Música Drão, од Жилберто Гил: анализа, историја и бекстејџ

Música Drão, од Жилберто Гил: анализа, историја и бекстејџ
Patrick Gray

Драо е еден од најголемите класици на бразилската популарна музика. Исклучително оригинална, автобиографската песна компонирана од Жилберто Гил се занимава со разводот на многу посебен начин. Стиховите посветени на разделбата се полни со наклонетост, наклонетост и почит.

Составени во 1981 година и објавени во 1982 година, Драо е, пред сè, прекрасна почит на Сандра Гаделха, поранешната сопруга на Гил и мајка на три деца неговите деца (Педро, Прета и Марија).

GILBERTO GIL - DRÃO

Lyrics

Drão!

Нашата љубов е како зрно

Семе од илузија

Треба да умре за да никне

Засади некаде

Воскресна во земјата

Нашето сеење

Кој може да ја води таа љубов die

Нашата прошетка

Тешко одење

Низ темната ноќ

Drão!

Не размислувај за разделба

Не го крши своето срце

Вистинската љубов е залудна

Таа се протега бесконечно

Огромен монолит

Нашата архитектура

Кој може да направи таа љубов да умре

Нашата прошетка

Кревет татами

За живот понатаму

Драо!

Момците се сите здрави

Гревовите се сите мои

Бог ја знае мојата исповед

Нема што да се прости

Затоа мора да има повеќе сочувство

Кој може да направи

Таа љубов да умре

Ако љубовта е како зрно

Умира, пченицата се раѓа

Живее, умира леб

Исто така види: 13 детски бајки и принцези за спиење (коментирано)

Драо!

Драо!

Лирска анализа

Насловотво песната се повикува на приврзаниот прекар даден на Сандра Гаделха, во тоа време сопруга на Жилберто Гил. Текстот, автобиографски, е компониран за време на нивната разделба .

Првиот збор од текстот, кој се појавува низ песната, е како повик, кога лирското јас се обраќа до поранешната сакана .

Додека огромен број композиции се создадени за да ја фалат љубовта или да жалат за изгубената љубов, Гил во Drão се обидува да постави сончева и оптимистичка перспектива на разводот:

Drão !

Љубовта на луѓето е како зрно

Семе на илузија

Треба да умре за да никне

Засади го некаде

Издигнување од земја

Нашето сеење

Не е како да умрела љубовта од толку години, како таа страст од минатото да се претворила во нешто друго, чувство премногу добро, но различно од она што го имавме на почетокот.

Метафората со плантажата е скапоцена. Покрај римата што се генерира (Drão/grão), слушателот согледува како е неопходен крајот за да се воспостави нова врска.

Вториот дел од текстот, пак, се занимава само со споделување помеѓу парот:

Кој може да направи таа љубов да умре

Нашето патување

Тешко патување

Низ темната ноќ

Со наведувајќи дека љубовта не умира, лирското јас гарантира дека наклонетоста што порано се однесуваше на љубовната врска сега се менува и ќе станедруг вид на чувство.

Прошетката што ја говорат стиховите може да биде референца за татами креветот, каде што спиеше парот, но зборот може да се прочита и како признание за тешкотијата на патеката. Набргу потоа, редоследот на зборовите се менува и одењето станува тешко одење, тогаш лирското јас ги препознава несреќите на патот и тешкотијата на заедничкиот живот. Тој нагласува дека сета оваа наклонетост не завршува со разделба.

Во следниот пасус, лирското јас ја поканува онаа што ќе му стане идна поранешна сопруга да смисли нова форма :

Драо!

Не размислувај за разделба

Не го скрши срцето

Вистинската љубов е залудна

Таа се протега бесконечно

Огромен монолит

Нашата архитектура

Исто така види: Името на розата, од Умберто Еко: резиме и анализа на делото

Наместо да страда, лирското јас поттикнува да гледаме што е добро и цврсто во врската. Далеку од тоа да биде изгубено или згаснато, она што некој се обидува да го преведе е дека љубовта се метаморфозира во друг вид наклонетост.

Ако во одреден момент она што преовладуваше беше страста и еуфоријата, сега гледаме постојана, бесконечна наклонетост која се шири и се размножува.

Плодовите на оваа врска не се само сентиментални туку и конкретни: децата. Затоа, во пасусот, Драо се потсетува на наследството оставено од врската:

Драо!

Момците се сите здрави

Во овие стихови Гил се осврнува на трите сина на парот, Педро, Прета иМарија.

Песната заврши со одредена тага бидејќи реалноста не се совпадна со текстот што ги пееше Гил: Педро, едно од децата на парот, загина млад, на 19-годишна возраст, во трагична сообраќајна несреќа што се случи во 1990. Но, во времето кога беше напишана песната - во раните осумдесетти - всушност сите момци беа во ред.

