Мириса на Teen Spirit: значење и текст на песната

Мириса на Teen Spirit: значење и текст на песната
Patrick Gray

Пронајдена на Nevermind , вториот и најпродаван албум на Нирвана, песната Smells like Teen Spirit беше објавена во 1991 година. Наскоро стана химна на една генерација и една од повеќето впечатливите звуци од деведесеттите, проектирајќи го бендот до меѓународна слава и воспоставувајќи го Курт Кобејн како икона.

Одлично одговорна за ширењето на гранџот како музички стил, Нирвана им даде глас на адолесцентната болка. Користејќи ја музиката како форма на ослободување и катарза, Smells like Teen Spirit продолжува да ги заробува срцата на младите луѓе ширум светот.

Значењето на песната

Smells like Teen Spirit стана најиконската и најрепрезентативната песна на гранџ , поджанр на алтернативен рок што се појави во Сиетл, кон крајот на 80-тите. како што се револт, социјални отуѓеноста и желбата за ослободување .

Поради неговата криптична содржина, не е лесно да се биде сигурен во неговото значење. Со текот на времето, се појавија бројни интерпретации на текстот на песната. Темата може да се сфати, истовремено, како химна за и против една генерација.

Покажувајќи значење и апсурдност, верба и цинизам, ентузијазам и досада, песната се чини дека ги сумира внатрешните конфликти на " тинејџерски дух" .

Нагласувајќи го бесот на младоста, Нирвана даде глас на незадоволството нагрупа млади луѓе кои отсекогаш биле социјално исклучени. Нирвана тогаш ќе го напушти ветувањето: овие поединци нема да се променат за да се вклопат во општеството, тие секогаш ќе продолжат да постојат на маргините.

Се чини дека оваа визија добива сила кога размислуваме за културата панкот која е родена од раката на маргинализираните, ја преживеа модата и комерцијализацијата и останува цврста денес.

Трета строфа

И заборавам затоа што тоа го докажувам

О да, мислам дека те насмевнувам

Ми падна тешко, тешко е да се најде

Па, што и да е, заборави го

Со фрагментиран и збунет говор, како да субјектот зборуваше сам со себе, се шеташе, последната строфа може да биде за неколку теми. Можеме да разбереме дека она што субјектот се обидува и што го насмевнува се дрогата, која моментално го оддалечува од реалноста.

Употребата на хероин кај Курт Кобејн се нарекува во неговите песни и во неговите дневници, како нешто што го донело него голема болка, но и моментално задоволство. Од друга страна, можеби би можеле да го кажеме истото за неговиот однос со музиката или со другите луѓе.

Со репликата „Па, што и да е, заборави“, субјектот го прекинува она што го кажува, не објаснува самиот, како соговорникот да не сакаше да разбере што сакаше да каже. Ова ја нагласува неговата осаменост и неспособност јасно да го изрази она што го чувствува.

Завршен стих

Anegação

Третата строфа може да се прочита како извинување за боемскиот живот како начин да се избегнат проблемите. Сепак, последниот стих од песната, кој Кобејн го извикал девет пати, е во спротивност со оваа идеја. Да, можеме да си играме со опасноста, можеме дури и да уживаме во самото страдање, но само ја негираме реалноста на нашите чувства.

Зад сиот младешки ентузијазам што Мириса на тинејџерски дух пренесува , болката и маката, револтот и жедта за социјална трансформација се исто така озлогласени.

Курт Кобејн: пејач и текстописец на Нирвана

Фотографија на Курт Кобејн за време на концерт на Нирвана.

Курт Доналд Кобејн е роден во Абердин, на 20 февруари 1967 година. Имаше тешко детство, обележано со сиромаштија и развод на неговите родители. Во тоа време се роди неговиот бунтовнички дух и Курт почна да се посветува на музиката и цртањето.

Во 1987 година со Крист Новоселиќ го формира бендот Нирвана, објавувајќи го првиот албум , Кајгана , две години подоцна. Нирвана помина низ неколку формации, со учество на некои тапанари до 1990 година, кога Дејв Грол се приклучи на групата.

Во 1991 година, Nevermind, албумот кој дојде да го зацементира стратосферскиот успех на Нирвана бенд. Курт, кој бил срамежлив и страдал од разни проблеми како депресија и хемиска зависност, не знаел како да се справи со ненадејната слава. Немајќи желба да бидете ничиј идол или херој,веруваа дека пораките на нивните песни не се разбрани од јавноста.

