Неокласицизам: архитектура, сликарство, скулптура и историски контекст

Неокласицизам: архитектура, сликарство, скулптура и историски контекст
Patrick Gray

Неокласицизмот се случил помеѓу 1750 и 1850 година и бил обележан со обновување на елементите од грчко-римската култура.

Големите имиња на овој период биле француските сликари Жан Огист Доминик Енгр и Жак Луј Давид и скулптор Италијанец Антонио Канова.

Во Бразил мораме да ја истакнеме работата на сликарите Жан-Батист Дебре и Николас-Антоан Тауне, покрај делата на архитектот Гранжан де Монтињи.

Неокласично уметност

Исто така позната како нов класицизам, неокласичната уметност беше обележана со обновувањето на вредностите на грчко-римската култура .

Уметничкото движење што го следеше Француската револуција дојде по рококото, свртена против барокната естетика , и двете со многу украси, сметани за залудни, неправилни и прекумерни. Неокласичната уметност пред сè го вреднуваше формалното. Оваа генерација читаше уметност со цел да го подигне духот на своите современици.

Неокласицизмот беше период обележан со просветителските идеали , кои ја вреднуваа рационалноста и ја намалуваа важноста на религиозните верувања. Во овој период, гледаме дека религиозните претстави губат вредност и сликарите се заинтересирани да регистрираат историски настани или портрети.

Слика Капачот на Валпинсон , од Жан Огист Доминик

Историски контекст: неокласичниот период

Иако научниците посочуваат различни датуми,може да се каже дека неокласицизмот се случил приближно помеѓу 1750 и 1850 година.

Тоа бил период на длабоки општествени промени од повеќе аспекти.

Помеѓу 18 век и 19 век имаше промени во филозофската област (подемот на луминизмот), во технолошката гледна точка ( Индустриската револуција ), исто така значајни промени во политичкиот опсег (Француската револуција) и во сферата на уметностите (замор од барокната естетика).

Неокласична архитектура

Овој тип на архитектура беше обележан со обновување на класиката, на она што се произведувало во антиката, имајќи како идеал за убавината на она што беше создадено во Рим и во Грција. Не случајно во Европа започна периодот на големи ископувања , археологијата ги доживуваше своите славни денови.

Во неокласичните згради можеме да забележиме присуство на римски и грчки столбови, фасади, сводови и куполи.

Пример за овој стил може да се види кај Бранденбуршката порта, која се наоѓа во Берлин:

Бранденбуршката порта, Берлин

Неокласичната архитектура била познат по својата величественост, поради претерувањето да ја демонстрира економската и социјалната моќ.

Најголемото име на овој период било она на францускиот архитект Пјер-Александре Бартелем Вињон (1763-1828) , одговорна за подигнување на зградата која служела како икона за неокласиците: црквата Марија Магдалена, која се наоѓа воПариз.

Црквата Марија Магдалена

Неокласично сликарство

Со поурамнотежени, дискретни бои и без големи контрасти, неокласичното сликарство, како и архитектурата, го возвиши и возвишените грчко-римски вредности, покажувајќи посебна инспирација во скулптурите на антиката.

Во овие дела забележуваме присуство на ликови со идеализирана убавина . Друга интересна карактеристика е тоа што овие слики не содржат траги од четката.

Слика Заклетвата на Хорациите , од Жак Луис Дејвид

Делата од овој период фокусирани на реалистични слики , прецизни контури направени со објективност и строгост.

Уметниците се занимаваа со златната пропорција , изложија илустрации направени од прецизни пресметки и покажаа ригидност во методот.

Важноста на хармонијата беше особено забележлива во многуте направени портрети.

Големите имиња на оваа генерација беа сликарите Жак Луис Давид и Жан Огист Доминик Ингрес.

0>Класичните дела на Жак Лоиус Давид - кој беше најлошиот француски неокласичар, официјален илустратор на Наполеон Бонапарта и дворот за време на Француската револуција - се сликите Убиен Марат , Смртта на Сократ и Заклетвата на Хорациите.

Сликарство Марат е убиен

Второто големо име беше исто така француски Жан Огист Доминик,кој бил ученик на Давид и сликал класични дела кои станале големи дела на западното сликарство како што се сликите Капачот на Валпинсон и Јупитер и Тетис.

Постер Јупитер и Тетис, Жан Огист Доминик

Неокласична скулптура

Направена главно со мермер и бронза, неокласичната скулптура е создадена од теми поврзани со грчката и римската митологија.

делата се фокусираа главно на претставување на големи херои , важни ликови и славни јавни личности.

Како и во сликарството, имаше постојана грижа за потрагата по хармонија .

Ако Французите беа референца во однос на платната, Италија се појави како икона во однос на скулптурата.

Не случајно, главното име на овој период беше она на италијанскиот скулптор Антонио Канова (1757-1821). Неговите главни дела беа Психа реанимирана (1793), Персеј (1797) и Венера победничка (1808).

Статуа Персеј , од Антонио Канова

Во Персеј (1797) го гледаме важниот лик на митологијата со главата на Медуза во раката. Делото е инспирирано од делото Apolo Belvedere , римска креација од 2 век п.н.е. што може да се најде во музејот во Ватикан.

Неокласицизам Бразил

Неокласицизмот не имаат големо влијание во Бразил.

Овој период беше обележан соприсуство на француската уметничка мисија во нашата земја. Со промената на судот во 1808 година од Португалија во Рио де Жанеиро, беше организирана работна група за промовирање на уметноста во тогашната колонија.

Токму на овој начин група француски уметници дојдоа во Рио де Жанеиро со намера да го основа и раководи Факултетот за уметности и занаети.

Големите имиња на оваа генерација беа сликарите Жан Батист Дебре и Николас-Антоан Тонеј , кој направи важни портрети од тоа време.

Сликарство Продавница за чевли , од Жан-Батист Дебре

Исто така види: Себастиао Салгадо: 13 впечатливи фотографии кои ја сумираат работата на фотографот

И покрај тоа што е во ист стил и работел во текот на истиот период, Николас-Антоан Тонај следеше поинаква линија од неговата современичка и ги наслика главно пејзажите од Рио де Жанеиро:

Сликарство на Рио де Жанеиро од Николас-Антоан Тонеи

Исто така види: Островот на стравот: објаснување за филмот

Во смисла на архитектурата, исто така, нема многу референтни градби од тоа време. Можеме да истакнеме три згради, сите лоцирани во Рио де Жанеиро: Casa França-Brasil, PUC-Rio и фасадата на Империјалната академија за ликовни уметности.

Најважниот архитект од овој период бил Granjean де Монтињи , француски архитект кој стана првиот професор по архитектура во Бразил.

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.