Поема Canção do Exílio од Гончалвес Диас (со анализа и интерпретација)

Поема Canção do Exílio од Гончалвес Диас (со анализа и интерпретација)
Patrick Gray

Canção do Exílio е романтична песна (од првата фаза на романтизмот) на бразилскиот писател Гончалвес Диас (1823-1864).

Композицијата е создадена во јули 1843 г. , кога авторот бил во Коимбра и го нагласува патриотизмот и носталгијата за својата татковина.

Canção do Exílio во целост

Мојата земја има палми,

Исто така види: Тајната вечера од Леонардо да Винчи: анализа на делото

Каде што пее дроздот;

Птиците што црцорат овде,

Не цврцкајте како таму.

Нашето небо има повеќе ѕвезди,

Нашите ливади имаат повеќе цвеќиња,

Нашите шуми имаат повеќе живот,

Нашиот живот повеќе сака.

Во размислувањето, сам, ноќе,

Јас најдете повеќе задоволство таму;

Мојата земја има палми,

Каде што пее дроздот.

Мојата земја има убавина,

Не можам да најдам Таков сум тука;

Во размислувањето - сам, ноќе -

Повеќе задоволство наоѓам таму;

Мојата земја има палми,

Каде што пее Сабија .

Не дозволувај ми да умрам,

Без да се вратам таму;

Без уживање во задоволствата

Не можам да најдам наоколу овде;

Без да ги видиме палмите,

Каде што Сабија пее.

Анализа

Canção do Exílio е песната кој го инаугурира делото Primeiros Cantos (1846) .

Епиграфот на песната на Гонсалвес Диас е извадок од делото на Гете (1749-1832), германски романтичар писател, исто така со силна националистичка пристрасност. Вреди да се истакне епиграфот натекст:

Kennst du das Land, wo die Citronen blühen,

Im dunkeln die Gold-Orangen glühen,

Kennst du es wohl? - Дахин, дахин!

Möcht ich... ziehn.

Знаеш ли во која земја цветаат портокалите?

Златните плодови горат во темната ресичка. ..

Запознајте го?

Исто така види: Анализирана легендата за Иара

Така,

Така,

Посакувам да можам да одам! (Превод Мануел Бандеира)

Во стиховите на германскиот поет гледаме дека постои и импулс да се пофали татковината и нејзините особености. Гончалвес Диас го следи истото движење како и неговиот трансатлантски романтичен претходник и ги компонира своите стихови на таков начин што може да се пофали со убавините на својата земја.

Двете композиции ги фалат дрвјата од нивните родни земји (во Гете тие се портокалот дрвјата и кај Gonçalves Dias палмите) и во двата случаи е можно да се забележи силна музикалност . Кај бразилскиот поет оваа карактеристика се појавува од делото со совршени рими во парни стихови и со алитерација на согласката s во некои стихови.

Комлимент за Бразил

Во Кансао do Exile јасни се гордоста и идеализацијата на татковината и природата . Намерата на Гонсалвеш Диас беше да го вреднува она што е наше преку сликање на локалните бои.

Контактот со природата и воздигнувањето на убавината на земјата не беше новина на првата романтична генерација, веќе во првата плоча на Бразилецот земји ја читаме волшебноста пред ќошотрајот што се наоѓа во новиот свет.

Во писмото на Перо Ваз де Камиња наоѓаме и наратор збунет од природните убавини на тропската земја и маѓепсан од хармонијата што ја наоѓа на новиот континент.

Екран Слегување на Кабрал во Порто Сегуро , од Оскар Переира да Силва, 1904 година. Од првиот пат кога Бразил беше официјално претставен во писмена форма - преку писмото на Перо Ваз де Каминја - тоа беше можно да се најде запис за рајската природа пронајден во тропските предели.

Чудесно е како во Canção do Exílio лирското јас почнува да зборува само за себе („Мојата земја има палми“ ) и потоа ја менува множинската присвојна заменка („Нашето небо има повеќе ѕвезди“). Оваа мала промена ја прави песната отворена од индивидуална перспектива кон колективен изглед.

Изборот на елементите наведени од Гонсалвес Диас не е случаен. Палмата е едно од највисоките дрвја на брегот и ја претставува величествената земја, со раскошни дрвја, со што ја велича татковината и служи како метоним за нашата флора. Дроздот, исто така, фигурира во песната на комплементарен начин и како метоним за бразилската фауна.

Околности на пишувањето

Гончалвес Диас ги составил горенаведените стихови кога бил во Португалија, студирајќи право на Универзитетот во Коимбра. Релативно често се случувало богатите бразилски интелектуалци да го преминуваат океанотда студира на португалски колеџи.

Универзитетот во Коимбра бил дом на поетот Гонсалвес Диас за време на неговата младост. Таму, младото момче склучи низа пријателства и беше загадено од романтизмот што владееше во Европа.

Копнежот по неговата татковина беше моторот што го поттикна пишувањето на Гончалвес Диас. Затоа, тоа беше доброволен егзил, спротивно на она што може да изгледа од читањето на насловот на песната.

Стиховите се структурирани со јасна спротивставеност помеѓу овде и таму - што е во Бразил и она што не се наоѓа надвор од него.

Canção do Exílio е напишана во јули 1843 година и го покажува тој тон на носталгија карактеристичен за некој кој бил далеку од својата земја на потекло некое време.