Мириса на Teen Spirit беше темата што го поттикна бендот да стане ѕвезда и поради тоа на Кобејн не му се допадна а понекогаш и одбиваше да ја свири на ревиите.

И покрај сите толкувања што ги дозволува песната, тој го објасни нејзиното создавање на многу едноставен начин, како да сакаше да го отфрли митот:

Се обидував да ја напишам најдобрата поп песна. Во основа се обидував да ги копирам Pixies. Морам да го признаам тоа.

На 5 февруари 1994 година, Курт Кобејн изврши самоубиство со пушка во главата, оставајќи цела генерација во жалост. Неговите зборови и неговите песни, сепак, се безвременски.

Исто така види: 6 главни карактеристики на поп-арт

Видете исто така

  Генерацијата X пред основните слоеви на општеството, одекнувајќи ја желбата за револуција.

  Така, песната можеме да ја толкуваме како изблик и критика од страна на Кобејн за генерацијата од која тој беше дел и која го однесе, против негова волја, како портпарол. И покрај сите амбиции за промени, овие млади луѓе останаа отуѓени, инертни, во негирање. Или, според зборовите на Курт Кобејн:

  Апатијата на мојата генерација. Ми се гади од неа. И мене ми се гади од сопствената апатија...

  Текстови

  Мириса на Teen Spirit

  Наполни пиштоли

  Донесете ги пријателите

  Забавно е да се изгубите и да се преправате

  Таа е прекумерна, сигурна во себе

  О не знам, валкан збор

  Здраво , здраво, здраво, колку ниско

  Здраво, здраво, здраво

  Со исклучените светла, помалку е опасно

  Тука сме сега, забавувај не

  Се чувствувам глупаво и заразно

  Еве сме сега, забавувај не

  Мулат, албино

  Комарец, моето либидо, да

  Јас полошо сум во она што го правам најдобро

  И поради овој подарок, се чувствувам благословено

  Нашата мала група отсекогаш била

  И секогаш ќе биде до крај

  <0 0>Здраво, здраво, здраво, колку ниско

  Здраво, здраво, здраво

  Со исклучените светла, помалку е опасно

  Тука сме сега, забавувај не

  Се чувствувам глупаво и заразно

  Тука сме сега, забавувај не

  Мулат, албино

  Комарец, моето либидо, да

  И едноставно заборавамзошто вкусувам

  О, да, претпоставувам дека ме тера да се насмевнувам

  Ми беше тешко, тешко беше да се најде

  О, добро, што и да е, не е важно

  0>Здраво, здраво, здраво, колку ниско

  Здраво, здраво, здраво

  Со исклучените светла, помалку е опасно

  Тука сме сега, забавувај не

  Се чувствувам глупаво и заразно

  Еве сме сега, забавувај не

  Мулат, албино

  Комарец, моето либидо

  Негирање (x9)

  Превод на стихови

  Мириса на Teen Spirit

  Наполнете ги пиштолите

  И донесете ги пријателите

  Забавно е да се изгуби и да се преправа

  Таа е досадно и самоуверена

  О не, знам лош збор

  Здраво, здраво, здраво, тоа би преземете

  Здраво, здраво, здраво, кој би преземал

  Здраво, здраво, здраво, кој би преземал

  Здраво, здраво, здраво

  Со исклучени светла е помалку опасно

  Еве, сега сме, забавувај се

  Се чувствувам глупаво и заразно

  Еве, сега сме, забавувај се

  Мулат, албино, комарец

  Моето либидо

  Јас сум најлош во она што го правам најдобро

  И поради овој подарок се чувствувам благословено

  Нашата мала група отсекогаш постоела

  И секогаш ќе постои до крај

  Здраво, здраво, здраво, кој би преземал

  Здраво, здраво, здраво, кој би преземал

  Здраво, здраво , здраво, тоа би се симнало

  Со исклучени светла е помалку опасно

  Тука сме сега, забавувај се

  Се чувствувам глупаво и заразна

  Еве, сега сме, забавувај се

  Мулат,албино,

  Комарец, моето либидо

  И заборавам затоа што го вкусив

  О, да, мислам дека ме насмевнува

  Најдов тешко е , тешко е да се најде

  Па, што и да е, заборавете го

  Здраво, здраво, здраво, тоа би преземало

  Здраво, здраво, здраво, тоа би преземало

  Здраво, здраво, здраво, тоа би се симнало

  Со исклучени светла е помалку опасно

  Тука сме сега, забавувај се

  Се чувствувам глупаво и заразно

  Еве сме сега, забавувај се

  Мулат, албино, комарец

  Моето либидо

  Негирање (x9)

