Леонардо да Винчи: 11 клучни дела на италијанскиот гениј

Леонардо да Винчи: 11 клучни дела на италијанскиот гениј
Patrick Gray

Леонардо да Винчи бил сликар, скулптор, архитект, воен инженер, но неговото име останало во историјата поврзано со сликарството, а овде ќе разгледаме 11 негови основни дела по хронолошки редослед.

1 . Благовештение

Насликано помеѓу 1472 и 1475 година, Благовештението е сликарство со масло на дрво и ги претставува првите чекори на Леонардо во сликарството, иако не сите се согласуваат со пресудата.

Ова дело беше „скриено „ во манастир до 1867 година кога била пренесена во Galleria degli Uffizi, во Фиренца, сликата му се припишува на Доменико Гирландајо, современиот сликар на Леонардо и исто така чирак во работилницата на Верокио.

На Благовештение - 0,98 m × 2,17 m - Galleria degli Uffizi, Фиренца

Но, подоцнежните студии и анализи на делото ја поддржуваат теоријата дека оваа слика е едно од првите дела на Леонардо. Всушност, тоа беше заедничко дело, бидејќи при анализирањето на делото беше забележано дека основата на неа е изведена од мајсторот Верокио, како и Богородица.

Леонардо го погуби ангелот, тепихот од цвеќиња и позадината (морето и планините). Ова е јасно од научната прецизност со која биле насликани крилјата на ангелот и од откритието на подготвителниот дизајн за ракавите на ангелот што му се припишуваат на Леонардо.

Речиси очигледна се чини дека разликата помеѓу деликатесноста и величественоста на ангелот. ладно од Богородица. Од истотоВинчи.

Иако неговото име останало во историјата главно поврзано со сликарството, преживеале само нешто повеќе од 2 дузина слики што му се припишуваат. Причината за тоа е што тој не бил многу плоден сликар.

Купитален ум, се интересирал за сè, но всушност не бил целосно посветен на ништо. Сепак, неговиот придонес и влијание врз сликарството, и воопшто уметноста, е непобитен и достигнува до денес,

За Леонардо, сликарството беше уметност пар екселанс, бидејќи сликарот ги завршува своите дела со напор на разумот, затоа тој е интелектуалец, додека скулпторот ги завршува своите дела со физички напор.

Оваа и други идеи придонесоа за недоразбирањето што со години се хранеше меѓу Леонардо и Микеланџело (за кои скулптурата беше најголема уметност и се сметаше за масло сликарството како нешто погодно за жени).

Давид од Андреа дел Верокио - бронза - Nazionale Museo del Bargello, Фиренца

Како што беше споменато, Леонардо присуствувал на работилницата на Верокио како млад човек, и се вели дека иако ниту еден портрет на младиот Леонардо не стигнал до нас, скулптурата на Давид на Верокио ги содржи карактеристиките на Леонардо кој како млад човек имал многу привлечно однесување.

Исто така види: Иван Круз и неговите дела кои прикажуваат детски игри

Во годината 1476 година, додека сè уште беше во работилницата на Верокио, Леонардо беше обвинет за содомија, а подоцна беше ослободен од обвинението.

Видете исто така

  Овде веќе ја имаме употребата на chiaroscuro и sfumato.

  Во однос на темата, ја имаме претставата на библискиот момент во кој ангелот ја посетува Богородица за да и каже дека ќе го роди месијата, син Божји.

  2. Портрет на Гиневра де Бенчи

  Портрет на Гиневра де Бенчи - 38,1 см × 37 см -

  Национална галерија на уметност, Вашингтон, САД

  Портретот de Ginevra de' Benci е насликана од Леонардо помеѓу 1474 и 1476 година. Тоа е сликарство со масло на дрво, а фигурата е прикажана Ginevra de' Benci, аристократска млада жена од Фиренца, позната и восхитувана по својата интелигенција.

  Главата на младата жена е врамена со лисја од грмушка од смрека, а во позадина може да се замисли добро чуван природен пејзаж.

  Изразот на младата жена е строг и надмеен и како и повеќето жени од тоа време, Гиневра ги избричи и веѓите.

  Должината на делото беше скратена, бидејќи првично требаше да допре покрај половината на младата жена и да вклучи приказ на нејзините раце потпрени на нејзиниот скут.

  3. Богородица на карпите

  Богородица на карпите - 1,90 м х 1,10 м - Лувр, Париз

  Богородица на карпите е слика во масло на дрво и била изведена околу 1485 г. Овде, фигурите се пред пештера и нивните форми се обвиени со магла (сфумато) што на сликата и дава речиси надреален квалитет.

  Оваа композиција е совршен пример задоменот на chiaroscuro во сликарството на Леонардо, како и на sfumato.

  Темата што се обработува во оваа слика е единствена и енигматска, бидејќи го претставивме Свети Јован како момче кое го обожава Исус во присуство на Богородица и ангел

  Значењето на оваа композиција не е лесно да се дефинира, но можеби тајната лежи во употребата на гестот (карактеристичен детал од големо значење за уметникот).

