Миа Куто: 5-те најдобри песни на авторката (и нејзината биографија)

Миа Куто: 5-те најдобри песни на авторката (и нејзината биографија)
Patrick Gray

Експонент на африканската литература, Миа Куто е родена во Беира, Мозамбик, во 1955 година и е биолог по обука. Тој во моментов е најпреведуваниот мозамбикански писател во странство, неговите дела се објавени во 24 земји.

Меѓународно наградуван, вклучувајќи ја и наградата Камеес (2013) и наградата Нојштад (2014), Миа Куто претставува богата продукција ( авторот има објавено повеќе од триесет книги вклучувајќи проза, поезија и литература за деца). Неговиот роман Terra sonâmbula се смета за еден од десетте најдобри африкански книги на 20 век.

1. За тебе

За тебе

го соблеков дождот

За тебе го ослободив парфемот на земјата

Допрев ништожност

и за тебе тоа беше сè

За тебе ги создадов сите зборови

и сите ми недостигаа

во моментот кога го издлабив

вкусот на вечноста

За тебе дадов глас

на моите раце

Ги отворив пупките на времето

Го нападнав светот

и мислев дека сè е во нас

во таа слатка грешка

да сме господари на сè

без да имаме ништо

едноставно затоа што беше ноќе

а ние не спиевме

Се спуштив на твоите гради

да се барам себеси

и пред темнината

ги опфати нашите половини

бевме во очи

живееме само со еден

сакајќи само со еден живот

Поемата Пара ти, присутна во книгата Раиз де Орваљо и други песни, е јасно посветен на саканата жена и има лирско јас како протагониствљубен кој целосно се предава на врската.

Стиховите започнуваат со елементи многу драги на поетесата Миа Куто: дождот, земјата, врската со просторот толку присутна во композицијата во проза или во стих. Поемата се отвора со опис на сите повеќе од човечки напори што текстописецот ги вложил и прави во име на својата страст, а стиховите се затвораат со заедништвото меѓу двојката, со толку посакуваното споделување спроведено во пракса од страна на два .

2. Сауда

Каква носталгија

Морам да се родам.

Носталгија

да чекам име

како кој ќе се врати

до куќата во која никој никогаш не живеел.

Животот не ти треба поете.

Така рече бабата.

Господ живее за нас, рече таа.

И се вратив на молитвите.

Куќата се врати

во утробата на тишината

и ме натера да посакам се роди.

Каков копнеж

Јас го имам Бог.

Поемата Saudade се наоѓа во книгата Tradutor de Chuvas и има како тема носталгичното чувство предизвикано од отсуството - дали на место, личност или конкретна прилика.

Во стиховите на Миа Куто се чита желбата да се преживее минатото, па дури и моментите до кои меморијата не може да дојде (како што е искуството на исчезнатото раѓање).

Во горенаведените редови се препознава и присуството на семејството, топлината на лулката на куќата и моментите кои се живеат во сигурност и удобност. Поемата завршува со откривање на недостатокотдека лирското јас чувствува дека верува во нешто поголемо.

3. Едноноќно ветување

Ги прекрстувам рацете

над планините

река се топи

на огнот на гестот

дека јас ја разгорувам

месечината изгрева

Исто така види: Марија Фирмина дос Реис: првата аболиционистичка писателка во Бразил

на твоето чело

додека ти пипкаш по каменот

додека не стане цвет

Еден Ноќното ветување припаѓа на книгата Раиз де роса и други песни и содржи само девет стихови, сите почнувајќи со мала буква и без никаков вид интерпункциски знаци.

Сусинд, Миа Куто јасно објаснува овде важноста на она што го опкружува за неговата поетска композиција. Присуството на природниот пејзаж е впечатлива карактеристика во делото на мозамбиканскиот писател, во песната ги наоѓаме, на пример, најважните елементи на природата (планините, реката, месечината, цвеќињата) и нивната врска воспоставена со мажот.

4. Огледалото

Оној што старее во мене

погледна во огледалото

обидувајќи се да покаже дека тоа сум јас.

Другите од мене,

преправајќи се дека ја игнорирам сликата,

ме оставија сам, збунет,

со мојот ненадеен одраз.

Возраст е ова: тежината на светлината

Исто така види: Заминувам за Пасаргада (со анализа и значење)

како се гледаме себеси.

Во книгата Idades Cidades Divindades го наоѓаме прекрасниот Espelho, песна која го отсликува искуството што сите го доживеавме да не го препознаеме себеси во сликата што ни е проектирана.пред нас.

Чудноста предизвикана од сликата ни се врати од површинатарефлектор е она што го движи и изненадува лирското јас. Забележавме и од читањето на стиховите колку сме, дивергентни, контрадикторни и како сликата репродуцирана во огледалото не е способна да ја репродуцира мноштвото на она што сме.

5. Доцнењето

Љубовта не осудува:

одложување

дури и кога ќе пристигнете порано.

Затоа што не е на време да ве чекам.

Те чекам пред да има живот

а ти си тој што ги раѓа деновите.

Кога ќе пристигнеш

Јас не сум ништо друго освен носталгија

и цвеќињата

паѓаат од моите раце

за да ја обојат земјата на која стоите.

Го изгубив местото

каде што јас те чекам,

Ми остана само вода на мојата усна

за да ти ја изгаснам жедта.

Зборовите стареат,

Ја земам месечината во мојата устата

а ноќта, безгласна

се соблекува на тебе.

Фустанот ти паѓа

и тоа е облак.

