Коментирани 11 популарни приказни

Коментирани 11 популарни приказни
Patrick Gray

1. Желката и празникот на небото

Еднаш имаше три дена на гозба на небото; сите животни отидоа таму; но првите два дена желката не можеше да оди, бидејќи одеше премногу бавно. Кога ќе се вратат другите, тој одел на половина пат. Последниот ден, покажувајќи голема желба да оди, кранот понудил да ги носи на грб. Желката прифати и се качи; но злобниот секогаш прашуваше дали сè уште може да ја види земјата, и кога желката рече дека не може повеќе да ја види земјата, таа го пушти во воздух и кутрата се тркалаше и рече:

„Леу, Лео, Лео, ако избегам од ова, никогаш повеќе свадба во рајот...“

И исто така: „Бегај, камења, стапови, инаку ќе се скршиш“. Камењата и стаповите се оддалечија, а тој падна; но сите искинати. Бог се сожали на него и ги состави парчињата и повторно му го даде животот како отплата за неговата голема желба да оди во рајот. Затоа желката има закрпи на трупот.

Популарната приказна Желката и празникот на небото е од регионот Сергипе и има единствен главен лик, желката. Во овој случај, приказната се обидува да му објасни на читателот една карактеристика присутна во реалниот свет - фактот дека желката има труп во форма на пупки.

Како и повеќето популарни приказни, не е познато кој е желката.автор на приказната штом еднаш е пренесена усно , раскажана од генерација на генерацијаодговорено; и отиде да застане таму на крајот од патот.

Кога еленот пееше, набрзо одговори една жаба. На крајот од патеката, жабата веќе беше на крајната точка и кога трката заврши, ја однесе раката на девојката дома.

Еленот незадоволен си вети дека ќе се одмазди. И на брачната ноќ, конечно го доби она што го сакаше:

А кога беше брачната ноќ, наполни бунар во дворот на жабата со врела вода. Кога се разденило дека жабата видела дека девојчето спие, полека станал од креветот и влетал во бунарот. Кога паѓаше внатре, не рече уште Исус!... и веднаш умре. Еленот беше многу среќен и се ожени со истото девојче.

Во популарната приказна Жабата и еленот , преземена од регионот на Сергипе, го гледаме дуелот помеѓу две многу паметни животни. Жабата е првата што ја покажа својата мудрост смислувајќи метод за освојување на еленот. Со многу пријатели од истиот вид, тој поставува шема за да го измами непријателот.

Ако во првиот дел од приказната победи жабата, на крајот од приказната тој ја следи својата природа, неговиот животински инстинкт да си оди дома во бунарот, а завршува поразен од еленот, кој знаел да почека и да најде можност да се одмазди, знаејќи како да ја искористи природата на жабата.

8. Камената супа

Португалската народна приказна Камената супа зборува за сингллик, фраер, кој одел наоколу просејќи од врата до врата. Кога тропнал на вратата на еден фармер, добил силно „не“ за одговор. Бидејќи беше навистина гладен, фраерот го рече следново:

Ќе видам дали можам да направам супа од камен. И тој зеде камен од земјата, ја истресе земјата од него и почна да го гледа за да види дали е добар за правење чорба.

Луѓето му се смееја на фраерот и почнаа да се прашуваат што е тоа беше можно да се јаде супа од камен. Монатот тогаш одговорил: „Значи, никогаш не сте јаделе супа од камен? Можам само да ви кажам дека тоа е многу добра работа“. Жителите на куќата, љубопитни, рекоа дека сакаат да ја видат таа сцена.

Потоа фраерот го изми каменот, ги замоли да му позајмат глинен сад и го стави каменот внатре. Откако го наполнил тенџерето со вода, побарал јаглен за да го загрее тенџерето. Потоа праша дали имаат сало, да ја зачини супата. Откако кажа „да“ и го понуди побараното, фраерот ја проба супата и побара малку сол, зелка и колбас.

Госпоѓата од куќата испорача сè што беше побарано и на крајот, резултатот А излезе убава супа.

Исто така види: Анализа и текст на „Каков прекрасен свет“ од Луис Армстронг

Јадеше и ги лижеше усните; откако се испразни тенџерето, каменот остана на дното; луѓето од куќата, кои погледнаа на него, го прашаа:

– Господине брат, што е со каменот? Го мијам и го носам со мене за друг пат. А каде јадеше?не сакаа да му дадат ништо.

