Конструкција, од Чико Буарк (анализа и значење на песната)

Конструкција, од Чико Буарк (анализа и значење на песната)
Patrick Gray

Construção е песна на писателот и композитор Чико Буарк, снимена во 1971 година за истоимениот албум. Песната го раскажува денот на еден градежен работник.

Звучната композиција на текстот и нејзиниот однос со мелодијата ја прават една од најбрилијантните песни во бразилската популарна музика.

Текст Градежништво

Тој го сакаше тоа време како да е последно

Ја бакнуваше сопругата како да е последно

Исто така види: Анализирана легендата за Иара

А секое негово дете како да тој беше единствениот

И ја премина улицата со својот плашлив чекор

Се качи на зградата како да е машина

Подигна четири цврсти ѕидови на слетувањето

Тила со цигла во дизајн магичен

Очите му се заматени од цемент и солзи

Седна да се одмори како да е сабота

Исто така види: Born This Way (Лејди Гага): стихови, превод и значење

Јадеше грав и ориз како да е принц

Пиеше и липаше како да е забеганик

Танцуваше и се смееше како да слуша музика

И се сопна во небо како да е пијан

И лебдеше во воздухот како да е птица

И заврши на земја како флакцидно пакување

Агонизирано во средината на јавниот тротоар

Починал на погрешен начин, блокирајќи го сообраќајот

Го сакаше тоа време како последно

Ја бакнуваше сопругата како да е единствената

И секое негово дете како да е блудниот

И ја премина улицата со својот пијан чекор

Ја подигна зградата како да е цврста

Го подигна при четвртото слетувањемагични ѕидови

Тила по тула во логичен дизајн

Очите му се затапени од цементот и сообраќајот

Седна да се одмори како да е принц

Јадеше грав со ориз како да е најдобар

Пиеше и липаше како да е машина

Танцуваше и се смееше како да е следно

И се сопна во небото како да слуша музика

И лебдеше во воздухот како да е сабота

И заврши на земја како плашлив пакет

Агонизиран во среде бродоломното возење

Загина на погрешен начин вознемирувајќи ја јавноста

Тој го сакаше тоа време како да е машина

Ја бакнуваше сопругата како да е логично

Подигна четири флакцидни ѕидови на слетувањето

Седна да се одмори како да е птица

И лебдеше во воздухот како принц

И заврши на земја како пијан сноп

Умре на погрешен начин вознемирувајќи ја саботата

Музичка анализа Конструкцијата

Ритамот е суштински елемент во поезијата, а уште поважно во песната, каде што се спојуваат текстот и мелодијата. Во композицијата на Чико Буарк, голем дел од ритамот е даден од метарот на стиховите.

Стиховите се александриски, односно имаат дванаесет поетски слогови и расцеп во шестиот слог. Овој тип на долги стихови бара пауза, а резултатот е каденца во средината на стихот.

Темата на песната е секојдневниот живот на градежниот работник, па оттука и насловот. Исто така начинот на којстиховите се кадендирани што ни дава идеја за конструкција, за движење кое започнува, забавува и се враќа.

Друга важна карактеристика во ритамот на текстот е тоа што сите стихови завршуваат со пропарокситони, зборови чиј слог тоник е предпоследниот. Има седумнаесет пропарокситони кои се прошарани во 41 стих што ја сочинуваат песната.

Повторувањето на зборовите генерира хомофоничен ефект , во кој истите звуци што се повторуваат предизвикуваат ритмичка единица , а ја потврдуваат и темата на секојдневието, во кое деновите минуваат, еден по друг, со мали варијации.

Седумнаесетте пропарокситони ја формираат музичката основа на текстот. Тие се именки и придавки кои ги поддржуваат дејствата што се случуваат во песната. Овие дејствија се текот на градежниот работник во текот на неговиот ден.

Преку ритамот, дејствата во текстовите се одвиваат како каденца слична на работничката рутина.

Вовед

Воведната строфа го раскажува почетокот на денот на работникот. Иако љубовта што ја има кон сопругата и синот е очигледна, тој мора да се збогува со семејството и да замине на работа.

