Објаснети 8 ликови од Алиса во земјата на чудата

Објаснети 8 ликови од Алиса во земјата на чудата
Patrick Gray

Едно од најпознатите детски дела на сите времиња, Алиса во земјата на чудата беше напишано од Англичанецот Луис Керол и објавено во 1865 година. Приказната беше популаризирана со анимираната игра на Дизни, објавена во 1951 година.

Полн со енигми и симбологии , наративот е составен од симболични ликови кои заслужуваат длабинска анализа:

1. Алис

Протагонистот на делото е седумгодишно англиско девојче кое беше инспирирано од вистинска фигура : Алис Лидел, ќерка на пријател на Керол. Исклучително интелигентна и артикулирана за нејзините години, таа верува дека веќе знае речиси сè и се обидува да се однесува како возрасните со кои живее.

Сè се менува кога ќе здогледа бел зајак кој поминува покрај неа во градината, облечен во елек и држејќи часовник. Соочена со нешто толку ново и неразбирливо, таа е водена од инстинктот на љубопитност и одлучува да го следи, без воопшто да размислува за последиците.

Претставувајќи ја имагинацијата типична за детството, таа се впушта во свет каде што сè е различно и пркоси на рационалноста. Соочена со апсурдното однесување на локалните жители, таа е исплашена, фрустрирана, па дури и бесна од недостатокот на ред и општествени норми.

Постепено, нејзините перспективи се соочуваат со ирационалните можности на тоа место. Така, девојката треба да се трансформира и да испрашува сèнаучиле досега. Сепак, некои нејзини вредности остануваат: таа се бори до крај да биде слушната и е револтирана од неправдите на кои сведочи.

2. Чешир мачка (или мачка Чешир)

Позната по својата незаборавна насмевка, мачката Чешир е еден од најинтригантните ликови во наративот. Со дарбата за појавување и исчезнување, тој се чини дека ги плаши дури и своите придружници и не се плаши ни од Кралицата на срцата.

Одржувајќи сигурна поза, Мачката е дел од акцијата, но се однесува како да е однадвор, станувајќи речиси набљудувач на тој свет. Алис го наоѓа животното во време кога е целосно изгубена и бара индикации за најдобриот пат што треба да го следи. Иако одговорите не се конкретни, тој се однесува како еден вид локален водич .

И покрај начинот на кој се однесува, говорот на Гато покажува одредена свесност: тој се обидува да го објасни начинот на кој функционира Земјата на чудата. За да преживее таму, Алиса треба да ги напушти правилата и логичното размислување, прифаќајќи го она што е чудно, па дури и лудо кај сите.

Така, мачката Чешир ја опишува таа реалност како место управувано од лудило. кој на крајот ги инфицира своите жители. Дури и Алиса со текот на времето ги заборава лекциите и го репродуцира апсурдното однесување на таа земја.

Ликот исто така се паметидека разумноста и лудоста се релативни концепти: во тој контекст, испитувачкото и рационално однесување на Алиса се издвојува и изгледа смешно.

3. Бел зајак

Белиот зајак е антропоморфно животно, односно се однесува како човечко суштество . Носејќи облека и носејќи огромен часовник, тој постојано трча од едно место до друго.

Постојано доцни на состаноци со кралицата, ликот е секогаш нервозен и збунет, како да е заробен во ова избезумено темпо. Кога поминува низ градината, ја буди љубопитноста на главниот лик кој започнува искуство што ја менува засекогаш.

Исто така види: Уште една тула во ѕидот, од Пинк Флојд: стихови, превод и анализа

Исто така види: 5 целосни и интерпретирани хорор приказни

Во приказната, се чини дека следењето на Белиот зајак е метафора за појдете по знаењето и вистинската мудрост . Дури и покрај најголемите препреки , Алиса продолжува да го бара во земјата на чудата, како да сака учи се повеќе и повеќе.

Од друга страна, неговата опсесија со времето е една од најкарактеристичните особини на ликот, која може да ја симболизира човечката болка со краткотрајноста на животот.

Некои теории сугерираат дека Белиот зајак би бил инспириран од таткото на Алис Лидел, свештеник кој живеел зафатен и бил познат дека доцни на миса.

4. Март Харе

Еден од највпечатливите пасуси во делото е „нероденден чај“ во кој Алиса завршува,дури и без да се разбере ништо што се случува. Мартовскиот зајак, пријателот на Лудиот Шапкач и верен придружник за време на чајот, инсистира да го задева и мачи гостинот.

Средбата е хаотична и се прекршени неколку правила на однесување , нешто што ја прави Алиса прилично потресена. Во нејзините интервенции, Зајакот делува на чуден начин, го предизвикува знаењето и логиката на девојката . Се чини дека симболологијата на ликот е директно поврзана со англискиот јазик.