  Исто така види: Патување до центарот на Земјата (резиме на книга и преглед)

  Секоја фигура е репродуцирајќи поинаков гест, и овде како и другите фигури во другите слики, ангелот покажува со показалецот, во овој случај не нагоре, туку кон Свети Јован.

  Во меѓувреме, Богородица штити, Свети Јован е во положбата на обожавање и бебето Исус е благослов.

  4. Човек Витрувиец

  Витрувиец - Gallerie dell'Accademia, Венеција

  Околу 1487 година, Леонардо го создал Витрувиецот, цртеж со мастило на хартија од две машки фигури надредени со рацете и нозете разделени во круг и квадрат.

  Цртежот е придружен со белешки врз основа на работата на познатиот архитект Витрувиус Полио. Се смета за студија во пропорции и совршена совпаѓање помеѓу науката и уметноста, како и за едно од најидентификационите дела на уметникот, научникот и пронаоѓачот Леонардо да Винчи.

  Прочитајте детално анализа на Витрувиевиот човек, од Леонардо да Винчи.

  5. Дама со хермелин

  Дама соХермелин - 54 cm x 39 cm -

  Czartoryski музеј, Краков, Полска

  Дамата со хермелин е сликарство масло на дрво насликано околу 1489-1490 година од Леонардо. Претставената фигура е Сесилија Галерани, наводно љубовница на војводата од Милано, Лодовико Сфорца, за која работел Леонардо.

  Поради различни интервенции низ вековите, оригиналната позадина на сликата исчезнала и била целосно поцрнета. беше додаден дел од фустанот како и коса околу брадата.

  Анализата на сликата откри врата во оригиналната позадина. Покрај тоа, исто така беше откриено дека Леонардо се предомислил кога ја сликал фигурата и дека првично положбата на рацете на дамата би била поинаква и дека хермелин бил додаден подоцна.

  Различни верзии на Дама со хермелин

  Преживувањето на оваа слика до денес е речиси чудо, бидејќи од 1800 година кога ја купил полски принц, доживеала неколку пребојувања, егзил и се крие поради инвазии и војни. . Во 1939 година, по нацистичката инвазија, сликата била пронајдена со отпечаток на војник на СС.

  6. La Belle Ferronière

  La Belle Ferronière - 62 cm x 44 cm - Лувр, Париз

  Насликана помеѓу 1490 и 1495 година, La Belle Ferronière е слика во масло на дрво. Претставената фигура ќе биде на непозната жена, ќерка или сопруга на аковач.

  Оваа слика е една од само четирите портрети на сликарот, а другите три се Мона Лиза, Дамата со хермелин и Портретот на Гиневра де Бенчи.

  7. Тајната вечера

  Тајната вечера - 4,6 m x 8,8 m - трпезаријата на манастирот Санта Марија Деле Грацие, Милано

  Тајната вечера е мурал насликан од Леонардо меѓу годините 1493-1498 на ѕидот на трпезаријата на манастирот Санта Марија Деле Грацие во Милано.

  Ова е дело што ќе му даде слава на уметникот. Но, за жал, и поради фактот што Леонардо ја насликал композицијата со техника на маслена темпера наместо вообичаената темпера од јајца, работата почнала да се влошува набргу по нејзиното завршување.

  Денес треба да се потрудиме да замислиме целиот раскош на оригиналната слика, и речиси е чудо што сè уште можеме да размислуваме за делото.

  Како што покажува насловот, сликата ја претставува последната вечера меѓу Христос и неговите ученици. Месијата е точно во центарот на композицијата и зад неговата глава е централната точка на исчезнување во однос на перспективата.

  Над Христовата глава, фронтонот делува како еден вид ореол, давајќи уште еден показател за тоа како архитектурата во оваа слика ги поддржува фигурите кои го претставуваат фундаменталниот фокус.

  Уловениот момент ќе биде откако Христос ќе објави дека еден од неговите ученици ќе го предаде, нештокоја се заснова на вознемирената гестикулација на фигурите околу Христос наспроти неговата смиреност и пасивност.

  Види ја деталната анализа на делото „Тајната вечера“.

  8. Salvator Mundi

  Salvator Mundi - 45,4 cm × 65,6 cm

  Salvator Mundi е масло на платно, веројатно насликано помеѓу 1490 и 1500 година, наводно за кралот Луј XII од Франција и неговата сопруга, Ана, војвотката од Бретања.

  Во текот на годините од 1763 до 1900 година сликата исчезнала и се верувало дека била уништена. Подоцна беше откриено, обновено и припишано на Леонардо, меѓутоа, има многу научници кои сметаат дека ова припишување е погрешно.

  Но во ноември 2017 година делото излезе на аукција како Леонардо и беше продадено на анонимен купувач , поставувајќи нова рекордна цена за продадено уметничко дело (450.312.500 долари).

  Во композицијата е претставен Христос спасител на светот, кој држи кристален глобус во левата рака и благословува со десната. Тој е облечен во традиционална ренесансна носија.