Текстот продолжува, сега со повеќе исповеднички тон, каде лирското јас прави mea culpa ослободување на поранешната сопруга од фактот дека врската пропаднала:

Гревовите се сите мои

Бог ја знае мојата исповед

Не, има нешто да се прости

Токму затоа треба да има повеќе сочувство

Наместо да се повикуваат на чувства вообичаени за раскинувањето, како што се гнев и љубомора, лирското јас бара Драо да има чувствителност и разбирање да се справи со ситуацијата и да сфати дека тоа е зрела одлука на двајца возрасни кои повеќе не функционираат како пар, иако имаат неизмерна меѓусебна наклонетост.

Крајот на песната е илустриран со убавата метафора на лебот за да докаже дека наклонетоста се свртува кон нешто друго. Исто како што житото треба да умре за да стане пченица, житарката треба да расте за да стане леб.

Ако љубовта е како зрно

Умира, пченицата се раѓа

Живеј, умри леб

Гил во овие стихови го подвлекува минувањето на времето и неверојатната способност за трансформација на наклонетоста - која, во случај на развод, не се гаси, акосе менува.

Задната на создавањето

Жилберто Гил започна да се забавува со Сандра во 1968 година и заврши со неа следната година.

Бракот, кој беше трет од Жилберто Гил, траеше 12 години и токму за неа беше напишано Drão . Со Сандра, Гил имаше три деца: Педро, Прета и Марија.

Песната која стана една од класиците на бразилската популарна музика е направена токму за време на процесот на развод на парот, во раните осумдесетти.

Како што беше, всушност, разделбата

Drão беше означена како песна што го илустрира крајот на долготрајниот брак, тоа беше повеќе од една деценија брак.

Разводот помеѓу Жилберто Гил и Сандра Гаделха беше спроведен мирно, со почитување на приватноста на парот и особено заштита на нивните деца. Во некои конкретни интервјуа Сандра ја раскажува зад сцената на одлуката за разделба:

Се разделивме со заеднички договор. Љубовта се претвори во нешто друго. А песната зборува токму за оваа промена, за еден вид љубов која живее, умира и се преродува на друг начин. Нашата љубов никогаш не умре, до денес сме многу добри пријатели. Како што минуваше времето музиката се повеќе ме трогна, размислував за текстот. Поезијата е блескава, нашата приказна е таму, креветот татами што го сакавме.

Жилберто Гил и Сандра, неговата поранешна сопруга. Drão е посветен на неа.

Зошто се вика песната Драо ?

Сандрао бил прекар што го дала Марија Бетанија, кој на крајот бил посвоен од луѓе блиски до неа. Сандрао брзо стана Драо, приврзан повик.

Љубопитност: Сандра е сестра на првата сопруга на Каетано Велосо, Деде Гадела. Според самата Сандра, таа пораснала нурнати во универзумот на уметници во Баија и уште од најрана возраст била идентификувана по нејзиниот прекар:

Од мојата 14-та година, сите во Салвадор ме викаа Драо. Јас сум израснат со Гал Коста, живеевме на иста улица. Јас сум сестрата на Деде, првата сопруга на Каетано Велосо. Нашата улица беше точка на средба на бандата Тропикалија. Отидов на првата свадба на Гил. Потоа ја запознав Нана Кајми, неговата втора сопруга. Нашата љубов се роди од ова пријателство.

Драо и Гил со нивниот син во скут во друштво на Каетано Велосо.

Смртта на нивниот син Педро

Иако накратко се појавува во писмото, Драо се осврнува на трите деца родени од бракот. Педро, Прета и Марија се спомнуваат кога текстот вели дека сите деца се здрави.

Преводот е особено нежен бидејќи Педро, најстариот син кој бил музичар и учествувал во групата Его Трип, починал од Precociously , на само 19 години.

Жртва на сообраќајна несреќа во Лагоа Родриго де Фреитас, во Рио де Жанеиро, Педро Гаделха Гил Мореира беше погребан на 2 февруари 1990 година. Текстовите на Drão исто така беше носталгичен рекордод времето кога се беше во ред и семејството постоеше во полнота.

Синот Педро загина во трагична сообраќајна несреќа кога имаше само 19 години.

Преснимки на песната

Drão успеа да ја надмине бариерата на времето и беше повторно снимена во партнерство со (или) некои посебни пријатели. Откријте подолу некои од најпопуларните преснимки на оваа MPB класика.

Со Каетано Велосо

Долгогодишните пријатели се сретнаа за да го снимат албумот Dois Amigos, Um Século de Música. На плочата ја наоѓаме песната Drão .

Каетано беше многу посебен избор за партнер бидејќи внимателно ја следеше врската на парот Гил и Сандра:

Каетано Велосо, Жилберто Гил - Драо (Видео во живо)

Дјаван

Во текот на 2000-тите, Џаван побарал дозвола Жилберто Гил повторно да го сними Драо . Резултатот е снимен на албумот Perfil , објавен во 2006 година.

Со Ивете Сангало

Друга верзија која исто така стана добро позната е направена во партнерство со пејачката Ивете Сангало и со Каетано Велосо. Тројцата Бахијци се собраа и ја изведоа песната за време на шоуто претставено во 2012 година:

Caetano Veloso, Gilberto Gil, Ivete Sangalo - Drão

Проверете и вие
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.