Манатот во португалската народна приказна успеа, благодарение на својата паметност, да го заобиколи „не“ што на почетокот му го дадоа жителите на куќата. Прво се обиде да побара храна на традиционален начин, но бидејќи не му успеа, мораше да го искористи својот инстинкт за преживување за да го добие она што го сака на неочекуван начин .

Приказната нè учи, имплицитно, дека не треба да прифаќаме едноставно „не“ за одговор и дека треба да најдеме алтернативни решенија за да ги решиме важните проблеми што ги имаме.

9. Срамежливата жена

Еднаш одамна имаше еден маж оженет со многу срамежлива жена, која се правеше дека не сака ништо да јаде пред нејзиниот сопруг. Сопругот ја забележал наклонетоста на жената, а кога веќе поминало еден ден и рекол дека ќе оди на многудневно патување. Тој замина и наместо да замине далеку, се сокри зад кујната, на столб.

Жената, кога се нашла сама, и рекла на слугинката: „Направи многу густа тапиока, која јас ја сакам да ручам“. Слугинката го направи тоа и жената истепа сè, што не остави ни трошка.

Подоцна ѝ рече на слугинката: „Убиј ме еден капон таму и добро накиснај ме за вечера“. Слугинката го подготвила капонот, а жената го проголтала сето тоа, не оставајќи трошки.

Подоцна, жената направила многу фин бејџус за ручек. Слугинката ги подготвила и таајадеше. Потоа, навечер ѝ рекла на слугинката: „Подготви ми чинии со суви маниока за да вечерам“. Слугинката ја подготви маниоката, а жената пиеше кафе за вечера.

Во тој момент падна многу силна нога вода. Слугинката ги чистела садовите од масата, кога од вратата влегол сопственикот на куќата. Жената го видела својот сопруг и рекла:

О, мажу! Со овој дожд толку густ си дошол толку сув!?“ На што тој одговорил: „Дождот да беше густ како тапиоката што си ја изел за ручек, јас би дошол натопена како капонот што си го изел за вечера; но бидејќи беше тенок како маниоката што ја изеде, јас дојдов сув како маниоката што ја јадеше“. Жената беше многу засрамена и престана да се срами.

Популарната приказна Срамежливата жена е од регионот на Пернамбуко и ни раскажува за интеракцијата на еден пар каде сопругата чувствувала дека може да да не биде транспарентна со нејзиниот сопруг и се преправаше дека е некој што, всушност, не е.

Плашејќи се од да го покаже своето вистинско лице , таа остана на изгледот што не го правеше јаде и, на сопругот, сметајќи дека однесувањето на жената е чудно, решил да ја изигра за да дознае како се однесувала во негово отсуство.

Кога ќе дојде последното откровение, во последниот пасус од популарната приказна , сопругата сфаќа дека не вреди да се правиш тоа што не си и ние читателите ја научивме лекцијата дека неима смисла да се однесуваме поинаку кога сме околу луѓето што најмногу ги сакаме.

10. Рибарот

Имаше еден човек кој беше рибар и имаше ќерка. Еден ден отиде на риболов и најде скапоцен камен во морето, многу убав. Тој се вратил дома многу среќен и ѝ рекол на својата ќерка: „Ќерко моја, ќе му го подарам овој скапоцен камен на кралот“. Ќерката му рекла да не го дава, туку да го чува, но старецот не послушал и му го однел накитот на кралот.

Кралот го примил накитот и му рекол на старецот дека (под болка на смртта) сакаше да му ја даде.однеси ја ќерката во дворецот: ниту ноќе ниту дење, ниту пешки, ниту на коњ, ниту гола, ниту облечена. Многу тажен се вратил стариот рибар, кој гледајќи ја ќерка си ја прашал што не е.

Тако, таткото одговорил дека е тажен затоа што кралот му наредил да ја земе, ниту ден, ниту ноќе, ниту пешки, ниту на коњ, ниту голи, ниту облечени. Девојчето му рекла на татко ѝ да се одмори, дека сè зависи од неа, а таа го замолила да и даде парче памук и заминала јавајќи го малото јагне.

