Патувања во мојата земја: резиме и анализа на книгата на Алмеида Гарет

Патувања во мојата земја: резиме и анализа на книгата на Алмеида Гарет
Patrick Gray

Виагенс на минха тера е ремек-дело на романтичната португалска литература. Напишан во 1843 година од Алмеида Гарет, текстот првично беше објавен во списанието Universal Lisboense и останува уреден до денес, како еден од клучните обележја на португалската литература.

Апстракт

Првично објавен во 1843 година -1845 во Revista Universal Lisbonense, а подоцна собрани во том во 1846 година, Viagens na minha terra е клучно дело на португалската романтична литература. Наративот е инспириран од класичното Сентиментално патување (1787), од Стерн и од Ксавиер де Маистр, Патување околу мојата соба (1795).

Книгата напишана од Гарет е поделена на 49 поглавја и меша серија на книжевните жанрови, може да се сметаат од новинарски извештај до патувачка литература.

Мотото што го придвижува пишувањето е патување во Сантарем, патување всушност направено од Гарет, во 1843 година, на покана од политичарот Пасос Мануел.

На почетокот на првото поглавје, нараторот објавува:

Како авторот на оваа ерудитна книга решил да патува во својата татковина, откако патувал во својата соба; и како решил да се овековечи пишувајќи ги овие негови патувања. Заминете за Сантарем. Тој пристигнува во Terreiro do Paço, се качува на пароброд Вила Нова; и што се случува со него таму.

Исто така види: Автохтона уметност: видови уметност и карактеристики

Протагонистот е Карлос, син на фраер кој ја посрамотил својата мајка. Но, тоа не е единствената драмана наративот: Карлос е либерален борец, а татко му е негов политички противник. Во средината на текстот пишувањето е прекинато со најразновидните дигресии.

Виагенс на минха тера е исто така фундаментален бидејќи размислува за општествените проблеми на своето време додека се занимава со индивидуалните сентиментални драми на протагонистите . Еден од најголемите критичари на португалската литература, Сараива, вели:

„Постои јасна политичка и социјална симболика низ овој заплет: емигрантот е син на фраерот, како што револуционерната Португалија е син на свештеничката Португалија. ; и само случајно не го убил својот татко, бидејќи новата Португалија ја ликвидираше старата Португалија од базата.“

Исто така види: Што е современа уметност? Историја, главни уметници и дела

Идеолошкиот проект на Алмеида Гарет

Португалскиот автор верувал дека литературата имаше и функција да ги воспитува народните маси. Како писател, тој чувствуваше дека има силна улога во подигањето на свеста на неговите сонародници.

Гарет експлицитно изрази желба португалската литература да се врати на своите национални и популарни корени. Тој се стремеше да произведе автентично национални уметнички дела, полни со историски факти, фолклор, легенди и мајчин традиции.

Неговиот најголем животен проект беше да пишува за Португалија за Португалците. Како научник и теоретичар, може да се каже дека авторот бил еден од претходниците на национализмот на крајот на векот. Затоа неговото дело е обележано со асилна политичка, идеолошка и морална милитантност.

Јазикот што го користи Гарет

Продукцијата на Гарет е од суштинско значење за да биде одговорен за модернизацијата и обновувањето на книжевната проза во Португалија. Авторот можеше да се ослободи од класичниот модел, од свештеничка и љубезна проза и си дозволи поудобен стил, користејќи разговорен, лесен, секојдневен, спонтан и достапен за сите јазик.

Тој. вели Познато е дека Гарет пишувал како да зборува гласно, односно инвестирал во јазик полн со импровизации и моменти на хумор. Тој беше одговорен и за вметнување странски зборови и заживување на одредени архаизми.

Гарет и неговиот историски контекст

Делото што го остави писателот е фундаментално не само во естетска смисла, туку и поради тоа што е неисцрпен извор информации за вашето време. Преку наследството што го остави авторот, можно е да има знаци на општествениот живот на времето во кое живеел.

Лисабон во 19 век.

Кој бил Алмеида Гарет?

Во февруари 1799 година, Жоао Батиста да Силва Леитао де Алмеида Гарет е роден во Порто. Во лулката на богато семејство на трговци со бизниси во Бразил, студирал право во Коимбра и пишувал песни, наративи и драми.

Како поет, Гарет ја започнал својата кариера од речиси чист аркадијанизам, иако достигнал индивидуалистичка, страсна иисповедни. Едно од неговите најпознати дела, Паднатите лисја (1853), беше централно дело за португалската романтична лирика.

Гарет исто така беше важен театарски писател, автор на драмите Catão (1822), Mérope (1841) , Um auto de Gil Vicente (1838), D.Filipa de Vilhena (1840), O Alfageme de Santarém (1842) и Frei Luís de Sousa (1843), вториот се смета за ремек-дело на португалскиот романтичен театар. 0>Поради неговата доследна работа во театарот, Гарет добил од владата, во 1836 година, задача да организира национален театар.

Прочитајте ја книгата во целост

Viagens na meu terra е достапен за бесплатно преземање во PDF формат преку јавниот домен.

Преферирате да слушате? Откријте ја аудиокнигата на Гарет!

Книгата Viagens na minha terra е достапна и во аудиокнига:

АУДИОКНИГА: „Viagens na Minha Terra“, од Алмеида Гарет (португалски акцент)Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.