Коментирани 17 кратки детски приказни

Коментирани 17 кратки детски приказни
Patrick Gray

1. Лисицата и грозјето

Помина лисица под дрво натоварено со убаво грозје. Тој навистина сакаше да го јаде тоа грозје. Скокаше многу, се обиде да се качи на лозата, но не можеше. По многу обиди си замина, велејќи:

— Не ми е ни грозјето. Тие се навистина зелени...

Кратката приказна ни кажува за алчноста и како некои луѓе се справуваат со фрустрацијата со прикривање на чувството на разочарување.

Една од најпознатите детски приказни, „Лисицата и грозјето“ раскажува за однесувањето на многу луѓе кои, бидејќи не го добиваат она што го сакаат, го презираат она што не можат да го имаат.

лисица беше маѓепсана од убавото грозје, но бидејќи не можеше да го подигне, и покрај сите напори, мораше да најде изговор за себе.

2. Кучето и коската

Еден ден, едно куче поминуваше преку мост, носејќи коска во устата.

Гледајќи надолу, тој ја виде својата сопствена слика рефлектирана во водата. Мислејќи дека видел друго куче, веднаш ја посакал коската и почнал да лае. Меѓутоа, штом ја отворил устата, неговата сопствена коска паднала во водата и засекогаш била изгубена.

Кратката приказна за кучето и коската раскажува за амбициозноста и за последиците од секогаш сакањето повеќе. Кучето можело да биде задоволно со коската што ја имал, но како што ја видел сликата рефлектирана во водата, сакал да има и втора коска.

Со тоа што не го вреднувал тоа што го ималжртви на неправда .

Полни со добри намери, се собраа да го решат проблемот со секирата. Она што не го знаеја е дека последицата од помагањето на другиот е компромитирање на сопствената иднина.

Приказната илустрира дека понекогаш сме трогнати од добри намери, но на крајот добиваме казна што ја направивме. не заслужуваат за возврат.

13. Клевета

Една жена кажала толку многу дека нејзиниот сосед бил крадец што момчето на крајот било уапсено. Неколку дена подоцна дознале дека е невин. Момчето потоа беше ослободено и ја тужеше жената.

— Коментарите не прават толку штета, рече таа во своја одбрана пред судот.

— Коментарите напишете ги на лист хартија , потоа исечкајте го.о и фрлете ги парчињата на пат кон дома. Утре вратете се да ја слушнете казната, одговори судијата. Жената го послушала и се вратила следниот ден.

— Пред да ја изречеш пресудата, ќе мораш да ги собереш сите парчиња хартија што си ги расфрлил вчера, рече судијата.

— Невозможно, одговори таа . Не знам веќе каде се.

— На ист начин, обичен коментар може да ја уништи честа на мажот, а потоа немаш начин да ја поправиш штетата, одговори судијата, осудувајќи ја жената на затвор.

Во Калунија гледаме колку е сериозно да се поднесе обвинение без да се има доказ за тоа што го кажуваме. Соседот, несериозен, го обвини момчето дека е крадец без да биде сигурен што зборува.

На крајот на краиштата, играта се сврте, тој бешеневина и сфатила колку е сериозно да се инкриминира човек без да има соодветни докази.

Судијата, многу дидактички, можел на многу едноставен начин - преку лист хартија да објасни како сериозно е да се поднесе обвинение .

14. Морска ѕвезда

Имаше еден човек кој живееше на прекрасна плажа, покрај колонија на рибари. На една од неговите утрински прошетки, тој видел млад човек како ги фрла морските ѕвезди кои биле во песокот назад во океанот.

—Зошто го правиш тоа?, прашал човекот. Затоа што плимата е мала, и тие ќе умрат.

— Младиче, има илјадници километри плажа на овој свет и стотици илјади морски ѕвезди расфрлани низ песокот. Каква разлика можете да направите?

Младиот човек зеде друга ѕвезда и ја фрли во океанот. Потоа се сврте кон човекот и му одговори:

— За оваа направив голема разлика.

Во Морска ѕвезда гледаме човек идеалист, кој сака да ги спаси сите ѕвезди на морето . -Мар отколку што може дури и знаејќи дека нема да може да го спаси секој од нив.

Другиот човек, кој ја гледа сцената, не разбира зошто првото момче толку се труди, со оглед на тоа двајцата знаат дека спасувањето на сите морски ѕвезди е невозможна задача.

Младиот, сонувач, сепак, заклучува дека, барем за некои од нив, направил разлика. И покрај тоа што не можам да им помогнам на сите, само што можамда заштедите неколку веќе вредеше.

Историјата нè учи дека секогаш треба да правиме добро, дури и ако тоа изгледа мало .

