Надреализам: карактеристики и главни генијалци на движењето

Надреализам: карактеристики и главни генијалци на движењето
Patrick Gray

Во 1924 година, во Париз, Андре Бретон (1896-1966), француски писател и поет, напиша манифест откако ги прекина односите со Тристан Цара, водачот на дадаистичкото движење, и на тој начин се роди надреализмот, за многумина последниот од големи авангарди.

Надреалистички манифест (1924), од Андре Бретон

Слика: верзија на Le Viol ( Повреда ) - масло на платно, 1934 - Рене Магрит, Мома, Њујорк

Што е надреализам?

Надреализмот беше авангардно уметничко движење кое започна во Париз и промовираше вистинско естетско обновување. Покрај влијанието врз светот на пластичната уметност, надреализмот одекна и во киното, литературата и театарот.

Главните уметници на групата беа Салвадор Дали, Андре Бретон, Макс Ернст, Рене Магрит и Џоан Миро.

Потеклото на надреализмот

Надреализмот се појавува во Париз, во 1924 година, и се шири низ Европа по Првата светска војна, продолжувајќи се до Втората светска војна. Сепак, влијанието на ова движење всушност стигна и до нашите денови.

Терминот надреализам

Иако поимот надреализам се поврзува со Бретон и неговиот манифест, овој е постар и прв го употребил Гијом Аполинер (1880-1918), француски писател и уметнички критичар, во 1917 година, во прологот на неговата драма Како Тетас де Тирезијас .

Надреалистички дела и главни уметници

Макс Ернст

Les Hommes(најдениот заеднички предмет) со неверојатното и апсурдното (нова цел, сценарио или преклопување што му беше наметнато на објектот).

Надреализмот во Бразил

Надреализмот не најде многу одек во Бразил и никогаш не се материјализираше во организирано движење. Во секој случај, можно е да се истакнат некои уметници кои се чувствувале под влијание на работата што се правела во странство.

Националните имиња кои можеби најблиску до надреализмот биле Марија Мартинс, Исмаел Нери и Цицеро Диас.

Скулптурите на Марија Мартинс

Скулпторката Марија Мартинс (1900-1973) поголемиот дел од својот живот го живеела во Соединетите Држави, па дури и станала дел од надреалистичкото движење, станувајќи пријател на Андре Бретон и други големи имиња како Макс Ернст.

Барајќи ја светлината , скулптура од Марија Мартинс

Слики од Исмаел Нери

Веќе пластичен уметник Исмаел Нери (1900-1934) ја направи својата кариера во Бразил, но беше под големо влијание на надреализмот благодарение на периодот кога студираше во Париз. Таму уметникот имал контакт со големите имиња во групата.

Автопортрет (1930), од Исмаел Нери

Сликите на Исмаел Нери

Со приказна слична на онаа на Исмаел Нери, Цицеро Диас (1907) роден во Пернамбуко, исто така, стапил во контакт со надреализмот кога се преселил во Париз.

Во 1937 година тој станал пријател со главните експоненти на групатанадреалист, и оваа близина на крајот влијаеше на неговата работа.

Мурал Бои и форми (1991), од Cícero Dias

Проверете

  n'en sauront rien( Мажите не знаат ништо) - масло на платно, 1923 година - Макс Ернст, Тејт, ОК

  Макс Ернст (1891, Брул, Германија - 1976 , Париз, Франција) беше еден од пионерите на дадаизмот прво, а потоа и на надреализмот, кој се истакна преку сликарството, но и поезијата.

  Додека беше во Германија, Ернст активно учествуваше во Првата светска војна, нешто што остави бележи длабоко во човекот и на крајот влијаеше на уметникот.

  Блажена Богородица го казнува детето Исус пред тројца сведоци: Андре Бретон, Пол Елуар и сликарот - масло на платно, 1926 - Макс Ернст, музеј Лудвиг, Келн, Германија

  Изложеноста на Ернст на ужасите на војната го натера да се бунтува уште пожестоко против општеството и вредностите од тоа време.

  Неговото дело се карактеризира пред сè со истражување на апсурдните, фантастични сценарија и светот на соништата.

  Во текот на неговиот уметнички живот тој експериментирал со различни техники, како колаж или фротеж, и бил под големо влијание од уметноста на домородните Американски племиња .

  Salvador Dalí

  La persistence de la memòria (Упорноста на меморијата) -

  масло на платно, 1931 - Салвадор Дали, MoMa, NY

  Салвадор Дали (1904-1989, Фигерес, Шпанија) е најпознатиот од надреалистите и неговото име, со текот на времето, стана синоним за движењето.

  Меѓутоа, околу 1937 година, поради промена востилот и, исто така, поради политичките убедувања на Дали, Бретон на крајот го избрка уметникот од надреалистичкото движење.

  Дали е исто така најконтроверзниот и во неговата работа е озлогласено влијанието на светот на соништата.