  Анализа

  И покрај тоа што е една од најпознатите симболични песни на 20 век, стиховите на Smells like Teen Spirit остануваат обвиткани со мистерија. Составен од енигматични стихови и испеани со крици на револт, не е лесно да се разбере неговата порака.

  На прв поглед, збунетиот и фрагментиран говор е веднаш озлогласен, како и лирскиот субјект да не знае точно што вели. Ова чувство на тешкотија во комуникацијата се зголемува поради тонот на иронија и сарказам што се појавуваат во некои од стиховите.

  Со подлабоко и подетално размислување, можеме да откриеме неколку можни читања и толкувања, поврзани со историскиот и социјалниот контекст на создавањето, а исто така и патот и работата на бендот.

  Насловот

  Самото име на песната е двосмислено и предизвикува одредена дебата. Во превод: „Мириса на духАдолесцент", ветува генерациски портрет. Сепак, поради тонот на сарказам што го усвои лирскиот субјект, не е јасно дали оваа претстава има намера да биде верна или сатирична.

  Еден вид легенда што го опкружуваше насловот беше потврдено, неговиот извор на инспирација.Кетлин Хана, водач на панк бендот Бикини Кил и феминистичка икона од тоа време, напиша на ѕидот:

  Курт мириса на тинејџерски дух.

  Исто така види: Romance Iracema, од Хозе де Аленкар: резиме и анализа на делото

  Некои тврдат дека Кобејн ја протолкувал фразата како метафора, верувајќи дека Хана укажувала на него како портпарол на тинејџерскиот бунт. Други, вклучително и извори блиски до пејачот, тврдат дека му се допаднала фразата затоа што ја сметал за апсурдна. случај, Нирвана ја искористила чкртаницата на уметникот како референца во насловот на нејзиниот најголем хит 2>.

  Некое време по објавувањето на песната, тие го откриле значењето на мистериозната фраза. Кетлин мислела на дезодорансот Teen Spirit, што тогаш го носеше девојката на Курт. Некако, приказната за тоа како настанал насловот се совпаѓа со тенорот на текстот, збунувајќи ја метафората и буквалното, конструкцијата и реалноста.

  Прва строфа

  Наполнете ги пиштолите

  И донесете ги пријателите

  Забавно е да се изгубите и да се преправате

  Таа е досадно и самоуверена

  О, не, знам лош збор

  Песната започнува со покана: „Наполни ги пушките / И донеси ги пријателите“. Овие први стихови делуваат како мотото на стиховите,поставувајќи го тонот на заедничкиот револт и нервоза. Пресликувајќи ја адолесцентната мака, во форма на празнина и егзистенцијална досада, фразата ја резимира младешката тенденција да се „игра со оган“.

  Стихот и пораката добиваат уште поголема сила кога ќе го земеме предвид северниот контекст - Американскиот во која Кобејн ја живееше и против која пишуваше и пееше толку пати.

  Со американскиот закон што дозволува и практично ја охрабрува употребата на огнено оружје во некои области, вообичаено беше дел од младите да се соберат за да пукаат, ловат , итн.

  Овој однос помеѓу забавата и насилството, дел од американската култура, продолжува низ целата композиција. Самото страдање и пораз се претвораат во шега: „Забавно е да се изгуби и да се преправате“. Тука доаѓа тон на сарказам и, можеби, задоволство од самоуништување: идејата дека ни се допаѓа она што нè разболува.

  Целата генерација беше „досадна и самоуверена“, верувајќи во себе, но не знаејќи што да правите со вашиот живот. Иако нема докази, некои толкувања тврдат дека велејќи дека „таа“, Курт мислел на неговата девојка во тоа време, Тоби Вејл.

  Немирниот однос меѓу двајцата, воден повеќе од политички и филозофски разговори отколку по романса, се споменува и во други композиции на бендот.

  Последниот стих. фацезен. го диктира крајот на невиноста што би останала од детството,што сугерира дека лирската тема е некако расипана: „о, не, знам лош збор“.