Кога стигнале во палатата, кралот бил многу среќен и задоволен, зашто старецот го направи тоа што го нареди под смртна болка. Девојчето останало во палатата, а кралот и рекол дека може да избере и да го однесе дома она што најмногу и се допаѓало оттаму.

На вечерата девојката истурила парче каша во чашатаод царското вино и ги повика слугите и подготви кочија. Кога кралот го испил виното, набрзо многу се поспал и отишол да спие. Кочијата веќе била готова и девојката им наредила на слугите да го стават кралот внатре и заминале дома.

Кога кралот се разбудил од спиење, се нашол во куќата на стариот рибар, легнат на кревет и со главата во скутот на девојката. Кралот бил многу зачуден и прашал што значи тоа. Таа потоа одговори дека тој рекол дека може да донесе од палатата сè што најмногу му одговара и она од што таа е најмногу задоволна е тој. Кралот бил многу среќен што ја видел мудроста на девојчето и се оженил со неа, со многу славење во кралството.

Приказната за рибарот, преземена од популарната култура на регионот Пернамбуко, ни кажува за женската мудрост што можеше да го натера девојчето да го победи нејзиниот татко и кралот, две моќни машки фигури.

Првиот пат кога се појавува во приказната, ќерката на рибарот ја покажува својата измама предлагајќи му на таткото да го скрие скапоцен камен што го најде. Таткото, наивен, одбива да го прифати предлогот на ќерката и му го предава парчето на кралот.

Кралот, пак, наместо да му се заблагодари на својот поданик, кутриот рибар, бара од него да направи уште поголема жртва и понудете ја сопствената ќерка. Не наоѓајќи друг излез, тој го прави тоа. Она што читателот не го очекува е дека младата жена, далеку од усогласеноста,планира начин да го заобиколи кралот и да се ослободи од ситуацијата.

Видете исто така13 бајки и детски принцези за спиење (коментирани)5 целосни и интерпретирани хорор приказни6 најдобри бразилски приказни коментира

Кога ѝ се нуди да земе нешто од палатата, многумина од нас мислат дека таа би го вратила дома скапоцениот камен откриен од нејзиниот татко или некој друг вреден предмет. Приказната раѓа повеќе толкувања . Од една страна, девојката можеби размислувала за долгорочно и за нејзината иднина како кралица да избере да го земе кралот наместо вредните предмети од палатата. Од друга страна, приказната може да се толкува така што младата жена знае дека она што навистина има вредност не се материјалните добра, туку она што го носиме внатре, затоа би избрала да го земе кралот.

11. Секогаш не

Португалската приказна Секогаш не раскажува за благородна и убава дама која била мажена за витез кој одел на долго патување. Знаејќи дека ќе помине многу денови далеку од дома, витезот и наредува на својата сопруга секогаш да одговори „не“ на секое поставено прашање.

Еден убав ден еден авантурист помина низ регионот и, кога ја виде дамата сама , набрзо се заљубил во неа. Потоа прашал дали може да спие во таа куќа, на што сопругата, како што било договорено, одговорила не.

Момчето, обидувајќи се да разбере штоако тоа се случи, тој потоа праша дали госпоѓата сака тој да го помине планинскиот венец и да биде проголтан од волците. Жената, следејќи ги инструкциите на нејзиниот сопруг до писмо, само одговорила „не“. Сметајќи дека е чудна реакцијата на жената, која одговорила само „не“, авантуристот почнал да поставува други прашања од типот „дали сакате да паднам во рацете на разбојници при поминување низ шумата“. Одговорот на сите прашања беше само „не“.

Сфаќајќи дека тоа е стандарден нарачан одговор, паметниот авантурист почна да поставува други типови на прашања како „Дали одбиваш да преноќиш овде?“, „Дали се согласуваш да се држам подалеку од тебе?“, „И да ме отстраниш од својата соба?“.

Приказната потоа прикажува како авантуристот ја споделил оваа приказна со благородниците, еден од нив сопругот кој и наредил „не“ на сопругата. Сфаќајќи дека приказната одговара како ракавица, сопругот потоа прашува „Но каде отиде тој витез?“. Авантуристот, паметен, ја завршува својата приказна велејќи:

Сега кога сакав да влезам во собата на госпоѓата, се сопнав на тепихот, почувствував голем потрес и се разбудив! Бев очајна да го прекинам толку убав сон.