  0> Изразувањето на неговата уметност претежно се вршеше преку сликарството и скулптурата, но во текот на неговиот живот експериментираше и со други форми и техники.

  Неговиот белег остана дури и во киното, со оглед на неговата соработка во два филма со Луис Буњуел (1900-1983, шпански филмски режисер): Un Chien andalou ( Андалузиско куче ) во 1929 година и Златна доба ( Златното доба ) во 1930 година.

  Исто така види: 9 основни уметници на модерната уметност

  Жирафа во пламен - масло на дрво, 1937 година - Салвадор Дали, Кунстмузеј Базел, Базел, Швајцарија

  Освен што е револуционерен уметник, Дали беше и гениј кога станува збор за самопромоција и вистински шоумен.

  Тематски, неговите слики се вртат околу три главни теми: универзумот и човечките сензации, сексуалната симболика и идеографски слики.

  Поголемиот дел од неговата работа се состои од секвенцијално претставување на сонот, нешто што го постигнал со вежбање на својот ум да ја прифати потсвеста како дел од свесното и на тој начин да ја црпи својата инспирација од таму.

  За Дали, соништата и имагинацијата беа основни за креативниот процес, исто како што бранеше варијанта на автоматизам, еден вид параноја.

  Во овапроцесот на параноја, уметникот мораше да се впушти во состојба на халуцинација за да создаде, суспендирајќи ја својата рационалност и покрај тоа што беше свесен за тоа длабоко во себе.

  Видете ја целосната анализа на сликата „Упорноста на меморијата“ од Салвадор Дали

  Џоан Миро

  Ловецот ( Каталонски пејзаж ) - масло на платно, 1924 година - Џоан Миро, Мома, Њујорк

  Жоан Миро (1893, Барселона, Шпанија - 1983, Палма де Мајорка, Шпанија) е еден од највлијателните уметници на 20 век. Најпознатите дела на уметникот се слики, но Миро произведувал и како скулптор, дизајнер, керамист итн.

  Како и другите уметници, Миро поминал, бил под влијание и оставил свој белег во неколку движења, почнувајќи од фовизмот. потоа дадаизмот, надреализмот и апстракционизмот.

  Во својот уметнички живот практикувал автоматизам и во сликарството се стремел што повеќе да се дистанцира од конвенционалноста, а со тоа и да ги нападне воспоставените буржоаски принципи.

  Carnaval d'Arlequin ( Карневалот на Арлекин ) - масло на платно, 1925 година - Џоан Миро,

  Уметничката галерија Олбрајт-Нокс, Бафало, САД

  Исто така види: Песна за пневмоторакс од Мануел Бандеира (со анализа)

  Неговите слики главно претставуваат биоморфни форми, без контраст, а тематски тие се композиции кои упатуваат на вкрстување помеѓу световите на духовите и соновите.

  Со своите иновативни композиции, Миро влијаеше на неговите современици и безброј уметници од генерации

  Рене Магрит

  Les amants ( Љубовниците ) - масло на платно, 1928 - Рене Магрит, Мома, Њујорк

  Рене Магрит (1898, Лесинес, Белгија - 1967 година, Брисел, Белгија) беше белгиски уметник и едно од најпознатите меѓународно признати имиња во надреализмот, иако неговата слава ќе дојде дури околу 50-тите години на 20 век.

  И покрај тоа што е еден од уметниците кои најмногу се поврзуваат со надреализмот, делата на Магрит се далеку од илузионизмот на Дали и делата под силно влијание на автоматизмот на Миро.

  За Магрит, она што беше важно не беше толку многу работата покажала, но што сокрила или задни намери.

  За него, најважно било да ја претстави мистеријата и на тој начин многу од неговите сликовни композиции прикажуваат човечки фигури со лица покриени со ткаенини, оставајќи го гледачот вечно љубопитна и незадоволна што никогаш нема да можеме да откриеме кој е под тие ткаенини.

  Во текот на нејзиниот уметнички живот, Магрит прибегнуваше кон истата тема неколку пати и користеше познати дела од претходни уметници за да го создаде надреалист нивна верзија.

  Ceci N'est Pas une Pipe ( Предавството на сликите ) - масло на платно, 1929 година - Рене Магрит, LACMA, LA

  Хуморот исто така одигра важна улога во работата на Магрит. Пример за ова е Предавството наСлики , во кои цевка е насликана со извонреден реализам, а потоа уметникот го става описот „Ова не е цевка“ под него.

  Всушност, може да се тврди дека ниту сликата ниту зборот, кој го опишува со негативен, се цевка. Тие се само апстрактни претстави на отсутниот објект.

  Така, на очигледно едноставен начин, Магрит го принудува гледачот да размислува, да се прашува. Бидејќи самиот уметник не се смета себеси за сликар, туку за мислител кој се изразува преку слики.

