Марина Абрамовиќ: 12-те најважни дела на уметникот

Марина Абрамовиќ: 12-те најважни дела на уметникот
Patrick Gray

Марина Абрамовиќ (1946) е едно од најголемите имиња во Performance Art ширум светот, откако ја започна својата кариера во 70-тите и постигна голем успех.

Нејзината работа, пионерска и често контроверзна , ја направи еден од најважните и медиумски изведувачи до денес, будејќи го интересот на пошироката јавност за уметничка форма која сè уште не беше многу позната.

Неговиот придонес во универзумот на изведбата и нејзиниот јазик се непроценливи, а некои од неговите дела станаа вистински референци.

1. Ритам 10 (1973)

Оваа изведба беше првата од серијата Ритми , почетната фаза и една од најславните во неговата кариера. Во Единбург, уметникот постави неколку ножеви пред неа и приреди еден вид игра со нив.

Марина земаше нож и брзо поминуваше со сечилото низ просторот меѓу нејзините прсти. Секој пат кога не успеваше и си ја сечеше раката, менуваше ножеви и почнуваше од почеток, обидувајќи се да ги пресоздаде истите грешки.

Овраќајќи се на теми како ритуал и повторување , изведувачот го стави своето тело во ситуација на потенцијален ризик пред публиката, нешто што би го направил повторно на многу начини.

Исто така види: Кубизам: разберете ги деталите на уметничкото движење

2. Rhythm 5 (1974)

Повторно тестирајќи ги нејзините физички и ментални граници , во ова дело изведувачката продолжува да го користи своето тело за дасоздаваат уметност. Во Студентскиот центар во Белград, на земја поставила голема дрвена конструкција во форма на запалена ѕвезда, со простор во центарот.

Откако ги исекла косата и ноктите и ги фрлила во оган, метафори за прочистување и ослободување од минатото, Марина се позиционираше во центарот на ѕвездата.

Вдишувањето на испарувањата предизвикало таа да ја изгуби свеста и мораше да биде отстранета од шоуто, имајќи нејзината Прекината презентација.

3. Rhythm 0 (1974)

Rhythm 0 е несомнено многу извонредна изведба и воедно една од најпознатите на уметникот. Во Galleria Studio Morra, во Неапол, таа постави 72 предмети на маса и се стави на располагање на јавноста во период од 6 часа.

Со различни инструменти како што се цвет, пенкала, ножеви, бои, синџири, па дури и наполнето огнено оружје, таа остави инструкции дека публиката може да прави што сака со неа за тоа време.

Марина беше соблечена, насликана, повреден, па дури имал вперен пиштол во главата. Донесувајќи го своето тело повторно до граница, тој ја проблематизира човечката психологија и односите на моќта , пренесувајќи застрашувачки размислување за начините на кои се поврзуваме.

4. ART MUST BE BEAUTIFUL, ARTIST MUST BE BEAUTIFUL (1975)

Видео перформансот се одржа во Копенхаген, Данска ија покажа уметничката како насилно ја четка косата речиси еден час. Во овој период, и покажувајќи израз и растечка интонација на болка, Марина го повтори името на делото: „Уметноста мора да биде убава, уметникот мора да биде убав“.

Делото е трансгресивно и можеме да го идентификуваме природата феминистка, имајќи предвид дека тоа започнало од жена во 70-тите години, сè уште обележана со силна објективизација на женското тело.

Размислувајќи за болката и концептот на убавина, Абрамовиќ размислува за стандарди за убавина кои постојат во нашата култура.

5. In Relation in Time (1977)

Работата беше извршена на почетокот на партнерството со германскиот изведувач Ulay , со кој живееше љубовна врска и создавана уметност 12 години.

Прикажана во студиото G7 во Болоња, Италија, делото ги прикажува двајцата уметници како седат, еден до друг, 17 часа, врзани еден за друг за коса

Тоа е тест за физички и ментален отпор кој бара рамнотежа и хармонија, размислувајќи за прашања како што се времето, болката и заморот.

6. Breathing In/Breathing Out (1977)

Првично претставено во Белград, во делото парот повторно се појавува заедно, клекнати на подот. Со носовите покриени со филтри за цигари и со притиснати усти, Марина и Улеј вдишуваа ист воздух , кој минуваше од еден до друг.друг.

По период од 19 минути, на парот останал без кислород и биле на работ на онесвестување. Покрај чувството на болка и задушување, изведбата се чини дека се одразува на теми како што се љубовните врски и меѓузависноста .

7. AAA-AAA (1978)

ако се обидуваат да се надминат еден со друг.

Настапот траеше приближно 15 минути и заврши со тоа што двајцата практично врескаа во уста. Се чини дека ова е метафора за предизвиците и тешкотиите на проблематичната врска.

8. Rest Energy (1980)

Повторно заедно, придружниците го создадоа ова дело кое траеше само 4 минути и беше претставено во Амстердам, Германија. Со тежината на нивните тела, Марина и Улеј избалансираа стрела која беше насочена кон срцето на изведувачот.

