Музичка идеологија на Казуза (значење и анализа)

Музичка идеологија на Казуза (значење и анализа)
Patrick Gray

Ideologia е насловната тема на третиот соло албум на Казуза, издаден во 1988 година. Текстот ги напиша пејачот, а на музика ги постави Роберто Фрејат, пријател и поранешен придружник на бендот Барао Вермељо. <3

Албумот е снимен во 1987 година, откако Казуза се вратил од Соединетите Американски Држави, каде што бил подложен на третман за СИДА. Ideologia е една од првите песни што ги напишал откако дознал за неговата дијагноза, која се спомнува во самиот текст.

Од корицата на албумот, исто така, предизвика контроверзии, мешајќи добро познати симболи кои претставуваат сосема различни вредности. Меѓу нив е нацистичкиот крст со свастика, чеканот и српот на работничката класа, Давидовата ѕвезда, меѓу другите.

Обраќајќи различни теми поврзани со општеството и културата од тоа време, песната беше една од најмногу свиреше на радио во годината на неговото лансирање, освојувајќи ја јавноста и критиката. Неговиот рефрен, трагичен и речиси пророчки, останува во главите на многу Бразилци, толку многу години подоцна.

Текст

Мојата забава

Тоа е скршено срце

И сите илузии се изгубени

Сите мои соништа беа продадени

Толку евтино што не можам да верувам

Не можам да верувам дека ах

Што тоа момче што требаше да го промени светот

Го промени светот

Сега присуствува на забавите на „Гранд Монд“

Моите херои починаа од предозирање

Ех, моите непријатели се на власт

Идеологија

Сакам еднада живеам

Идеологија

Сакам еден да живее

Мојот тежок

Сега е опасен по живот

Мојот секс и дрога нема рокенрол

Ќе ја платам сметката за аналитичарот

Затоа никогаш повеќе нема да знам кој сум

Знај кој сум

За тоа момче што требаше да го промени светот

Промени го светот

Сега гледа сè на врвот на ѕидот, на врвот на ѕидот

Апстрактно

Песната е изблик за немоќта и разочараноста на уметникот во лицето на политичката и социјалната ситуација во земјата. Припадник на генерација која сонуваше за слобода, овој поединец е разочаран од постдиктаторскиот, конзервативен и моралистички Бразил .

Лирското јас на „Идеологија“ ја изразува конфузијата и празнината на многу Бразилци кои на крајот беа асимилирани од општеството што сакаа да го променат. Заглавени во тешки рутини, тие се откажаа од размислувањето, ги загубија вредностите за кои треба да живеат и да се борат.

Музичка анализа

Станза 1

Моја забава

Е скршено срце

И илузиите се изгубени

Сите мои соништа беа продадени

Толку евтино што не ми се верува

можам не верувам ах

Тоа момче што требаше да го промени светот

Промени го светот

Сега присуствува на забавите „Гранд Монд“

На почетните редови на песната искажуваат на колку генијален начин се чувствувало чувството на фрустрација и тага што се чувствувало во тоа време: „Моето скршено срце / Тоа е скршено срце“.

БидејќиПочетокот е евидентно незадоволство, неориентираност и политичко-идеолошка идентификација на овој поетски субјект.

Изгубен, без политичка определба, тој не дели гледишта за светот или принципите со ниту една партија или група. Она што го спојува со колективот, што го зближува со другите е страдањето, генерализираното разочарување („сите илузии се изгубени“).

Постои чувство на револт, па дури и на предавство кое се провлекува низ целото писмо. Предметот споменува дека неговите „соништа се продадени“, мислејќи на надежите за постдиктаторски Бразил кои никогаш не се остварија. Далеку од наивноста на младоста, поетскиот субјект станува свесен за тешкотиите на возрасниот живот, за неправдите што остануваат околу него.

Исто така, постои јасна алузија на капиталистичкиот систем и потребата од размена на амбиции и плановите за работниот дневник, секојдневните обврски, преживувањето.

Гледајќи ја состојбата на неговиот сегашен живот, се сеќава кој бил во минатото, „тоа момче што требаше да го промени светот“. Неговиот тон е исто така повреден и изненадувачки, како одеднаш да ја препознал недоследноста на сопствените постапки.