Мажот воздивна со олеснување, но од сите приказни тој беше најсакана.

Долгата португалска народна приказна е означен со хуморот и начинот на кој авантуристот ја перципира реалноста и успева да ја заобиколи за да го извлече од неа она што најмногу

Наивната сопруга не е ориентирана да размислува и да реагира врз основа на секоја ситуација. Напротив, она што го прави сопругот е само да и нареди да даде единствен одговор - „не“ - во секој контекст. Бидејќи не е охрабрена да научи да се брани, жената е на многу ранливо место и штом ќе наиде на паметен авантурист, на крајот паѓа во стапица.

Што е популарна приказна

Народните приказни се раскази традиционално се пренесуваат усно од генерација на генерација.

Со малку ликови, народните приказни се главни од суштества и од животинското царство и од човечките суштества. Со едноставен јазик , некои од овие приказни содржат елемент на фантастичното.

Библиографски референци:

BRAGA, Teófilo. Традиционални приказни на португалскиот народ. Лисабон: Publicações Dom Quixote, 1999.

ROMERO, Sílvio. Популарни приказни од Бразил. Сао Паоло: Ленди, 2008 година.

Ако ви се допадна оваа содржина, мислиме дека можеби ќе ве интересира:

  генерација.

  Иако се родени во усната традиција и останаа живи благодарение на раскажувачите, многу од овие приказни - вклучително и Желката и забавата на небото - исто така беа запишани во книги

  Во случајот со приказната за желката, брзо се буди интересот кај читателот, кој брзо се поистоветува со содржината бидејќи меша реалност и фикција . Школката на желката, на пример, е познато дека има закрпена форма - елемент од реалниот свет. Расказот, пак, ја измислува причината за овој формат раскажувајќи ја приказната за забава на небото и злобната чапја.

  2. Мајмунот и агути

  Мајмунот отиде да танцува во куќата на агути; Агути, свесно, му наредил на мајмунот да свири, давајќи му виолина. Агути почна да танцува, а додека се сврте наоколу, налета на ѕидот и си ја скрши опашката. Сите што имаа опашка го гледаа ова, плашејќи се да танцуваат. Тогаш шуплината рече: „Зошто, се плашиш да танцуваш! Кажи им да играат, па ќе ја видат работата!“

  Исто така види: 26 најдобри акциони филмови за гледање на Нетфликс

  Мајмунот веднаш се посомнева, се качи на клупа и почна да игра за шуплината да танцува. Заморчето направи неколку круга и отиде да му ја даде својата ембигада на мајмунот мајмун, кој немаше друг избор освен да се вклучи во танцот на агутисот и другите животни, а секој му газеше на опашката.

  Потоа тој рече: „Не, јас танцувам повеќе, затоа што compadre preá и compadre sapo не треба да танцуваат газејќи по газот.други, затоа што немаат опашка да газат“. Тој скокна до прозорецот и играше оттаму без да биде вознемирен.

  Мајмунот и агути е домородна народна приказна која како главни ликови има животни со луѓе карактеристики - кои танцуваат, пеат, чувствуваат страв, имаат моменти на храброст, чувства со кои можеме да се поврземе затоа што ги доживуваме во нашата рутина.

  Приказната, на крајот од денот, ги дели животните на два вида : оние што имаат опашка и оние што немаат. Бидејќи шуплината и жабата немаат опашка, тие не можат да се поистоветат со другите животни што ги имаат и да танцуваат газејќи ги опашките на другиот. Бидејќи немаат опашка, тие не се способни да ги почитуваат и да се грижат за различните животни.

  Популарната приказна нè учи дека секогаш треба да ги гледаме другите , на оние кои се околу нас и се обидуваат да ги разберат ограничувањата и потребите особено ако сме многу различни.

  3. Лисицата и туканот

  Лисицата разбра дека треба да колва по туканот. Еднаш го покани на вечера во нејзината куќа. Туканот отиде. Лисицата правеше каша за вечера и ја намачкаше на камен, а кутриот тукан не можеше ништо да јаде, па дури и многу си го повреди големиот клун. Туканот бараше начин да се одмазди.

  По некое време, отиде кај лисицата и му рече: „Комадре, пред некој ден многу ме фаворизираше, давајќи митаа вечера; сега е мој ред да и вратам во натура: дојдов да ја поканам на вечера со мене. Ајде да одиме, закуската е добра“. Лисицата ја прифати поканата и двајцата си заминаа.