  Pre-chorus

  Здраво, здраво, здраво, тоа ќе се преземе

  Здраво, здраво, здраво, кој би преземал

  Здраво, здраво, здраво, здраво, кој би преземал

  Здраво, здраво, здраво

  Претходниот рефрен е игра со зборови . Играјќи со асонанција, Курт повторува „здраво“ („здраво“) додека не се претвори во „колку ниско“ (што може да се преведе како „толку ниско“ или „што би се симнало“). Овие стихови, очигледно толку едноставни и апсурдни, може да се толкуваат на неколку различни начини, иако сите тие подразбираат погрден тон.

  Едно од можните читања е дека се работи за критика на залудни општествени односи и разговори без содржина . Друго е дека критиките се насочени кон самата музичка индустрија, исмевајќи ги лесните и повторувачки рефрени кои ги достигнаа врвовите на продажбата.

  Во биографското читање, можно е и Курт да бил зборувајќи за вашата состојба на умот. Неговата депресивна ментална состојба, која кулминираше со самоубиство, е документирана во неговите песни и во неговите различни записи. Некои обожаватели на Нирвана тврдат дека овие стихови може да сугерираат дека, и покрај сите социјални интеракции, Кобејн останал тажен и осамен.

  Рефрен

  Со исклучените светла е помалку опасно

  Тука сега сме, уживај во нас

  Се чувствувам глупаво и заразно

  Еве сме сега, ниезабавувај се

  Мулат, албино, комарец

  Моето либидо

  Почетокот на рефренот го потврдува постоењето на опасност што се сугерира уште од почетокот на песна. „Со исклучени светла“ не можеме да видиме што се случува и тоа може да донесе лажно чувство на удобност или сигурност.

  Стихот илустрира заедничка мисла, особено меѓу младите луѓе: идејата дека ако не сте свесни за опасноста, нема да не нападне. Ова извинување за бесвест се појавува на саркастичен начин, иако може да се сфати и како исповед на субјектот, кој се плаши да ја види реалноста.

  На ист начин, следните стихови може да се прочитаат како очај на некој што се исповеда или сатирата на некој што има намера да го критикува општеството за кое и за кое пее.

  „Еве сме сега, забавувај се“ се чини дека укажува на отуѓеноста на една младост која растеше пред телевизорот и претпочита забава отколку информации.

  Догласувајќи се себеси за „глупав и заразен“, субјектот укажува дека овој дух на дезинформација е колективен, се чини дека го негуваат и пренесуваат или поттикнуваат други.

  Фразата, исто така, може да се гледа како пропуст на Кобејн, кој се плашеше да не ги зарази другите со својата депресија и не знаеше како да се поврзе со славата и јавноста.

  Крајот на хорот исто така не е лесно да се разбере, генерирајќи неколкухипотези. Некои читања сугерираат парови на контрасти: „албино“ би било спротивно од „мулато“ затоа што нема меланин, „комарец“ спротивно од „либидото“ затоа што е мало.

  Други толкувања укажуваат на можна листа на слики за тоа што е надвор од нормата или што му пречеше на општеството. Третата перспектива тврди дека тоа е игра со зборови, обрнувајќи внимание само на звукот, а не на значењето на зборовите.

  Втора строфа

  Јас сум најлош во она што го правам најдобро

  И поради овој подарок се чувствувам благословено

  Нашата мала група отсекогаш постоела

  И секогаш ќе постои до крајот

  Овде се чини дека ја консолидира врската помеѓу лирскиот субјект и авторот на писмото. Курт ја сакал музиката и живеел за неа, но се чувствувал инфериорен во однос на идолите што ги слушал пораснал. Декларирајќи се себеси „најлош“ во она што го направил „најдобро“, тој признава дека не е гениј, не е посебен или особено талентиран.

  Иако вели дека се чувствува „благословен“ што е уште еден , не престанува, би било иронично да се забележи дека ова е песната што го овековечила Кобејн како едно од најголемите имиња на светскиот рок.

  Последните стихови од оваа строфа се исто така отворени за различни читања. Во согласност со она што беше кажано погоре, тие би можеле да бидат референца за самиот бенд, кој беше заедно пред славата и ќе остане заедно кога ќе заврши успехот.

  Сепак, можеме да претпоставиме и дека стиховите се однесуваат на постоењето на а
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.