Двајцата носеа микрофони на градите кои ги повторуваа нивните отчукувања на срцето, секој пат побрзо со вознемиреност на моментот. Станува збор за дело засновано на взаемна доверба за кое Абрамовиќ призна дека е едно од најтешките во неговата кариера.

9. The Lovers (1988)

Високо симболично и трогателно, Љубовниците го означува крајот на уметничкото партнерство и љубовната врска помеѓуљубовниците. Кога решиле трајно да се разделат, по 12 години заеднички живот, го создале ова последно дело.

Секое започнало од едната страна на Кинескиот ѕид и се вкрстувало во центарот. Таму тие се збогуваа и тргнаа по своите патишта, означувајќи го крајот на таа фаза од нивниот живот.

10. Spirit Cooking (1996)

Дело со помали димензии, претставено во италијанска галерија, Spirit Cooking продолжува да предизвикува контроверзии до ден-денес. Комбинирајќи ја изведбата со поезијата и книгите за готвење , Марина напиша неколку „рецепти“ на ѕидовите со свинска крв.

Подоцна, делото беше објавено во формат на книги. Во 2016 година, за време на изборите за претседател на Соединетите Американски Држави, делото повторно беше „на усните на светот“ . Наводната размена на е-пошта меѓу Марина и некој што работел на кампањата на Хилари Клитон, генерирала гласини дека и двајцата биле сатанисти и дека вршеле ритуали, следејќи ги индициите во книгата.

11. Seven Easy Pieces (2005)

Претставени во музејот Гугенхајм во Њујорк, Seven Easy Pieces беше серија на изведби кои го одбележаа или влијаеа на неговиот тек и Марина избра да го пресоздаде, многу години подоцна .

Покрај тоа што вклучи две нејзини дела, Абрамовиќ исто така репродуцираше и измисли дела од други уметници како БрусNauman, Vito Acconci, Valie Export, Gina Pane и Joseph Beuys.

12. Уметникот е присутен (2010)

Уметникот е присутен или Уметникот е присутен беше изведба на што се одржа во MoMA , Музејот на модерна уметност во Њујорк.

Во текот на трите месеци на изложбата, која беше ретроспектива на нејзината работа и го окупираше целиот музеј, Марина беше присутна, вкупно 700 часа работа со изведба. Седејќи на стол, таа беше лице в лице со гледачите кои сакаа, еден по еден, да споделат момент на тишина со неа.

Незаборавен момент (слика на сликата погоре ) беше појавата на Улеј , поранешната придружничка, која тотално ја изненади. Двајцата стануваат емотивни, се држат за раце и плачат толку многу години по нивната разделба.

Неверојатно е како тие комуницираат преку изразите на лицето и нивните гестови, дури и без да разменуваат зборови. Застрашувачката епизода беше снимена и на видео и стана многу популарна на интернет. Погледнете го подолу:

Марина Абрамовиќ и Улеј - MoMA 2010

Која е Марина Абрамовиќ? Кратка биографија

Самонаречената „баба на перформансот“ е родена на 30 ноември 1946 година во Белград, поранешна Југославија и сегашен главен град на Србија. Неговите родители биле комунисти и биле херои во Втората светска војна, подоцна окупаторскавладини позиции.

Исто така види: 5 целосни и интерпретирани хорор приказни

Марина ја воспитувала нејзината баба, која била исклучително религиозна, до својата 6-та година и веќе во детството покажала голем интерес за уметноста. Од нејзините родители, таа добила прилично строго образование во воен стил, што се чини дека влијаело на уметникот да бара различни форми на ослободување во текот на нејзиниот живот.

Абрамовиќ студирал на Академијата за Ликовна уметност во Белград помеѓу 1965 и 1970 година, дипломирал во Хрватска. Во 1971 година се оженил со Неша Париповиќ, концептуален уметник, со кој останал 5 години.

Откако ги претставил своите први дела во родниот град и се разведува, уметникот заврши се пресели во Холандија. Таму тој го запознал Улај, германски одгледувач чие вистинско име било Уве Лајзипен. Тој беше нејзин голем придружник, и во љубовта и во уметноста, повеќе од една деценија.

Покрај кариерата како изведувач, Абрамовиќ предавала и на универзитети во неколку земји: во Србија, Холандија, Германија и Франција. Нејзиниот пат, исто така, ја наведе да развие работа како филантроп и филмски режисер.

Креатор на тело уметност , која го користи телото како возило или поддршка , студирала Марина. и ги предизвика нејзините граници. Во неколку наврати, таа исто така го покани гледачот да учествува во претставите, работејќи на прашања како односот помеѓу уметникот иpublic .

Работата на уметникот ја направи сè попозната на меѓународно ниво, станувајќи „лице на изведбата“ за голем дел од јавноста. Неговата популарност повторно порасна со ретроспективната изложба во MoMA, во 2010 година, која на крајот стана документарен филм во режија на Метју Акерс.

Погледнете го трејлерот подолу:

Marina Abramovi The Artist is Present Trailer (2012) Документарен HD

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.