  Тукан подготви и каша и ја стави во стомна со тесен врат. Туканот му го заби клунот и кога го извади уживаше. Лисицата не јадеше ништо, само лижеше капка што испадна од стомната. Кога заврши вечерата, тој рече: „Ова, другар, е за да не сакаш да се направиш попаметен од другите.“

  Лисицата и туканот , популарна приказна од регионот на Сергипе, како ликови користи многу различни животни - птица и цицач - за да го натера читателот да сфати како треба да обрнуваме внимание на оние околу нас.

  Лисицата, кога правеше вечера во својата куќа, подготви оброкот како да се храни: направи каша и го намачка на камен. Како цицач, со својот јазик, лесно можеше да вечера. Туканот, пак, со својот огромен клун, не можеше да ја вкуси храната.

  Размислувајќи за одмазда - бидејќи во популарната приказна животните имаат човечки карактеристики - туканот ја повикува лисицата на вечера во неговата куќа.

  Со желба да му врати на натура и да му одржи лекција , туканот го става оброкот во долга стомна до која можеше да стигне само неговиот клун. На овој начин лисицата почувствува во својата кожа штотвојот гостин поминал во минатото и не јадел ништо.

  Сказната носи имплицитен морал дека не треба да бидеме паметни и дека секогаш треба да се ставиме на местото на другиот ако ​​сакаме да разбереме што се случува страда тој што е различен од нас.

  4. Јагуарот и мачката

  Јагуарот побарал од мачката да го научи како да скока, а мачката веднаш го научила. Потоа, заедно одејќи до чешмата да се напијат вода, се обложиле да видат кој најмногу скокнал.

  Стигнувајќи до фонтаната, таму го нашле гуштерот, а потоа јагуарот и рекол на мачката: „Компадре , да видиме кој од еден само скокам, другар каланго скока.“

  — „Ајде да одиме“, рече мачката. „Само ти скокаш напред“, рече јагуарот. Мачката скокна врз каланго, јагуарот скокна врз мачката. Така мачката скокна на едната страна и избега.

  Јагуарот се разочара и рече: „Значи, кому мачка, ме научи ли?! Почна и не заврши...“ Мачката одговори: „Не ги учат сè што мајсторите ги учат своите чираци“.

  Јагуарот и мачката е африканска народна приказна што зборува за процесот на учење и за тоа колку се великодушни - или не - наставниците со учениците.

  Приказната која има главни ликови три животни (јагуарот, мачката и каланго) зборува за типична ситуација со која луѓето се соочуваат во одреден момент од нивниот живот: предизвикот на предавање и учење .

  Јагуарот верувал дека мачкатавеликодушно го имаше поучено сè што знаеше. На крајот, тој сфатил дека иако мачката го научила многу, тој не го научил сè што всушност знае. На крајот на краиштата, мајсторот не му пренел сè на својот чирак.

  Приказната служи како предупредување за оние кои веруваат дека наставниците го пренесуваат знаењето целосно и апсолутно на своите ученици.

  5. Златниот сад и осите

  Имаше двајца мажи, едниот богат, а другиот сиромашен, кои сакаа да си играат еден со друг. Сиромашниот пријател отишол во куќата на богаташот да побара парче земја за да направи градина. Богатиот, за да го проси другиот, му ја дал најлошата земја што ја имал. Штом кутриот рече да, отиде до куќата да и каже на жена си, и двајцата отидоа да ја видат земјата.

  Стигнувајќи таму во шумата, мажот видел златен сад и како што беше во земјата на другарите богати, сиромашните не сакаа да го однесат дома и отидоа да му кажат на другиот дека во неговата шума има тоа богатство. Богатиот веднаш се вознемирил и не сакал неговиот другар повеќе да работи на неговата земја. Кога кутриот се повлече, другиот замина со својата жена во шумата за да го види големото богатство.

  Пристигнувајќи таму, она што го најде беше голема куќа од оси; го ставил во ранец и се упатил кон бараката на кутриот, а штом го видел почнал да вика: „А, друже, затвори ги вратите и остави ја само едната страна од прозорецот отворена!“

  Другарот го стори тоа,а богаташот, приближувајќи се до прозорецот, ја фрлил куќата од оса во куќата на својот пријател и извикал: „Затвори го прозорецот, кому! Но, осите удриле во земјата, се претвориле во златници, а сиромавиот ги повикал сопругата и децата да ги соберат.