Тој го сакаше тоа време како да е последно

Се бакнуваше жена му како да е последната

А секое негово дете како да е единственото

И тој ја премина улицата со својот плашлив чекор

Тогаш ние го гледаше неговиот напорен ден на работа во градежништвото и начинот на којоди, малку по малку, ја подигнува зградата.

Ја подигна зградата како да е цврста

Подигна четири магични ѕидови на слетувањето

Тила по тула во логичен дизајн

Неговите очи се затапени од цемент и сообраќај

Развој

Седна да се одмори како принц

Јадеше ориз и грав како него беше најдобар

Пиеше и плачеше како да е машина

Танцуваше и се смееше како да е следниот

За време на ручек, човекот може да се одмори. Иако е уморен, изгледа задоволен, јаде и пие. Иако и тој плаче, што укажува на контрадикторни емоции, тој танцува и се смее.

Тогаш наративот добива пресврт и добива трагични контури. На врвот, поединецот губи рамнотежа и паѓа , удирајќи во асфалтот и веднаш умира.

И се сопна на небото како пијан

И лебдеше во воздухот како да е птица

И ако заврши на земја како млитаво сноп

Агонизирано среде јавниот тротоар

Умре на погрешен пат, нарушување на сообраќајот

Низ текстот, метафорите стануваат подлабоки и понеобични, нешто што станува многу јасно во оваа строфа. Контрастот меѓу овие стихови и оние од претходната строфа е исто така познат.

Иако се чувствуваше „принц“ и беше споредуван со „машина“, набрзо човекот паѓа и станува „пијаница“, млитаво пакување“. Како ова,го имаме судирот меѓу надежта и суровата реалност.

Заклучок

Од овој момент, приказната се раскажува повторно од почеток. Преку игра на зборови ги повторува метафорите и ги менува нивните места во строфите. На тој начин тонот на стиховите постепено станува подисфоричен .

Последната строфа е своевидна кондензација на песната. Ритамот станува поинтензивен, метафорите имаат поетски набој и сите дејства се сумирани во седум стихови.

Тој го сакаше тоа време како да е машина

Ја бакнуваше сопругата како да логично беше

Подигна четири флакцидни ѕидови на слетувањето

Седна да се одмори како да е птица

И лебдеше во воздухот како да е принц

И заврши во земја како пијан глутница

Почина на погрешен начин нарушувајќи ја саботата

Интерпретација на песната Изградба

Највпечатлива карактеристика на песната на Чико Буарк е конструктивната формалност на текстот, со употреба на пропарокситони и александриски стихови, и како оваа конструкција оди во спротивност со темата на наративот на стиховите.

Формализмот што ја обележува песната заедно со наративот за денот на работникот кој умира на работа завршува како силен социјален критичар . Отуѓувањето на работата го означува работникот како машина, лишена од човечки карактеристики, која служи само за извршување на дејствија.

Асмртта на работното место се третира како пречка, а не како трагедија. дехуманизацијата на работникот станува критика на капиталистичкиот начин на производство, дури и ако текстот се фокусира на формалната конструкција.

Историскиот контекст на песната, која е напишана во период на силната репресија на воената диктатура во Бразил и фактот што Чико Буарк составил неколку протестни песни соработуваат со оваа интерпретација.

Сепак, без оглед на општественото читање, поетскиот набој дека музиката се стекнува на крајот тоа е импресивно. Композиторот се обидува, преку метафори и пропарокситони, да создаде слики што го прават секојдневниот живот да стане нешто магично и го трансформира последниот ден на овој работник во деконструкција на рутината.

Конструкција - Чико Буарк

За Чико Буарк

Франциско Буарке де Холанда, популарно познат како Чико Буарк, несомнено е еден од најистакнатите пејачи и композитори на бразилската музика. Автор на песни кои нè трогнат и разладуваат, Чико одигра клучна улога и во отпорот кон воената диктатура.

Чико Буарк настапуваше во 1971 година.

Заедно со некои современици, тој беше цензуриран, прогонуван и на крајот мораше да прибегне кон егзил. И покрај тоа, или токму поради таа причина, тој создаде класици за осудување како што се Cálice , И покрај тебе и Изградба , меѓу другите.

Види исто така и нанезаборавни песни од Чико Буарк што ги избравме за вас.

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.