи го и наводното значење на светот. Не се сомневам дека светот има смисла. Мора навистина да има многу, многу, бидејќи луѓето околу мене
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.