  Искористете ја можноста да ги истражите и делата на статијата 10 за да го разберете Рене Магрит.

  Надреалистички цртеж

  Пример за фротирање - L'Évadé ( Бегалецот ) 1926 година - Макс Ернст

  Како и во сликарството, автоматизмот не функционираше исто така како и во другите форми на уметничко изразување, беа користени и други техники за да се постигне оваа спонтаност на создавањето.

  Еден од овие примери беше фротажа , која се состоеше од поминување на молив, на пример, преку површинска ругоза, со што се создаваат форми на потпората и оттаму е создадена работата.

  Декалкоманија

  Друг пример е декалкоманија , која во основа може да се резимира како техника во која количина мастило се фрли на платно или хартија која потоа се превиткува на половина. Овој процес резултираше со шема на мастило што подоцна науметниците го создавале делото.

  Други форми на уметничко изразување биле користени и експериментирани, секогаш во обид да се истражи креативната слобода до максимум.

  Пример на Cadavre Exquis dos уметници Ив Танги,

  Џоан Миро, Макс Морис и Мен Реј.

  Карактеристики на надреализмот

  Важноста на несвесното

  Le Guéridon dans l'atelier ( Табела на пиедестал во студиото ) - масло на платно, 1922 година - Андре Масон, Тејт, ОК

  Манифестот што го напиша Бретон е инспириран од книгата од Фројд, Толкувањето на соништата . Во делото, интелектуалецот ја истражува идејата дека човечкиот ум има скриено ниво, несвесното , така наречено затоа што најчесто не сме свесни за неговото постоење.

  Така, надреализмот сакаше да го надмине ова ограничување на свесното , дозволувајќи и на потсвеста да се изрази преку уметноста.

  Автоматизмот

  Автоматизмот стана во една од карактеристиките на надреализмот, кој е одбрана на уметничкото изразување без ограничувања или контрола на разумот.

  За да ја постигнат оваа цел, уметниците дури и направија уметнички креации додека се во транс и хипноза.

  Пример за автоматизам во цртањето - La mer se retire ( Морето се повлекува ) 1941 - Андре Масон

  Во пракса, автоматизмот се состоеше од транспонирање на хартија, ткаенина иликој било друг начин на уметничко изразување, мисла или сон директно од потсвеста , без естетска контрола или морална грижа.

  Целта беше уметничкото создавање да стане автоматско (оттука и терминот автоматизам ) , исто како што дишеме или трепкаме без размислување. Тоа беше обид да се побуни против воспоставените норми, не само во уметноста, туку и во социјалната сфера.

  Учење од други култури

  Надреалистите честопати исто така инкорпорираа слики и предмети од другите култури , особено оние најпримитивните.

  Овој став имаше пред се антиколонијалистички и антирасистички намери.

  Креативниот процес

  На cadavre exquis беше креативен процес заснован на игра, во која различни уметници заедно создаваа цртежи или песни.

  За ова, делото се пренесуваше од едно на друго, и секој уметник би додал ново парче додека не го достигне конечниот резултат.

  Пример за објект троуве - Téléphone-Homard ( Telephone-lobster ) - метал , гипс, гума, смола и хартија, 1936 - Салвадор Дали, Мома, Њујорк

  Друг алтернативен процес на уметничка градба беше ob млазот trouvé (пронајден предмет) измислен од Марсел Дишан (1887-968) кој бил француски сликар, скулптор и поет и едно од главните имиња на дадаизмот.

  Важноста на дадаизмот.потсвеста за надреалистите

  Надреалистите веруваа дека креативноста што се раѓа во потсвеста на уметникот е поавтентична и помоќна од онаа на свесното. И тие исто така беа заинтересирани да го истражат јазикот на соништата за кои веруваа дека открива скриени чувства и желби.

  Генерално, идејата беше да се биде што е можно спонтан, нешто што при цртањето или пишувањето откриваше повеќе или помалку лесно , но не толку со сликањето, колку што е посложена техника што не дозволува толкава спонтаност.

  Обје троуве

  На поедноставен начин, објет троуве значеше употреба на секојдневието и создавал предмети за одредена цел, кои би биле отстранети од својата средина и цел, добивајќи нова.

  Во надреализмот, на оваа премиса е додаден допирот на апсурдот, на надредениот на неверојатното и бизарно, како што е случајот со прикачување на јастог на телефон, или во случајот на Мерет Опенхајм која покрила чаша и лажица со коса.

  Пример на objet trouvé - Објект ( Objeto ) 1936 - Мерет Опенхајм

  (1913-1985, швајцарски уметник и фотограф), MoMa, NY

  Овој облик на уметничка конструкција поставува секојдневни предмети кои нормално не би се пронашле заедно и би ги здружиле, предизвикувајќи вознемирување и на тој начин помагајќи да се стимулира несвесното.

  Тоа беше сопоставување помеѓу познатото
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.