Треба да се забележи дека Бразил прогласи независност неодамна (во 1822 година) по долг процес на обиди да се одвои од колонизаторот (овој импулс на слобода се чувствува уште од 1800 година).

Потоа конечно постигна посакуваната независност, романтичарите почувствуваа потреба да работат на изградба на национален идентитет.

Авторите и интелектуалците од тоа време сфатија дека е од огромно значење да се има проект за идентификација со нашата земја неодамна беше ослободен и почна да произведува литература со повеќе националистички тонови.

Книжевно движење

Canção do Exílio е претставникна првата генерација на модернизмот (1836-1852). Вклучено е во книгата Primeiros Cantos , објавена во 1846 година.

Коверица на првото издание на книгата Primeiros Cantos , од Гончалвес Диас, објавена во 1846 година.

Делото Primeiros Cantos е во јавен домен и е достапно за преземање во pdf формат.

Бразилскиот романтизам беше инаугуриран со лансирањето на Поетски воздишки и Саудади , дело на Гончалвес де Магалхаес, но Гончалвес Диас беше главниот лик на оваа фаза од движењето.

Првата генерација романтизам (исто така наречена индијанистичка генерација) беше обележана со гордоста и желбата да се изгради национален идентитет.

Препрочитување на Canção do Exílio

Класичната поема на Гончалвес Диас доби толку важност што дури беше пародирана и коментирана од други значајни автори

Овде наведуваме неколку примери на дела кои дијалог со Canção do Exílio или директно ја спомнуваат, па дури и пародираат композицијата.

Canção do Exílio , од Мурило Мендес

Поемата на Мурило Мендес (1901-1975) која се повикува на класиката на Гонсалвес Диас е објавена во книгата Поеми (1930) и е составен дел од серијата The Diabolô Player.

Во препрочитувањето на поетот од Минас Жераис наоѓаме допири на современиот контекст на авторот и силно присуство наиронија.

Мојата земја има јаболкници од Калифорнија

каде што кутирамите пеат од Венеција.

Поетите на мојата земја

се црнци кои живеат во кулите од аметист,

армиските наредници се монисти, кубистите,

филозофите се Полјаци кои продаваат на рати.

Не можете да спиете

со оратори и комарци.

Сурурусите во семејството ја имаат Џоконда за сведок.

Умирам од задушување

во туѓа земја.

Нашите цвеќиња се поубаво

нашите највкусни плодови

но чинат сто илјади реиси десетина.

Ох, би сакал да цицам вистинска карамбола

и слушај сертификат за старост на дрозд!

Nova Canção do Exílio , од Карлос Драмонд де Андраде

Напишана во 1945 година, пародијата на модернистот Драмонд (1902–1987) носи низа критики за тоа што стана нашата земја, контрапункт на апсолутната идеализација промовирана од поетот на оригиналната верзија на песната.

Дозд во

палмеира, далеку далеку.

Овие птици пеат

уште една песна.

Небото светка

на влажните цвеќиња.

Гласови во шумата,

и најголемата љубов.

Сам, во ноќта,

би би бил среќен:

дрозд,

во палма, далеку.

Каде што е сè убаво

и фантастично,

сам, ноќе,

тој би бил среќен.

(Дрозд на палмата, далеку.)

Сепак крик за живот и

вратете се

таму каде што се е убаво

и фантастично:

апалма, дрозд,

далеку.

Canção do Exílio , од Casimiro de Abreu

Стиховите подолу ги составуваат само почетните извадоци на a од верзиите на Canção do Exílio , од Касемиро де Абреу (1839-1860). Додека Гонсалвес Диас се претставува како едно од големите имиња на првата фаза на романтизмот, авторот на оваа нова верзија на песната обично се смета за еден од главните претставници на втората фаза од движењето.

Ако Морам да умрам во цветот на годините

Боже мој! не биди веќе;

Сакам да слушнам во портокаловото дрво, попладне,

Пеј го дроздот!

Боже мој, чувствувам и можеш да видиш дека умирам

Дишејќи го овој воздух;

Оживеј ме, Господи! дај ми пак

Радостите на мојот дом!

Туѓината повеќе убавини

Од татковината нема;

А овој свет нема вреди еден бакнеж

Толку слатко од мајка!

Слушајте ја песната Canção do Exílio , од Gonçalves Dias

Canção do Exílio - Gonçalves Dias

Кој беше Гончалвес Диас

Роден на 10 август 1823 година во Маранјао, Гонсалвес Диас стана главното име на првата фаза на бразилскиот романтизам.

Момчето беше син на трговец Португалец со местицо. Неговото прво образование го дал приватен учител.

Во 1838 година отпловил во Коимбра, каде посетувал гимназија и подоцна се запишал на Правниот универзитет.

Портрет на ГончалвесДијас.

Таму писателот се запознал со големите имиња на европскиот романтизам како што се Александар Херкулано и Алмеида Гарет.

По дипломирањето, Гонсалвес Диас се вратил во Бразил и по краток престој во Маранхао се населил во Рио де Жанеиро.

Токму во градот писателот се етаблирал како професор по латинска и бразилска историја на Колеџо Педро II и почнал посистематски да објавува.

Гончалвес Диас тој бил и службеник на Секретаријатот за надворешни работи.

Поетот починал во Маранхао на 3 ноември 1864 година на само 41 година.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.