Minha Alma (A Paz que Eu Não Quero) од O Rappa: детална анализа и значење

Minha Alma (A Paz que Eu Não Quero) од O Rappa: детална анализа и значење
Patrick Gray

Minha Alma (A Paz que Eu Não Quero) е песна на групата O Rappa, вклучена во албумот Lado B Lado A од 1999 година. Со текст на Марсело Јука , композиција се осврнува на општествени прашања како што се нееднаквоста и дискриминацијата што го делат бразилскиот народ.

Коверица на албумот Lado B Lado A (1999).

Lado B Lado А е дел од списокот на Ролинг Стоун Бразил кој ги собира 100-те најдобри албуми на национална музика. My Soul (A Paz que Eu Não Quero) е една од најпознатите песни на групата.

Нејзините почетни стихови влегоа во историјата на современата бразилска музика и станаа воен крик:

Мојата душа е вооружена

И насочена кон лицето

Сосего

Музика и текст

Мојата душа (Мир што не го сакам) - Рапа

Мојата душа е вооружена

И насочена кон лицето

На мирот

За мир без глас

Мир без глас

Тоа не е мир, тоа е страв

Понекогаш зборувам со животот

Понекогаш е тој што вели

Каков мир не сакам

Зачувај за да се обидеш да бидеш среќен (x4)

Портите на владеењето

Треба да обезбедат заштита

Но тие исто така носат сомнеж

Ако си тој во овој затвор

Гушни ме и бакни ми

Направи дете со мене

Но не ме оставај да седам

Во фотелја во неделата

Барам нова дрога

Се издава во ова видео

Принудено, за мир е

Тоа јас не сакам

Следипризнавање

За мир не сакам да го следам (x3)

Признавање

Музичка анализа

Прва строфа

Мојата душа е вооружена

И насочена кон лицето

Тивката

За мир без глас

Мир без глас

Исто така види: Поема О Бичо од Мануел Бандеира со анализа и значење

Тоа не е мир, е стравот

Текстовите се отвораат со поетскиот субјект кој ја декларира својата сила, покажувајќи дека тој е подготвен да се бори против воспоставената апатија („мирот“). Користејќи слика која симболизира секојдневно насилство, се игра со зборови помеѓу „душа“ и „оружје“.

Тука пораката за агресија е превртена: наместо да се држи револвер, оружјето што го прави субјектот мора да се бори е неговата сопствена суштина, неговиот идентитет. Целта е „тишината“, тишината што е општествено прифатлива и охрабрувана , нормата што ги замолчува сите оние кои страдаат и се дискриминирани.

Токму овој „безгласен мир“ е го осуди, бидејќи тоа не е вистински мир, туку симптом на страв и репресија . Граѓаните кои трпат предрасуди не се слушаат и општеството се однесува како да немаат право да зборуваат, да се жалат, да го користат својот глас.

Така, овој молк крие угнетување, бришење. Соочени со постојана и кастрирачка закана, субјектите се плашат од последици и одмазда за нивните жалби, што често резултира со самоцензура, неможност да зборуваат. Со првите стихови од темата, O Rappa носи позиционирање против потчинување и пасивност .

Втора строфа

Понекогаш зборувам со животот

Понекогаш е тој што вели

Каков мир го правам 'сака

Исто така види: Филм како ѕвездите на Земјата (резиме и анализа)

Продолжи да се трудиш да бидеш среќен (x4)

Размислувајќи за своето држење, субјектот изјавува дека понекогаш „зборува со животот“, односно мисли, донесува одлуки, тој сам го перцепира она што е околу него.

Други времиња, животот е тој што учи, работите се случуваат и ги отвораат очите. Самата реалност го буди, правејќи го да сфати дека не може повеќе да ја толерира оваа тишина , мора да се бори за себе за да ја достигне среќата.

Одлучува да не го „чува“ овој лажен мир. разграничување на неговиот став на осуда, против оставка .

Трета строфа

Портите на владеењето

Треба да донесат заштита

Но тие исто така носат сомнеж

Ако ти си тој во овој затвор

Држи ме и бакни ми

Направи дете со мене

Но не ми дозволувај да седнам

Во недела во фотелја

Третата строфа ги прави општествените прашања опфатени во песната експлицитни, подвлекувајќи ги нееднаквостите што го раздвојуваат населението . Вишите класи користат решетки во нивните луксузни станови за да се чуваат себеси безбедни.

Тие се плашат од насилството на најзагрозените класи, на кои се гледаат како непријатели, се гледаат како на закани. Од страв завршуваат заробени внатре, подвлекувајќи имножејќи ги поделбите и контрастите.

Во следните стихови, поетскиот субјект нè потсетува дека и покрај сите разлики, нашата хуманост нè зближува. Сите чувствуваме слични потреби: љубов, наклонетост, дружење, интимност, семејство. Лирското јас претпоставува дека сака да биде дел од нормата, сака да има врска и да биде татко, но одбива да заврши проголтано од досада и рутина .

Четврта строфа

Барам нова дрога

Се изнајмува во ова видео

Принудено, за мир е

Тоа што не го сакам

Задржи признавајќи

За мир не сакам да го следам (x3)

Признавајќи

Продолжувајќи ги стиховите од претходната строфа, тој наведува дека прави немам намера да бидеш апатичен, немотивиран , „бараш нови лекови“, односно други работи што те отепуваат или отуѓуваат.

Стихот можеме да го протолкуваме и како критика на лицемерието на општеството што ја осудува употребата на некои супстанци, а истовремено промовира потрошувачката на други.

Во овој случај, она што се истакнува е штетната моќ на манипулацијата со вести , ширењето на лажни информации за телевизиски канали. Ова „принудено видео“, ова перење мозоци ја храни незнаењето и мрзеливоста во барањето вистина. Отуѓувањето, како дрога, се чини дека предизвикува зависност.

Во името на вистинскиот мир, во потрагата по вистинска хармонија меѓу суштествата, неповеќе не може „да продолжи да признава“. Треба да реагирате, да ја прекинете тишината, да ја раскажете својата приказна . Така, дејството се одвива: тој одлучува да се жали, да стане милитант, да се бори за своите права.

Значење

Песната се јавува како осуда , таа го разоткрива она што постои во општеството, но често е прикриено со лажен мир. Самиот наслов се однесува на оваа илузија на мир што ги спречува социјалните трансформации : „(Мирот што не го сакам)“

Докажувајќи ја нерамнотежата на општеството кое продолжува да биде обележано со расизам, сиромаштија и насилство , Рапа зазема став во име на правдата и еднаквоста. Музиката не потсетува на потребата да зборуваме, да не прифаќаме пасивност, тишина и дискриминација.

За Рапа

Рапа беше групен мјузикл формиран во Рио де Жанеиро во 1993 година, интегриран од Марсело Фалкао, Марсело Јука, Нелсон Меирелес, Ксандао Менезес и Марсело Лобато. Бендот стана познат по својот уникатен стил, комбинирајќи реге, рап, рок и бразилска популарна музика. Нивните текстови, исто така, ја одбележаа бразилската култура и музичка сцена, давајќи глас на политичките и социјалните прашања кои се централни за националниот контекст.

Во 2001 година, Марсело Јука, главниот текстописец на групата, беше жртва на насилство што тој го осуди, застрелан при грабеж. По нападот, уметникот станал параплегичен и бил принуден да заминекариера на тапанар.

Cultura Genial на Spotify

Најдоброто од националниот рап

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.