Твојот Телото лежи на моето,

река се наводнува додека не стане море. Станува збор за убава и чувствителна љубовна песна, посветена на саканата личност која го споделува со лирското јас чувството на заљубување.

Во песната има место само за парот и за околината. Важно е да се нагласи важноста на просторот за поетската композиција, особено присуството на секојдневни и природни елементи (цвеќиња, облак, море).

Стиховите започнуваат со опис на она што ељубов, или подобро кажано, она што саканиот го чувствува кога ќе се види себеси засегнат од чувството на страст. По должината на линиите, ги воочуваме ефектите на љубовта врз телото на текстописецот, сè додека во последните два стиха не сме сведоци на средбата со саканата и на заедницата помеѓу парот.

Општи карактеристики на пишувањето на Миа Куто

Миа Куто пишува за земјата, за нејзината земја и има длабоко внимание на говорот на својот народ. Авторот го гради своето дело од поетска проза, поради што често го споредуваат со бразилскиот писател Гимараес Роза.

Пишувањето на авторот од Мозамбик има за цел да ја транспонира оралноста на хартија и честопати ја покажува желбата за вербална иновација . Во нејзините текстови гледаме, на пример, употреба на ресурси од магичен реализам.

Миа Куто е писателка длабоко поврзана со регионот каде што е роден и израснат (Беира), тој е експерт како малкумина од локалната култура, на традиционалните митови и легенди на Мозамбик. Според тоа, неговите книги се обележани со традиционалната африканска наративна уметност. Авторката е позната, пред сè, по тоа што е раскажувач.

Литературата на Миа Куто е длабоко под влијание на нејзиното потекло од Мозамбик.

Биографија на Миа Куто

Antônio Emílio Leite Couto е познат во светот на литературата едноставно како Mia Couto. Бидејќи кога бил дете многу ги сакал мачките, прашал Антонио Емилионеговите родители го нарекувале Миа и така прекарот останал со текот на годините.

Писателот е роден на 5 јули 1955 година во градот Беира, Мозамбик, син на португалски емигранти. Неговиот татко, Фернандо Куто, работел цел живот како новинар и поет.

Синот, следејќи ги стапките на својот татко, се впуштил во универзумот на писмата уште од рана возраст. На 14-годишна возраст објавува песни во весникот Notícias da Beira. На 17-годишна возраст, Миа Куто ја напуштила Беира и се преселила во Лоренсо Маркес за да студира медицина. Меѓутоа, две години подоцна, тој се сврте кон новинарството.

Тој беше известувач и директор на Мозамбичката информативна агенција помеѓу 1976 и 1976 година, работеше во неделниот магазин Темпо помеѓу 1979 и 1981 година и во следните четири години тој работела во весникот Notícias.

Во 1985 година Миа Куто го напуштила новинарството и се вратила на Универзитетот да студира биологија. Писателот е специјализиран за екологија и моментално е универзитетски професор и директор на компанијата Impacto – Environmental Impact Assessments.

Миа Куто е единствената африканска писателка која е членка на Бразилската академија на книжевноста, како дописен член , избран во 1998 година, како шести патник на столчето број 5.

Неговото дело се извезува во четирите страни на светот, моментално Миа Куто е најпреведуваната мозамбиканска писателка во странство, со дела објавени во 24 земји.

Портрет на наградуваната писателка Миа Куто.

Наградидоби

 • Годишна награда за новинарство Ареоса Пена (Мозамбик) за книгата Cronicando (1989)
 • Vergílio Ferreira награда, од Универзитетот во Евора (1990)
 • Национална награда за белетристика од Здружението на писатели од Мозамбик за книгата Terra Sonâmbula (1995)
 • Награда Марио Антонио (Фикција) од Фондацијата Калуст Гулбенкијан за книгата О последен лет на фламинго (2001)
 • Награда за Латинска унија за романтична литература (2007)
 • Пасо Фундо Зафари и награда за литература Бурбон со книгата О Утро Pé da Sereia (2007)
 • Награда Едуардо Лоренчо (2011)
 • Награда Камеес (2013)
 • Меѓународна награда за литература Нојштад, Универзитетот во Оклахомаде (2014)

Целосно дело

Поетски книги

 • Коренот на росата , 1983
 • Коренот на росата и други песни , 1999
 • Векови, градови, божества , 2007
 • Дожд преведувач , 2011

Книги со приказни

 • Ноќни гласови ,1987
 • Секој човек е раса ,1990
 • Blessed Stories ,1994
 • Earthrise Tales ,1997
 • On the side of No Road , 1999
 • The Thread of Beads , 2003

Books of Chronicles

 • Chronicando , 1991
 • O País do Complain Andar , 2003
 • Мисли. Opinion Texts , 2005
 • Што ако Обама беше Африканец? и другиInterinvenções , 2009

Романси

 • Terra Sonâmbula , 1992
 • Балконот на Франгипани , 1996
 • Mar Me Quer , 2000
 • Vinte e Zinco , 1999
 • Последниот лет на фламинго , 2000
 • Река наречена време, куќа по име земја , 2002
 • Другата нога на сирената , 2006
 • Venenos de Deus, Remédios do Diabo , 2008
 • Jesusalém (во Бразил, насловот на книгата е Пред да се роди светот ), 2009
 • Слободни работни места и пожари , 2014

Детски книги

 • Мачката и темнината , 2008
 • Восхитениот дожд (Илустрации на Данута Војчечовска), 2004
 • Бакнежот на малиот збор (Илустрации од Малангатана) , 2006
 • Момчето во чевелот (Илустрации Данута Војциековска), 2013

Видете исто така
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.