15. Коските на кралот

Имаше еден крал кој беше многу горд на својата лоза и кој беше познат по својата суровост кон слабите. Еднаш, тој шеташе со својата придружба низ полето, каде што години пред тоа го загуби својот татко во битка. Таму најде свет човек кој меша огромен куп коски.

Тогаш, кралот, заинтригиран, го праша:

— Што правиш таму, старче?

— Нека ви е честа Височество, рече светиот човек. Кога слушнав дека кралот доаѓа вака, решив да ги соберам коските на твојот мртов татко за да ти ги дадам. Меѓутоа, не можам да ги најдам: тие се како коски на селани, сиромашни, просјаци и робови.

Во кратката лекција што ја одржа светиот човек, се потсетуваме дека, сите ние - било богати или сиромашни, питачи или кралеви - ние сме еднакви .

Кралот, суетен, се мислеше себеси над сите луѓе и на крајот научи важна лекција за понизност: коските на неговиот татко беа на крајот на краиштата сосема идентични со на селани, сиромашни, просјаци и робови.

Моралот на приказната овде е дека никој од нас не е подобар од другиот само затоа што има супериорна позиција.

Приказни адаптирани од книгата Традиционални приказни, басни, легенди и митови (Министерство за образование, 2000) и Зборникот наFábulas de Botucatu , дистрибуиран од Владата на Сао Паоло.

16. Светилката

Еднаш одамна имаше светилка која секогаш осветлуваше се околу себе. Таа беше многу суетна и се сметаше себеси за подобра и помоќна од сонцето.

Но, еден ден, неочекувано, се појави налет на ветер кој го изгасна нејзиниот пламен.

Така, кога некој го запали повторно, предупреди: „Немој да мислиш дека си најдобар, светилка! Никој не може да биде супериорен од светлината на самите ѕвезди.“

Оваа приказна ја има како морална идејата дека човек не може да има суета и гордост до степен да се чувствува повисоко од другите. Мораме да негуваме понизност и да разбереме дека секој од нив има улога и место во светот.

17. Лисицата и маската

Имаше една многу љубопитна лисица која еден ден влегла непоканет во куќата на еден актер. Почнала да се плетка со работите и нашла друг предмет. Беше убава маска, цела украсена. Откако размислуваше, лисицата рече:

- Леле, каква прекрасна глава! Но и покрај тоа, таа не може да размислува, бидејќи нема мозок.

Лисицата ја виде сета убавина на маската и препозна дека тоа е, всушност, убава „глава“. Сепак, многу паметна, таа сфати дека убавиот изглед не е од корист ако нема мозок , односно дека изгледот мами и не е најважна работа.

Земете го можност да се запознаете и со статиите:

  ја имаше и ризикуваше својата безбедна коска за да добие уште една, кучето заврши без едното и без другото.

  Лекцијата што можеме да ја научиме од кучето во приказната е дека Подобро птица во раката отколку двајца што летаат .

  3. Петелот и бисерот

  Еден петел гребеше, бараше нешто да јаде во дворот, кога најде бисер. Потоа помисли:

  — Да те најде некој златар, ќе беше среќен. Но, за мене еден бисер не е од корист; би било многу подобро да се најде нешто за јадење.

  Го остави бисерот каде што беше и отиде да бара нешто што ќе послужи како храна.

  Приказната за петелот и бисерот нè учи дека секој од нас смета дека нешто е скапоцено според неговите потреби.

  Кога најде бисер, петелот препозна дека на негово место, златарот ќе има голема среќа. Но, за него, петел, бисерот не беше од корист - она ​​што навистина му требаше беше храна.

  Во неколку редови приказната ги учи децата дека ние сме различни суштества и со различни барања.

  4. Жабата и бикот

  По брегот на потокот шеташе голем бик. Жабата беше многу љубоморна на неговата големина и сила. Потоа, тој почна да отекува, вложувајќи огромен напор, да се обиде да стане голем како бикот.

  Ги праша придружниците на потокот дали е со големина на бикот. Тие одговорија декабр. Жабата отекуваше и повторно отекуваше, но сепак не ја достигна големината на бикот.

  Жабата по трет пат се обиде да отече. Но, тој го направи тоа толку тешко што на крајот експлодираше, поради толку многу завист.

  Приказната за жабата и бикот не учи да не завидуваме и да не сакаме да бидеме различна од она што сме ние.

  Амбициозна, жабата сакаше, во секој случај, да личи на бикот - но нејзината природа беше да биде жаба, а не уште едно радикално поголемо животно.

  Според обидувајќи се многу напорно да изгледа како да е она што не е, жабата на крајот го изгубила сопствениот живот.

