Поема No Meio do Caminho од Карлос Драмонд де Андраде (анализа и значење)

Поема No Meio do Caminho од Карлос Драмонд де Андраде (анализа и значење)
Patrick Gray

Поемата No Meio do Caminho е едно од ремек-делата на бразилскиот писател Карлос Драмонд де Андраде.

Стиховите објавени во 1928 година во Revista de Antropofagia , обратете се на пречките (камењата) на кои луѓето се среќаваат во животот.

Во средината на патеката

На средината на патеката имаше камен

имаше камен на сред пат

имаше камен

среде пат имаше камен.

Никогаш нема да заборави го тој настан

во животот на моите уморни мрежници.

Никогаш нема да заборавам дека на средината на патот

имаше камен

таму беше камен на средината на патот

во имаше камен на средината на патеката.

Анализа на песната Во средината на патеката

Камењата споменати во оваа песна може да се класифицираат како пречки или проблеми со кои луѓето се среќаваат во животот, опишани во овој случај како „пат“. Овие камења можат да ги спречат луѓето да го следат нивниот пат, односно проблемите можат да ги спречат да одат напред во животот.

Региите „Никогаш нема да го заборавам овој настан во животот на моите уморни мрежници“ пренесуваат чувство за замор од страна на авторот, и од настанот кој секогаш ќе остане во сеќавањето на поетот. Така, споменатите камења можат да укажат и на релевантен и забележителен настан во животот на една личност.

Критиките за песната

Штом е објавена, песната Во средината одКамињо беше длабоко критикуван поради неговата едноставност и повторување . Со текот на времето, стиховите беа разбрани од јавноста и критичарите. Во моментов, песната е еден вид разгледница на делото на Карлос Драмонд де Андраде.

За некои, No Meio do Caminho се смета за производ на гениј, за други е опишан како монотона и бесмислена песна. Можно е да се каже дека критиките и навредите упатени кон авторот биле камен на сопнување на неговиот пат.

Биографска интерпретација

Една од теориите за генезата на песната No Meio do Caminho се навраќа на биографијата на Карлос Драмонд де Андраде.

Исто така види: Што беше импресионизам: карактеристики, уметници и слики

Драммонд се оженил на 26 февруари 1926 година со неговата сакана Долорес Дутра де Мораис. Една година подоцна, се роди првото дете на парот: Карлос Флавио. По трагедија на судбината, момчето преживеало само половина час.

Исто така види: 10 книги од Харуки Мураками за да го знаете авторот

Помеѓу јануари и февруари 1927 година, писателот добил задача да напише песна за првиот број на Revista de Antropofagia. Драмонд, потопен во својата лична трагедија, потоа ја испрати контроверзната песна No Meio do Caminho. Објавувањето на списанието излезе следната година, во 1928 година, осветувајќи го поетското дело на авторот.

Теоретичарот Жилберто Мендонча Телес го нагласува фактот дека зборот камен ги содржи истите букви како и зборот загуба (се работи за присуството на хипертезата, говорна фигура). песната ќе бешепа еден вид гробница за неговиот син и исто така лекција за тоа како Драмонд избрал да го обработи овој тажен личен настан.

Поемата е спротивна на парнасијанизмот

No Meio do Caminho е креација на Драмонд која дијалози со сонетот Nel mezzo del camin... , напишана од парнасискиот поет Олаво Билац (1865-1918).

Сонетот на Олаво Билац исто така го користи ресурсот на повторување, иако следи многу поелаборирана естетика, со разубавен јазик и многу пресметана структура.

Творењето на Драмонд е еден вид исмејување на парнасијанската поезија. Модернистичкиот поет користи едноставен, секојдневен, јасен јазик, низ структура без рима, музикалност или метар. Целта на Драмонд е да произведе почиста поезија, повеќе фокусирана на суштината.

Многу теоретичари толкуваат дека каменот на сопнување за Драмонд биле Парнасјаните, кои го спречиле развојот на достапна и иновативна уметност.

И Драмонд и Олаво Билац ги создадоа своите песни инспирирани од најпознатата креација на Италијанецот Данте Алигиери (1265-1321). Фразата „Во средината на патеката“ е стих присутен во Канто I од важната Божествена комедија , напишана во 1317 година.