Во времето на создавањето на делото, често се користел изразот „луд како мартовски зајак“, што се однесува на сезоната на парење на видот. Во овој период, животното било познато дека делува на непредвидлив начин , со многу енергија, скокање и трчање во кругови.

5. Mad Hatter

Инспирацијата за оваа бројка потекнува и од англискиот јазик кој го користел изразот „луд како хејтер“ за да назначи луѓе кои страдаат од проблеми со менталното здравје. Терминот се однесувал на работници кои произведувале капи и завршиле отруени од високите дози на жива со која имале контакт.

Во делото се посочува дека тој ќе останаа вака по борбата со времето; можеби затоа слави „неродендени“. Ликот претставува сатира на британскиот бонтон и неговите социјални конвенции. Тој го превртува„петчасовниот чај“, една од најпознатите и најдревните традиции во земјата, преобразувајќи ја во бесмислена прослава.

Она што треба да биде формален настан полн со правила, типичен за повисоките класи, станува во огромна врева. Ексцентричниот маж е, во исто време, пријателски настроен и груб кон Алиса и може да се види како лош домаќин.

6. Гасеница

Иако Гасеницата е еден од ликовите што создал најмногу теории, неговата најочигледна симболика е онаа на суштество кое е родено за метаморфоза . Една од првите фигури со кои се среќава Алиса во земјата на чудата, таа го тера девојчето да го преиспитува сопствениот идентитет кога ќе и постави едноставно прашање: „Која си ти?“.

Пушејќи од наргиле, Caterpillar има малку надмено и арогантно држење, како да не ги разбира маките на посетителот. Сепак, таа се обидува да и помогне на Алис да се прилагоди и да се справи со предизвиците на местото, посочувајќи ја печурката која може да го модифицира нејзиното тело, правејќи го поголемо или помало. Ова може да се сфати како метафора за искуството на пубертетот и неговите последователни трансформации.

Фигурата го учи главниот лик дека промената е позитивна работа со која треба да се соочиме без страв и природно, бидејќи е дел од сечиј процес. Во филмската адаптација од 2010 година, таа го доби името „Абсолем“.

7. Кралицатана срцата

Рагалена, егоцентрична и детска, Кралицата на срцата претставува апсолутна моќ во земјата на чудата, од која се плаши дури и нејзиниот сопруг, кралот, кој само ги следи нејзините наредби. Нејзиниот вкус за понижување на другите е очигледен и таа секогаш вреска и се заканува дека ќе им ги отсече главите на своите поданици.

Најголемиот интерес на деспотот се чини дека е да доминира со населението, владеејќи преку страв и ги илустрира штетните ефекти на авторитарната и несомнена моќ.

Кралицата исто така претставува целосно превртено чувство за правда кое се материјализира преку апсурдна и незаконска пресуда, симбол на несигурност и потчинетост на тие граѓани.

Тука, ние сме соочени со критика на британската монархија и благородништвото. Можеме да забележиме дека оние што ја опкружуваат кралицата се дел од истиот костум како неа, односно имаат иста природа.

Во ова читање, земјата на чудата може да претставува алегорија на Англија на Луис Керол. Теоријата добива сила кога ќе сфатиме дека нејзината опсесија со црвени рози е референца за Војната на розите, збир на борби за наследување за англискиот трон.

8. Dormouse

Третиот елемент што ја сочинува чајната маса на Mad Hatter е мал полски глушец, познат и како Dormouse. Целото време го поминува во заспивање, како да е допингуван илихипнотизирано од нешто.

Малото животно едвај зборува и кога се обидува да зборува, никој не обрнува внимание или е прекинат, на крајот се откажува. Така кај него доминираат другите фигури, Зајакот и Шапкарот, кои се поголеми од него. Некои теории истакнуваат дека Dormouse може да ја симболизира неподвижноста на работничката класа која не може да реагира на угнетувањето што го трпат.

Бонус: други истакнати личности

Дури и со релевантни помали, има и други ликови од ова имагинарно кои исто така предизвикуваат интерес кај читателите. Една од нив е постарата сестра на Алис, чие име никогаш не го дознавме. Иако таа го претставува сериозниот и одговорен лик на возрасните, изгледа дека е маѓепсана од сонот раскажан од девојката, можеби чувствувајќи носталгија за нејзиното детство.

Иако речиси не се појавува во анимираниот филм од 1951 година, Knave of Hearts има големо значење во книгата и другите филмски адаптации. Тој работи за кралицата на срцата и е обвинет дека и ги украл питите, станувајќи мета на неконзистентна пресуда.

Твидлиди и Твидледум беа вклучени во класиката на Дизни и во верзијата на Тим, Бартон ( 2010), но припаѓаат на следната книга на авторот, Through the Looking Glass. Двете близнаци се идентични, не само по изглед, туку и во начинот на размислување, и не можат да се борат дури и кога обидете се.

АкоАко сакате да знаете сè за книгата на Луис Керол, погледнете ја нашата детална анализа на Алиса во земјата на чудата.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.