  Исто така види: 7 коментирани африкански приказни

  5. Гуска која ги снесува златните јајца

  Еден маж и неговата сопруга имале среќа да имаат гуска која секој ден снесувала златно јајце. И со сета таа среќа мислеа дека пребавно се збогатуваат, дека не е доволно...

  Замислувајќи дека гуската мора да биде од злато внатре, решиле да ја убијат и да го земат сето тоа богатство одеднаш. Само кога го отвориле стомакот на гуската, виделе дека таа внатре е исто како и сите други.

  Така двајцата не се збогатиле одеднаш како што замислиле, ниту пак можеле да продолжат да го добиваат златното јајце кое секој ден малку им го зголемувало богатството.

  Оваа кратка приказна ни кажува за човечката алчност .

  Двојката во приказната имала голема среќа што гуска која доставувала златни јајца. Мажот и жената,привилегиран, треба да биде благодарен за големата среќа што ја имав гуската. Наместо да бидат благодарни, двајцата дошле до заклучок дека можат да станат уште побогати со убивање на животното за да го задржат она што е во гуската. имаше. Лекцијата што останува е дека никогаш не треба да се трудиме премногу да ја туркаме среќата.

  6. Патниците и мечката

  Двајца мажи патуваа заедно кога одеднаш мечка излезе од шумата и застана пред нив рикајќи.

  Исто така види: Еу, од Аугусто дос Ањос: 7 песни од книгата (со анализа)

  Еден од мажите се обиде да се качи на најблиското дрво и држете се за гранките. Другиот, гледајќи дека нема време да се крие, легнал на земја, се испружил преправајќи се дека е мртов, бидејќи слушнал дека мечките не допираат мртви луѓе.

  Мечката се приближила , го намириса човекот што лежеше и повторно се врати во шумата.

  Кога ѕверот исчезна, човекот од дрвото набрзина слезе и му рече на својот придружник:

  — Го видов мечка да кажеш нешто од твоето слушнато. Што рече?

  Ми рече никогаш да не патувам со страшна личност.

  Приказната за патниците и мечката раскажува за двајца пријатели кои имале две сосема различни однесувања кога се соочиле со опасна ситуација: едниот набрзина се качил на дрвото, а другиот се преправал дека е мртов. Иако беа пријатели и патуваа заедно, во време на неволја секој трчаше на друго место.

  И покрај среќниот крај - дека двајцата се спасени -, историјата ја запишува лекцијата дека во моментот на опасност ги познаваме вистинските пријатели .

  7. Лавот и свињата

  Во еден многу топол ден, лавот и свињата се собраа во бунар. Тие беа многу жедни и почнаа да се расправаат за да видат кој прв ќе се напие.

  Никој не отстапуваше на другиот. Тие требаше да се вклучат да се борат кога лавот го крена погледот и виде неколку мршојадци како летаат.

  —Погледни таму! рече лавот. - Тие мршојадци се гладни и чекаат да видат кој од нас ќе биде поразен.

  - Тогаш подобро да се помириме - одговори свињата. — Претпочитам да бидам твој пријател отколку да ме изедат мршојадците.

  Колку пати сме слушнале случаи на непријатели кои конечно станале пријатели поради заеднички непријател? Ова е резимето на приказната за лавот и свињата, природни непријатели кои на крајот ќе си ги одземат животите во една будала борба, за да видат кој прв ќе ја испие водата од бунарот.

  Кога ќе видат мрачната иднина - мршојадците што летаат над регионот - мислеше дека е подобро да се смири отколку да ризикуваат да станат мрши и да бидат проголтани од мршојадци.

  Лавот и дивата свиња на крајот ја спасија сопствената кожа. 3>

  Кратка приказна нè учи дека, во услови на поголема опасност, подобро е да заборавиме на ситните ривалства.

  8. Цикадата и мравките

  На убав ден назимата, на мравките им беше најтешко да ги исушат резервите на пченица. По дожд, зрната станаа целосно влажни. Одеднаш се појави скакулец:

  — Те молам, мравки, дај ми малку пченица! Толку сум гладен, мислам дека ќе умрам.

  Мравките престанаа да работат, што беше спротивно на нивните принципи, и прашаа:

  — Но зошто? Што правеше во текот на летото? Да не се сетивте да заштедите храна за зимата?

  - Да ви кажам право, немав време - одговори скакулецот. — Летото го поминав пеејќи!

  — Добро. Ако летото го поминавте во пеење, како да ја поминете зимата танцувајќи? — рекоа мравките и се вратија на работа смеејќи се.

  Скакулецот и мравките е една од најтрадиционалните детски приказни во западниот свет. Кратката басна нè учи да бидеме претпазливи, да размислуваме за иднината.

  Со мравките учиме дека потребно е да се планираат и да бидат подготвени за најкомплицираните денови што може да се појават.