За објавувањето на песната

Поемата No Meio do Caminho првпат беше објавена во јули 1928 година, во број 3 од Revista de Antropofagia во режија на Освалд деAndrade и предизвика контроверзии добивајќи остри критики.

Многу од критиките се должат на фактот што поетот користел вишок и повторување : изразот „имал камен“ се користи во 7 од 10-те стихови од песната.

Поемата подоцна стана дел од книгата Некои поезија (1930), прва објавена од поетот и веќе карактеристично тапанар: со едноставна јазик , разговорен , достапен и ненаместен говор.

Слушајте ја песната No Meio do Caminho

А да ги слушате класичните стихови на Драмонд што ги рецитирал?

Читање на песната „Во средината на патеката“

Откријте го Карлос Драмонд де Андраде

Роден на 31 октомври 1902 година во Итабир, во внатрешноста на Минас Жераис, Карлос Драмонд де Андраде беше едно од најголемите имиња во бразилската поезија.

Неговото рано детство го поминало на село, во Итабир, заедно со неговите родители, руралните земјопоседници Карлос де Паула Андраде и Хулиета Аугуста Драмонд де Андраде. Многу години подоцна, Драмонд ќе ја именува својата ќерка во чест на нејзината мајка.

Карлос Драмонд де Андраде и неговата ќерка Марија Жулиета Драмонд де Андраде.

На возраст од 14, Драмонд отиде во Бело Хоризонте каде што остана во интернат. Четири години подоцна, тој се преселил во Нова Фрибурго, во Рио де Жанеиро, во потрага по подобри можности за настава.

Младиот поет завршил на курсот наФармација на Факултетот за стоматологија и фармација во Бело Хоризонте, иако инвестираше во својата новинарска и книжевна кариера од 1921 година.

Тој го лансираше The Magazine во 1925 година, суштинска публикација на модернизмот на Минас Жераис. Објавувал во Diário de Minas, каде подоцна станал уредник. Подоцна станал јавен службеник.

Во јавната служба најпрвин работел како кабинет помошник во Секретаријатот за внатрешни работи. Потоа ја презеде функцијата шеф на кабинетот на Министерството за образование. Помеѓу 1945 и 1962 година работел како вработен во Националната историска и уметничка служба.

Како едно од најпознатите имиња во бразилскиот модернизам , Карлос Драмонд де Андраде остави белег на бразилски литература за изразување на инспиративен начин на длабоките грижи што ги мачат човечките суштества.

Во неговиот личен живот, поетот се оженил со Долорес Дутра де Мораис и бил татко на Марија Хулиета Драмонд де Андраде и Карлос Флавио Драмонд де Андраде.

Поетот почина во Рио де Жанеиро во 1987 година. Некои велат дека на неговата смрт некако влијаела смртта на неговата ќерка, која починала само дванаесет дена пред нејзиниот татко.

Објавени дела

 • No Meio do Caminho , 1928
 • Некоја поезија , 1930
 • Песна со седум лица , 1930
 • Cidadezinha Any и Quadrilha , 1930
 • Brejo das Almas , 1934
 • Sentimento do Mundo ,1940
 • Поезија и Хозе , 1942
 • Confisções de Minas (есеи и хроники), 1942
 • А Rosa do Povo , 1945
 • Поезија до сега , 1948
 • Clear Enigma , 1951
 • Приказни за Чирак (проза), 1951
 • Џебна виола , 1952
 • Островски патувања (есеи и хроники), 1952
 • Farmer of the Air , 1953
 • Cycle , 1957
 • Speak, Amendoeira (проза) , 1957
 • Песни , 1959
 • Живот поминат чист , 1959
 • Лекции за нештата , 1962
 • The Stock Exchange and Life , 1962
 • Boitempo , 1968
 • Rocking Chair , 1970
 • Античко момче , 1973
 • Нечистотии на белото , 1973
 • Пролетен говор и други сенки , 1978
 • Телото , 1984
 • Љубовта се учи со љубов , 1985
 • Елегија на мртовец Toucan , 1987

Видете исто така
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.