Така, поетскиот субјект сфаќа дека, и покрај неговите револуционерни идеали, тој завршил интегриран и асимилиран од системот кој го отфрли. Почна да оди на забави од високо општество, да биде ист како што критикуваше. „Гранд Монд“ беше ЛГБТ ноќен клуб во СаоПауло, посетуван од големите личности на општеството и уметничката панорама од тоа време, вклучувајќи го и Казуза.

Исто така види: Книга Triste Fim од Поликарпо Кварезма: резиме и анализа на делото

Refrão

Моите херои починаа од предозирање

Ех, моите непријатели се во моќ

Идеологија

Сакам еден да живее

Идеологија

Сакам еден да живее

Хорот на песната следи а портрет на политичкиот и социокултурниот контекст на времето, иако тој останува релевантен и актуелен со текот на годините. Првиот стих зборува за исчезнувачките икони на контракултурата како Џими Хендрикс и Џенис Џоплин.

Гледани како потенцијални спасители, предвесници на социјалната трансформација, тие сега умираа, многу жртви на нивната злоупотреба на дрога. За оние што останаа, имаше чувство на сираче и напуштеност .

Вториот стих раскажува за политичката и социјалната ситуација во која живееше земјата. По периодот на воена диктатура (1964 - 1985) прекрстен со авторитаризам, насилство и потиснување на правата, луѓето сонуваа за слобода која никогаш не стигна .

Во 1987 година, кога Казуза напиша музика , земјата беше во бавен период на редемократизација, но сè уште немаше директни избори (тие пристигнаа дури во 1990 година).

Бидејќи новиот Устав беше одобрен дури во 1988 година, времето беше време на напредок и назадување , а конзервативизмот преовладуваше. Така, стиховите го изразуваат недостатокот на избор и контрола на поетскиот субјект врз ситуацијата, начувство на пораз.

Демонстрација за непосредни избори во Бело Хоризонте (1984).

Терминот „идеологија“ може да има две значења. Неутралното (збир на идеи, принципи и доктрини) и критичкото (инструмент за доминација, убедување и манипулација). Во текстот, пристапот е прв, како што објасни Казуза во едно интервју:

Кога ја направив „Идеологија“, не ни знаев што значи тоа, отидов да го побарам во речникот. Таму пишуваше дека укажува на слични текови на мислата и такви...

Така, на субјектот му треба идеологија за да може да опстане. Тој бара доктрини, морални и општествени принципи на кои ќе се држи, во кои ќе верува, во време кога се чувствува изгубен и бесцелен. Соочен со неговата состојба на тага и незадоволство од реалноста, тој треба да заземе став , тој мора да избере страна.

Стафа 2

My boner

Сега е опасно по живот

Мојот секс и дрога немаат рокенрол

Ќе ја платам сметката на аналитичарот

Значи никогаш немам да знам кој сум

Знам кој сум

За тоа момче кое требаше да го промени светот

Промени го светот

Сега гледа сè на врвот на ѕидот, На ѕидот

Познат по тресењето на темелите на моралистичкото и конзервативно општество, во оваа втора строфа тој отворено зборува за сексот и ХИВ вирусот. Епидемијата на СИДА убиваше безмилосно, особено во ЛГБТ заедницата. Оуметникот, кој откри дека ја има болеста, им даде глас на сите стравови што ја прогонуваа неговата генерација .

Сексуалниот чин почна да се поврзува со опасност, со ризик. Интимноста и задоволството сега имаа темна и заканувачка страна, која на крајот ја зголемуваше осаменоста на поединците, изолирани во нивните тела. На сексуалната слобода што ја проповедаше контракултурата и дојде крајот, мотото „секс, дрога и рокенрол“ повеќе не постоеше, ниту сонот за револуција .

Хронист и критичар на неговата генерација, авторот ја спомнува и дифузијата на психоанализата во Бразил во текот на осумдесеттите, можеби како одговор на траумите и кризата на идентитетот што ги погоди многу Бразилци.