  Цикадата, неодговорна, само уживајќи во летото размислуваше за сопствената благосостојба и не ги планираше зимските денови. Гладен, тој мораше да побара помош од мравките, кои знаеја да бидат зрели и вредни, но не му даваа поддршка бидејќи избраа да не ја делат пченицата.

  9. Волкот и магарето

  Едно магаре јадело кога видел аскриен волк кој шпионирал се што правел. Сфаќајќи дека е во опасност, магарето смислило план да го спаси своето крие.

  Преправејќи се дека е осакатено, тој се оттргна со најголема тешкотија. Кога се појави волкот, магарето, целото плаче, рече дека згазнало на остар трн.

  — О, о, ох! Те молам извади го трнот од мојата шепа! Ако не го соблечеш, ќе ти го боцка грлото кога ќе ме голтнеш.

  Волкот не сакаше да се задави од неговиот ручек, па кога магарето ја крена шепата почна да го бара трнот со сета сила.Внимателно. Во тој момент, магарето го зададе најголемиот удар во животот и ја прекина волчичката радост.

  Додека волкот стана целиот во болка, магарето галопираше задоволно.

  Во Волкот и магарето читаме за лукавството на магарето кое знаејќи ја својата слабост во лицето на волкот, се послужил со својата мудрост за да успее да ја спаси сопствената кожа.

  Маландро, магарето - кој воопшто не бил неук - нашол убедлив изговор за волкот да се стави во ранлива положба.

  Кога сфатил дека може да го победи волкот со удар, магарето не трепнало и се ослободило од ризичната ситуација во која се наоѓаше.

  Кратката приказна нè учи дека, од една страна, можеме да ги надминеме неповолните ситуации со увид, а од друга страна, дека секогаш треба да внимаваме на неочекуваните услуги.

  10. Дабот ибамбус

  Дабот, кој е цврст и импозант, никогаш не се витка на ветрот. Гледајќи дека бамбусот се наведнува на сите страни кога ветрот поминал, дабот му рекол:

  — Не се наведнувај, остани цврст како јас.

  Бамбусот одговорил:

  — Силен си, можеш да стоиш цврсто. Јас, кој сум слаб, не можам да го направам тоа.

  Потоа дојде ураган. Дабот, кој храбро се спротивстави на дождот, беше искорнат, корени и сè. Бамбусот, пак, целосно се наведнал, не му одолеал на ветрот и останал да стои.

  Приказната за дабот и бамбусот е една од ретките во која нема присуство на животни или луѓе. Овде двата главни лика се многу различни дрвја: додека дабот е познат по тоа што е силен, бамбусот е запаметен по тоа што е кревок.

  Она што се чинеше дека е лоша страна на бамбусот - неговата кревкост - беше она што го осигури дека тој сè уште е жив по Ветрот. Моќниот даб, пак, заврши да биде искорнат од ветрот и покрај целата негова големина.

  Историјата ни покажува дека она што го сметаме за наша најголема мана често може да биде и наш најголем квалитет.

  11. Лавот и глувчето

  Еден лав, уморен од толку лов, спиеше испружен во сенката на добро дрво. Го прегазиле мали глувци и тој се разбудил.

  Сите успеале да побегнат, освен едно, кое лавот го заробил под неговата шепа. Толку многу бараше и молеше глувчето што лавот се откажада го здроби и да го пушти.

  Некое време подоцна, лавот бил заробен во мрежа на ловци. Не можеше да го пушти, а од неговите лелеци од бес ја затрепери целата шума.

  Тогаш се појави малото глувче. Со остри заби ги изглода јажињата и го пушти лавот.

  Едно добро дело заработува друго.

  Приказната за лавот и малото глувчето ни кажува за сочувството и солидарноста .

  Лавот го фати малото глувче кое по многу молење на крајот беше ослободено. Чувствувајќи се должен кон лавот, по некое време самиот глушец го спасил животот на кралот на џунглата откако му помогнал да избега од мрежата на ловци.

  Басна за најсилното животно во светската шума а најкревкото нè учи дека секогаш мораме да си помагаме затоа што еден ден ние сме тие што бараме помош, а следниот ден ние сме тие што ни се помага.

  12. Дрвјата и секирата

  Еднаш имаше секира која немаше рачка. Дрвата тогаш решиле едно од нив да му ги даде дрвата за да направи кабел. Еден дрвосечач, наоѓајќи ја секирата со нова рачка, почнал да ги сече шумите. Едното дрво му рече на другото:

  — Ние самите сме виновни за тоа што се случува. Да не и дадевме рачка на секирата, сега ќе бевме ослободени од неа.

  Во приказната за дрвјата и секирата, гледаме дека дрвјата, осамени, му помогнале на старата секира без рачка. и заврши да биде
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.