Коментирани 8 важни дела на Монтеиро Лобато

Коментирани 8 важни дела на Монтеиро Лобато
Patrick Gray

Монтеиро Лобато (1882-1948) останува во колективната имагинација како автор на класиците на бразилската литература за деца кои биле дури и увезени во странство.

Креатор на фантастичен свет, некои од неговите дела биле адаптирани за театар, кино и телевизија.

1. O Picapau Amarelo (1939)

Објавена во 1939 година, најпознатата книга на Монтеиро Лобато започнува со писмо напишано од Малиот палец за Дона Бента. Во текстот тој зборува за трајната промена на ликовите што го населуваат светот на басната во Sítio do Picapau Amarelo.

Почитувана дама Дона Бента Енцерабодес де Оливеира: Поздрав. Целта на ова е да ве информираме дека ние, жителите на Mundo da Fábula, повеќе не можеме да го поднесеме копнежот за Sítio do Picapau Amarelo и дека сме подготвени да се преселиме таму трајно. Остатокот од светот го прави најдосадното нешто. Таму е добро. „Со оглед на тоа, сите ќе се преселиме во вашата куќа - ако ме извините, се разбира...“

Исто така види: Историја и еволуција на фотографијата во светот и во Бразил

Откако се согласи на преселбата, Дона Бента, бабата која е глава на куќата, смислува низа правила за коегзистирање на двата света. Помага да се премостат овие два универзума - еден вистински и еден магичен - е куклата од партал Емилија, која беше сошиена за нејзината внука Наризињо и оживеа.

Вреди да се запамети дека Монтеиро Лобато беше прв писател во литературата за деца кој користел ликови од нашата култура (народни ликови, од традиционални приказни особено раскажани во внатрешноста на Бразил). Ова е случајот со Цуца и Сачи Перер, на пример.

Овој патриотски литературен проект, наменет за децата, беше тесно поврзан со идеологијата на писателот, кој беше ентузијаст на националната култура и имаше како еден од неговите главни мото да помогне во ширењето на бразилската култура.

Во книгата O Picapau Amarelo , Лобато меша ликови од реалниот универзум со измислени суштества (национални и меѓународни) .

Она што Дона Бента го предлага за да не се предизвика конфузија во соживотот помеѓу два многу различни света е дека, со промената, секоја група останува на својата страна од оградата. Вака се менуваат познатите ликови Малиот палец, Црвенкапа, Петар Пан, Снежана и принцезите Роуз Бранка и Роуз Ред, меѓу другите суштества од фантастичниот универзум.

Овие суштества и двете се ликови на нашата и нашата култура.грчката митологија (како Пегаз и Химера) и класиците на европската литература (како што е Дом Кихот).

За да се поврзе со децата, Монтеиро Лобато, покрај тоа што ги носи овие ликови веќе познати од детската имагинација, исто така, дава точка за пишување на едноставен и јасен јазик , достапен и волшебен за секого.

Малкумина знаат, ноова митско место измислено од Монтеиро Лобато, прочуениот Sítio do Picapau Amarelo постоел , всушност. Имотот се наоѓаше во Таубате, Сао Паоло, и влезе во имагинацијата на повеќето Бразилци кои ги читаа овие класици во текот на нивното детство.

2. Caçadas de Pedrinho (1933)

Лансиран во 1933 година, во Caçadas de Pedrinho го гледаме внукот на Дона Бента со држење на во исто време храбар и арогантен. Педрињо тргнува да го бара животното со „чудно мјаукање“, „големина на теле“, со траги кои „исто така припаѓале на мачка, но многу поголеми“ со кои случајно налетал во околината на локалитетот Пикапау Амарело. .

Со сомнеж дека видел јагуар, авантуристичкото момче ги повикува своите пријатели Наризињо, Рабико, Емилиа и Висконд де Сабугоса да тргнат по животното и покрај стравот дека тоа е див ѕвер.

Педрињо ги убедува своите пријатели да одат заедно во потрага по тој јагуар, велејќи дека возрасните во куќата ќе се плашат од големата авантура:

Баба и Тиа Настасија се големи луѓе и, сепак, тие трчаат како бубашваби. Она што е важно е да не пораснеш, да си храбар човек... (...) Ќе го организирам ловот и се колнам дека ќе го донесам овој јагуар овде во дворот, влечен за уши. Ако вие и другите немате храброст да ме придружувате, ќе одам сам.

Делото Caçadas de Pedrinho е едно од најконтроверзнитеод Монтеиро Лобато и неодамна беше адаптирана од Маурисио де Соуза и Регина Зилберман. Новата верзија ги ублажува посложените пасуси кои го допираат прашањето за расизмот и агресијата на животните .

Контекстот во кој пишуваше Монтеиро Лобато беше сосема поинаков од светот во кој живееме денес и некои пасуси на неговата работа се коси со нашите сегашни борби.

Исто така види: 19 непропустливи класици на светската литература со целосно резиме

Во Caçadas de Pedrinho , на пример, гледаме како децата се собираат и го напаѓаат ѕверот, сцени кои денес предизвикуваат чудење и непријатност кај читателите.

Целото дело на Монтеиро Лобато, и покрај тоа што е високо ценето и признато, е контроверзно, бидејќи содржи извадоци кои поттикнуваат расизам, бидејќи Тиа Настасија е наречена пејоративно од другите членови на страницата дека е црнка. 0>Во обид да се ажурира делото, новото издание на Caçadas de Pedrinho ги обработува овие извадоци на нов начин.

3. Reinações de Narizinho (1931)

Во првото поглавје на Reinações de Narizinho, објавено во 1931 година, Монтеиро Лобато го собра почетни приказни од познатиот ранч Пикапау Амарело .

На почетокот на книгата се запознаваме со прославените ликови на Монтеиро Лобато:

Во мала бела куќа, над Пикапау Амарело, живее старец повеќе од шеесет години. Нејзиното име е Дона Бента. Кој поминува покрај патот ија гледа на тремот, со корпа за шиење во скутот и златни наочари на врвот на носот, таа оди по својот пат мислејќи:

— Колку е тажно да се живее толку сам во оваа пустина...

Но, направи грешка. Дона Бента е најсреќната од бабите, бидејќи живее во друштво на најшармантните внуки - Лусија, девојката со свртен нос или Наризињо како што велат сите.

Тоа е во Reinações de Narizinho дека го наоѓаме потеклото на најпознатиот универзум на Лобато. Тука, на пример, Емилија престанува да биде само партал кукла направена од тетка Настасија и добива глас. Прашокот пирлимпимпим, кој го дава Peninha, исто така се користи за прв пат.

Овој универзум што го создаде Лобато ќе послужи како засолниште за ликовите кои ќе се впуштат во безброј други дела. Токму во Reinações de Narizinho ја наоѓаме за прв пат способноста на писателот да спои два многу различни света.

На едната страна се ликовите од реалниот свет (од кој доаѓа Дона Бента, Педрињо, тетка Настасија, Наризињо), од друга страна, оние на имагинацијата (каде што живеат Цука, Сачи, Пепелашка итн.).

4. Приказни за Тиа Настасија (1937)

Објавена во 1937 година, книгата раскажана од Тиа Настасија прикажува постара црна дама како наратор кој готви како не уште еден. Таа е таа што ја раскажува приказната и е нишката водилка на 43-те раскази собрани во делото.

Ликот, познат по неа популарната мудрост , ќе биде одговорна да им покаже на децата од Ситио до Пикапау Амарело малку од богатиот бразилски фолклор.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.