  9. Мона Лиза

  Мона Лиза - 77 cm x 53 cm - Лувр, Париз

  Мона Лиза (исто така позната како Џоконда) е сликарство масло на дрво насликано од Леонардо помеѓу 1503 г. - 1506 година. Оваа слика ја прикажува Мона Лиза, младата сопруга на Франческо де Џокондо, според Џорџо Вазари (1511-1574), сликар, архитект и биограф на неколку ренесансни уметнициИталијански).

  Ова дело го купи Франц I, крал на Франција од 1515 до 1547 година. Во 1911 година сликата беше украдена и пронајдена во 1913 година.

  Постојат безброј теории и шпекулации за ова работа. , но нејзиното вистинско чудо не е само во загадочната насмевка, туку и во техниката што се користи.

  Овде имаме вовед во атмосферската перспектива која подоцна ќе влијае на барокот и на Веласкез. Во овој портрет, Леонардо ја постави фигурата во преден план, сликајќи ја јасно додека пејзажот е претставен на мек и прогресивно заматен начин.

  Koré - Мермерна скулптура -

  Околу 550 г. -540 п.н.е.- 63 cm x 36 cm, Атина

  Така имаме илузија на далечина, а гледајќи ја сликата чувствуваме дека женската фигура е блиску до нас, додека пејзажот се оддалечува и каде погледот се губи на хоризонтот, облиците речиси не се разликуваат. Ова е совршена употреба на сфумато и атмосферска (воздушна) перспектива.

  Што се однесува до самата фигура и нејзината позната насмевка, сличен израз може да се најде и кај другите фигури во делото на уметникот (Санта Ана и Свети Џон евангелистот на Тајната вечера, на пример).

  Меѓутоа, насмевката можеби била само верна претстава на диспозицијата на моделот, па дури и влијание на архаичната насмевка на грчката уметност (види ја сликата на Коре) на време класик кој толку влијаел на уметноста на ренесансата.

  Видидеталната анализа на Мона Лиза.

  10. Богородица и детето со Света Ана

  Богородица и детето со Света Ана - 1,68 m x 1,12 m - Лувр, Париз

  Оваа слика, масло на дрво, е изведена во 1510 година од Леонардо. Во него се претставени три библиски фигури: Санта Ана, нејзината ќерка Дева Марија и бебето Исус. Момчето држи јагне во рацете.

  Фигурите се претставени во пирамидална форма пред карпеста и слабо дефинирана позадина и каде дел од контурите на Санта Ана се разредени во сфумато на пејзажот .

  Иако иконографската композиција е вообичаена претстава, она што е чудно на ова сликарство е положбата на Марија, која седи во скутот на нејзината мајка, Санта Ана.

  11. Свети Јован Крстител

  Свети Јован Крстител - 69 cm x 57 cm - Лувр, Париз

  Свети Јован Крстител е слика во масло на дрво, насликана од Леонардо меѓу годините 1513 и 1516. Можно е тоа да е последното дело на уметникот, веќе во последните години на ренесансата и на почетокот на маниризмот.

  На оваа слика Свети Јован покажува показалецот од десната рака кон небото (гест кој често се повторува во делата на уметникот), можеби засилувајќи ја важноста на крштевањето за спасението на душата.

  Оваа претстава на ликот на Свети Јован Крстител е во спротивност со сите други дотогаш тоа го претставувало светителот како слаба и жестока фигура.

  Тука е претставена натемна и неразбирлива позадина, и со карактеристики за многу повеќе женски отколку машки. Неговото држење, обвиткано во овча кожа, е повеќе од сензуалност, заводник, кој потсетува на фигурите на сатири во грчката митологија.

  Делото е вознемирувачко и вознемирувачко. Во ова дело уште еднаш се докажува андрогината карактеристика на сликарството на Леонардо, како и неговото мајсторство на техниката хиароскуро. Понатаму, овој приказ на Свети Јован Крстител ја повторува насмевката пронајдена на други фигури како што се Мона Лиза или Света Ана.

  Интересно е што кога Леонардо ја прифатил поканата на Френсис I да се пресели во Франција во 1517 година, оваа слика заедно со Мона Лиза и Богородица и детето со Света Ана, беа трите дела што реши да ги земе со себе.

  Биографија на Леонардо да Винчи

  Леонардо (1452–1519) е роден во мал град во близина на Фиренца, Винчи. Бидејќи бил вонбрачен син на нотар и жена која веројатно би била робинка, на само 5 години бил одземен од мајка му и на 14 години влегол во работилницата на Верокио како чирак.

  Автопортрет на Леонардо да Винчи

  Без презиме, тој стана познат како Леонардо да Винчи. Неговото целосно име би било Леонардо ди сер Пјеро да Винчи, што значи Леонардо син на (Мес)сер Пјеро де Винчи, имајќи предвид дека татковството на Леонардо му се припишува на Месер Пјеро Фруосино ди Антонио да Винчи.
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.