Сеќавањето на младиот идеалист во кој беше минатото се појавува како прогонство што доаѓа да го соочи со неговата сегашна положба. Со текот на времето, тој се откажа од борбата и се смести во општеството за кое сонуваше да се трансформира. Разочаран, тој признава дека сега „сè гледа од ѕидот“, откривајќи пасивност, апатија и недостаток на позиционирање .

Значењето на песната

Cazuza прави искрен и болен портрет на неговата генерација , изложувајќи ги чувствата на импотенција и песимизам кон Бразил . Во оваа тема, како и во другите, пејачот покажува огледало каде што бразилското општество може да се види и да се преиспита себеси, соочејќи се со своите лицемери и недоследности.

Уметникот и неговите придружници сонувааземја ослободена од диктатура која никогаш не се оствари, бидејќи Бразил ги задржа своите предрасуди и социјални нееднаквости по падот на режимот.

За песната, пејачката изјави во интервју:

( .. .) Мислевме дека ќе го промениме светот и Бразил е ист; Имаше огромна количина на фрустрација Во концептите на секс, однесување, стана нешто, но оставивме многу на патот. Толку се боревме и сега? Каде стигнавме? Каде застана нашата генерација?

Како што е вообичаено во делото на Казуза, музиката има провокативен карактер, таа е хроника на обичаите и социјална критика. Во стиховите, авторот се соочува со сопствените идеали кои се чини дека се изгубени во горчината на секојдневието.

Фрустриран од генерацијата која беше поразена, без борбен дух и без идеологија, тој ја презема својата одговорност и ги повикува своите другари на борба. напишано. Портпарол на неговата генерација, Казуза беше и бразилски мислител способен да го открие она што општеството се обидува да го скрие и да ги осуди неправдите што останале до денес.

Анализа на оригиналниот клип

Казуза - Идеологија ( Официјален клип)

Видеото започнува меѓу остатоци, остатоци, урнатини. Среде хаосот, наоѓаме познати симболи поврзани со синџири наразлични, па дури и спротивставени ставови. Казуза ги меша српот и чеканот на комунизмот со крстот свастика на нацизмот. Ѕвездата на Давид и портретот на Исус Христос се појавуваат со Кинезот Јин Јанг , „мирот и љубовта“ хипикот со знакот на доларот, анархистичкиот симбол со политички флаери.

Исто како и на корицата на албумот, сите овие предмети го формираат зборот „идеологија“. Очигледно е дека пејачот има намера да ја прикаже мислата на својата генерација како резултат на сите овие влијанија .

Постојат и слики од познати и озлогласени личности од популарната култура како Мао Це Тунг , Хитлер, Алберт Ајнштајн, Зигмунд Фројд, Мерилин Монро, Џими Хендрикс, Џенис Џоплин и Боб Марли. Сите овие фигури, кои претставуваат сосема различни идеали, беа дел од заедничката имагинација.

Покажувајќи неколку стапки одење (во чевли, патики, влечки, сандали), ја претставува различноста, мноштвото на бразилскиот народ и исто така нивната рутина избрзана и исцрпувачка.

Казуза се појавува како пее на телевизор, критикувајќи ги бразилските медиуми и луѓето кои веруваат само во она што го гледаат на екранот. Потоа, тој пее врз куп книги, со капа на главата, покажувајќи го прстот кон академиците и интелектуалците од тоа време.

Сатирата паѓа и врз самиот пејач, кој се појавува во уметноста студија, музички студија, па дури и возење на брод. Казуза го презема својот живот со луксузот набуржоазијата, иако продолжува да ги провоцира најконзервативните слоеви на општеството.

На крајот можеме да видиме како пејачот пробува разни капи: каубојски, кинески, со мики уши, кангацеиро итн. Се чини дека оваа надреденост укажува на изгубен народ, збунет поради толку многу влијанија, кои престанале да размислуваат и заборавиле кои се.

За Казуза

Агенор де Миранда Араухо Нето, попознат по уметничкото име Казуза, беше еден од најголемите пејачи и композитори на бразилската музика. Со длабоки стихови што се одразуваа на националното општество и култура, харизматичен и провокативен, тој беше и социјален агитатор и мислител на своето време.

Исто така види: 15 најдобри класични книги од бразилската литература (коментирани)

Genial Culture на Spotify

Cazuza

Видете исто така
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.