  Богаматот потоа извикал: „О, другар, отвори ја вратата!“ На што другиот одговорил: „Остави ме, ме убиваат осите!“ И така сиромавиот богаташ остана, а богатиот смешен.

  Народните приказни исто така често раскажуваат приказни што се случуваат меѓу луѓето, без животните со човечки ставови да играат водечка улога. Ова е случајот на Чашата со злато и маримбондовите , популарна приказна од регионот Пернамбуко, каде двајца мажи се протагонисти на приказната.

  Не ги знаеме нивните имиња , ниту некоја друга карактеристика, знаеме само дека едниот бил богат додека другиот сиромашен.

  Најголемата забава во оваа приказна се случува благодарение на неочекуваниот исход : богатиот мислел дека е оди да го фати кутриот, фрлање куќа од оси, кога на крајот на краиштата, секоја оса магично се претвори во златници, збогатувајќи ги оние што немаа ништо.

  Многу народни приказни ја имаат карактеристиката, како и Златен сад и осите , претставуваат елементи од фантазија како што се осите кои се претвораат во златни монети. Овие приказни често користат вистински елементи - какооднос на непријателство помеѓу богат и сиромашен -, со целосно имагинарни ситуации.

  6. Желката и јабути

  Еднаш јабути ја слушнал желката како свири на својата усна хармоника како колва друга јабути и тој дошол до желката и го прашал:

  — Како свириш твојата хармоника толку добро?

  Желката одговорила: „Јас ја свирам мојата хармоника вака: еленската коска е мојата хармоника, еј! Ах!“

  Јабутот одговорил: „Па така не слушнав како си играш!“

  Желката одговорила: „Одлежи се малку подалеку, оддалеку ќе изгледа поубаво .“

  Желката бараше дупка, застана на прагот и свиреше на усна хармоника: „коската на јабути е моја хармоника, еј! Ах!“

  Кога јагуарот го слушна тоа, истрча да го фати. Желката се проби низ дупката.

  Јабути ги стави рацете низ дупката и само ја фати за ногата.

  Желката се насмеа и рече: „Мислеше дека можеш да ја грабнеш? ногата и ти го фати дрвото!“

  Јагуарот му рече: „Остави го!“

  Потоа ја пушти ногата на желката.

  Желката јабути се насмеа по втор пат и рече:

  — Всушност, тоа беше мојата сопствена нога.

  Големата будала на јагуарот чекаше таму, чекаше толку долго, додека не умре.

  Популарната приказна за автохтоно потекло наречена Желката и јагуарот зборува за умноста на желката, која го победи јабути - кој беше многу посилен - благодарение на неговата мудрост.

  Иако јагуарот има поголема силафизика, тоа беше она што изгуби на крајот од приказната бидејќи беше совладано со измамата на желката.

  Послабото животно, знаејќи дека е во неповолна положба, можеше да направи план во првиот место и тргнете пред опасност. Кога му предложил јагуарот да се оддалечи за да чуе подобро, побарал дупка каде што може брзо да се сокрие.

  Откако веќе се криел, иако бил заробен, можел брзо да размисли и да најде брзо решение со блефирање на јагуарот: и покрај тоа што ја фати за ногата, желката сугерираше дека, всушност, стигнала до стапот.

  Желката нè учи дека, дури и кога сме во ситуација на инфериорност, секогаш можеме да го заобиколиме проблемот ако користиме интелигенција .

  7. Жабата и еленот

  Популарната приказна од регионот на Сергипе зборува за приказната за една жаба и елен кои сакале да се омажат за иста девојка. За да го решат проблемот, решиле да се обложат: секој од нив ќе тргне по пат и кој прв ќе стигнел ќе победи. Еленот не сметаше на умноста на жабата:

  Се беше договорено и секој тргна по својот пат. Еленот беше многу среќен, мислејќи дека тој е оној кој го добил облогот, но мудрата жаба ги собрала сите жаби, една по друга, по целата должина на патеката и наредила тој што го слушнал еленот да пее и да биде најблиску. до него
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.